- Дата и час: 29 Ное 2024, 19:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.78 а от НК и чл.343 б от НК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
чл.78 а от НК и чл.343 б от НК
Колеги, ВКС,ОСНК имаше съдебно заседание на 01.11.2007 г, за да се произнесе с тълкувателен акт по въпроса "е ли приложим чл.78 а за престъпленията по чл.343б НК" или делата следва да се внасят с обвинителен акт.Зная ,че решението е взето, но някой виждал ли му е текста?
- kpavlova
- Активен потребител
- REVOLUTION
- Активен потребител
- REVOLUTION
- Активен потребител
Моето мнение е различно от гореизразените. Считам, че от бр. 21/2000г. /не ми се проверява датата / до бр. 75/ 2006г. /13.10.2006г.- тази я помня, защото имаше доста изменения в НК/ чл.78А от НК е приложим за престъпления по чл.343б НК. Тогава /13.10/ влезе в сила НОВА ал.6 на НК, според, която 78А е неприложим, ако деецът е бил в пияно състояние. Това е заради чл.2 ал.2 НК. Не зная в какъв смисъл ще е решението на ВКС, ОСНК, но много се надявам да са разсъждавали в тази насока.
Личен опит. Делата се внасят с ОА, съдът взема решение определяйки наказание по чл.78А НК. Разбира се трябва да са налице и другите изисвания за приложението му. И деянието да е извършено преди 13.10.2006г.
Това е от мен.
Ще следя темата.
Личен опит. Делата се внасят с ОА, съдът взема решение определяйки наказание по чл.78А НК. Разбира се трябва да са налице и другите изисвания за приложението му. И деянието да е извършено преди 13.10.2006г.
Това е от мен.
Ще следя темата.
- alissa
- Потребител
според мен законодателят изначално ео плескал работата.. НК предвижда състави, в които "пияно състояние" е обективен елемент от престъплението.. Такъв признак, обаче в чл. 343б не е въведен.. все пак има разлика в това да доказваш "пияно състояние".. и да доказваш, че подсъдимият е управлявал МПС с концетрация в алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда или 0,5 на хиляда, установена по надлежния ред.. забележете, че по 343б доказването на вината не се ограничава само в това да бъде установено, че лицето Х. е употребило алкохол. след като има специални състави, въвеждащи признака "пияно състояние" и след като чл. 343б не предвижда такъв признак, значи 343б следва да се изключи от кръга престъпления, за които не се прилага 78а. Считам, че ако приемем разширителното тълкуване , тогава с основание ще се постави въпроса /вече участник в темата писа за това/, ще се приложи ли 78а по отношение на лице, извършили престъпление по чл. 325 ал.1 от Нк, след като е употребило алкохол... т.е. в пияно състояние?
и аз ще следя темата.
и аз ще следя темата.
- zornunddorn
- Потребител
То, че законодателят е оплескал работата, е ясно. Според мен, логично е 343б да попада в обсега на приложение на 78а. Диккусия по темата имаше и по-рано във форума.
- Star_doznatel
- Потребител
Аз също споделям мнението , че 78А е приложим за 343Б. Но все пак е крайно време за ТР по въпроса , с което решение , разбира се , ще се съобразим.
Колеги, ориентирайте ме - не беше ли 343Б единственото престъпление , в което наличието на алкохол в кръвта над 1.2 промила/ имплицитно : пияно състояние, 0.5 промила / е елемент от основния състав? Тоест, деецът веднъж отива на съд за такова наличие , и втори път, на същото основание му се отказва привилегията на 78 А ?
Колеги, ориентирайте ме - не беше ли 343Б единственото престъпление , в което наличието на алкохол в кръвта над 1.2 промила/ имплицитно : пияно състояние, 0.5 промила / е елемент от основния състав? Тоест, деецът веднъж отива на съд за такова наличие , и втори път, на същото основание му се отказва привилегията на 78 А ?
- Dragan
- Нов потребител
Уви, единственото което аз знам за решението е това, което е посочил asddsa.
И тъй като не споделям това становище, по сходни с изложените тук аргументи, очаквам с нетърпение да видя самото решение. "Пияното състояние" би могло да бъде само квалифициращо обстоятелство. Няма 343б в "трезво" състояние.Но ако се кара с концентрация над 0,5 до 1,2 - тогава каво става? Това означава ли, че всъщност административното нарушение по ЗДвП се превръща в престъпление, защото водача е в пияно състояние? При това е ясно, как се установява "пияно състояние", според Постановление 1/83 г. Е кой ще е надлежния ред тогава за установяване на концентрация по чл.343б?
И тъй като не споделям това становище, по сходни с изложените тук аргументи, очаквам с нетърпение да видя самото решение. "Пияното състояние" би могло да бъде само квалифициращо обстоятелство. Няма 343б в "трезво" състояние.Но ако се кара с концентрация над 0,5 до 1,2 - тогава каво става? Това означава ли, че всъщност административното нарушение по ЗДвП се превръща в престъпление, защото водача е в пияно състояние? При това е ясно, как се установява "пияно състояние", според Постановление 1/83 г. Е кой ще е надлежния ред тогава за установяване на концентрация по чл.343б?
- limpopo
- Младши потребител
REVOLUTION написа:Според мен , чл.78 не е приложим към 343”б”.Надявам се реш. да е в този смисъл.
И аз се надявам решението да е в този смисъл.
- katerinakuch
- Активен потребител
И аз така смятам. А и освен това, пияното състояние ще може да се доказва и само със свидетелски показания....
А за чл.343б си мисля, че не бива да се прилага ал.6 на чл.78а - там концентрацията на алкохол е елемент от състава, т.е. ако няма пияното състояние, изобщо не се влиза в хипотезата на чл.343б. Не се ли получават така 2 санкции за едно и също нещо?
А за чл.343б си мисля, че не бива да се прилага ал.6 на чл.78а - там концентрацията на алкохол е елемент от състава, т.е. ако няма пияното състояние, изобщо не се влиза в хипотезата на чл.343б. Не се ли получават така 2 санкции за едно и също нещо?
- Gabi1
- Потребител
Според мен е неправилно пияно състояние да се доказва със свидетелски показания! Това е абсолютно незаконосъобразно, неоправдано и нелепо. Пияно състояние се доказва с а/ кръвна проба б/ алкохоломер /дрегер/, при отказана кръвна проба. Това е. Какво означава свидетели да доказват, че някой е пиян... Субективни възприятия.
Ал.6, на 78 А НК не се прилага за 343Б , тя просто прави приложението на 78А, след 13.10.2006г. неприложимо. Какви две санкции?
А, че алкохол в кръвта над 1.2 промила си е пияно състояние е излишно/за мен/ да се спори. Тоест към настоящия момент 78 А и неприложим за престъпления по чл.343Б НК. Но до 13.10.2006г., преди да влезе в сила ал.6, на чл.78А НК си е приложим. Това е моето становище.
А, само за допълнение чл. 78 А НК се прилага за "обикновеното" хулиганство, имам един такъв случай, като служебен защитник в досъдебното производство. Тогава и до ОА не се стигна, просто си му наложиха на "героят" административно наказание по чл.78 А НК. Имах различно мнение за конкретния случай, което разбира се не споделих...но се прилага.
Ал.6, на 78 А НК не се прилага за 343Б , тя просто прави приложението на 78А, след 13.10.2006г. неприложимо. Какви две санкции?
А, че алкохол в кръвта над 1.2 промила си е пияно състояние е излишно/за мен/ да се спори. Тоест към настоящия момент 78 А и неприложим за престъпления по чл.343Б НК. Но до 13.10.2006г., преди да влезе в сила ал.6, на чл.78А НК си е приложим. Това е моето становище.
А, само за допълнение чл. 78 А НК се прилага за "обикновеното" хулиганство, имам един такъв случай, като служебен защитник в досъдебното производство. Тогава и до ОА не се стигна, просто си му наложиха на "героят" административно наказание по чл.78 А НК. Имах различно мнение за конкретния случай, което разбира се не споделих...но се прилага.
- alissa
- Потребител
Според Вас може и да е неправилно да се установява със свидетелски показания, но според цитираното по - горе постановление е допустимо. А защо считате, че не следва да се прилага чл.78а по отношение на 325 ал.1?
- limpopo
- Младши потребител
защо си мислите че звучите враждебно? Що се отнася до тази редакция на чл.343б, то тя не очертава състав на престъпление, а касае срока на лишаването от право на управление в случаите, когато деянията по 343 и 343а са осъществени в пияно състояние.. А с какво се аргументира неприложението на 78а в практиката по отношение на чл.325 ал.1? /срам ме е, но никога не съм попадала на такова /
- limpopo
- Младши потребител
Имам го някъде в практиката от Сиела, но ми е на другия компютър, така, че за да не правя свободни съчинения ще се въздържа до понеделник...
И на мен не ми изглежда враждебно отношението ти...дискусията е важна и мнението на всички има значение.
Ставаше въпрос за конкретния случай, просто обвинението трябваше да е по друг състав, но дознателя така беше решил.
И на мен не ми изглежда враждебно отношението ти...дискусията е важна и мнението на всички има значение.
Имах различно мнение за конкретния случай
Ставаше въпрос за конкретния случай, просто обвинението трябваше да е по друг състав, но дознателя така беше решил.
- alissa
- Потребител
ППл от 1977 г наистина е отменено с това от 1983 г- № 1 . В точка 4, буква на мотивите на постановлението пише"
а) В Наказателния кодекс, както и в други нормативни актове не е дадено определение на понятието "пияно състояние". Пияно състояние по смисъла на чл. 343, ал. 2 НК е налице, когато водачът поради употреба на алкохол е изпаднал в състояние на непригодност правилно и безопасно да управлява моторното превозно средство. Законът има предвид не какво да е състояние на непригодност поради употреба на някакви вещества, а пияно състояние вследствие употреба на алкохол. Затова неправилно в Постановление № 1 от 1977 г. на Пленума на ВС е посочена като една от причините за изпадане на водача в пияно състояние и употребата на друго силно упойващо вещество.
Според преобладаващото мнение в медицинската наука водачът е в пияно състояние, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно съдържание, не по-малко от 0,50 промила. Пленумът възприема становището, че при наличността на такава алкохолна концентрация, макар и да не е свързана с външни прояви на опиване, психофизиологическото състояние на водача е повлияно и той не е пригоден да управлява безопасно моторното превозно средство."
В буква д на точка 4, вече и в диспозитива, пише, че подлежи на доказване със свидетелски показания, ако друг способ е недостъпен
а) В Наказателния кодекс, както и в други нормативни актове не е дадено определение на понятието "пияно състояние". Пияно състояние по смисъла на чл. 343, ал. 2 НК е налице, когато водачът поради употреба на алкохол е изпаднал в състояние на непригодност правилно и безопасно да управлява моторното превозно средство. Законът има предвид не какво да е състояние на непригодност поради употреба на някакви вещества, а пияно състояние вследствие употреба на алкохол. Затова неправилно в Постановление № 1 от 1977 г. на Пленума на ВС е посочена като една от причините за изпадане на водача в пияно състояние и употребата на друго силно упойващо вещество.
Според преобладаващото мнение в медицинската наука водачът е в пияно състояние, когато по време на произшествието в кръвта му има алкохолно съдържание, не по-малко от 0,50 промила. Пленумът възприема становището, че при наличността на такава алкохолна концентрация, макар и да не е свързана с външни прояви на опиване, психофизиологическото състояние на водача е повлияно и той не е пригоден да управлява безопасно моторното превозно средство."
В буква д на точка 4, вече и в диспозитива, пише, че подлежи на доказване със свидетелски показания, ако друг способ е недостъпен
- kpavlova
- Активен потребител
И аз благодаря на колегата, който го е пуснал тук.
И в крайна сметка, аргументите са точно такива, каквито очаквах ... В тази връзка се чудя какво ли ще стане с решенията, с които е приложен 78а за 343б ? Дали прокуратурите ще искат възобновяване, за тези, за които сроковете не са изтекли? А ако по някой решения вече са платени глобите? За тях ми се струва, че няма как да се получи ...
И в крайна сметка, аргументите са точно такива, каквито очаквах ... В тази връзка се чудя какво ли ще стане с решенията, с които е приложен 78а за 343б ? Дали прокуратурите ще искат възобновяване, за тези, за които сроковете не са изтекли? А ако по някой решения вече са платени глобите? За тях ми се струва, че няма как да се получи ...
- limpopo
- Младши потребител
Възобновяване се иска и в момента. Където са изтекли сроковете, нещата са приключили. Платената глоба обаче не е аргумент - след възобновяването и постановяване на новото решение ще се върне от бюджета.
- sunshine_75
- Потребител
37 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|