Здравейте,
преди известно време писах тук в този форум за консултация. Сега, съм готов да наема адвокат (ако считате че има резон разбира се) защото вече ми писна!!! За да ви запозная със ситуацията, ще се опитам с няколко изречения да разкажа за какво става въпрос.
На 11 декември 2007-ма година ми откраднаха колата (сравнително скъп автомобил). Автомобилът беше застрахован в застрахователно дружество "Дженерали".За да бъда обезщетен от застрахователя, трябва да мине разследването както и делото срещу неизвестен извършител (до колкото съм запознат). На 18ти Февруари, в прокуратурата е внесено предложението за спиране на делото (незнам дали точно така се води това което дознателят пуска в прокуратурата ако не успее да намери автомомобилът) По закон, прокуратурата има срок от един месец за да вземе решение. Вчера този един месец изтече, и днес аз реших да отида до СРП. Там чаках 20мин. по опашки, за да разбера, че все още нищо не се е решило, и че делото ми било при прокурора! На въпросът ми "кой е прокурора който се занимава с това дело" получих отговор, че съм нямал право да знам такова нещо, защото видиш ли, това било равносилно на това да ми дадат телефона на прокурора и да съм си говорил с него - пълен абсурд! Сега се чудя, дали мога да съдя държавата за пропуснати ползи? И ако да, има ли от Вас желаещи, които биха се наели с този ангажимент?
Моля за Вашето мнение и съдействие!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 01:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да съдя държавата ..
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Декларираната от Вас готовност да наемете адвокат е похвална.Мен не ме блазни.
[quote="danail.petrov"] Вчера този един месец изтече, и днес аз реших да отида до СРП. Там чаках 20мин. по опашки, за да разбера, че все още нищо не се е решило, и че делото ми било при прокурора!ote]
Това, че сте отишли в СРП на 31 -вия ден издава непредубедения Ви оптимизъм на човек, който за първи път влиза там.Може да чакате много повече от ден след изтичане на срока, с риск да Ви разочаровам отсега.
Сега се чудя, дали мога да съдя държавата за пропуснати ползи?
Прокурорът не носи гражданска отговорност за вреди при изпълнение на задълженията си, освен ако не са резултат на престъпление.
Не можете да съдите държавата / прокуратурата /по Закона за отговорността на държавата...
Случаят Ви не е относим към никое от основанията, предвидени там.Законът за отговорността на държвата е специален, т.е. "изключва "приложението на общия граждански закон.ВКС допуска искове срещу държавата за нарушаване на правото на обвиняемия за разглеждане на делото му в разумен срок, основавайки се на Европейската конвенция.
Вие сте пострадал от престъпление.По начало по Европейската конвенция всяко лице има право при определянето на гражданските му права / каквото е застраховат.обезщетение/ на справедливо и публично разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд в разумен срок.Произнасянето , което очаквате от прокурора, е "преюдициално" за застрахователната обезвреда като до съдебно прознасяне няма да се стигне/ ако застрахователят Ви си плати/.Това произнасяне няма за "пряк и непосредствен" предмет Ваше гражданско право.
Т.е. по българския закон не намирам основание.По Конвенцията - не вярвам да проведете успешно доказване на основателността на иска пред бълг.съд.Което ще рече, че можете да опитате в друг/ като изчерпате националните възможности/
Пропуснатите ползи в какво ще Ви се изразяват? Настъпването на тези ползи трябва да е сигурно, а не прогнозно, за да се обезщетяват.
Има голяма вероятност да си загубите времето, както и чуждо време- т.е. да пропуснете повече ползи. Това си е мое мнение, разбира се, може да не се сподели.
А, да Ви предупредя, Вашето 20-минутно чакане и еднодневното закъснение за произнасяне на СРП ще предизвика свирепа насмешка у всички онези пострадали по наказателни дела, които чакат нечие произнасяне с години, които могат да бъдат и над десет.То не съставлява неразумна продължителност, все още не.
[quote="danail.petrov"] Вчера този един месец изтече, и днес аз реших да отида до СРП. Там чаках 20мин. по опашки, за да разбера, че все още нищо не се е решило, и че делото ми било при прокурора!ote]
Това, че сте отишли в СРП на 31 -вия ден издава непредубедения Ви оптимизъм на човек, който за първи път влиза там.Може да чакате много повече от ден след изтичане на срока, с риск да Ви разочаровам отсега.
Сега се чудя, дали мога да съдя държавата за пропуснати ползи?
Прокурорът не носи гражданска отговорност за вреди при изпълнение на задълженията си, освен ако не са резултат на престъпление.
Не можете да съдите държавата / прокуратурата /по Закона за отговорността на държавата...
Случаят Ви не е относим към никое от основанията, предвидени там.Законът за отговорността на държвата е специален, т.е. "изключва "приложението на общия граждански закон.ВКС допуска искове срещу държавата за нарушаване на правото на обвиняемия за разглеждане на делото му в разумен срок, основавайки се на Европейската конвенция.
Вие сте пострадал от престъпление.По начало по Европейската конвенция всяко лице има право при определянето на гражданските му права / каквото е застраховат.обезщетение/ на справедливо и публично разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд в разумен срок.Произнасянето , което очаквате от прокурора, е "преюдициално" за застрахователната обезвреда като до съдебно прознасяне няма да се стигне/ ако застрахователят Ви си плати/.Това произнасяне няма за "пряк и непосредствен" предмет Ваше гражданско право.
Т.е. по българския закон не намирам основание.По Конвенцията - не вярвам да проведете успешно доказване на основателността на иска пред бълг.съд.Което ще рече, че можете да опитате в друг/ като изчерпате националните възможности/
Пропуснатите ползи в какво ще Ви се изразяват? Настъпването на тези ползи трябва да е сигурно, а не прогнозно, за да се обезщетяват.
Има голяма вероятност да си загубите времето, както и чуждо време- т.е. да пропуснете повече ползи. Това си е мое мнение, разбира се, може да не се сподели.
А, да Ви предупредя, Вашето 20-минутно чакане и еднодневното закъснение за произнасяне на СРП ще предизвика свирепа насмешка у всички онези пострадали по наказателни дела, които чакат нечие произнасяне с години, които могат да бъдат и над десет.То не съставлява неразумна продължителност, все още не.
Последна промяна kpavlova на 19 Мар 2008, 21:44, променена общо 1 път
- kpavlova
- Активен потребител
Здравейте Kpavlova,
първо искам да Ви благодаря за професионалния отговор!!!
Това с което обаче немога да се примиря е, че в България се счита за нормално прокуратурата да нарушава закона!!!!!
И немога да разбера защо нямам право да знам кой е прокурора който работи по делото???
До сега наистина не съм влизал нито в съд, нито в зала. Не съм си имал взимане даване с българското законодателство, но това просто е абсурдно.....
После нека питат защо младите напускали държавата .........
Още веднъж благодаря за отговора!
Поздрави,
Данаил Петров
Това с което обаче немога да се примиря е, че в България се счита за нормално прокуратурата да нарушава закона!!!!!
И немога да разбера защо нямам право да знам кой е прокурора който работи по делото???
До сега наистина не съм влизал нито в съд, нито в зала. Не съм си имал взимане даване с българското законодателство, но това просто е абсурдно.....
Поздрави,
Данаил Петров
- danail.petrov
- Нов потребител
danail.petrov написа:Здравейте Kpavlova,
Поздрави,
Данаил Петров
При всички случаи със законодателството сте си имали вземане -даване.Не сте имали ВЗЕМАНЕ и ДАВАНЕ със съд, прокуратура, дознание.Има прокурори в същата СРП с по 1400 дела и 700 преписки за решаване за една година.
- kpavlova
- Активен потребител
Положението е просто - ако направите ДАВАНЕ в полза на прокурора въпросът ще се уреди много бързо. Тъжно , но това е истината за СРП.
- Karakochev
- Потребител
Дanail.petrov,
Ако при сключването на застраховката бяхте ползвали адвокат, то нямаше да имате настоящите неприятни изненади.
Не ви се дава възможност да разберете кой е прокурора,за да може той да работи на спокойствие по
Той тези преписки не си ги е взел сам.
Аз досега не съм срещал нито бизнесмен,нито интелектуалец, нито ПАПА, който винаги да изпълнява в срок, и НА 100% ангажиментите си.
В този смисъл не разбирам защо толкова се възмущавате от няколко часа закъснение - толкова са били към датата на първия ви пост.
Ако искате съдете и държавата, и БЕН ЛАДЕН, и Мохамед Али.
В България, и света има големи кантори със скъпи адвокати,които биха поели тези ангажименти.
Не вярвам да го направите - хонорарите им ще бъдат непреодолим проблем за вас.
Ако при сключването на застраховката бяхте ползвали адвокат, то нямаше да имате настоящите неприятни изненади.
Не ви се дава възможност да разберете кой е прокурора,за да може той да работи на спокойствие по
за които спомена колежката.1400 дела и 700 преписки
Той тези преписки не си ги е взел сам.
Аз досега не съм срещал нито бизнесмен,нито интелектуалец, нито ПАПА, който винаги да изпълнява в срок, и НА 100% ангажиментите си.
В този смисъл не разбирам защо толкова се възмущавате от няколко часа закъснение - толкова са били към датата на първия ви пост.
Ако искате съдете и държавата, и БЕН ЛАДЕН, и Мохамед Али.
В България, и света има големи кантори със скъпи адвокати,които биха поели тези ангажименти.
Не вярвам да го направите - хонорарите им ще бъдат непреодолим проблем за вас.
- stroitel
- Потребител
Re: Мога ли да съдя държавата ..
danail.petrov написа: Автомобилът беше застрахован в застрахователно дружество "Дженерали".За да бъда обезщетен от застрахователя, трябва да мине разследването както и делото срещу неизвестен извършител (до колкото съм запознат).
Моля за Вашето мнение и съдействие!
Защо сте решили , че обезщетението по застраховката се дължи , когато се разкрие извършителя и т.н.Няма такова нещо , освен ако не сте го оговорили изрично , ама не вярвам ,щото е пълна глупост.Не се занимавайте с прокуратура и държава , а си вземете парите от застрахователя!
Последна промяна REVOLUTION на 22 Мар 2008, 18:19, променена общо 1 път
- REVOLUTION
- Активен потребител
danail.petrov написа:Това с което обаче немога да се примиря е, че в България се счита за нормално прокуратурата да нарушава закона!!!!!
А аз пък не мога да се примиря, че в България всеки си мисли, че разбира от всичко.
Вие, г-н Петров, не сте наясно с нещата. Чул-недочул сте отнякъде нещо, намерил сте си виновник, че не Ви се изплаща обезщетението - прокуратурата и хайде да плюем по прокуратурата. Щом всеки го прави, що не и Вие.
Когато сте сключвал застрахователния договор, там със застрахователя сте си уредил как и кога ще плащате Вие по тоя договор и как и кога ще плаща застрахователят. Ако застрахователят в договора, който сте сключил с него, е поставил като изискване да му представите прокурорско постановление за спиране на наказателното производство, което се води по Вашия случай, за да Ви се изплати обезщетението, това не е проблем на прокурора да Ви го пише възможно най-бързо, защото Вие сте сключил неизгоден за Вас договор.
Едномесечният срок за решаване ПО ЗАКОН е препоръчителен, а не задължителен, така че никой не е нарушил закона във Вашия случай.
- RinTimTim
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|