Здравейте,
интересува ме дали имате информация в Република България да има осъдени лица за заразяване с венерически болести и по -точно с ХИВ?
Ще съм благодарна на всички, които се включат.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 18:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.135
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте , не ми е известно да е имало такъв казус , което не значи че умишленото заразяване със спин не е престъпление.Съществува спор по кой състав следва да се квалифицира това деяние.Лично аз споделям разбирането , че заразяването с Хив вирус , не може да се приеме като предаване на венерическа болест и не следва да се прилага чл.135НК , а чл.128НК(постоянно общо разстройство на здравето , опасно за живота).
- REVOLUTION
- Активен потребител
Мерси на razum за включването.
По -скоро ме интересува дали някой е имал такъв казус в практиката си?
По -скоро ме интересува дали някой е имал такъв казус в практиката си?
- mimi1980
- Младши потребител
Благодаря на REVOLUTION за мнението.
ще съм Ви много благодарна ако ме насочите къде мога да прочета някакви материали относно този спор
ще съм Ви много благодарна ако ме насочите къде мога да прочета някакви материали относно този спор
- mimi1980
- Младши потребител
Венерическите болести са болести на половата система. СПИН не е болест на половата система, а на имунната система, въпреки че има възможност заразата да се предава по полов път. Поради това считам, че за умишлено заразяване със СПИН е неприложима квалификацията по чл. 135 от НК.
Евентуално би могло да се помисли (колкото и абсурдно да звучи) причиняване на ТЕЖКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА - ПОСТОЯННО ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, ОПАСНО ЗА ЖИВОТА - чл. 128 от НК.
Евентуално би могло да се помисли (колкото и абсурдно да звучи) причиняване на ТЕЖКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА - ПОСТОЯННО ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, ОПАСНО ЗА ЖИВОТА - чл. 128 от НК.
- system
- Активен потребител
ianeva написа:Противоречива практика /едва ли / или доктринерен спор? Аз също се присъединявам към молбата на mimi1980 за информация по този спор. Благодаря предварително!
Да спорът е теоретичен , тъй като няма такова дело.Незнам дали са публикувани статии по тази тема , малко е написано в учебника на проф.Гиргинов-Особена част.Аз не смятам , че разбирането за тежка телесна повреда е абсурдно , напротив твърде логично и не само за заразяването със Хив вирус , а и с други вируси , които причиняват телесна повреда , но не са изключени от специалните състави на чл.135 и сл. НК.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Колеги, да не пропускаме механизма на заболяването.
Доколкото си спомням той е контакт и заразяване - латентен период - вирусоносител - заболяване.
Трябва да се отчита във всеки отделен случай на какъв стадий от болеста са дееца и пострадалия,доколко дееца знае, че е вирусоносител, не на последно място и умисъла.
Ако дееца е бил в латентен период или не е знаел че вирусоносител, за отговорност не би могло да се говори.
А иначе и аз не съм чул да има практика, а и в Сиела нищо не излиза.
Доколкото си спомням той е контакт и заразяване - латентен период - вирусоносител - заболяване.
Трябва да се отчита във всеки отделен случай на какъв стадий от болеста са дееца и пострадалия,доколко дееца знае, че е вирусоносител, не на последно място и умисъла.
Ако дееца е бил в латентен период или не е знаел че вирусоносител, за отговорност не би могло да се говори.
А иначе и аз не съм чул да има практика, а и в Сиела нищо не излиза.
- dimist
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|