начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ценообразуване и площообразуване

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ценообразуване и площообразуване

Мнениеот zzzzz » 09 Апр 2008, 21:22

Колеги, някой има ли информация относно процедурата по ценообразувне и площообразуване на невдвижими имоти. Или поне кои нормтивни актове я уреждат. Освен, че документацията се изготвя от лицензиран оценител, после каква е процедурата по превръщане на чисто математическите изчисления в скици на имотите и в данъчни оценки? Благодаря предварително!
zzzzz
Потребител

Мнениеот rts » 10 Апр 2008, 17:31

Както много колеги отбелязаха вече - бизнес с консултации по форумите не се върти.
Накратко ПРОЦЕДУРАТА:
1. Вещо лице;
2.Кадастър;
3.Данъчна служба.
rts
Активен потребител

Мнениеот zzzzz » 10 Апр 2008, 22:40

Благодаря за информацията. Не става въпрос за "въртене на бизнес по форумите". Просто исках да разбера основанието и процедурата за за изготвяне на площообразуването и ценообразуването на имотите след тяхното построяване. Извинете ме за невежеството, но никога не съм виждала въпросните документи. А една колежка ми спомена,че след изготвяне на документа за площообразуването на имотите, след подаването им в кадастър и данъчна служба, след това се подават и някакви документи в съда. Възможно е да не съм разбрала правилно, но за съжаление това в университета не се учи. Моля, колегите, които са вещи по въпроса да не ме критикуват остро.
zzzzz
Потребител

Re: ценообразуване и площообразуване

Мнениеот forum » 10 Апр 2008, 22:51

zzzzz написа:Колеги, някой има ли информация относно процедурата по ценообразувне и площообразуване на невдвижими имоти. Или поне кои нормтивни актове я уреждат. Освен, че документацията се изготвя от лицензиран оценител, после каква е процедурата по превръщане на чисто математическите изчисления в скици на имотите и в данъчни оценки? Благодаря предварително!

Здравейте, наредбата се ползва от лицензирани оценители.
1. Архитекта изготвя работния проект с всички площи по етажи и отделни обекти - но там са само светлите и чисти площи. Отделно подава и площите на общите части, на дворно място и вс. останало.
2. Тези данни оценителя ползва, за да направи по тази наредба чрез специални коефициенти крайните площи на обектите с придаващи се общи части от сградата - т.н. РЗП. Смята също и придаващи се идеални части от земята към всеки обект.
3. След изготвянето на това т.н. ценообразуване строителят си прави собствена работна таблица за всеки обект от сградата - с чиста площ, обща площ, ид. части от земя.
4. По тази таблица той продава обектите и прави данъчни оценки - т.е. тези площи той /или новия собственик/ ги съобщава в данъчното, нищо повече.
5. Реално това ценообразуване като документ е нужно при изповядване на сделката с обекта, както и при теглене на ипотечен кредит. Също би могло да се ползва при съдебни спорове /особено за земята - ако строителя е продавал общото дворно място като самостоятелни открити паркоместа.../
Дано бях от полза :?
forum
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 12 Апр 2008, 20:16

Благодаря и на forum за отговра! Наистина ми беше от полза.
zzzzz
Потребител

Назад към Данъчно право