- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
Браво на Akademika за постижението, но просто не знае с какво се захваща. Твърде "крилато" говори и малко надменно! Само да не му резнат крилцата, в тази система истинските магистрати са не повече от 50%. От тук насетне започват трудностите, Akademika, и липсата на опит в раойнен съд, ще е голям недостатък (останах с впечатление, че не сте бил съдия). Просто трябва да се поуспокоите и след време ще разберете, че един конкурс не е атестат за знанията Ви. Апропо, оценките бяха под всяка критика, Вашите не могат да бъдат по-различни. Друг е въпросът каква бе комисията и моралът на определени хора в нея!!!
Додея ми от "лютивия" досадник, а на теб?:)
- oho_boho
- Потребител
Подкрепям изцяло казаното от АКАДЕМИКА.Ако езикът му е малко остър явно се дължи на по-големия жизнен и юридически опит, който според мен е предимство както в самия конкурс, така и след това за изпълняване задълженията му като съдия.Още повече, че се начетох на наивни и не до там прецизни "юридически" и житейски доказани мнения, както относно тълкуването но отделни закони, така и по тяхното правоприлагане и реализация.Горното е допустимо, но само за тези, които имат 2-3 години юридически стаж.И точно защото стажът им е прекалено малък не могат да имат каквито и да било претенции относно, както и да оборват мнение на хора врели и кипели в практиката.Теорията е едно, а практиката -друго.Това, че са изкарали един курс в НИП не ги прави добри практици и правоприлагащи органи.Освен теоретични знания е нужна много, мнаго практика... и борба за доказване.Академика, дори и да не е бил съдия, явно не е бездействал през годините и се е борил както със системата, така и за доказването си като юрист, което му дава една крачка напред пред останалите.И това се отнася за всички в неговата ситуация, явили се на конкурса, а зубренето ни връща в 18-ти век и не създава добри магистрати.
- odil7102
- Младши потребител
Цитат на stefanovva
--------------------------------------------------------------------------------
Колеги, и аз съм от хората, които са си решили казуса за окръжни съдии - гражданско право. Не съм си носила стари закони, а в носения от мен СК на издателство "Сиби" под черта бяха изписани старите текстове. ... , които бяха и единствените относими към казуса. Както можете и сами да се убедите, за да са изписани старите текстове в актуалните издания на действащото законодателство, те са често приложими.
Не съм от назначените съдии и безпристрастното ми мнението е,че казусът беше избран , за да се оценят наистина уменията на кандидатите по прилагането на нормите на съдебната делба .... Ако имате желание можете да прочете отговора на четири от въпросите по казуса и в учебниците по семейно и наследствено право, поне в моите го пише. Връзкарщина има и няма да изчезне, но да не я търсим там, където няма да я открием.
-------------------------------------------------------------------------------------
Мислех си ,че темата се изчерпа ,но това безпристрастно мнение ме заинтригува.Възможно е мнението да е безпристрастно,но е невярно.Тези текстове не са често приложими и това го знае всеки,който се занимава с право,дори и комисията.Дали ги има в изданието ,което сочите,не зная,но в моето издание ги няма.За това и усещането ми за изначална манипулация на конкурса си остава.
Оценките от устния изпит на определени кандидати варират от 3,50 до 6 и то на успели кандидати.Самия списък с имената на кандидатите,публикуван от ВСС, е така оформен,че от него става ясно кой кандидат за кой съд кандидатства,на кандидатите оценките от устния не са били съобщавани веднага , съставът на комисията включваше съдии от СГС ,от Апелативен съд-Варна и Пловдив при условие ,че част от кандидатите се съзтезаваха именно за места в СГС,Пловдив и Варна .И при така зададените условия няма как да си променя мнението за комисията и конкурса.Никой не търси под вола теле,просто има хора ,които не искат да бъдат взети за телето.И тъй като се задават нови конкурси -най-вече за младши съдии и прокурори,нужни са промени в организацията на конкурсите и това е ценното в тази дискусия, а безпристрастни мнения няма.
--------------------------------------------------------------------------------
Колеги, и аз съм от хората, които са си решили казуса за окръжни съдии - гражданско право. Не съм си носила стари закони, а в носения от мен СК на издателство "Сиби" под черта бяха изписани старите текстове. ... , които бяха и единствените относими към казуса. Както можете и сами да се убедите, за да са изписани старите текстове в актуалните издания на действащото законодателство, те са често приложими.
Не съм от назначените съдии и безпристрастното ми мнението е,че казусът беше избран , за да се оценят наистина уменията на кандидатите по прилагането на нормите на съдебната делба .... Ако имате желание можете да прочете отговора на четири от въпросите по казуса и в учебниците по семейно и наследствено право, поне в моите го пише. Връзкарщина има и няма да изчезне, но да не я търсим там, където няма да я открием.
-------------------------------------------------------------------------------------
Мислех си ,че темата се изчерпа ,но това безпристрастно мнение ме заинтригува.Възможно е мнението да е безпристрастно,но е невярно.Тези текстове не са често приложими и това го знае всеки,който се занимава с право,дори и комисията.Дали ги има в изданието ,което сочите,не зная,но в моето издание ги няма.За това и усещането ми за изначална манипулация на конкурса си остава.
Оценките от устния изпит на определени кандидати варират от 3,50 до 6 и то на успели кандидати.Самия списък с имената на кандидатите,публикуван от ВСС, е така оформен,че от него става ясно кой кандидат за кой съд кандидатства,на кандидатите оценките от устния не са били съобщавани веднага , съставът на комисията включваше съдии от СГС ,от Апелативен съд-Варна и Пловдив при условие ,че част от кандидатите се съзтезаваха именно за места в СГС,Пловдив и Варна .И при така зададените условия няма как да си променя мнението за комисията и конкурса.Никой не търси под вола теле,просто има хора ,които не искат да бъдат взети за телето.И тъй като се задават нови конкурси -най-вече за младши съдии и прокурори,нужни са промени в организацията на конкурсите и това е ценното в тази дискусия, а безпристрастни мнения няма.
Последна промяна Skaramush на 04 Окт 2007, 18:32, променена общо 2 пъти
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
- Skaramush
- Младши потребител
Колеги, а какви са според вас качествата като юрист на неуспял адвокат с n - ти години стаж, но спечелил място за съдия, прокурор и т.д. с мноого висок успех, той вече се е доказал, че е некадърник като адвокат и иска да се докаже като некадърник и като съдия, е но си е спечелил конкурса и то - честно !?
- crazyfrog
- Младши потребител
И като как е доказал, че е некадърник - че ми е интересно?
Да, бе, да, знам - професионалната кадърност във всяка професия се измерва единствено с печелените пари и с нищо друго.
И да, разбира се, това е поредното доказателство, че конкурсите не са честни!
Да, бе, да, знам - професионалната кадърност във всяка професия се измерва единствено с печелените пари и с нищо друго.
И да, разбира се, това е поредното доказателство, че конкурсите не са честни!
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Да, кадърността за адвоката се измерва със спечелените пари и сами си правете изводи що за адвокат ще да е след като не може една съдийска заплата да изкара. Апропо, не съм казвал, че конкурсите не са честни ! Даже са се навъдили "лоши" хора, които пускат жалби и не дават на "честно" спечелили хора да встъпят в длъжност ...
- crazyfrog
- Младши потребител
crazyfrog написа:...Даже са се навъдили "лоши" хора, които пускат жалби и не дават на "честно" спечелили хора да встъпят в длъжност ...
Ето ги именно и лошите, тъй наречени, жалбари:
И Н Ф О Р М А Ц И Я
за постъпилите жалби по реда на чл.187 от ЗСВ
за периода 05.09.2007г.до 04.10.2007г.
1. Александър Стоянов Иванов от Русе.
Правно основание: чл.187, ал.1 от ЗСВ против решение на ВСС по протокол 29 от 21.09.2007г. в частта му, с която е оставено без разглеждане предложението на Председателя на Конкурсната комисия за назначаване на жалбоподателя в ОС-Русе и е уважено предложението за назначаване на Ралица Герасимова Цветкова на същата длъжност.
2.Цветелина Тошева Ангелова от Плевен.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.132, ал.2, т.3 от АПК против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което е оставено без разглеждане предложението на Председателя на Конкурсната комисия за назначаване на жалбоподателката в РС-Ловеч и е назначена Ваня Христова Иванова на същата длъжност.
3. Невена Иванова Янкова от Велико Търново.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което е оставено без разглеждане предложението на Председателя на Конкурсната комисия за назначаване на жалбоподателката в РС-Горна Оряховица и РС-Елена.
4.Росица Маринова Томова от Шумен.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.132, ал.2, т.3 от АПК против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което е
отхвърлено предложението на Председателя на Конкурсната комисия за назначаване на жалбоподателката в ОСС-Шумен.
5. Христо Лилянов Лазаров от Русе.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.186, ал.3 от ЗСВ. против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което са назначени Антоанета Йорданова Атанасова и Десислава Николаева Колева на длъжност “съдия” в ОС-Русе, за където е кандидатствал жалбоподателя.
6.Даниела Иванова Милушева от Варна.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.186, ал.3 от ЗСВ. против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което е назначен Калин Георгиев Колешански на длъжност “съдия” в ОС-Шумен, за където е кандидатствала жалбоподателката.
7. Галина Петкова Магардичиян от Русе.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.186, ал.3 от ЗСВ. против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което са назначени Антоанета Йорданова Атанасова, Николинка Георгиева Чокоева и Десислава Николаева Колева на длъжност “съдия” в ОС-Русе, за където е кандидатствала жалбоподателката.
8.Вирджиния Константинова Караджова от Русе.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.186, ал.3 от ЗСВ. против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което са назначени Антоанета Йорданова Атанасова и Десислава Николаева Колева на длъжност “съдия” в ОС-Русе, за където е кандидатствала жалбоподателката.
9. Донка Николова Батовска от Панагюрище.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.186, ал.3 от ЗСВ. против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което са назначени други лица на длъжност “съдия” в ОС, за където е кандидатствала жалбоподателката.
10.Димитрия Николаева Дърмонска от Пловдив.
Обжалва решението на ВСС по Протокол 30/26.09.2007г., с което е отложено разглеждането на предложението на Председателя на конкурсната комисия за назначаване на районни съдии- наказателна право до изясняване на желанията на назначените Цветелина Захариева Михайлова и Стоян Людмилов Тонев..
11.Даниела Иванова Милушева от Варна.
Правно основание: чл.187 от ЗСВ във вр. с чл.186, ал.3 от ЗСВ. против решение на ВСС по протокол № 29 от 21.09.2007г., с което е назначен Стоян Димитров Колев на длъжност “съдия” в РС-Балчик, за където е кандидатствала жалбоподателката.
Един колега одеве призова да бъдат ударени впоследствие по джобовете, тъй че скъпо да им излезе навъждането :lol:
- agents_group
- Младши потребител
Вижте жалбата, която е под № 10. Много ми е интересно как жалбоподателката е обосновала, че я касае изясняване на желанията на тези конкретни двама човека, като в протокола на ВСС не са изброени поименно на кои кандидати ще се изясняват желанията.
- dozn03
- Потребител
Latinici написа:Повечето от жалбоподателите, а и техните "ответници" са действащи "магистрати". Жалбата под № 10 вчера беше изписана по друг начин в сайта на ВСС.
Да, беше написана все едно е минало гласуването и това са назначените кандидати. Да ама то не е минало. И съответно не се знае редът на желанията на всеки кандидат, за да се прецени, че това биха били назначените за съответния град. Поне кандидатите не знаят по отношение на останалите. Явно тази жалбоподателка има някаква вътрешна информация. Иначе не си обяснявам посочените от нея конкретни имена в тази връзка, след като гласуването не е минало.
- dozn03
- Потребител
crazyfrog написа:Да, кадърността за адвоката се измерва със спечелените пари и сами си правете изводи що за адвокат ще да е след като не може една съдийска заплата да изкара. ..
Ако това е представата ви за "кадърен" адвокат, не се учудвам изобщо от изложеното в постовете ви.
Нищо лично, но се налага една "малка" корекция - адвокатската професия не бива да се приема само като "бизнес" осигуряващ доходи - тя е преди всичко отговорност., която следва от положената клетва.
И като я споменах да я цитирам :"Заклевам се да изпълнявам добросъвестно задълженията си като адвокат в съответствие с Конституцията, законите на Република България и морала, да бъда достоен за необходимите за професията доверие и уважение и чрез поведението си при нейното упражняване и в обществото да проявявам уважение към съда и органите на властта, да защитавам с всички допустими от закона средства правата и законните интереси на моите доверители и подзащитни и да не издавам тайните им. Заклех се."
Е... В родната действителност има и такива екземпляри, подвизаващи се като адвокати, които колкото и да ви е чудно имат чувство за чест и спазват положената клетва, но спазването й не дава особенно големи шансове за добри приходи. И ако досега сте печелили пари без да нарушавате дадената клетва като адвокат, то най-вероятно сте щасливец. Поздравления за което!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала
- hebigatsu
- Активен потребител
Колеги, гласуван съм за РС гражданско, но някой е пуснал жалба. Какво да правя? По закон трябва да се встъпи в длъжност в едномесечен срок.....
- grizana
- Нов потребител
Закона е категоричен в този случай - при подадена жалба кандидатите не встъпват в длъжност, сега не мога да ви цитирам члена, но мисля, че беше 187 ЗСВ. Изчакайте ВАС да се произнесе по жалбата, по всяка вероятност тя няма да бъде уважена, защото тия "спортисти - жалбари" само бавят хубавите хора и им развалят работата, и тогава ще си встъпите. А за това, че сте гласуван, честито, аз също, но при мен няма жалби...
- Penalist
- Младши потребител
Вие пък да не сте съдията, който ще гледа жалбата, че да знаете, че няма да я уважат, може пък да я уважат !...
- crazyfrog
- Младши потребител
Защо сте така настроени срещу обжалващите?
Може някои да имат основание.Признавам,не съм гледал протоколите ,но нали споменахте ,че един от кандидатите за Пловдив
не бил одобрен от ВСС ,макар да имал необходимия бал. Този човек дали е обжалвал ?!
Може някои да имат основание.Признавам,не съм гледал протоколите ,но нали споменахте ,че един от кандидатите за Пловдив
не бил одобрен от ВСС ,макар да имал необходимия бал. Този човек дали е обжалвал ?!
- Skaramush
- Младши потребител
jrist написа:как мога да разбера казуса от изпита за съдии?
Вижте тук в раздел "Конкурси ,изпити " има опити за възпроизвеждане на някои от казусите ,но до колкото разбирам непълни.А иначе официално публикувани казуси няма.
- Skaramush
- Младши потребител
да им го върнем на жалбарите
Spored e napylno bezsmislena jalbata po tochka 10 -zakonyt kazva che spira vstypvaneto v dlyjnost na naznachenite kandidati.V sly4aq oba4e gospojata ili gospojicata objalva ne re6enie, s koeto se nazna4avat dvamata kandidati, a re6enie s koeto se otlaga glasyvaneto.Dano kandidatite ne se zabludq 4e nqmat pravo pri jalbata da vstypqt v dlyjnost.Absyrdno 6te e i kolegite da ne bydat nazna4eni za r s - nak.pravo,osobeno kato se ima predvid,4e ediniqt ot tqh be6e spe4elil i za okryjen sydiq.Jalko 4e ne vijdam negova jalba, tyi kato, spred men, moje bi ednsveno tq bi bila napylno osnovatelna.
Qvno taq Dyrmonska dava podkupi 6tom znae imenata na dvamata "nazna4eni" kavdidati za Plovdiv- ili sigurno e po - osobena priqtelka na nqkoi si tam golemec.
Qvno taq Dyrmonska dava podkupi 6tom znae imenata na dvamata "nazna4eni" kavdidati za Plovdiv- ili sigurno e po - osobena priqtelka na nqkoi si tam golemec.
- de_iure
- Младши потребител
crazyfrog написа:Вие пък да не сте съдията, който ще гледа жалбата, че да знаете, че няма да я уважат, може пък да я уважат !...
Ами отде да знаеш, може и да е ... то тука вече всякакви пишат...
- agents_group
- Младши потребител
|
|