начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Семеен кодекс

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Семеен кодекс

Мнениеот Сашо » 22 Яну 2005, 21:23

В едно гражданско дело -приключило за присъждане на родителски права. Аз съм ищец. Аз няма да обжалвам, защото е в моя полза. Ако ответната страна обжалва пред Окръжен съд, кой плаща разноските? И по какъв начин да взема детските си надбавки, които ня ми бяха присъдени?
Сашо

Re: Семеен кодекс

Мнениеот Пионерче » 22 Яну 2005, 21:46

Разноските плаща този, който загуби.
А детските надбавки не се определяха от съда, а от социалните, така че трябва да се обърнете към тях.
Пионерче

Мнениеот Сашо » 24 Яну 2005, 22:37

Благодаря,
Ясно ми е, че детските надбаки ще ги търся от социалните за вбъдеще. Моето питане е че, 8 месеца назад ги е вземала ответната страна как да си ги взема тези пари?
Сашо

Мнениеот донна2 » 24 Яну 2005, 22:47

При кого е било детето ,кой е получавал детските надбавки ,кога ги е получавал ,как така е подал молба декларацията в дирекция "Социално подпомагане "без детето да е при него и т.н.........
При условие ,че неправомелно са получавани от другата страна по делото поискали ли сте от съда да го осъди да ви ги заплати в едно с лихвата .
донна2

Мнениеот Сашо » 25 Яну 2005, 21:45

Заведах дело за присъждане на родителските права. Спечелих. И размера на издръжката е определен, но детските надбавки за минало време, т.е. от времето,когато детето е при мен- 8 месеца не съм получавал детски , тъй като съда сега ми присъди родителските права. Съда отказа да присъди детските надбавки, а само издръжката. От къде и как да ги търся тези детски надбавки за минало време-8 месеца? Ако евентуално се обжалва в Окръжен съд от ответната страна, КОй ще плаща разноските?
Сашо

Мнениеот донна2 » 25 Яну 2005, 22:13

Аз ти задодох въпрос ти не ми отговори ,детето било ли е при другата страна докато е траело делото,ако те интересува давността за детските това е друго нещо.
Неправомерно ли е получавала другата страна детските .........
Чудя се за толкова пари има ли смисъл...........
донна2

Мнениеот tvaltchev » 25 Яну 2005, 23:31

ne e pri men GPK-to.
Pomnja, 4e pri isk za izdryzhka, ishteca ne vnasja predvaritelno dyrzhavna taksa.
A, za detskite, ne sym siguren, dali e upomenato. Ne vizhdam logika da ne e taka.

Ot vyprosa vi izvezhdam, che deteto e bilo pri vas i osnovanieto, da polu4i detskite pomo6ti e bilo vashe.
tvaltchev

Мнениеот еla » 26 Яну 2005, 20:33

Не мисля, че в случая може да се постави равенство между издръжка и детски надбавки. Просто основанието за получаването им е различно.
еla

Мнениеот Пионерче » 26 Яну 2005, 20:46

Отговорете на въпросите на Дона, а освен това, какъв точно иск сте предявили пред съда.
Преди не сте ли упражнява ли родителски права.
А каква е връзката м/у издръжката и детските, между разноските по делото и детските? Според мен няма.
Пионерче

Мнениеот еla » 26 Яну 2005, 20:48

А ... и още нещо - единият родител не би могъл да получи детските надбавки без знанието на другия, освен ....ако не е фалшификация, или родителят е самотен, или ....
еla

Мнениеот Сашо » 26 Яну 2005, 21:31

Детето до преди 8 месеца е при майка си, която има родителските права. От 8 месеца детето е при мен и аз заведох дело за присъждане на родителките права. Спечелих първа инастанция. Сответно и издръжка, но като запитах съдията за детските, които майката е получавала и продължава да ги получава независимо, че детето е при мен, тя отговори , че тях ще ги търся по друг ред- за който питам Вас. Също попитах как ще ги взема тези детски. И евентуално ако обжалва пред ОКръжен съд въпреки че абсолютно няма никакви шансове. Кои ще плаща разноските пред Окръжния съд ? За Градския ми е ясно, аз заведох , аз ще плащам.
Сашо

Мнениеот еla » 26 Яну 2005, 21:45

От момента, в който са ви присъдени родителските права и детето живее при вас имате право да получавата присъдената ви издръжка, както и детски надбавки. Издръжка и детски надбавки се полагат на родителя, при който детето реално живее. Затова е и предвидения в закона иска за дължима издръжка за минало време.
еla

Мнениеот Сашо » 27 Яну 2005, 21:26

Питам Ви, че не ми дават чрез делото , което заведох за присъждане на родителските права - детските надбавки ,дават ми издръжката, но детските на ми ги дават. По какъв начин да си ги търся, тъй като документа ,който е даден от училищните власти на майката преди 4 месеца е у нея и тя ще продължава да ги взема.
Сашо

Мнениеот донна2 » 27 Яну 2005, 22:28

С влязлото в сила решени при социалните , представи копие и на училището и ще ти издадат удостоверение .
Мисля ,че може да им го представиш това решение преди да е влязло в сила ,дори изискай удостоверение от съда ,че водиш такова дело и че към момента има решение на 1-ва инстанция което не е влязло в сила. Те ще преценят как да процедират в случая и ще ти обяснят най-добре /надявам се /.
донна2

Мнениеот еla » 27 Яну 2005, 23:32

Не мога да разбера този документ от училищните власти какво представлява и каква по-голяма сила има спрямо едно съдебно решение. Доколкото разбирам, Вие сте спечелил делото и съдът Ви е присъдил родителските права (тъй като получавате издръжката). С влязлото в сила съдебно решение ( заверени преписи) +декларация (служебна бележка), че другият родител не ги получава, т.е. съпруга - ги представяте пред работодателя или социалните служби...
еla

Мнениеот donna » 27 Яну 2005, 23:54

Без това удостоверение от училището ,че детето учи социалните не отпускат месечните семейни помощи за дете до 20г- ,които са мннооооооого цели 18 лв,абе с тия измишльотини за детските и тем подобни побъркаха населението , носят куп документи за какво ца цели 18 лева ,че и за тях има давност да не стига човек до там , ама като се налага , тия пари съда няма да му ги присъди ,да се разбере със социалните .
donna
Старши потребител

Мнениеот еla » 28 Яну 2005, 00:38

Е, да де, но това удостоверение от училищните власти няма пречка да се издаде както на единия родител, така и на другия......И от там човекът да се нареди на опашката на социалните
еla

Мнениеот Пионерче » 28 Яну 2005, 01:16

Да, от училището могат да ви издадат колкото искате такива бележки. Таксата е 20 стотинки, ма според зависи.Значи така или иначе трябва да отидете при социалните и да заявите, че детето живее при вас.
Съдът не ви е присъдил "детските", т.к. за минал период не сте ги поискали ( а и не е предмет на развода), а за бъдещ това се урежда по административен път (като отидете при социалните).
Що се отнася до разноските, плаща ги този, който е загубил делото, ако противната страна е поискала да и се възстановят.

Помислете и дали си заслужава да се борите за парите за минал период да бъдат възстановени от съпругата ви, след като не е гледала детето.
Пионерче

Мнениеот Сашо » 29 Яну 2005, 21:38

Всичко разбрах. Благодаря! Може ли, да ми кажете кои от тези дела са без съдебни такси? Така че ако заведа дело за минало време за детските ще плащам ли?
Сашо

Мнениеот nisto nerazbirasht » 30 Яну 2005, 01:32

vse pak da ne govorim vsichki naizus 1.niama vliazlo v sila reshenie, t.e.niama reshenie, dokato to ne vleze v sila, sve oste roditelskitye prava sa na maikata - kazva che jali deloto pred wtora instancia.; 2.roditelskite prava sa bili na maikata, tia e imala pravnoto osnovanie da gi poluchava i vse oshte ima takova; 3.A ne mislite li che ako se dokaje che deistvitelno prez tezi meseci deteto ne e jivialo pri maikata i tezi nadbavki ne sa poslujili da zadovoliat nujdite na dete e nalice neosnovatelno obogatiavane, i kak spored vas bi se saedinil tozi isk i iska za izdryvka?A i da ne propusnem che tuk ne stava duma za razvod koito s epostanoviava sega, a samo za roditelski prava 106-SK, t.e. veche ima moje bi razvod ili pak nikoga ne e sashtestvuval brak i maikata e uprajniavala roditelkite prava.
nisto nerazbirasht

Следваща

Назад към Семейни казуси