начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

алкохолна проба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

алкохолна проба

Мнениеот mucka » 17 Мар 2008, 21:32

здравейте!незнам дали това е точното място,но доста търсих и неможах да намеря отговор във вече пуснатите теми.Надявам се все пак да ми дадете съвет. Преди дни от съпругът ми е взета алкохолна проба без да е шофирал автомобила,т.е.той е бил в автомобила,зад волана,на запален двигател(за да работи парното)но не е имал намерение да кара.Просто с негов колега са обсъждали "на топло"някакъв проблем.Звучи малко смешно,но понякога се случват такива неща.И така,дрегерът отчита 1.87 промила.В следствие е съставен акт за нарушение на чл.5(2)3 от ЗДП и е иззето свидетелството за управление на МПС.Отказал е кръвна проба.Акта е подписан без никакви възражения.Та въпросът ми е:дали имаме шанс да докажем,че това си е чисто заяждане,или такъв е законът:не позволява да се стоплиш в собствената си кола?
mucka
Нов потребител

Мнениеот system » 17 Мар 2008, 23:39

И кажете на съпруга си да намери нещо по-правдоподобно като защитна версия. Това за "парното" малко издиша.
system
Активен потребител

Мнениеот mucka » 17 Мар 2008, 23:46

За това искам съвет.Дали изобщо е възможно да се докаже по някакъв начин,че не е шофирал.А това за парното си е голата истина.....
mucka
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 17 Мар 2008, 23:46

А автомобилът е паркиран например в гаража, та да е ясно, че не е имал намерение да шофира.... :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 17 Мар 2008, 23:55

Ми как що? Щот са кофти хора :wink: :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 00:02

Да.Наистина са много,ама много кофти понякога.Не всички разбира се.
mucka
Нов потребител

Мнениеот system » 18 Мар 2008, 00:02

Не вярвам някой автоконтрольор да тръгне да проверява автомобил, спрян в гараж. Лично аз предполагам, че автомобилът си е бил на пътя. И ако започнат да развиват това за парното и стоплянето на колата ,всеки прокурор ще го забие с въпроса - добре де, не можахте да говорите на топло в някое кафе, а точно колата трябваше да запалите. И как аджеба този автомобил се е озовал на това място, спрял, д работещ двигател и човек на волана с алкохол в кръвта ?

Но казусът на питащата извиква у мен един малко идиотски въпрос: кога се счита, че водачът управлява автомобила ? Ако автомобилът е запален, но е на място, това управление ли е ? Или управлението на автомобила започва в момента, в който той бъде приведен в движение ?
Последна промяна system на 18 Мар 2008, 00:05, променена общо 1 път
system
Активен потребител

Мнениеот system » 18 Мар 2008, 00:06

poli_g написа:Драга госпожо, сега сериозно- не отстъпвам ни на йота от първоначалният си отговор.
Намерете адвокат, защото пробационните мерки все ще ги преглътне някак съпругът Ви, но кумулативно налаганото наказание - лишаване от право на управление е друга тема. С оглед показанията на дрегера- възможно е да му наложат такова за 12 месеца..

Да, това би била най-правилната постъпка - колегата ще има възможност да навлезе по-навътре в казуса, може и да измисли нещо по-добро за защита.
system
Активен потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 00:20

Благодаря Ви за мненията и съветите.Да,в законите пише "водач управляващ автомобил",а не 'Седнал зад волана".Не знам дали на мен ми се иска да е така,но мисля,че има разлика.
mucka
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 18 Мар 2008, 00:38

Не е важно какво е станало, г-жо mucka, преди наказат.дело, важно е какво ще се докаже по делото.Съдебния състав се състои от разумни хора и те очакват разумно обяснение на случилото се.Така, че, ако Вие и адвоката Ви успеете да го дадете - твърдяната от Вас истина може и да се установи.Версията на съпруга Ви няма да я потвръдят поне двама полицаи.А съпругът Ви, за да се озове с колата някъде, все някак си е стигнал до там, все някой го е видял как стига, защо не и орган на МВР. Тая теза - Вашата - се поддържа в 30 процента от случаите.Има и едни 10 процента "познай кой от двамата караше".
Колегите са прави, съпругът Ви го грози дълъг период на лишаване от правоуправление, всъщност този период вече е започнал.Което има и плюсове - ще може да пие спокойно
Сега сериозно.Посъветвайте съпруга си да не се защитава сам.
Управлението на МПС е действие или бездействие с приборите и механизмите на МПС, независимо от това дали МПС е в покой или движение, ако се създава опасност за настъпване на предвидените в НК последици- увреждане здраве, имущество/ това е дефиницията горе -долу за целите на престъпленията против транспорта/.Т.е. ако си пуснете чистачките, не създавате пряка опасност за движението, примерно.Ако загасне двигателя не където трябва / бездействате/ и от това последва ПТП със средна телесна повреда, управлявате.
Когато получи призовка съпруга Ви, това няма да е далече, защото алкохолите са бързи производства, си ангажирайте защитник и той ще се бори с фактическите твърдения/ кой къде е бил и какво е правил/ и с правната кквалификация- управлявал ли е съпругът Ви.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 01:09

Благодаря.Желая Ви лека нощ.Страхотни сте.
mucka
Нов потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 10:03

Автомобилът си беше пред блока,а и в полунощ няма много кафенета наоколо.Защо винаги има някой,който се мисли за идеален????????Това,че някой има лош късмет,не значи че е потенциален убиец.Ние също имаме деца,които се опитваме да предпазим,но това вече е друга тема.
mucka
Нов потребител

Мнениеот aboykov » 18 Мар 2008, 11:06

Извинете госпожо, но е много просто. Контролните органи никога не извършват тестове за употреба на алкохол на спрени автомобили. За да направят проверка значи наистина е имало защо. След като са констатирали, че автомобила е бил запален, това означва, че е в движение. Друго е, че в ЗДвП е забранена работата на двигателя на свободен ход. Надявам се съпругът Ви да си вземе поука от случката и да няма тежки наказания спрямо него. :wink:
aboykov
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 18 Мар 2008, 18:46

mucka написа:Това,че някой има лош късмет,не значи че е потенциален убиец.

Определено е лош късмет да те хванат, но за останалите участници в движението може да е добър.
Gabi1
Потребител

Мнениеот prof_prof » 19 Мар 2008, 00:04

Това определено предизвика интерес у мен 8)
Дано Муцка да качи обвинението, след като бъде изготвено :D
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Мар 2008, 00:38

Е, сигурно в ОА няма да пише "при рутинна проверка на водачите в паркираните пред блок Х леки автомобили" :D .Ще си пише на еди коя си дата, около еди колко си часа Г-н mucka, който в предходен момент бил употребил алкохол, управлявал МПС...по тихата квартална улица ...., с посока на движение от ул.А към ул.Б.После бил спрян за рутинна проверка на Пътна полиция...Т.е. Обвин.акт ще проследи хронологията на събитията до естествената им развръзка- преди да го застигне г-н mucka лошия късмет.
Другото и аз искам да го видя. :D
А въпреки всеобщото ни неодобрение към деянието на г-н mucka, браво на г-жа mucka, която,макар и да му дължи разбиране, така публично, дори и анонимно, защити честта на главата на семейството въпреки нетрезвото състояние на същата глава, констатирано по надлежния ред :D
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 19 Мар 2008, 09:39

kpavlova написа:А въпреки всеобщото ни неодобрение към деянието на г-н mucka, браво на г-жа mucka, която,макар и да му дължи разбиране, така публично, дори и анонимно, защити честта на главата на семейството въпреки нетрезвото състояние на същата глава, констатирано по надлежния ред :D

Това за главата и състоянието й беше много свежо :)
system
Активен потребител

Мнениеот mucka » 19 Мар 2008, 10:28

Чувала съм,че за може максимално да те защити адвокатът ти,не трябва да криеш нищо от него...Няма логика да искам съвет за исмислена ситуация.Благодаря на тези,които ми го дадоха и не се нахвърлиха настървено и с недоверие.Уважавам безкрайно професията Ви!
mucka
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 19 Мар 2008, 11:45

mucka написа:Чувала съм,че за може максимално да те защити адвокатът ти,не трябва да криеш нищо от него...

Абсолютно вярно! Според мен адвокатът Ви ще има голям шанс за успех с това дело :) ако всичко е така, както го описвате 8)
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право