начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

ОБЯВЕН Е КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот katy_ib » 21 Май 2008, 09:27

ushev написа:Забележка: Въпреки, че Ю. не присъства във въпросите, прецизността изисква да се отбележи, че той не може да получи дял от реституирания имот, тъй като е дете на последващ съпруг - неговият баща е сключил брак с вдовицата на Т. през 1953г. след отчуждаването на имота и от този брак няма деца, а баща му е починал през 1988г. преди реституцията.
Колеги, това си спомням от казуса.

Това въобще не е вярно, защото последващ съпруг се преценява с оглед наследодателя от когото са отнети имотите- в случая това са съсобствениците-съпруга, дъщеря и син по равни части за което съм съглесна с каранедев.В случая съпруга си наследява на общо основание
katy_ib
Младши потребител

Мнениеот alissa » 21 Май 2008, 10:13

karanedeff
Моят отговор на един от първите въпроси - какви са дяловета на съпругата, сина и дъщерята при действието на ЗН (отм), т.е старият ЗН - верният отговор е - равни по 1/3 за всеки - арг. чл. 21, ал. 2 във връзка с чл. 38, изр. 2, предл. 2 от ЗН (отм.)

Колега, и аз написах, че дяловете са равни, ама май не е вярно.:roll:
Цитат от казусите на Д.Т.
" Когато подир умрелия съпруг са останали законни деца, тогава, при три и повече деца от еднакъв пол, частта на преживелия съпруг е равна на частта на всяко дете, а при две и повече деца, тя е равна на половината от частта на всяко дете. Когато децата са от разен пол, тогава: в първия случай, тази част е равна на частта на дете от мъжки пол, а във втория случай- на частта на дете от женски пол" чл.38 от ЗН от 1890г.
Нямам ЗН от 1890г.
Обаче в едни времена- десетина години съм си купувала едни стари книжки и там със сигурност го има. Оставила съм го при родителите ми...никога не съм мислила, че ще ми трябва...

Незная как е при Вас, но на мен този конкурс ми въздейства страшно амбищиращо. И ако сега не ме допуснат до устен...следващия път ЩЕ стана нотариус!!!
Досега имах колебания дали го искам.
alissa
Потребител

Мнениеот poul » 21 Май 2008, 10:14

Пропуснали са да включат като последна точка от казуса, че 20 кв.м. идеални части от имота се предават по регулация към .............. Луната
poul
Младши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 21 Май 2008, 10:29

poul написа:Пропуснали са да включат като последна точка от казуса, че 20 кв.м. идеални части от имота се предават по регулация към .............. Луната

Ха, ха , това ми хареса ! Между другото тези 150 кв.м. откъде идват ? Също не става ясно...абе я да се обадя на Гочоолу и Дочоолу да завземат имотите и да ги придобием по оргинерен начин, сиреч по давност, а , какво ще кажете и без това 39-та не е толкова далеч от изборите, които правихме в Свищов .
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот icikonti » 21 Май 2008, 10:57

Колеги спокойно!
Дори и да не станем сега нотариуси, до 2 или 3 години професията нотариус, щяла да става свободна, като при адвокатите.Тест-изпит и който иска става....
icikonti
Младши потребител

Мнениеот perde » 21 Май 2008, 11:04

100 % ще стане така! Вервай си!
Казусът не е тежък, но допуснати ще има малко. Който е допуснат до устен изпит ще стане нотариус.
perde
Нов потребител

Мнениеот katy_ib » 21 Май 2008, 11:16

Записката за вписване не е достатъчна за да докаже собственост-трябва да представи писмения договор, записката и да докаже правата на праводателя си, тъй ко.ато при вписването това не е проверявано, както ивсички условия на валидиращи закон..Ако не може да докаже правата на праводателя си може да се позеве на давностно владение за което обаче ще трябва да се извърши обстоятелствена проверка.поне аз така отговорих
katy_ib
Младши потребител

Мнениеот tarboxx » 21 Май 2008, 11:23

Обръщам се към колегата каранедефф да коментира решение № 111 от 18.11.1985г. ОСГК по гр.дело № 85 в апис относно първия въпрос за частния писмен договор съжелявам че не мога да го копна тъй като това решение е точно обратното на неговите съждения които аз с интерес следя и ценя.
tarboxx
Потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 21 Май 2008, 11:26

katy_ib написа:Записката за вписване не е достатъчна за да докаже собственост-трябва да представи писмения договор, записката и да докаже правата на праводателя си, тъй ко.ато при вписването това не е проверявано, както ивсички условия на валидиращи закон..Ако не може да докаже правата на праводателя си може да се позеве на давностно владение за което обаче ще трябва да се извърши обстоятелствена проверка.поне аз така отговорих

Браво ! Перфектен според мен отговор !
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот fixxxer » 21 Май 2008, 12:18

Вижте, колеги - няма смисъл поне според мен - да дискутираме отговорите на казуса и да спорим по него.
Едно е ясно - нарочно са ги направили така нещата, за да отрежат масово кандидатите на писмения още, че да нямат грижи после за устния за разпределението на местата.....
Съгласен съм, че НЕ Е ВЪЗМОЖНО за толкова заплетен казус с 10 ВЪПРОСА С подвъпросчета /което ще рече напрактика повече от 10 въпроса/ - да се отговори за 3 часа, като имаше и отменени закони, които трябваше да се проверяват - ЗН /отм./, ЗПИ, Валидизационни закони и т.н.
И що за подход - хем да те питат конкретни въпроси по казуса, а после с подвъпрос да те питат - " а как се възстановявала по принцип собствеността по..... и тука следваха изброени като поменник почти всички реституционни закони след 1990 г....." - т.е. задават се и по-общи въпроси /не от казуса/.
9 и 10 въпрос бяха изцяло с процесуален характер - това са неща, които нотариуса изобщо, ама изобщо не го засягат в рамките на охранителните производства, които той провежда. Т.е. считам, че казуса беше по-скоро за магистратски изпит, а не за нотариален.
Но ще преживеем и това поражение - още отсега знам, че няма да съм на устен :lol:
fixxxer
Потребител

Мнениеот katy_ib » 21 Май 2008, 12:34

Аз съм се позовавала на Закона за спекулата с недвижими имоти-чл.25 и сл.Това значи ли че този закон няма връзка???
katy_ib
Младши потребител

Мнениеот Hlebarka_s_boks » 21 Май 2008, 12:46

Вчерашният казус беше най-трудният от всички казуси, които досега са се падали на нотариален конкурс!!!
Убедена съм, че нямаше да се справят с него и поне 90% от действащите нотариуси!!!
Пак ни заклаха ритуално тези мръсници :o
Hlebarka_s_boks
Младши потребител

Мнениеот trosheva » 21 Май 2008, 15:33

katy_ib написа:Аз съм се позовавала на Закона за спекулата с недвижими имоти-чл.25 и сл.Това значи ли че този закон няма връзка???

Закон за спекулата с недвижимите имоти
Чл. 25. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Частните писмени договори за продажба или обещание за продажба на недвижим имот, сключени до 6 декември 1941 г., прехвърлят правото на собственост от момента на вписването им по реда на чл. 1 от Закона за привилегиите и ипотеките , ако при влизане на настоящия закон в сила купувачът се намира във владение на имота въз основа на договора и ако в тримесечен срок от тази дата поиска вписването. Този срок е шестмесечен за лица, намиращи се в чужбина при влизане на настоящия закон в сила.
Чл. 26. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Вписването се извършва, ако купувачът потвърди лично и писмено пред нотариуса, че се е намирал във владение на имота при условията на чл. 25 и че договорът - при липса на достоверна дата - е сключен преди 6 декември 1941 г. Съгласието на собственика по чл. 25, ал. 2 не се нуждае от достоверна дата.
Чл. 28. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Вписването не покрива нито липсата на условията по чл. 25 , нито недостатъците на договора, нито неизпълнението на задълженията по него.
Чл. 29. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Извършените съгласно чл. 24 и 25 вписвания имат действието, предвидено в чл. 1 от Закона за привилегиите и ипотеките .

Решение № 657 от 19.04.1955 г. на ВС по гр. д. № 1989/55 г., IV г. о.
Вписването, направено по чл. 25 от Закона против спекулата с недвижими имоти, важи и за вписване по чл. 1 от Закона за уреждане правата на купувачи на недвижими имоти с частни договори, когато са налице условията на чл. 12 от последния закон.
trosheva
Младши потребител

Мнениеот ralitsa » 21 Май 2008, 15:45

И кога точно трябва да излязат шибаните резултати???
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 21 Май 2008, 15:47

trosheva написа:
katy_ib написа:Аз съм се позовавала на Закона за спекулата с недвижими имоти-чл.25 и сл.Това значи ли че този закон няма връзка???

Закон за спекулата с недвижимите имоти
Чл. 25. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Частните писмени договори за продажба или обещание за продажба на недвижим имот, сключени до 6 декември 1941 г., прехвърлят правото на собственост от момента на вписването им по реда на чл. 1 от Закона за привилегиите и ипотеките , ако при влизане на настоящия закон в сила купувачът се намира във владение на имота въз основа на договора и ако в тримесечен срок от тази дата поиска вписването. Този срок е шестмесечен за лица, намиращи се в чужбина при влизане на настоящия закон в сила.
Чл. 26. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Вписването се извършва, ако купувачът потвърди лично и писмено пред нотариуса, че се е намирал във владение на имота при условията на чл. 25 и че договорът - при липса на достоверна дата - е сключен преди 6 декември 1941 г. Съгласието на собственика по чл. 25, ал. 2 не се нуждае от достоверна дата.
Чл. 28. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Вписването не покрива нито липсата на условията по чл. 25 , нито недостатъците на договора, нито неизпълнението на задълженията по него.
Чл. 29. (Нов - ДВ, бр. 79 от 1943 г.) Извършените съгласно чл. 24 и 25 вписвания имат действието, предвидено в чл. 1 от Закона за привилегиите и ипотеките .

Решение № 657 от 19.04.1955 г. на ВС по гр. д. № 1989/55 г., IV г. о.
Вписването, направено по чл. 25 от Закона против спекулата с недвижими имоти, важи и за вписване по чл. 1 от Закона за уреждане правата на купувачи на недвижими имоти с частни договори, когато са налице условията на чл. 12 от последния закон.

Никъде в казуса не се споменава дали са спазени тези срокове, още повече , че през 43-та /без да се упоменава кога/ Б умира ...
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот trosheva » 21 Май 2008, 15:55

quote]Никъде в казуса не се споменава дали са спазени тези срокове, още повече , че през 43-та /без да се упоменава кога/ Б умира ...[/quote]

Б. закупува с частен договор през 1939 г. имот състоящ се от двуетажна сграда с два магазина и едноетажна сграда, построени в общ парцел. Със записка за вписване частният договор е вписан през 1940 г..

считам, че вписването през 1940 г. е достатъчно за да се приеме, че срока е спазен
trosheva
Младши потребител

Мнениеот katy_ib » 21 Май 2008, 16:01

А как отговорихте на въпроса за съдебната спогодба? Може ли само въз основа де се легитимира като собственик или трябва да представи и документите за собственост на праводателя?щото аз така разбрах въпроса
katy_ib
Младши потребител

Мнениеот trosheva » 21 Май 2008, 16:08

katy_ib написа:А как отговорихте на въпроса за съдебната спогодба? Може ли само въз основа де се легитимира като собственик или трябва да представи и документите за собственост на праводателя?щото аз така разбрах въпроса

според мен трябва да представи и документите са собственост на праводателя. така мисля
trosheva
Младши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 21 Май 2008, 16:17

trosheva написа:quote]Никъде в казуса не се споменава дали са спазени тези срокове, още повече , че през 43-та /без да се упоменава кога/ Б умира ...

Б. закупува с частен договор през 1939 г. имот състоящ се от двуетажна сграда с два магазина и едноетажна сграда, построени в общ парцел. Със записка за вписване частният договор е вписан през 1940 г..

считам, че вписването през 1940 г. е достатъчно за да се приеме, че срока е спазен[/quote]
Брей, че предвидлив нашио човек, да впише нещо 40-та, което ще му се признае 43 - та, хм ...
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот donna » 21 Май 2008, 16:24

katy_ib написа:А как отговорихте на въпроса за съдебната спогодба? Може ли само въз основа де се легитимира като собственик или трябва да представи и документите за собственост на праводателя?щото аз така разбрах въпроса

Съдебната спогодба се вписва в служба вписвания и ви играе роля на НА.
Последна промяна donna на 21 Май 2008, 16:27, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити