начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Моля за помощ - как да оформя писмена защита по нахд в РС?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за помощ - как да оформя писмена защита по нахд в РС?

Мнениеот malkoto » 01 Фев 2008, 03:02

Колеги, БЛАГОДАРЯ на Всички, които ще се включат!:)
Жали се НП и АУАН пред РС. Наложена е глоба по Закона за водите.
Как да го оформя точно:

Напр:
ДО РС гр. ......

Писмена защита
по НАХД № / дата
от ..........
........................

Уважаеми г-н съдия,

Моля ... и после как да го кажа ?
1. Че моля да отмени изцяло и като незаконосъобразно АУАН поради следните причини - изброявам - грешка в предмета -
2. Че моля да отмени изцяло и като незаконосъобразно НП поради следните причини - гледам в ЗАНН

ЧЕ фактическата обстановка е еди каква си ....
Че моля съдът да допусне прилагане на еди какви си доказателства -

Много благодаря на всички, до сега не съм писала защита по НАХД...

:oops:
malkoto
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 01 Фев 2008, 10:56

Нещо такова , но се обжалва НАКАЗАТЕЛНОТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ , а не акта. Което не значи , че не се описват всички нарушения и в акта , ако има такива.

Добре е повече да четете правна литератира , за да не задавате чак толкова глупави въпроси.....
Karakochev
Потребител

Мнениеот ann » 01 Фев 2008, 11:19

Мисля, че зависи от естеството на съображенията Ви. Но принципно аз структурирам така:
Моля да отмените НП като незаконосъобразно, издадено в нарушение на процесуалните правила и материалния закон (примерно – вие си сочете вашите основания). Моля при произнасянето си да вземете предвид следните съображения:
Първо развивам съображения си по нарушенията на процедурата – съставянето на АУАН, връчване и пр. По същия начин, ако имам съображения и за издаването на НП. Посочвам изчерпателно всичките си съоражения относно процесуални нарушения (в която връзка коментирам и събрани доказателства – примерно свидетелски показания, от които се установява, че нарушението е в един ден, а актът издаден 1 месец по-късно, или пък че не съдържа еди кой си реквизит – да речем името на свидетел, който е присъствал при извършването, вместо което е вписан друг, който не е присъствал и т.н.).
Технически изложеното обикновено структурам по следния начин:
Съгласно текста на чл.... изискванията са еди какви си. В конкретния случай .... Установява се от еди кои си доказателства, че .... Поради това не е спазено изискването на чл.... , което сочи на извод за нарушение на процесуалните правила, което е самостоятелно основание за отмяна на НП.
От формална гледна точка, обсъждам и налице ли са мотиви в НП, защото много често такива липсват, което също може да мотивира отмяна на НП.
Като втора част от защитата излагам съображения по приложението на материалния закон. По кой текст е нарушението, какви са елементите от състава. Какви са обстоятелствата в моя случай и защо не отговарят на нарушението, за което е посочено, че е извършено нарушение. (ако имам такива съображения, разбира се – понякога няма какво да се каже по нарушението, констатирано е и няма мърдане). Ако постановлението е издадено на ФЛ обсъждам налице ли са предпоставките са ангажиране отговорността на конкретното лице, на което е издадено НП – длъжностно качество, правомощия, задължения, доказателства в тази връзка. Ако е ЮЛ – обсъждам налице ли са представки и доколко е възможно ангажиране отговорността на ЮЛ, предвид личната отговорност заложена като основен принцип в ЗАНН, като отново обсъждам доказателствата по делото.
Последно говоря за санкцията. Защо е такава, съобразена ли е с тежестта на нарушението – дали е към минимума или максимума. Какви са доказателствата в случая и защо обосновават тя да е по-ниска по размер от наложената. Понякога има разминаване между констатираното нарушение и наложената санкция – да речем нарушението е в един текст, наказанието – в друг. Това също не остава без внимание. Също така наличието или липсата на мотиви относно конкретното наказание - принципно никога не пишат защо точно такава санкция налагат.
Във финалната част отново правя искане за отмяна (подобно на началото на защитата). Моля за решението Ви в горния смисъл.

И още една бележка. АУАН не се обжалва самостоятелно. Той е част от административнонаказателната процедура и неговите дефекти – ако има такива, би трябвало да мотивират наказващия орган да не издава НП. Обсъждайте незаконосъобразността на акта като дефект на процедурата, довел до издаването на незаконосъобразно НП. Самият акт не подлежи на отмяна, а само НП.
ann
Младши потребител

Мнениеот malkoto » 01 Фев 2008, 11:43

Много БЛАГОДАЯ ann!
Занимавам се с търговско право най- вече и ЗАНН не ми е силната страна, а и съвсем отскоро съм юрисконсулт, за малко пари, боря се съвсем сама, не познавам никой от града в който дойдох, няма ги колегите и приятелите.... :(
Ужасно е!
Обаче шефовете не ги интересува - дойде хвърли ми НП и ми каза: оправяй се!!!:(
ТА ЗАТОВА БЛАГОДАРЯ!!!:)
Последен тъп въпрос - Има два констативни протокола първият е съставен и е връчен на лицето Х като свидетел, което се представя за управител, а не е никой, обаче Органът го е посочил за управител без да се увери в представителната му власт...
malkoto
Нов потребител

Мнениеот ann » 01 Фев 2008, 12:07

malkoto написа:...хвърли ми НП и ми каза: оправяй се!!!:(...

Това значи, че вероятно делото още не е започнало? Ако е така трябва да се пише жалба, а не защита. В жалбата не пишете всичко, което ви посъветвах. Оставете си проблемните моменти за защитата. Не си казвайте всички козове. Ако в момента обжалвате, пишете в общи линии, че е налице незаконосъобразност съвсем схематично. Имайте предвид, че все пак преписката преди да иде в съда е при противника Ви, което му дава някаква възможности, след като се запознае с жалбата и сочените основания. .... :roll:
Уточнете в каква фаза е производството - това има значение.

malkoto написа: ...Последен тъп въпрос - Има два констативни протокола първият е съставен и е връчен на лицето Х като свидетел, което се представя за управител, а не е никой, обаче Органът го е посочил за управител без да се увери в представителната му власт...

Защо са два? Вторият на кого е съставен? И как изобщо е извършена проверката - там също може да има моменти, за които да се хванете. На кого е издадено НП - на управителя, на ЮЛ, на мнимия управител? Кой е санкциониран?
ann
Младши потребител

Мнениеот malkoto » 01 Фев 2008, 13:11

Сега ще разкажа по- подробно:
Има жалба от съседите, че ......ООД извършва изкопни работи в едно дере. Въпросното дере според ЗВ е държавна собственост, но според документите за собственост на ...ООД, половината от него се намира в имота на .... ООД, което по проект и застроителен план ще прави реконструкция на сградите. ...ООД има разрешение за строеж подписано от гл.архитект на общината, но няма разрешително по Зак. за водите, защото към момента на започване на реконструкцията не са знаели че ще им трябва, но започват, установяват че брега, който е граница на имота се свлича и предприемат спешни мерки по укрепване на същия, с грижата на добър стопанин и т. н. т. ...
Басейнова дирекция се сезира и отива на място да направи проверка.
1.На първатата проверка от която има съставен констативен протокол като управител е посочен Х, който и към момента няма никакви официална трудови или граждански отоншения с ....ООД.
В този констативен протокол, те пишат, че Х е управител без да са се уверили в представителната му власт, връчват му протокола и той го подписва и го задържават да се яви с за изясняване на обстоятелствата, ПУП, строително разрешително проект за укрепване. Във същият протокол се казва, че има изкопни работи, но не е установено с каква цел се извъшват и не са отразени точно...
2. Вторият констативен протокол е съставен, защото вече истинският управител отива да се изяснят обстоятелствата и представя разрешение за строеж, ПУП от гл. архитект на общината,като констатират, че ПУП не е съгласуван с Басейнова дирекция в частта му за укрепване брега на дерето, а самият изкоп е направен в нарушение на застроителната линия от въпросния ПУП. Протокола е от 06.11.07 г. и АКТА е от 06.11.07 г.
Те -Басейнова дирекция искат да се спре укрепването на брега до издаване на разрешително, но нашите хора не спират, защото има опасност да се срути това, което са започнали, но подават и документи за издаване на исканото разрешително.
И понеже не са спрели строителните работи следва АКТ издаден същия ден.
Някой си колега пише една кратка жалба чрез басейнова дирекция, РС насрочва делото, шефа идва дава ми призовката, Жалбата и НП предишния ден преди делото, казва оправяй се!:(
Аз отивам в съда, моля го да ми даде допълнително време да се запозная с преписката, като казвам, че пълномощното ми е от вчера и ТАКА....
Съдията, да е жив и здрав!!!:) Понеже съм му симпатична или не знам защо и с цел да се защитят процесуалните интереси на жалбоподателя ми дава време да представя писмена защита, допълнителни доказателства, събира доказателства, разпитва свидетелите, и актосъставителя и така.....
malkoto
Нов потребител

Мнениеот vesto » 01 Фев 2008, 13:26

По дела за обжалване на НП писмените защити са недопустими, тъй като по неуредените от ЗАНН въпроси се прилага НПК. Това което мислите да напишите ще трябва да го кажете устно в хода по същество / в случая е съдебни прения /.
Успех!
vesto
Младши потребител

Мнениеот malkoto » 01 Фев 2008, 13:50

Благодаря, ann, vesto! :oops:
Аз да си го напиша и да го науча, пък каквото сабя покаже! :lol:
malkoto
Нов потребител

Мнениеот ann » 01 Фев 2008, 14:20

vesto написа:По дела за обжалване на НП писмените защити са недопустими, тъй като по неуредените от ЗАНН въпроси се прилага НПК. Това което мислите да напишите ще трябва да го кажете устно в хода по същество / в случая е съдебни прения /.
Успех!

Колега, прав сте за приложението на НПК по арг. от разпоредбата на чл.84 ЗАНН. Но досега (за почти 10 години практика) не съм видяла съд, който да откаже писмена защита по гражданско, търговско, административно или нах дело.
Спор няма, че трябва да се говори в ход по същество. Но и аз, както предполагам колегата, не бих разчитала само на секретарката...

malkoto, за твое спокойствие - подготви всичко, което смяташ, че е необходимо за заседанието. Вземи си бележките, напиши си защитата. Нищо не губиш, ако пробваш след като си говорила да я дадеш и в писмен вид. Убедена съм, че няма да ти я откажат. Успех! :wink:
ann
Младши потребител

Мнениеот malkoto » 01 Фев 2008, 14:29

Благодаря на всички!!! :lol:
Страхотни сте, освен това благодарение на Вас не се чувствам толкова нещастна и самотна.
Много е важно само някой да ти каже Вярвам в теб и ... Светът изведнъж става по- добър...

Усмихната почивка на всички, а пък аз си се връщам пак при ЗАНН...:(
malkoto
Нов потребител

Назад към Наказателно право