- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обявен е конкурс за съдии/прокурори в РС
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
обявен е конкурс за съдии/прокурори в РС
Та.........., повод темата за конкурса тази година, чух че нямало да има специализации, каквото се падне на изпита гржданско или наказателно.Знае ли някой нещо по въпроса?
- radi1976
- Нов потребител
Понеже коментирах с колега, който иска да се явява. За мен конкурсът е нищожен от самото начало. Не съм си направила труда да се ровя и чета, но съгласно нормативните изисквания трябва да бъде определено дали ще се явявате на гражданско или наказателно. Мисля, че юристите сме "заспали овце" - извинете ме колеги за израза, но явно щом си траем, значи сме такива. Не говоря само за конкурсите, говоря като цяло.
- мълчим си като овце за тогите;
- мълчим си за наредбата за адв. възнаграждения;
- мълчим си, че някои хора без нашето образование и ценз извършват услуги, вменени на нас по закон;
- мълчим си за конкурсите и всичките изпити;
- мълчахме си и за ГПК-то;
- и за много други неща...
В последно време, когато ме питат какво работя казвам консултант, не казва,м че съм адвокат... някак си се срамувам от професията си, от някои колеги, които петнят името й... от това, че ние уж трябва най-добре да отстояваме правата си...
- мълчим си като овце за тогите;
- мълчим си за наредбата за адв. възнаграждения;
- мълчим си, че някои хора без нашето образование и ценз извършват услуги, вменени на нас по закон;
- мълчим си за конкурсите и всичките изпити;
- мълчахме си и за ГПК-то;
- и за много други неща...
В последно време, когато ме питат какво работя казвам консултант, не казва,м че съм адвокат... някак си се срамувам от професията си, от някои колеги, които петнят името й... от това, че ние уж трябва най-добре да отстояваме правата си...
- gery
- Потребител
Абсолютно съм съгласна с това, което казваш, защото четейки Наредба №1 за провеждането на конкурсите и аз останах с такова впечатление. Не ми стана само ясно защо не си спазват поднормативните актове? А относно адвокатската професия...... и тук си права, много неблагодарна работа, остнала съм с впечатление, че като кажеш, че си адвокат те приемат като човек "втора ръка"....
- radi1976
- Нов потребител
radi1976 написа:Абсолютно съм съгласна с това, което казваш, защото четейки Наредба №1 за провеждането на конкурсите и аз останах с такова впечатление. Не ми стана само ясно защо не си спазват поднормативните актове? А относно адвокатската професия...... и тук си права, много неблагодарна работа, остнала съм с впечатление, че като кажеш, че си адвокат те приемат като човек "втора ръка"....
Не знам какво да ти кажа, но изводът за всеки е, че щом юристите не спазват закона и то тези, които би следвало да са с повече знание и опит от нас... то какво остава за обикновеният човек...
Тъжно ми е, защото в цял свят това е уважавана професия. На скоро ми се случи, един уж английски брокер, работещ в България да ме псува по най-вулгарния и просташки начин, защото си пазих интереса на клиента и защото не си беше мръднал пръста да провери, какво всъщност продава. Все пак запазих самообладание и му казах да се държи така към английските ми колеги, към мен трябва да се държи с уважение и респект. Логично не се дишаме, но някак си е тъжно, че ни мислят за втора ръка хора. Да не говорим, че сами се подценяваме и обезценяваме труда си. В интерес на истината винаги съм искала да бъда адвокат, обичам работата си, имам късмет, че работя това което искам и то в голям екип от професионалисти.
- gery
- Потребител
Гери..., аз също съм адвокат и затова си позволих да изкажа мнение, на все пак си мисля, че ако и хонорарите ни станат европейски някой ден, дай боже, ще ни уважават повече. Защото съм остнала с впечатление, че ние сами първо трябва да се научим да се уважаваме и тогава да търсим уважение от клиентите си и колегите!!!
- radi1976
- Нов потребител
radi1976 написа:Гери..., аз също съм адвокат и затова си позволих да изкажа мнение, на все пак си мисля, че ако и хонорарите ни станат европейски някой ден, дай боже, ще ни уважават повече. Защото съм остнала с впечатление, че ние сами първо трябва да се научим да се уважаваме и тогава да търсим уважение от клиентите си и колегите!!!
Абсолютно съгласна! Поздравявам Ви колега, мисля че трябва да има дисциплинарна отговорност за всеки адвокат, който слезе под тарифата ни, а не само ако не си плащаме регулярно членският внос примерно.
- gery
- Потребител
gery написа:radi1976 написа:Гери..., аз също съм адвокат и затова си позволих да изкажа мнение, на все пак си мисля, че ако и хонорарите ни станат европейски някой ден, дай боже, ще ни уважават повече. Защото съм остнала с впечатление, че ние сами първо трябва да се научим да се уважаваме и тогава да търсим уважение от клиентите си и колегите!!!
Абсолютно съгласна! Поздравявам Ви колега, мисля че трябва да има дисциплинарна отговорност за всеки адвокат, който слезе под тарифата ни, а не само ако не си плащаме регулярно членският внос примерно.
Здравей Гери,
Да ти е честита новата фамилия. А това, че разбрах за това обстоятелство от лекс - лошо ти се пише ...
Хайде наздраве от мен и щастлив семеен път !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Не занам как е при вас във Варна, но в София, за да вземат колегите някой лев са готови да ти отмъкнат клиента и да му работят почти без пари. Оттам идва неуважението! Мислила съм си, че никога няма да се променят тези неща. Някак си ми е болно, защото сме се превърнали в пъдари, а не в адвокати. А, това е достйна професия и човек трябва да се държи достойно. Не можеш да поддценяваш труда си. Да не говорим, че ставаме за смях пред клиентите си, които в такава ситуация гледат как да минат по-тънко и губим респект пред тях........
- radi1976
- Нов потребител
monteskio написа:gery написа:radi1976 написа:Гери..., аз също съм адвокат и затова си позволих да изкажа мнение, на все пак си мисля, че ако и хонорарите ни станат европейски някой ден, дай боже, ще ни уважават повече. Защото съм остнала с впечатление, че ние сами първо трябва да се научим да се уважаваме и тогава да търсим уважение от клиентите си и колегите!!!
Здравей Гери,
Да ти е честита новата фамилия. А това, че разбрах за това обстоятелство от лекс - лошо ти се пише ...
Хайде наздраве от мен и щастлив семеен път !
А не още не съм с нова, тази ми е на рода. Ползвам си я от уважение към дядо ми! Тъй де подготвям си иска по чл.19 от ЗГР. Иначе как си помисли, че няма да присъстваш на едно такова събитие...
- gery
- Потребител
radi1976 написа:Не занам как е при вас във Варна, но в София, за да вземат колегите някой лев са готови да ти отмъкнат клиента и да му работят почти без пари. Оттам идва неуважението! Мислила съм си, че никога няма да се променят тези неща. Някак си ми е болно, защото сме се превърнали в пъдари, а не в адвокати. А, това е достйна професия и човек трябва да се държи достойно. Не можеш да поддценяваш труда си. Да не говорим, че ставаме за смях пред клиентите си, които в такава ситуация гледат как да минат по-тънко и губим респект пред тях........
Колега, работила съм и в София, сега работя за софийска кантора във Варненският офис. Разбирам какво имате предвид, но когато бях на самостоятелна практика винаги съм била твърда по отношение на възнаграждението ми. Просто трудът, средствата, които влагам за да поддържам квалификацията си, са неща с които не се пазаря.
- gery
- Потребител
gery написа:А не още не съм с нова, тази ми е на рода. Ползвам си я от уважение към дядо ми! Тъй де подготвям си иска по чл.19 от ЗГР. Иначе как си помисли, че няма да присъстваш на едно такова събитие...
е, това е добре..значи ще тропнем едно хорце ...)))) Ами очаквам покана тогава - и да е скоро, а след това и люлка ...дай боже
Поздрави вкъщи ))
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
monteskio написа:е, това е добре..значи ще тропнем едно хорце ...)))) Ами очаквам покана тогава - и да е скоро, а след това и люлка ...дай боже
Поздрави вкъщи ))
Благодаря ти, мило казано! Ще предам!
А я кажи кога ще пийнем по кайве и сокче ние с тебе?
тази седмица ще съм доста натоварена, но може да измислим все 30 минути?
- gery
- Потребител
Re: обявен е конкурс за съдии/прокурори в РС
radi1976 написа:Та.........., повод темата за конкурса тази година, чух че нямало да има специализации, каквото се падне на изпита гржданско или наказателно.Знае ли някой нещо по въпроса?
Някой да ми разясни ,щото нещо не разбирам следните членове от ЗСВ
Чл. 178. (1) Висшият съдебен съвет чрез жребий определя по 20 на сто от броя на свободните длъжности в съда, прокуратурата и следствената служба за заемането им чрез конкурс за първоначално назначаване
Чл. 189. (1) Свободните длъжности в съдилищата, прокуратурите и следствените служби, извън тези по чл. 178 , се обявяват от Висшия съдебен съвет по реда на чл. 179 и се заемат след конкурс, който се провежда чрез атестиране.2
2) Повишаване в длъжност е преминаване на по-висока по степен длъжност в орган на съдебната власт.
3) Преместване е преминаване на равна по степен длъжност в орган на съдебната власт.
Чл. 243. (1) След изтичането на срока по чл. 240 младшият съдия, младшият прокурор или младшият следовател се назначава на длъжност съдия в районен съд, прокурор в районна прокуратура или следовател в окръжна следствена служба без провеждане на конкурс.
ЗНАЧИ ВСИЧКИ НА КОНКУРС БЕЗ МЛАДШИТЕ ...НЕЩО НЕ МИ СЕ ВРЪЗВА ,ЗА ЕДНО ПРЕМЕСТВАНЕ НА КОНКУРС ,А ПРИ МЛАДШИТЕ НЯМА
И още нещо как да го го разбера това Чл. 184. (1) Конкурсът включва писмен и устен изпит, като оценките са по шестобалната система.
(2) Писменият изпит е анонимен и се състои в решаване на казус в съответния правен отрасъл.
Е хубаво отрасъл ,но не би ли следвало да обевят за кой отрасъл - за административните се знае ,за поркурори и следователи ясно ...ами за вс. останало ,какво за какво се кандидатства за граждански или наказателен съдия
И не ми стана ясно как ще се определят бройките свободни места за младши съдии ,прокурори и следователи ,след като навършат необходимия 3г срок
Може аз да бъркам нещо ,знам ли ,прочетох и наредбата ,ама и там нищо не разбрах
- donna
- Старши потребител
Е.. и аз това се чудя, но със сигурност разбрах, че нямало да обявят бройки наказателни съдии и бройки граждански съдии, защото административните ръководители на РС-та искали съдии, които гледат всичко......., а това абсолютно противоречи на Наредбата за провеждане на конкурси за първоначално назначаване. Та ......... каквото ти се падне, ако ти се падне казус от гражданскто и обратното.... ставаш и си тръгваш...... Много недомислено.
- radi1976
- Нов потребител
radi1976 написа:Е.. и аз това се чудя, но със сигурност разбрах, че нямало да обявят бройки наказателни съдии и бройки граждански съдии, защото административните ръководители на РС-та искали съдии, които гледат всичко......., а това абсолютно противоречи на Наредбата за провеждане на конкурси за първоначално назначаване. Та ......... каквото ти се падне, ако ти се падне казус от гражданскто и обратното.... ставаш и си тръгваш...... Много недомислено.
Много нищожно, изкуших се да дам идея на колегата да кандидатства, а ако не го удовлетвори резултата да атакува конкурса... по пример от нотариалният ми дойде на ум!
- gery
- Потребител
gery написа:radi1976 написа:Е.. и аз това се чудя, но със сигурност разбрах, че нямало да обявят бройки наказателни съдии и бройки граждански съдии, защото административните ръководители на РС-та искали съдии, които гледат всичко......., а това абсолютно противоречи на Наредбата за провеждане на конкурси за първоначално назначаване. Та ......... каквото ти се падне, ако ти се падне казус от гражданскто и обратното.... ставаш и си тръгваш...... Много недомислено.
Много нищожно, изкуших се да дам идея на колегата да кандидатства, а ако не го удовлетвори резултата да атакува конкурса... по пример от нотариалният ми дойде на ум!
Нотариалният конкурс е просто върха на черешката , но и тоя може да не му отстъпи Така както е обявен конкурса може да се падне всичко , както гражданско така и наказателно ,че и административно за районните ,тъй като НП се обжалват пред тях ...тая неяснота ще доведе до мн. жалби , но ...
Аз също съм на мнение че следва да се обяви поне при съдииските -граждански или наказателни , поне така си тълкувам закона , от наредбата нищо не се разбира в тая насока така ,че ...ето НАРЕДБА № 1от 19 декември 2007 г.относно реда и организацията по провеждане на конкурси за назначаване, повишаване в длъжност и преместване на съдия, прокурор и следовател
Чл. 5. (1) Висшият съдебен съвет с решение обявява отделен конкурс за всеки орган на съдебната власт – съд, прокуратура или следствена служба. Решението на ВСС се обнародва в "Държавен вестник", публикува се в един централен всекидневник и на страницата на Висшия съдебен съвет в Интернет.
(2) Решението съдържа:
1. броя и вида на длъжностите и органите на съдебната власт, за които се отнасят;
2. документите, които се изискват, срока и мястото за подаването им;
3. програмата, по която се провежда конкурсът;
4. датата, часа и мястото на провеждане на конкурса.
Все пак закона си е казал отрасъл ,но в наредбата нищо , кое е по висше -закона ,от закона "Писменият изпит е анонимен и се състои в решаване на казус в съответния правен отрасъл. "-кой отрасъл ...тая наредба е за атакуване .
От наредбата чл.21 "Конкурсите за младши съдии, младши прокурори, младши следователи и за първоначално назначаване включват писмен и устен изпит, като оценките са по шестобалната система."
"На писменият изпит, който е анонимен, се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретическите знания, чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл"
"На устният изпит се проверяват знанията на кандидатите по материята в съответния правен отрасъл по тематични конспекти."- ако се е паднал казус от гражданското по наказателно ли ще го изпитват ,не се знае
Гражданското право е море , обемно е ,недей си боже да ти се падне някой отменен закон и ...дано им датат на хората да ползват принтирани закони
И продължавам да си мисля за МЛАДШИТЕ ,след 3 г ...нали и за тях тр. да има бройки ,ами те без конкурс така пише.
Идея върнете нотарията в съда ,или поне да има държавен и частен нотарият ,така веднъж по-вече пари ще влязат в съдебната система ,втори път работа ще има за всички
- donna
- Старши потребител
Темата е преместена от раздел "наказателно право". Може би трябваше да я метна в "общи" с оглед честитките, хорцата и пр. .... карай... определено не е за наказателно....
Честито и от мен...
Clavdivs.
Честито и от мен...
Clavdivs.
- Clavdivs.
- Потребител
Колеги, възможно е някъде да бъркам в догадките си...но, докато преглеждах форума от предишните конкурси, забелязах, че конкурсът за първоначално назначаване е бил проведен заедно с този за младши. Упоменато е точно "младши". Ще бъде ли насрочен специален конкурс за младши магистрати тази година ? Недоумявам, т.к. конспектът е един и същ, а "младши" го няма никъде, няма определени бройки за такива. Да не би тепърва да предстои такова обяваяване на места и едва тогава да се насрочва такъв конкурс ?
Предполагам, че на мнозина тази тема е смешна, знам, че дълго сте я дъвкали преди и сега не ви касае, но за тези, които сега се сблъскваме с това, това е което ни вълнува в момента.
Предполагам, че на мнозина тази тема е смешна, знам, че дълго сте я дъвкали преди и сега не ви касае, но за тези, които сега се сблъскваме с това, това е което ни вълнува в момента.
- hitresa
- Младши потребител
Точно така, колега, обявеният за август конкурс за първоначално назначаване не е конкурс за назначаване на младши магистрати. Нормално е конспектът да е еднакъв, защото без знания по включените в него въпроси трудно ще правораздавате и правоприлагате, независимо какъв съдия/прокурор сте, макар че има известни и доста такива опити.
Обявени са местата за младши прокурори - мисля, че бяха 26, 6 - за София, но може и да бъркам, защото не мога да изровя протокола. За младши съдии места не са обявени. ВСС е длъжен да проведе конкурс за младши магистрати поне веднъж годишно. Така, че, да, изглежда конкурсът ще е отделен и, спокойно, няма да го пропуснем. Успешна подготовка!
Намерих протокола
http://www.vss.justice.bg/bg/decisions/ ... -04-08.htm
Обявени са местата за младши прокурори - мисля, че бяха 26, 6 - за София, но може и да бъркам, защото не мога да изровя протокола. За младши съдии места не са обявени. ВСС е длъжен да проведе конкурс за младши магистрати поне веднъж годишно. Така, че, да, изглежда конкурсът ще е отделен и, спокойно, няма да го пропуснем. Успешна подготовка!
Намерих протокола
http://www.vss.justice.bg/bg/decisions/ ... -04-08.htm
- contralegem
- Потребител
Благодаря, информацията ми беше полезна!!! Радвам се да разбера, че имам съмишленици. Пожелавам Ви успех!
- hitresa
- Младши потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|