- Дата и час: 29 Ное 2024, 16:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
GSM-а бил краден, взеха го, а сега накъде?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
35 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Според мен Вие не сте собственик - в противен случай чл. 78 ал. 2 от ЗС нямаше изрично да предвижда, че "Собственикът на открадната или загубена вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата или изгубването." Няма начин да тълкувате правната норма по друг начин, освен, че придобивайки открадната вещ Вие ставата единствено добросъвестен владелец, но не и нейн собственик. При такова изрично визиране от законодателя на правните субекти просто няма място за тълкуване. Така че в този случай няма да получите вещта, тя ще бъде върната на собственика и. По отношение изказаните твърдения, че можете да се конституирате като граждански ищец в наказателното производство, то трябва да Ви обясня, че НЕ МОЖЕТЕ, тъй като гражданският иск в наказателното производство се основава на деликт. Вие обаче не сте пострадал от непозволеното увреждане /телефонът не е бил откраднат от Вас/, а от правната сделка, в резултат на което НЕ ста пострадал от престъплението лице, ерго нямате право на граждански иск. Тъй като практиката на върховните съдилища по този текст е константна в последните тридесетина години, съветвам колегите да си я отворят и прочетат - катерогично няма да им навреди. В случая изчакайте да приключи наказателното производство, снабдете се с препис от присъдата и мотивите и си подайте иска пред гражданския съд. В този случай шансовете Ви в никакъв случай не са 50/ 50, а около 90%.
- bay4o
- Потребител
bay4o написа:Според мен Вие не сте собственик - в противен случай чл. 78 ал. 2 от ЗС нямаше изрично да предвижда, че "Собственикът на открадната или загубена вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата или изгубването." Няма начин да тълкувате правната норма по друг начин, освен, че придобивайки открадната вещ Вие ставата единствено добросъвестен владелец, но не и нейн собственик. При такова изрично визиране от законодателя на правните субекти просто няма място за тълкуване. Така че в този случай няма да получите вещта, тя ще бъде върната на собственика и. По отношение изказаните твърдения, че можете да се конституирате като граждански ищец в наказателното производство, то трябва да Ви обясня, че НЕ МОЖЕТЕ, тъй като гражданският иск в наказателното производство се основава на деликт. Вие обаче не сте пострадал от непозволеното увреждане /телефонът не е бил откраднат от Вас/, а от правната сделка, в резултат на което НЕ ста пострадал от престъплението лице, ерго нямате право на граждански иск. Тъй като практиката на върховните съдилища по този текст е константна в последните тридесетина години, съветвам колегите да си я отворят и прочетат - катерогично няма да им навреди. В случая изчакайте да приключи наказателното производство, снабдете се с препис от присъдата и мотивите и си подайте иска пред гражданския съд. В този случай шансовете Ви в никакъв случай не са 50/ 50, а около 90%.
bay4o,
този иск трябва да бъде отправен към заложната къща, така ли? Те казват, че имат подписана декларация от този, който им е продал телефона, че е законно притежаван и не е краден, което според тях ги освобождава от каквато и да било отговорност, така ли е?
- peterb
- Младши потребител
razli4na все още продължава да твърди, че добросъвестният владелец не може да стане собственик! Не аз, а Вие обръщате фундаменталните теории.
- j.k
- Младши потребител
Нищо подобно не съм твърдяла, j.k. Разбира се, че може, но ако не му е прекъснато владението в предвидения по закон срок. Случая, обаче съвсем не е такъв. Владението е прекъснато, а собственост не е придобивана от питащия, нито от жената, на която е дарил откраднатата вещ. Излишно е да го заблуждаваме и да влизаме в хипотези. Може единствено да си търси парите от зал. къща и ... решихме казуса- да ни почерпи по едно, както се казва в оня стар филм, ама друг път. /Цитирам от "Куче в чекмедже" детето, което споделя, че разведения му баща обещал да му купи колело, ама друг път/.
Последна промяна razli4na на 17 Окт 2007, 13:07, променена общо 1 път
- razli4na
- Активен потребител
Категорично не можете да се конституирате като граждански ищец в накзателното производство, защото не сте пострадал от престъплението - такъв е собственика на апарата, от който последният е откраднат. Можете да заведете гражданско дело срещу заложната къща, където ще трябва да докажете, че вещта се е оказала собственост на трето лице, за да се ползвате от разпоредлите на чл.189 във вр. с чл.87 ЗЗД, като преди това във ввсички случаи потърсете адвокат. Има много неща за писане и доказателства за събиране, което не става във форума.
- blossom
- Потребител
Sramno e da kupuvate telefon vtora upotreba na priqtelkata vi, a posle da tvurdite 4e vi e pri4ineno neudobstvo ot tova che se e nalojilo da go varnete na zakonnia mu sobstvenik.
Vie edva sega li nau4avate che pove4eto veshti, koito se prodavat po t.nar. zalojni kashti sa vsa6tnost kradeni?! Za nqkakva si drebna suma, koiato ste dali, e sramota da vdigate takava patardia vav foruma. Piite edna studena voda i tolkoz.
Drug pat razvarjete pove4e kesiyata i i kupete nov telefon na momi4eto.
Hem nqma risk da vi go vzemat zashtoto e kraden, hem nqma da se izlagate pred gadjeto po opisania ot vas na4in. i taka da uveli4avate vazmojnostta tq da vi napusne zaradi podobni izcepki
Vie edva sega li nau4avate che pove4eto veshti, koito se prodavat po t.nar. zalojni kashti sa vsa6tnost kradeni?! Za nqkakva si drebna suma, koiato ste dali, e sramota da vdigate takava patardia vav foruma. Piite edna studena voda i tolkoz.
Drug pat razvarjete pove4e kesiyata i i kupete nov telefon na momi4eto.
Hem nqma risk da vi go vzemat zashtoto e kraden, hem nqma da se izlagate pred gadjeto po opisania ot vas na4in. i taka da uveli4avate vazmojnostta tq da vi napusne zaradi podobni izcepki
- fixxxer
- Потребител
Благодаря на всички за отговорите! Съжалявам ако наистина съм прекалил! Беше ми интересен казуса, затова се задълбочих така.
В крайна сметка ми предложиха вариант, като компенсация, който ме удовлетворява - макар и не отчасти. Със сигурност е за предпочитане пред безкрайно водене на дела. А относно приятелката ми - тя сама си го избра оттам, fixxxer!
Желая успех на всички ви!
В крайна сметка ми предложиха вариант, като компенсация, който ме удовлетворява - макар и не отчасти. Със сигурност е за предпочитане пред безкрайно водене на дела. А относно приятелката ми - тя сама си го избра оттам, fixxxer!
Желая успех на всички ви!
- peterb
- Младши потребител
Без да влизам в юридически спорове, ще Ви дам един съвет от практиката - забравете за телефона, след като е приобщен по делото след проключването му ще го върнат на собственика, от който е откраднат. Може да водите всякакви дела срещу заложната къща, но ползата ще е нулева. Пийте една студена вода и друг път не наливайте вода в мелницата на мошенниците-собственици на заложни къщи.
- Josif_Dzhugashvili
- Младши потребител
:OFFTOPIC:
Чисто икономически ми стана интересно....
А е откраднал някаква вещ.
Б е купил тази вещ и я е продал на Ц с печалба.
Ц е предал вещта на полицията.
Б е платил данък върху реализираната печалба.
От досега обсъждания казус, става ясно, че Ц "изгаря" с парите дадени при покупката на вещ, която не притежава, нито вече ползува.
От Б не се изисква никаква отговорност, нито има някакви санкии към него.
Държавата печели от данъка, който е платен от втората продажба на една вече веднъж обложена с данък вещ.
Стана ясно, че ако Ц заведе дело срещу Б, може и да си възвърне дадените пари.
Тогава Б "изгаря" с платения данък, или след овъзмездяването на Ц, внесеният данък му се възвръща от Държавата?
Нещо куца в цялата работа...
Това ми звучи като това, че ако заваря чужд човек, проникнал с взом, у дома си, и го нападна, ще бъда съден за нападение, както все едно съм го нападнал на улицата.
Извинявам се за израза, но егати и законодателството, ако нещата стоят по този начин.
Чисто икономически ми стана интересно....
А е откраднал някаква вещ.
Б е купил тази вещ и я е продал на Ц с печалба.
Ц е предал вещта на полицията.
Б е платил данък върху реализираната печалба.
От досега обсъждания казус, става ясно, че Ц "изгаря" с парите дадени при покупката на вещ, която не притежава, нито вече ползува.
От Б не се изисква никаква отговорност, нито има някакви санкии към него.
Държавата печели от данъка, който е платен от втората продажба на една вече веднъж обложена с данък вещ.
Стана ясно, че ако Ц заведе дело срещу Б, може и да си възвърне дадените пари.
Тогава Б "изгаря" с платения данък, или след овъзмездяването на Ц, внесеният данък му се възвръща от Държавата?
Това ми звучи като това, че ако заваря чужд човек, проникнал с взом, у дома си, и го нападна, ще бъда съден за нападение, както все едно съм го нападнал на улицата.
Извинявам се за израза, но егати и законодателството, ако нещата стоят по този начин.
I will not cease from mental fight.
Nor shall my sword sleep in my hand.
Nor shall my sword sleep in my hand.
- velles
- Нов потребител
velles написа::OFFTOPIC:
Ми то като:
1. Детето на А е тежко болно.
2. А започва да събира дарения за операция чрез мобилния оператор - Б, който е търговец.
3. Държавата прибира законно ДДС от всеки дарен лев.
Въпросче: Какво прави държавата със събраните по този начин пари?
-
Trapped - Потребител
Какво толкова има за мислене и коментар.Направо някой от Вас измислиха нови положения в правото.После защо на изпита за магистрати ми писаха 3.50 защо ми писаха 4.00,само с връзки ставало.И 3.50 са много като гледам.
Единствения тук който има право на граждански иск в наказателния процес е собственика на откраднатата вещ,ако е погинала или липсва,защото той е единствения който търпи ПРЕКИ вреди от престъплението.
Закупилия веща има право на иск към собственика на заложната къща,който от своя страна има право на регресен иск срещу крадеца,НО ВСИЧКО ТОВА В ОТДЕЛНО ГРАЖДАНСКО ДЕЛО.
Единствения тук който има право на граждански иск в наказателния процес е собственика на откраднатата вещ,ако е погинала или липсва,защото той е единствения който търпи ПРЕКИ вреди от престъплението.
Закупилия веща има право на иск към собственика на заложната къща,който от своя страна има право на регресен иск срещу крадеца,НО ВСИЧКО ТОВА В ОТДЕЛНО ГРАЖДАНСКО ДЕЛО.
- plamena26
- Потребител
Пламена, а ако бъде установено, че собственикът на заложната къща е знаел, че вещта е крадена, но умишлено, с цел имотна облага за себе си е заблудил момчето, че телефонът е "чист"? Това граждански или наказателен казус е?
- kpy
- Потребител
Така както го описвате,говорим за измама,но това ще бъде друго накателно дело.Там вече момчето става пострадал,който ще има право на граждански иск в същото дело.
- plamena26
- Потребител
35 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|