- Дата и час: 29 Ное 2024, 20:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
tuzba za obida
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
tuzba za obida
Моля за малко помощ!Искам да пусна в районния съд частна тъжба с иск за 2880 лв срещу 4 съседа за обида и клевета.Правих ремонт и съседите се жалваха пред районната администрация, РДНСК, и районната прокуратура, че съм избила фасадата без тяхното съгласие.Отговорът и от трите инстанции е че няма нарушение на ЗУТ и че прокуратурата няма да образува нищо, защото не е налице престъпление.Искът ми е за тези пари, защото съседите настояваха пред инстанциите да затворя помещението, което е за нежилищни нужди, докато не се разреши друг граждански спор между нас, и аз го затворих, за да няма напрежение.Реално тези пари са за мин работна заплата и осигуровки за 1 година, които съм загубила.Според вас как би погледнал съдът на подобна жалба и би ли било в моя полза, ако посоча , че съм журналист в момента и разправиите с всички тези институции ми урониха името в действителност.
- Niketo
- Младши потребител
Първо, за изготвянето на тъжбата се консултирайте с колега, който и да Ви представлява в процеса, съмнително е ,че ще се справите сам.
Второ- обидата и клеветата са различни престъпления, могат да се осъществят и в идеална съвкупност- с едно и също изявление да Ви кажат нещо унизително за честта и достойноството, и да разгласят същото, което да съставлява и позорно обстоятелство, респ.приписано престъпление.Обидата е "присъствено" от гл.т на пострадалия престъпление- трябва да възприемете обидното изявление, за да се обидите.Бидейки журналист, вероятно правите това разграничение и най-често сте от другата страна.
Ако някой е писал по институциите срещу Вас неверни позорни обостятелства -това не е обида или клевета, разгласена в печатно произведение, а вероятно- зависи от фактите -"обикновена" клевета.
Жалбата срещу актове на администрацията на Вашите съседи / сигурно някакво разрешение за преустройство са жалили, което е разрешено с админ.акт по ЗУТ / е част от конституционното им право на защита и свобода на словото.За да ги обвините успешно/ да докажете/ клеветата следва да установите, че те съзнателно са разгласили неистинското позорно обстоятелство, т.е. предварително са били наясно, че твърдението им е неверно и че обективно Ви позори.
Граждански иск в наказат.процес можете да предявите за колкото пари Ви дойде наум, но само за неимуществените вреди от деянието- накърнената Ви репутация.Да, ако сте публична фигура, накърнението е по-осезаемо, ако е станало достояние на по-широк кръг лица.От друга страна, публичините личности, каквито са политиците например, априори са приели, че могат да бъдат обект на социална критика.
другите вреди - реални вредси и пропуснати ползи - можете да претендирате само в граждански процес, което ще рече друго дело и ако докажете, че са настъпили / за реалните вреди / или настъпването на ползата е сигурно, а не прогноза, като представите доказателства.Т.е. не следва да твърдите, че бихте спечелили милиони, ако предходния "финансов месец" сте били на "загуба".За първите вреди - освен счет.отчетност и доказателства за платени неустойки, заплати на служители и т.н., за пропуснатите ползи - счетоводна отчетност , баланс на приходите и разходите, като от тях е видно че грубо казано "печалбата " Ви на месец е еди каква си/
Второ- обидата и клеветата са различни престъпления, могат да се осъществят и в идеална съвкупност- с едно и също изявление да Ви кажат нещо унизително за честта и достойноството, и да разгласят същото, което да съставлява и позорно обстоятелство, респ.приписано престъпление.Обидата е "присъствено" от гл.т на пострадалия престъпление- трябва да възприемете обидното изявление, за да се обидите.Бидейки журналист, вероятно правите това разграничение и най-често сте от другата страна.
Ако някой е писал по институциите срещу Вас неверни позорни обостятелства -това не е обида или клевета, разгласена в печатно произведение, а вероятно- зависи от фактите -"обикновена" клевета.
Жалбата срещу актове на администрацията на Вашите съседи / сигурно някакво разрешение за преустройство са жалили, което е разрешено с админ.акт по ЗУТ / е част от конституционното им право на защита и свобода на словото.За да ги обвините успешно/ да докажете/ клеветата следва да установите, че те съзнателно са разгласили неистинското позорно обстоятелство, т.е. предварително са били наясно, че твърдението им е неверно и че обективно Ви позори.
Граждански иск в наказат.процес можете да предявите за колкото пари Ви дойде наум, но само за неимуществените вреди от деянието- накърнената Ви репутация.Да, ако сте публична фигура, накърнението е по-осезаемо, ако е станало достояние на по-широк кръг лица.От друга страна, публичините личности, каквито са политиците например, априори са приели, че могат да бъдат обект на социална критика.
другите вреди - реални вредси и пропуснати ползи - можете да претендирате само в граждански процес, което ще рече друго дело и ако докажете, че са настъпили / за реалните вреди / или настъпването на ползата е сигурно, а не прогноза, като представите доказателства.Т.е. не следва да твърдите, че бихте спечелили милиони, ако предходния "финансов месец" сте били на "загуба".За първите вреди - освен счет.отчетност и доказателства за платени неустойки, заплати на служители и т.н., за пропуснатите ползи - счетоводна отчетност , баланс на приходите и разходите, като от тях е видно че грубо казано "печалбата " Ви на месец е еди каква си/
- kpavlova
- Активен потребител
С други думи при така поставения казус, шансовете ви са малки, да не кажа никакви.Не виждам нито обида, нито клевета в това условие.
Щом са ходили в районна прокуратура, може да помислите в друга насока: набеждаване. За да успеете да издържите обвинението, трябва те да са ви набедили пред прокурор, че сте извършили някакво престъпление (примерно разрушили сте фасада и са ви обвинили в престъпление по чл. 216 или 216а - унищожаване и повреждане) и в същото време да докажете, че те са знаели, че сте невинен, т.е че фасадата си е лично ваша, че сте имали право да я махнете и т.н.
Щом са ходили в районна прокуратура, може да помислите в друга насока: набеждаване. За да успеете да издържите обвинението, трябва те да са ви набедили пред прокурор, че сте извършили някакво престъпление (примерно разрушили сте фасада и са ви обвинили в престъпление по чл. 216 или 216а - унищожаване и повреждане) и в същото време да докажете, че те са знаели, че сте невинен, т.е че фасадата си е лично ваша, че сте имали право да я махнете и т.н.
-
Trapped - Потребител
Колегата е прав, но фактическите въпроси няма да ги решим във форума.Можете да твърдите набедяване, но само ако формулировките в жалбата са достатъчно конкретни, за да е приписано престъпление и изявлението да е целено от съседите Ви при съзнаване на неистинността.Ако жалбата е една такава "обща", каквито са подобните междусъседски форми на комуникация чрез държавни органи- прокурорът да реагира на закононарушението, няма да стане.
Пак Ви казвам, ако ще предприемате и такива действия - за ангажиране на нечия отговорност по чл.286 от НК, а тя включва наказание от 1 г до 6 г лишаване от свобода- - го обмислете сериозно, и с юридическа помощ, като избягвате категорични твърдения в жалбата, когато не сте сигурна.
Пак Ви казвам, ако ще предприемате и такива действия - за ангажиране на нечия отговорност по чл.286 от НК, а тя включва наказание от 1 г до 6 г лишаване от свобода- - го обмислете сериозно, и с юридическа помощ, като избягвате категорични твърдения в жалбата, когато не сте сигурна.
- kpavlova
- Активен потребител
kpavlova е права, че фактическите въпроси няма как да бъдат предмет на разискване тук.
Niketo, все пак, къде според Вас има обида или клевета ? Обидата е казване на нещо унизително за честта или достойнството на някого в негово присъствие, а клеветата - разгласяване на позорно обстоятелство или приписване на престъпление - съответно чл. 146 и чл. 147 от НК. Във Вашето изложение няма данни нито за едното, нито за другото. В крайна сметка, не е въпросът да се тъжите срещу съседите си за каквото и да било, а да ги съдите за вреди, които действително са Ви причинили. Само по себе си, пускането на жалби до контролните органи и/или до прокурора (който в мисълта на средностатистическия гражданин е обичайното "бюро жалби" не е нито престъпление, нито причиняване на друга вреда.
Пак правя уговорка, че конкретния Ви казус е неясен и мнение по него е невъзможно да се създаде във форума.
Niketo, все пак, къде според Вас има обида или клевета ? Обидата е казване на нещо унизително за честта или достойнството на някого в негово присъствие, а клеветата - разгласяване на позорно обстоятелство или приписване на престъпление - съответно чл. 146 и чл. 147 от НК. Във Вашето изложение няма данни нито за едното, нито за другото. В крайна сметка, не е въпросът да се тъжите срещу съседите си за каквото и да било, а да ги съдите за вреди, които действително са Ви причинили. Само по себе си, пускането на жалби до контролните органи и/или до прокурора (който в мисълта на средностатистическия гражданин е обичайното "бюро жалби" не е нито престъпление, нито причиняване на друга вреда.
Пак правя уговорка, че конкретния Ви казус е неясен и мнение по него е невъзможно да се създаде във форума.
- system
- Активен потребител
Това, че "... жалваха пред районната администрация, РДНСК, и районната прокуратура..." все още не е престъпление !
Ама какво точно са писали до тези инстканции - това е важното !
А ние с гадателството изобщо не сме добре ...
Потърсете си адвокат и не си губете времето по форумите , че ( по принцип) срока е 6 месеца ...
А това, че сте журналист не Ви дава никакви права като добавка ..
Потърсете си адвокат и не си губете времето по форумите , че ( по принцип) срока е 6 месеца ...
- Voinolyubov
- Нов потребител
Това, че "... жалваха пред районната администрация, РДНСК, и районната прокуратура..." все още не е престъпление !
- Voinolyubov
- Нов потребител
pak dela
Първо благодаря Ви за вниманието, всички сте много мили.
Искът ми е конкретен - за 2880 лв-- заплати и осигуровки.Второ- мисля, че името ми е опозорено с факта, според снетите писмени обяснения в преписката "извършвала съм незаконно ремонт"--след като вече са им казали от районната администрация и РДНСК, че съм уведомила, второ--- разбила съм обща фасада, което също не е вярно, сменях дограма и част от конструкцията по нея.
С въпросните съседи имаме граждански спор за собственост и те молят прокуратурата" Да затворя помещението, докато не приключат делата помежду ни, защото не се знаело в чие владение ще премине собствеността".Полицаят тогава ни помоли да спрем ремонта, "За да се избегнело напрежението".Ние се съобразихме.Но ако съдът постанови в наша полза??Ние вече една година държим помещението затворено, защото те настоявали пред полицията.......Това са загуби.Прокурора им отговаря- не е налице престъпление, докато нямаме влязъл в сила съдебен акт.Та затова става въпрос.Идеята ми е те да разберат, че аз също имам права.
Искът ми е конкретен - за 2880 лв-- заплати и осигуровки.Второ- мисля, че името ми е опозорено с факта, според снетите писмени обяснения в преписката "извършвала съм незаконно ремонт"--след като вече са им казали от районната администрация и РДНСК, че съм уведомила, второ--- разбила съм обща фасада, което също не е вярно, сменях дограма и част от конструкцията по нея.
С въпросните съседи имаме граждански спор за собственост и те молят прокуратурата" Да затворя помещението, докато не приключат делата помежду ни, защото не се знаело в чие владение ще премине собствеността".Полицаят тогава ни помоли да спрем ремонта, "За да се избегнело напрежението".Ние се съобразихме.Но ако съдът постанови в наша полза??Ние вече една година държим помещението затворено, защото те настоявали пред полицията.......Това са загуби.Прокурора им отговаря- не е налице престъпление, докато нямаме влязъл в сила съдебен акт.Та затова става въпрос.Идеята ми е те да разберат, че аз също имам права.
- Niketo
- Младши потребител
Re: pak dela
Niketo написа:Първо благодаря Ви за вниманието, всички сте много мили.
ТОВА НЕ СА ПОЗОРНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА ! Ако някой се оплаче, че друг извършва незаконен ремонт или разрушава фасада, това обстоятелство не е от естеството си да опозори името Ви.
Ако смятате, че със своите действия по сезиране на различни контролни органи съседите Ви злоупотребяват с правата си и с това са Ви навредили нещо, тогава си заведете гражданско дело по чл. 45 от ЗЗД и ги осъдете. Но да се хвърляте в дело за обида или клевета - извинете, това е меко казано несериозно.
- system
- Активен потребител
Niketo написа:Полицаят тогава ни помоли да спрем ремонта, "За да се избегнело напрежението".Ние се съобразихме.Но ако съдът постанови в наша полза??Ние вече една година държим помещението затворено, защото те настоявали пред полицията.......Това са загуби..
и още нещо, полицията не може да Ви моли, няма такива функции, нито е устроена така.Отворете си помещението и работете, ако имате надлежни разрешителни за преустройството и търговският Ви обект е въведен в експолатация.Вместо да се чудите на какво основание да ги съдите, щом законът и акт на властнически орган не Ви забранява да го правите, работете и си изкарвайте парите.Ако на някой това не му харесва- а не по правна причина/ на правно основание/ иска от Вас да спрете да го правите- нека пише жалби.не можете да се харесвате на всички.
- kpavlova
- Активен потребител
Хайде !... Достатъчно !!
Потърсете си адвокат и действайте !...
kpavlova написа:.... фактическите въпроси няма да ги решим във форума..
Потърсете си адвокат и действайте !...
- Voinolyubov
- Нов потребител
Е аз никъде не видях обида. Голяма работа ,че са се жалвали ,това е тяхно право. Прокуратурата обикновенно и тя препраща на РДНСК ,щото не е компетентна да се произнесе по такъв казус .
Ако загубите я си помислете вашите съседи тогава да не тръгнат те да ви съдят.
Това ,което сте загубили можете да си го търсите по граждански път.
Ако загубите я си помислете вашите съседи тогава да не тръгнат те да ви съдят.
Това ,което сте загубили можете да си го търсите по граждански път.
- donna
- Старши потребител
Niketo написа:...мисля, че името ми е опозорено с факта, според снетите писмени обяснения в преписката "извършвала съм незаконно ремонт"...
Ние вече една година държим помещението затворено, защото те настоявали пред полицията.......Това са загуби.Прокурора им отговаря- не е налице престъпление, докато нямаме влязъл в сила съдебен акт.Та затова става въпрос.Идеята ми е те да разберат, че аз също имам права.
Щом се чувствате с опозорено име, единствено съдът може да ви овъзмезди. С положителен изход от евентуалното дело ще си върнете самочувствието и добрата репутация. Още повече, имате и загуби в пари - ако ги докажете.
Не се отказвайте - потърсете си правата! И при добро разрешение - ще докажете на опонентите си, че не могат така да ви разиграват.
- zelen
- Потребител
zelen написа:Niketo написа:...мисля, че името ми е опозорено с факта, според снетите писмени обяснения в преписката "извършвала съм незаконно ремонт"...
Ние вече една година държим помещението затворено, защото те настоявали пред полицията.......Това са загуби.Прокурора им отговаря- не е налице престъпление, докато нямаме влязъл в сила съдебен акт.Та затова става въпрос.Идеята ми е те да разберат, че аз също имам права.
Щом се чувствате с опозорено име, единствено съдът може да ви овъзмезди. С положителен изход от евентуалното дело ще си върнете самочувствието и добрата репутация. Още повече, имате и загуби в пари - ако ги докажете.
Не се отказвайте - потърсете си правата! И при добро разрешение - ще докажете на опонентите си, че не могат така да ви разиграват.
И къде е опозоряването такова няма Тя полицията не може да ви затвори помещението ,а органите на РДНСК ,кой ви е виновен ,че сте го затворили и пари няма да вземете ,ако сами сте си го затворили иди го докажи го. За тъжба нямате шанс ,за гражданското дело хмммммм и там мисля Ама някои хора са много честолюбиви ,вие сте журналист нали така беше ...ами вие във вашите писания кой знае колко хора сте "опозорили" по същия начин . списвайки интересни историики из пресата
За пръв път чувам една съседска неразбория да уронва журналистическо име би трябвало да имате нерви като гьон ...много бих искала да защитавам ответната страна голям цирк ще падне . И се пригответе да заплатите разноските
- donna
- Старши потребител
Niketo написа:Първо благодаря Ви за вниманието, всички сте много мили.
бОЖКЕ ИСКА БИЛ ЗА ЗАПЛАТИ И ОСИГУРОВКИ!!!! Полицията ги помолила...на кво основание ей тъй и те затворили ,кви осигуровки и заплати имуществени вреди не се изчисляват така.
Боже някъде тука из мненията четох и за иск за неимуществени ,леле ужас една жалба против някакв си ремонт го довела до нервен срив или му накърнила доброто име и той ходил засрамен.
Четох и се смях и то с основание
- donna
- Старши потребител
dali e taka
Първо наистина се радвам на различните мнения......В действителност полицаят н ипомоли да затворим помещението и те твърдят, че "искали да го затворим".Второ аз съм жена Искам само да допълня с какво ми е опетнено името, за да не оставяте с впечатление, че се чудя за какво да се хвана Аз съм доста дейна журналистка и се занимавам със злободневни теми.Постоянно разисквам различни въпроси с районните администрации и РДНСК.И онези лудите съседи реално рАЗПрОСТрАНЯВАТ позорна информация за мен- разбивам фасада!!Това е истината- на пенсионерите докато не им бръкна в джоба няма да ме оставят на мира.Ако аз подам жалба срещу някого и от две институции ми обяснят, че няма нарушение на ЗУТ- за какво ми е да ходя в прокуратурата.
Ако трябва да съм искрена просто искам да се заям с тях, защото са непоносими
Ако трябва да съм искрена просто искам да се заям с тях, защото са непоносими
- Niketo
- Младши потребител
Пак Ви казвам - това, за което съседите са се оплакали отВас, НЕ Е ПОЗОРНО ОБСТОЯТЕЛСТВО и никой съд няма да ги осъди за клевета !
Все пак: пожелавам Ви успех, в който обаче лично аз не вярвам.
Съвет: Защитете правата си по гражданскоправен или административноправен ред.
И още нещо: некоректно е непрекъснато да изтъквате Вашето положение на журналист. Не че ме засяга, но да не си навлечете Вие някое дело на главата.
Все пак: пожелавам Ви успех, в който обаче лично аз не вярвам.
Съвет: Защитете правата си по гражданскоправен или административноправен ред.
И още нещо: некоректно е непрекъснато да изтъквате Вашето положение на журналист. Не че ме засяга, но да не си навлечете Вие някое дело на главата.
- system
- Активен потребител
Re: dali e taka
Niketo написа: Ако трябва да съм искрена просто искам да се заям с тях, защото са непоносими
Moже да Ви дам няколко идеи:
Ангажирате журналистическата гилдия (доколкото можете) или сама съставяте анализ на критичното положение и пренаселването в София. Обръщате специално внимание на безумния трафик по улиците и задръстванията и предлагате смело и радикално решение:
Махане на всички преференции за пенсионерите от градския транспорт.
Натъртвате на факта, че поради липса на надежден и удобен градски транспорт и най-вече защото по всяко време на деня той е пълен с пенсионери, активното население на София предпочита да се придвижва със собствен автомобил, макар и стар. Това води до замърсяване, задръствания, катастрофи, смърт и хаос. Обобщавате, че на пенсионерите не им трябват безплатни карти и др. преференции, не и за да ходят:
а)на пазара, дето чушките са 10 ст. по-евтини;
б) за вода на Халите;
в) на градинката на НДК да клюкарстват;
г), д), е) каквото се сетите.
В заключение определяте пенсионерите като основен причинител на безредието и задръстването на Софийските улици и за амортизацията на инвентара на Столичния "Градски транспорт".
След това ги обявявате за вредители и диверсанти и призовавате прокуратурата да им потърси отговорност по съответните членове на НК. В последното изречение включвате и любимите на гилдията ви политици, които отново нищо не правят, щото видиш ли САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ ГЛАСУВАТ В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!
-
Trapped - Потребител
Все повече се убеждавам, че може да се губи време във форуми, кафета и всякакви глупости, че права има всякакви и че се знае всичко (философстФАМ си ей тъй...)
Хората като, че ли не обичат да плащат (пак си философствам)
Хората като, че ли не обичат да плащат (пак си философствам)
- Sahiba
- Потребител
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|