начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Мога ли да не се ява като свидетел

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да не се ява като свидетел

Мнениеот kakalara » 06 Ное 2007, 01:22

Преди две години сигнализирах за кражба в момента на извършването и в апартамент до нас.Не се представих но ме намериха и ме викаха в полициата за показния.Сега след 2 години ме викат в съда при положение че ми казаха че повече няма да ме търсят за да бъда свидетел!Какъв свидетел по дело ще съм като съм видяла само крачол дънки и маратонки които вече не си и споням да си кажа.Какво ще стане ако не отида на делото?А ако пък отида и обвиняемите ме видат там и след като ги пуснат може да искат да си отмастят не мене.Какво да правя?Да задържха ги но аз не мога да ги посоча и да кажа да те,са защото не съм ги видяла директно и това го казах когато трябваше.Не искам да се забърквам с такива неща!Как ще ме изправат пред некви бабаити та хубаво да ме огледат коя е свидетелката?Какво ще стане ако не отида на делото?Помогнете ми моля ви.
kakalara
Нов потребител

Мнениеот josefin » 06 Ное 2007, 10:33

Ако сте получила призовка от съда, не може да не се явите на делото! При първото Ви неявяване, съда ще Ви наложи глоба и ще разпореди да Ви доведат принудително на следващото заседание-това означава кварталния да ви звънне на вратата и да Ви заведе за ръчичка до съда, където ще Ви пази докато дадете показания. Ако го предпочитате като процедура, спокойно може да не ходите на първото заседание.
Няма нищо страшно в свидетелстването Ви, просто ще кажете какво точно сте видели и какво сте направили след това. Ако не спестявате нищо в темата си, разпита Ви едва ли ще продължи повече от няколко минути.
josefin
Младши потребител

Мнениеот lawyer_v » 06 Ное 2007, 13:43

По-добре се явете в съда,защото при следващото заседание ще бъдете доведена принудително-при това не от кварталния,а от няколко полицаи,който ще Ви натикат в служебната си кола...А глобата,която ще трябва да платите също не е за подценяване.Единственият начин да не се явите е да представите болничен лист или някакъв друг документ,удостоверяващ вашата невъзможност да присъствате в съдебното заседание-доказателство,че ще бъдете в чужбина например/придружено с молба до съда/.
lawyer_v
Младши потребител

Мнениеот josefin » 06 Ное 2007, 13:46

Което пак е временно решение :D
josefin
Младши потребител

Мнениеот kakalara » 06 Ное 2007, 13:58

Благодаря за отговорите.Само не ми стана ясно ще ме разпитват ли пред самите обвиняеми и може ли да се избегне това?Парадоксалното е че нямам и какво да им казвам все пак беше преди две години
kakalara
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 06 Ное 2007, 15:55

Да, точно пред него ще се проведе разпита. Но защо се притеснявате, нали твърдите, че нищо не сте видели освен крачол и маратонка, които вече не си спомняте?
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот kakalara » 06 Ное 2007, 18:07

Защото ще ме видят и като нищо може след време да ми отмастят,нали все пак аз подадох сигнала,това ми е мисалта
kakalara
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 06 Ное 2007, 18:23

Отговорът на Вашия въпрос се намира на гърба на призовката, която сте получили.
Прочетете и чл.290 от Наказателния кодекс.
Успех и кураж!
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Aidin » 06 Ное 2007, 22:34

Разбирам страха Виж и до някъде може да се каже че е основателен, но само до някъде!!!!
Но има и друго като ви е страх не подавайте въобще сиганли. За всеки подаден сиганл от гражданина се започва съответната преписка докато се образува дело и това дело се вкара в съда. ВИЕ ИМАТЕ ПРЕДСТАВА КОЛКО ТРУД, НЕРВИ, РАЗПРАВИИ, КОЛКО ВИСЕНЕ ПРЕД КАБИНЕТЕТИТЕ НА ПРОКУРОРИТЕ И БОГ ЗНАЕ ОЩЕ ПРЕЗ КАКВО Е ТРЯБВАЛО ДА МИНЕ ДОЗНАТЕЛЯ ЗА ДА ВИ ПОДГОТВИ ДЕЛОТО ЗА СЪД???????????И ДА ВЛЕЗЕ С ОБВИНИТЕЛЕН АКТ В СЪДА, ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПЪРВО СЪДЕБНО ЗАСЕДАНИЕ И ВИЕ ДА ЗАЯВИТЕ ЧЕ НЕ ВИ СЕ ЗАНИМАВА(защото това е истината спред мен) или че ви е страх и да не се явите.

Дано съда да налага големи глоби на такива!!!

Вярно че обвиняемите не се явяват, че са болни от какво ли не, но все пак нека каквото зависи от нас / вас да го свършим
Aidin
Младши потребител

Мнениеот zelen » 06 Ное 2007, 22:43

Имате право да се явите в съда с нает адвокат, който да защити само и единствено вашите интереси.
Нямате право да не се явите изобщо, но признак на разумно оценяване на ситуацията е наемането на адвокат - специалист по наказателно право.
От свидетел днес - утре може да се превърнете в обвиняем/подсъдим и тогава задължително ще се явявате с адвокат! Тогава и хонорарът ще е различен.
zelen
Потребител

Мнениеот prof_prof » 06 Ное 2007, 22:44

zelen написа:Oт свидетел днес - утре може да се превърнете в обвиняем/подсъдим и тогава задължително ще се явявате с адвокат! Тогава и хонорарът ще е различен.

Изображение
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 06 Ное 2007, 23:23

Много често точно за това се измъкват престъпниците, защото хората ги е страх да свидетелстват.....
Gabi1
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 06 Ное 2007, 23:33

ОТГОВОР КЪМ ПИТАЩАТА:

Длъжна сте да се явите. Ако не се явите, ще бъдете принудена да го сторите. Но освен, че юридически сте абсолютно задължена, даването на показания е и Ваш морален и обществен дълг. И ако сега мислите, че "обществен и морален дълг" са празни думи - помислете си за това, следващия път когато се възмутите, че престъпността ни залива !
БЕЗ СВИДЕТЕЛИ НЯМА ОСЪДЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.

Казвате, че се страхувате да не Ви отмъстят. Аз ви казвам, че вероятността дори да си помислят да опитат е минимална. Сега си помислете, не е ли по-вероятно, същите ТЕЗИ, против които не искате да свидетествате днес, утре да са още по-нагли и да посегнат този път на Вашето имущество или на Вас самата ?

Накрая не се подавайте на МАЛОУМНИ съвети за болнични листове и прочие. Не само нищо няма да спечелите от това, но може накрая да се окажете обвиняема в документно престъпление. Или съответно в лъжесвидетелстване, ако решите да "спестите" нещо от това, което дейтвително сте видяла.

Е, разбира се може и да не ви хванат. Тогава - ЧЕСТИТО ! Значи се успяла да "изцакате" и полицията и съда! И какво печелите ? Е... Вие си знаете. Ще можете да се поздравите с факта, че сте помогнали на поредната порция боклук да бъде на свобода, за да не си разваляте душевния комфорт !

ВИЕ ИЗБИРАТЕ !
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kakalara » 07 Ное 2007, 00:30

Благодаря на отговорилите
kakalara
Нов потребител

Мнениеот lawyer_v » 07 Ное 2007, 18:32

Що се касае до съвета ми да не се явявате,ако не искате да свидетелствате,то той въобще не е малоумен.Никой не може да Ви застави да вършите или говорите нещо против съвестта Ви и вътрешното Ви убеждение.За това има международни конвенции за защита правата на човека.Ако се чувствате застрашена може да се обърнете за помощ към съда ,за да скрият самоличността Ви по време на делото и след това.В нормалните държави има програми за защита на свидетелите,а у нас само имитация на такава.А лозунги от рода на:''това е ваш граждански дълг''и прочие бяха актуални по времето на един друг обществен строй.Точно тези,които призовават да свидетелствате,няма да Ви защитят при опасност от саморазправа.Те се интересуват единствено от това ''да наказват виновните''.Защото така са свикнали-да наказват...
lawyer_v
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 08 Ное 2007, 10:53

Колега, това е глупост. Че нали свидетелката е била разпитвана в хода на досъдебното производство, разпитът и е налице и е бил предявен на подсъдимия и защитника. А те и в хода на досъдебното производство по всяко едно време могат да направят справка с делото и да видят самоличността и. В качеството на защитен свидетел имате право на охрана, но САМО ако действително сте била заплашена от тези хора. Хипотетични оплаквания от този род не биха мотивирали прокурор или съд да ви назначат охрана. Имате задължение като свидетел да се явите, когато сте призована - чл. 120 ал. 1 от НПК. Ако не го сторите, има санкция по чл. 120 ал. 3 от НК - глоба в размер до 100лв. и принудително водене. Ако се явите, но откажете да давате показания, съобразно чл. 120 ал. 4 от НПК се глобява до 500лв. Ако пък не се явите като свидетел и заради Вас делото бъде отложено и съобразно чл. 271 ал. 11 от НПК ще ви глобят с глоба в размер до 500лв. Болничният лист може да мине веднъж, но така или иначе сте включена в списъка за призоваване като свидетел и няма да има мърдане.
bay4o
Потребител

Мнениеот lawyer_v » 08 Ное 2007, 13:02

Съгласен съм,че е по-добре да се яви да свидетелства-написах го още вчера.Но,при условие че се чувства заплашена и силно се страхува да свидетелства й предложих няколко варианта,които,разбира се,са временно решение на въпроса.
lawyer_v
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 09 Ное 2007, 13:03

Колега, дано не изглежда като заяждане, но ще си позволя да Ви цитирам: "Никой не може да Ви застави да вършите или говорите нещо против съвестта Ви и вътрешното Ви убеждение.За това има международни конвенции за защита правата на човека."
Какво заставяне, колега? Пък и какво говорене против съвестта? За това, че свидетелства? Не съм съгласен. В крайна сметка свидетелят и в досъдебното производство носи нак. отговорнст по 290 от НК. И ако промени показанията си, ще излезе, че лъжесвидетелства, нали. Не смятам, че съвестта на свидетеля е всъщност, за да извърши престъпление. А пък международните конвенции относно човешките права далеч не гарантират правото на едно лице да откаже да свидетелства. За това съм абсолютно убеден, защото преди година правих сравнителен анализ на ЕКПЧ, Африканската и Интерамериканската конвенции /макар и по повод правото на свобода на изразяване/. По отношение на Азиатския договор /знанията ми там са доста по - ограничени, признавам/ също не срещнах подобно твърдение. Още повече, че принципът на конвенциите е един : охраняваме човешките права, докато същите не се налагат да търпят ограничение в името на обществения интерес. А когато последният е такъв за приключване на един наказателен процес, не вярвам, че ще се намери съдия в която и да е държава, който да адмирира подобно поведение.
bay4o
Потребител

Мнениеот lawyer_v » 09 Ное 2007, 14:30

Съгаласен съм,колега,че конвенциите не касаят свидетелстването в този смисъл.Имах предвид друго:при условие,че тя не си спомня точно какво се е случило и какво е видяла,никой не може да я застави да обвини някого в престъпление,т.е.да лъжесвидетелства.Знаем,че често обвинителната теза се базира предимно на свидетелски показания,особено ако куца доказателствената част.
lawyer_v
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 09 Ное 2007, 15:01

Съгласен съм с Вас, но доколкото свидетелят /не конкретно този/ наистина не си спомня. Но едно е, когато просто е изтекъл голям период от време и всеки номрален човек може да забрави нещо, особено детайли. Друго е, когато се яви след, да речем шест месеца, и заявява - нищичко не помня. И това е единствения му отговор, дори и в случаите, че се пристъпи към прочит на показанията му от досъдебното производство.
Хайде да приключим с темата, смятам, че излиза от юридическия форум и забива в някаква философска насока, пък на мен по такива теми не ми се спори.
bay4o
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право