- Дата и час: 26 Ное 2024, 05:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Убиха ми кучето
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Убиха ми кучето
Имах расова немска овчарка на 5 месеца,която съм купил за 400 евро.Дес я премаза една кола ,която изобщо не спря.Когато блъсна кучето то исхвърча на 3-4 метра(ако беше спрял автомобила след като блъсна кучето то щеше да е още живо) и започна да скимти от болка.Шофьора явно реши ,че не е нужно да спира и дори ускори колата още повече,вкара кучето под автомобила си ,и го влачи още10 метра.След неистово квичене от болката при търкалянето и ускването под автомобила бе изплюто и незнам с какви сили изтича на третоара ,свлече се и след около един час мъки издъхна.
Успях да запомня само цифрите на номера и модела на автомобила.
КАКВО ДА ПРАВЯ? Да пусна ли жалба в РПУ?
КАКВО ДА ПРАВЯ? Да пусна ли жалба в РПУ?
- joro511
- Нов потребител
Тъй като няма откъде дати стане ясно чии е този автомобил и кой го е управлявал в деня и часа на инцидента, обърни се към полицията за помощ, друг е въпроса колко отзивчиви ще бъдат и дали ще вземат присърце случаят ти. Друг вариант - ако наоколо има сгради, магазини, банки, домове т.н. с камери, помоли ги за съдействие - по записа можеш да получиш допълнителна информация за водачът и автомобилът, въпреки ченяма как да кредитираш като доказателствен материал запис на камера. След това, смятам, че трябва да се обърнеш към гражданското съдилище по подсъдност. Успех!
- kkrumova
- Нов потребител
няма никакво значение кой точно е карал колата в него момент.колата си има един собственик.
това за камерите от съседните сгради го забрави. никой няма да ти даде записи просто ей така.
а вашето куче как се е озовало на пътното платно???да не би да е изкочило на платното ненадейно??
това за камерите от съседните сгради го забрави. никой няма да ти даде записи просто ей така.
а вашето куче как се е озовало на пътното платно???да не би да е изкочило на платното ненадейно??
- barri
- Потребител
Неприятно е това, но не вярвам някой да обърне внимание на собственика на блъснато куче. Още повече на твърденията, че кучето щяло да остане живо, ако водача беше спрял...
- nikolai.pachevski
- Потребител
Така е в България. За разлика от други държави - със сигурност мога да дам пример с Нова Зеландия - там важи правилото, че ако човек се отнесе по подобен начин с едно КУЧЕ, НЯМА ГАРАНЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВОТО, ЧЕ НЕ БИ СЕ ОТНЕСЪЛ ТАКА И С ЧОВЕК! Същото важи и по отношение малтретирането на кучето - в т.ч. от стопанина. Мисля че се носи наказателна отговорност. Зная, че написаното не Ви топли - мога само да кажа, че искрено съжалявам. Лично аз имам две кучета, които нямат страх от колите. Ако се измъкнат от каишката, със сигурност са премазани. Просто внимавам да не се случи...
мнение на архитект
- friend28
- Потребител
Много неприятно, наистина. Знам какво чувствате.
Наказателна отговорност в днешно време е абсурд да се търси. В миналото е имало предвидена такава- в Наказателния закон от 1896г.
Най- непогрешимата мярка за правността на духа на едно общество, според Нелсон, е доколко то признава правото на животните.
Имате някакъв шанс да потърсите по гражданско правен ред отговорност за непозволено увреждане, ако се снабдите с доказателства кой е бил. Тоест, да търсите стойността на кучето (тъжно, наистина). Под внимание обаче ще бъде взето и обстоятелството, че като собственик Вие сте бил длъжен да държите кучето вързано.
Браво на Нова Зенландия, там явно са осъзнали, че животните също изпитват болки и страдания. Ние сме на светлинни години от правното уреждане на подобни въпроси, и дори вървим назад.
Наказателна отговорност в днешно време е абсурд да се търси. В миналото е имало предвидена такава- в Наказателния закон от 1896г.
Най- непогрешимата мярка за правността на духа на едно общество, според Нелсон, е доколко то признава правото на животните.
Имате някакъв шанс да потърсите по гражданско правен ред отговорност за непозволено увреждане, ако се снабдите с доказателства кой е бил. Тоест, да търсите стойността на кучето (тъжно, наистина). Под внимание обаче ще бъде взето и обстоятелството, че като собственик Вие сте бил длъжен да държите кучето вързано.
Браво на Нова Зенландия, там явно са осъзнали, че животните също изпитват болки и страдания. Ние сме на светлинни години от правното уреждане на подобни въпроси, и дори вървим назад.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Искрено съжалявам за вашата загуба. Моята овчарка я отровиха докато бях извън града с някакъв нервнопаралитичен газ. Тъкмо беше отбила седемте кученца, които роди и ги бях вече продала. Едно поне да ми беше останало поне ...
сутрин неуморно изграждам, вечер без пощада руша
- brianna
- Младши потребител
искам да кажа, че много съжалявам за горкото животно!
в нашето РПУ имахме случай на заведен опит за кражба на куче от МПС, кучето от рядка порода и на стойност 1000лв. пишман крадеца го хванаха. опитайте все пак с една жалба в прокуратурата, там ако решат ще я пратят на съответното РПУ за проверка.
успех!
в нашето РПУ имахме случай на заведен опит за кражба на куче от МПС, кучето от рядка порода и на стойност 1000лв. пишман крадеца го хванаха. опитайте все пак с една жалба в прокуратурата, там ако решат ще я пратят на съответното РПУ за проверка.
успех!
- shanan
- Младши потребител
shanan написа:.......опитайте все пак с една жалба в прокуратурата, там ако решат ще я пратят на съответното РПУ за проверка.
успех!
Дори и да се образува прокурорска преписка/ силно се съмнявам в това, защото няма текст от НК/ , то тя ще се прекрати, поради липса на престъпление от ОХ
съжалявам, но се присъединявам към това мнение:
bebitor написа:Най- непогрешимата мярка за правността на духа на едно общество, според Нелсон, е доколко то признава правото на животните.
...жалко, наистина жалко...
...полицай, наистина е призвание...
- policai
- Потребител
А аз пък имах една надежда, че България ще се измъкне от тинята! Но ми убиха тази надежда! Какво ще ме посъветвате - да се оплача в РПУ ли? Там бат” Бойка веке го нЕма, а за кмет не става, но за министърче-председателче - повеке. Остава ми да ви посъветвам да погледнете чл. 45 ЗЗД.
- mitko6
- Потребител
mitko6, и аз споделям становището Ви за чл.45 от ЗЗД, но доколкото разбрах, има проблем с установяването на деликтвента
Rara avis in terris
-
Re: Убиха ми кучето
[quote="joro511"
[/quote]
[/quote]
- mitko6
- Потребител
-
Напиши жалба и до прокуратурата и до РПУ. Приложи копие от паспорта на кучето и напиши стойноста му. Разкажи за случката и факта, че е възможно да го е убил умишлено. Ако поне има предварителна проверка по чл.216 унищожаване, поне ще се установи кой е извършителя и ако го прекратят на основание, че е не е осъществен състава на 216, ще може да да си заведеш гражданско дело по ЗЗД.
- dizhel
- Потребител
dizhel написа:Напиши жалба и до прокуратурата и до РПУ. Приложи копие от паспорта на кучето и напиши стойноста му. Разкажи за случката и факта, че е възможно да го е убил умишлено. Ако поне има предварителна проверка по чл.216 унищожаване, поне ще се установи кой е извършителя и ако го прекратят на основание, че е не е осъществен състава на 216, ще може да да си заведеш гражданско дело по ЗЗД.
да, плюс данните на МПС-то. и аз си мислех за чл.216. ами ако се прибави едно медицинско, за депресия, мъка, тъга... де да знаеш, прокурора може да е кучкар и да "ти влезе в обувките".
яд ме е много!
сещам се в дог.бг сайта имаше история за едно кученце-почти бебе, което показват на изложба и там на ринга (мисля в Стара Загора беше, в началото на годината) друго куче - борзой нагриза до смърт йоркширтериера. имаше коментари за съд на собственика на борзоя, но не знам какво стана после.
следя темата
- shanan
- Младши потребител
Наистина е гадно да ви утрепят кучето, но какво е правило то на улицата, защо не е било на каишка (все пак е немска овчарка, макар и малка). Не мисля че можете да направите нещо по въпроса, а даже и да се установи кой ви е убил кучето той може да иска да му платите щетите по колата.
Другия път си го дръжте на каишка и не го пускайте да се разхожда свободно има хора които ги е страх от кучета мислете и за тях все пак.
Другия път си го дръжте на каишка и не го пускайте да се разхожда свободно има хора които ги е страх от кучета мислете и за тях все пак.
- pussi
- Младши потребител
ЗА съжаление не мисля, че бихте постигнали възмездност
Самата аз цял живот съм с куче и ми е много мъчно за Вас ! Нали гледате по Animal planet -"Miami ZOO Police"- в САЩ си има специални полицаи за защита на животните , а тук всеки си прави ,каквото иска... След 20 години може и да се оправи, сега всеки да се спасява,както иска, най-добре- в някоя цивилизована държава
Самата аз цял живот съм с куче и ми е много мъчно за Вас ! Нали гледате по Animal planet -"Miami ZOO Police"- в САЩ си има специални полицаи за защита на животните , а тук всеки си прави ,каквото иска... След 20 години може и да се оправи, сега всеки да се спасява,както иска, най-добре- в някоя цивилизована държава
- JoyBringer
- Потребител
Съжалявам и аз
Никога няма да се оправим, просто мисленето ни е на едни както казват по филмите ***.
Наскоро бях в не толкова развита държава. Само от обявите по таблата по улиците за изгубени и за НАМЕРЕНИ кучета ти се стяга гърлото. Да скъпи съграждани обяви за намерени кучета и не по-малко на брой от другите такива за изгубени.
Никога няма да се оправим, просто мисленето ни е на едни както казват по филмите ***.
Наскоро бях в не толкова развита държава. Само от обявите по таблата по улиците за изгубени и за НАМЕРЕНИ кучета ти се стяга гърлото. Да скъпи съграждани обяви за намерени кучета и не по-малко на брой от другите такива за изгубени.
- dobrev112
- Нов потребител
Вчера както се прибирахме от село при един завой имаше две ловжийски кучета които се движеха по платното. Брат ми намали скоростта и ги приближи. Движеше се много бавно,почти беше спрял. По едно време се чу "туп".Той спря и един човек се развика "не гледате ли бе сгазихте кучето".Аз го видях че избяга нагоре по баира, куцайки. Баща ми започна да се обяснява и накрая се ядоса и каза на брат ми да кара и си трънахме.Днес е идвал собственика и еказал на баща ми че кучето е умряло и че подалжалба в полицията затова че сме избягали от "местопроизшествието".
Дължим ли нещо на човека? Има ли адм. нарушение? Защо не си пази кучетата? Сега вярно е че са скъпи ама той къде беше? Как ще ми докаже че кучето е умряло вследствие на сгазване като аз го видях да бяга пъргаво нагоре накуцвайки? Има ли някакъв ред за стопаносване на ловджийски кучета? Трябва ли така да си се разхождат по улиците?
Дължим ли нещо на човека? Има ли адм. нарушение? Защо не си пази кучетата? Сега вярно е че са скъпи ама той къде беше? Как ще ми докаже че кучето е умряло вследствие на сгазване като аз го видях да бяга пъргаво нагоре накуцвайки? Има ли някакъв ред за стопаносване на ловджийски кучета? Трябва ли така да си се разхождат по улиците?
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
- pokerman
- Потребител
От правна гледна точка кучето е вещ. Така, че наказателна отговорност може само за унищожаване и повреждане.
От друга страна имаме и съпричиняване от страна на собственика, който не е положил дължимата грижа - не е водил живатното си на каишка, както е бил длъжен.
Ако са причинени вреди на автомобила, то кучкарят следва да ги заплати, включително и неимуществените - за нервите и тъгата докато си гледал счупения си фар и изкривена престилка и разправиите по застраховател и сервиз.
При всички положения собственикът на кучето подлежи поне на административно наказание за нарушаване на задължението да го води на каишка.
Така, че господине с овчарката - да сте си я държали на каишка - нямало е да скочи пред колата. Вие сте си виновен.
От друга страна имаме и съпричиняване от страна на собственика, който не е положил дължимата грижа - не е водил живатното си на каишка, както е бил длъжен.
Ако са причинени вреди на автомобила, то кучкарят следва да ги заплати, включително и неимуществените - за нервите и тъгата докато си гледал счупения си фар и изкривена престилка и разправиите по застраховател и сервиз.
При всички положения собственикът на кучето подлежи поне на административно наказание за нарушаване на задължението да го води на каишка.
Така, че господине с овчарката - да сте си я държали на каишка - нямало е да скочи пред колата. Вие сте си виновен.
- kpy
- Потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|