- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.23-25 НК и реабилитация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
чл.23-25 НК и реабилитация
Здравейте, колеги! От кой момент започва да тече срока чл.87, ал.1 от НК (съдебна реабилитация), когато едно лице е осъдено с влязла в сила присъда "лишаване от свобода за 2г. и 6 месеца" ефективно изтърпяване и на основание чл.23-24 от НК наказанието му се приспада изцяло с изтърпяното в периода 09.09.1999г. до 09.09.2002г. по друго дело. Т.е. изтърп. няма, защото се приспада с това, което е изтърпял преди 5 години, но осъждането е от година и месец.
g-box
- term70
- Потребител
От датата на изтърпяване на наказанието - чл.86 от НК.Текста не изисква от датата на влизане в сила на съдебиня акт, а от изтърпяване, изпълнение или изтичане на срока на наложеното наказание.
- 1968
- Потребител
ами точно това е големия въпрос - дали от изтърпяването или от осъждането. Но ако е от изтърпяването, тогава се обезмисля като че ли осъждането?
g-box
- term70
- Потребител
Нищо не се обезмисля. Едно е правото на държавата да наложи наказание, второ е правото на държавата да изпълни наказанието а съвсем друго е правото на държавата да третира дадено лице като "осъждан" с всичките последици от това.
Колега, според мен трябва да разглеждате института "реабилитация" не като "пълна" и "непълна" а като "временна" - като под условие. Условието е през срока да не бъде извършено ново престъпление. Тъй като това е форум и има поставен от Вас въпрос ще се постарая да Ви отговоря. смятам, че в конкретния случай условието не е нарушено - явно деянието за което е осъден на 2г.и 6м. е извършено преди първото деяние и следва за реабилитация да се смята срок от първото отсъждане.
Колега, според мен трябва да разглеждате института "реабилитация" не като "пълна" и "непълна" а като "временна" - като под условие. Условието е през срока да не бъде извършено ново престъпление. Тъй като това е форум и има поставен от Вас въпрос ще се постарая да Ви отговоря. смятам, че в конкретния случай условието не е нарушено - явно деянието за което е осъден на 2г.и 6м. е извършено преди първото деяние и следва за реабилитация да се смята срок от първото отсъждане.
Не съм съгласна с LIKES
реабилитацията по дефиниция заличава факта на КОНКРЕТНО осъждане и отменя за в бъдеще последиците , които законите сврз. с него.Не може да се заличи факта на осъждането, преди то да е настъпило.Недопустимо е срок за реабилитация да започне да тече преди деецът да е осъден.Реабилитацията винаги действа занапред, а не с обратна сила.Няма временна или постоянна реабилитация.Съдебната реабилитация, както и тази по чл.86 са непълни, но това не значи ,че са условни.За едната е необходим изричен акт на съда и преценка на поведението на осъдения, а за другата - настъпването на предвиен в 86 юрид.факт.Във веднъж настъпилото действие на двете реабилитация няма разлика/ и изкл.на това ,че втора реабилитация по право не настъпва за един и същи деец, може да с търси само съдебна/
Разликата между пълната и непълната / между чл.86 и чл.87, от една страна, и чл.88 а от друга страна, е в последиците- първите два вида / по 86- по право и по 87- съдебна, са непълни- отменят последиците на осъждането, освен ако особен закон не сочи друго, например ЗСВ- "независимо от реабилитацията" осъденият не може да бъде магистрат, а реабилитацията по чл.88А - пълна реабилитация, с настъпването й се отменят всички последици на осъждането, независимо от предвиденото в друг закон/.
В конкретния случай, доколкото разбирам, за първото осъждане деецът може да бъде реабилитиран, защото деянието, за което е осъден в последствие е предходно, първо във времето, макар осъждането да е второ по ред.Не така би стоял въпросът, ако е извършил деянието след осъждането.
Иначе излиза, че когато "вторият " съд го е осъдил за първото деяние, той го е "осъдил" вече реабилитиран за него, а това е абсурд?
Ако обаче Ви е приложен чл.23-25 всичките Ви срокове и всички предпоставки за реабилитация ще се определят спрямо НАЛОЖЕНОТО общо най-тежко наказание.
Ако е УПО- чл.70, ал.9 - срокът за реабилитация тече от момента на изтичане на изпитателния срок.Ако и това Ви е по -рано от влизане в сила на определението за кумулация, което зачита ареста и приспада изтърпяното наказание, пак не може да настъпва реабилитация преди самото това определение за налагане на общо най-тежко наказание да влезе в сила.
реабилитацията по дефиниция заличава факта на КОНКРЕТНО осъждане и отменя за в бъдеще последиците , които законите сврз. с него.Не може да се заличи факта на осъждането, преди то да е настъпило.Недопустимо е срок за реабилитация да започне да тече преди деецът да е осъден.Реабилитацията винаги действа занапред, а не с обратна сила.Няма временна или постоянна реабилитация.Съдебната реабилитация, както и тази по чл.86 са непълни, но това не значи ,че са условни.За едната е необходим изричен акт на съда и преценка на поведението на осъдения, а за другата - настъпването на предвиен в 86 юрид.факт.Във веднъж настъпилото действие на двете реабилитация няма разлика/ и изкл.на това ,че втора реабилитация по право не настъпва за един и същи деец, може да с търси само съдебна/
Разликата между пълната и непълната / между чл.86 и чл.87, от една страна, и чл.88 а от друга страна, е в последиците- първите два вида / по 86- по право и по 87- съдебна, са непълни- отменят последиците на осъждането, освен ако особен закон не сочи друго, например ЗСВ- "независимо от реабилитацията" осъденият не може да бъде магистрат, а реабилитацията по чл.88А - пълна реабилитация, с настъпването й се отменят всички последици на осъждането, независимо от предвиденото в друг закон/.
В конкретния случай, доколкото разбирам, за първото осъждане деецът може да бъде реабилитиран, защото деянието, за което е осъден в последствие е предходно, първо във времето, макар осъждането да е второ по ред.Не така би стоял въпросът, ако е извършил деянието след осъждането.
Иначе излиза, че когато "вторият " съд го е осъдил за първото деяние, той го е "осъдил" вече реабилитиран за него, а това е абсурд?
Ако обаче Ви е приложен чл.23-25 всичките Ви срокове и всички предпоставки за реабилитация ще се определят спрямо НАЛОЖЕНОТО общо най-тежко наказание.
Ако е УПО- чл.70, ал.9 - срокът за реабилитация тече от момента на изтичане на изпитателния срок.Ако и това Ви е по -рано от влизане в сила на определението за кумулация, което зачита ареста и приспада изтърпяното наказание, пак не може да настъпва реабилитация преди самото това определение за налагане на общо най-тежко наказание да влезе в сила.
- kpavlova
- Активен потребител
Ще Ви попитам тогава, kpavlova. Лицето А. е осъдено с влязла в сила присъда на 01.01.2000г. за извършено престъпление по чл.194 НК. Деянието е извършено през 1999г. Присъдата е 1г. със 3г. изп. срок - отлжено по чл.66 НК наказание. На 01.01.2003г. лицето А. ще бъде реабилитирано.
Всичко е о.к., ама през м.Март 2003г. на лицето А. му влиза в сила нова присъда /2г. ефективно/ - за друго престъпление по чл.194 НК - извършено обаче през 2001г. - по времена изпитателня срок по първата присъда.
Лицето А. ще изтърпи и двете наказания.
Съгласно ваште разсъжения, как смятате - какво се случва с реабилитацията за първото деяние ? Да не би да смятате, че е си стои ?!
Затова посъветвах колежката да разглежда реабилитацията като "временна". В нейния случай е обратно на дадения от мен пример - втората присъда е за деяние, извършено преди това за което е наложено първото наказание.
Иначе съм съгласен с казаното от Вас.
Всичко е о.к., ама през м.Март 2003г. на лицето А. му влиза в сила нова присъда /2г. ефективно/ - за друго престъпление по чл.194 НК - извършено обаче през 2001г. - по времена изпитателня срок по първата присъда.
Съгласно ваште разсъжения, как смятате - какво се случва с реабилитацията за първото деяние ? Да не би да смятате, че е си стои ?!
Затова посъветвах колежката да разглежда реабилитацията като "временна". В нейния случай е обратно на дадения от мен пример - втората присъда е за деяние, извършено преди това за което е наложено първото наказание.
likes написа::lol: Ще Ви попитам тогава, kpavlova. Лицето А. е осъдено с влязла в сила присъда на 01.01.2000г. за извършено престъпление по чл.194 НК. Деянието е извършено през 1999г. Присъдата е 1г. със 3г. изп. срок - отлжено по чл.66 НК наказание. На 01.01.2003г. лицето А. ще бъде реабилитирано.
Явно терминологично спорим.Естествено, че няма как да се реабилитира, ако извърши деяние след осъждането си, пък и в изпитателен срок.Значи въпросът е каква реабилитация.Ако на 01.02.2003 г извърши престъпление/ преди да е осъден за деяние в изпитателния срок и след като е изтекъл изпитателния срок/, съдът трябва да гледа на него като на неосъждан, защото е реабилитиран по право за това осъждане- ако не е повторност.Това,че март ще му влезе в сила присъда и ще приведе в изпълнение и условното , няма да промени нищо в правния извод на съда, който го съди за деяние от 01.02.2003 г., защото той не го знае.Практически да го съдят за деяние от февруари през февруари , не може да стане, нали? За това няма смисъл да теоритизираме какво му е неправилно на акта на съда от февруари за деяние от февруари.Така или инач, теорет.ако извърши деяние през февруари 2003 и го съдат пак през февруари 2003 г, за него и за това от 2001 г могат да се приложат правилата на 23-25 Нк, но той ще изтърпява ефективно наложеното общо най-тежко наказание заради изпитателния срок и това ще го решава съдът по кумулацията.
Заради деянието от 2001 г, за което е осъден през март 2003 г., съдът му привежда в изпълнение условната присъда.Както го пишете по чл.194 обаче, то ще излезе и повторно, а тези правила се прилагат, независимо от реабилитацията но това го игнорираме/ квалиф.състав/ ,да речем.
Към 01.01.2003 г. деецът е реабилитиран по право НО НЕПЪЛНО по чл.86.Това означава,че последиците на това осъждане се отменят занапред, освен ако закон не сочи друго.
Когато го осъждат през март за деянието му от 2001 г в изпит.срок , той е реабилитиран НЕПЪЛНО.Законът обаче "сочи друго" - поне според мен, не съм чела теория и практика в този смисъл, това е чл.68, ал.1 - и ограничава ефекта и на реабилитацията: ако извърши престъпление в изпитателния срок, за което "макар и след този срок", му бъде наложено наказание лишаване от свобода, той изтърпява и отложеното.Т.е. въпреки възможността да се реабилитира непълно по чл.86, докато му влезе присъдата за деянието в изпитателния срок, разпоредбата на чл.68 задължава съда да приведе присъдата в изпълнение.Те. въпросът е на непълна реабилитация, а не на условна по характер.мисля, че практически изводът до който стигаме и аз, и Вие, е еднакъв.
- kpavlova
- Активен потребител
реабилитация
Здравейте аз съм осъден през 2003г на 6м. лишаване от свобода изтърпял съ си наказанието до 23.08.03г и ми е наложена глоба от 300лв.Кога имам право на реабилитация(не съм платил глобата)?
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
- falsename
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|