начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Открадната кола

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Открадната кола

Мнениеот fire73 » 25 Май 2005, 20:20

Значи накратко проблема ми е следният:
Откраднаха ми колата, а след около два месеца и половина бе намерена в съседен град разфасована заедно с около други 20 коли. За това, че колата е намерена съществуват 2 бр.писма от местното РДВР до РДВР-то в моят град, в които подробно се описва какво точно е намерено от моята кола - включително и част от купето с набит номер - номера на моят автомобил, т.е. абсолютно сигурно е че колата ми е намерена. Има и задържано лице на което мярката му за неотклонение /задържане под стража/ е потвърдена вече и от Окръжен съд. ...... Проблема е че по-късно в дознанието се оказва, че "няма данни за моята кола", т.е. никъде не се споменава, че са намерени цитираните в писмата части .... NO COMMENT !!! Това автоматично ще ми попречи да заведа граждански иск срещу задържаното лице!
Въпросът ми е : При това положение мога ли да заведа /и какви шансове имам/ дело срещу РДВР-то което не си е свършило работата??? .... или има някакъв друг начин?!?
fire73
Младши потребител

Re: Открадната кола

Мнениеот професионалистът » 25 Май 2005, 23:17

Значи: Ако всичко върви по план, не би трябвало да има проблеми. Самата дума "намерили" означава че има изготвени протоколи за претърсване, обиск и изземване, или за доброволно предаване, или само за изземване. Тъй като разрешението за обиск и изземване се дава от съда би следвало да има резолюция на съдия от съответния районен съд. Данните за "намерени" части фигурират единствено в протоколите изготвени от МВР, а самите автомобили или части от тях би следвало да се изземат като веществени доказателства в съответното РПУ. И не могат да се връщат без разрешение на прокурора. Това при положение че е налице образувано производство в полицията. Проблема не е точно в граждански иск, защото Вие можете да го предявите и в евентуално наказателно производство в което той би бил обвиняем /на съдебния етап/. Значи връзката при Вас се къса от момента на извършените първоначална и неотложни следствени действия до момента на евентуално повдигане на обвинения или съответно уличаването на вионвните лица.
Какво трябва да направите: Намерете адвокат или лице с позиции пред разследващия орган, проверете преписката какво съдържа, изслушайте съвета на професионалист, защото мнвого е трудно като няма пред нас дело да даваме съвети, да се провери има ли вероятност за умишлено унищожаване на доказателства, прикриване на виновно лице и така. Възможно е лице от престъпната мрежа да е в комбина с някой от полицейските шефове - не изключвам такава възможност, много е вероятна. А дознанието не е следствие - дознателите са зависими изцяло от полицейския шеф. По всички линии. СЪВЕТ- веднага проверете делото и по възможност преснемете документите в него. Обърнете се към адвокат по наказателни дела, той ще Ви помогне. Защото Вие, съдя по написаното от Вас нямате необходимата квалификация и подготовка.
професионалистът

Мнениеот fire73 » 26 Май 2005, 21:14

значи работата е че и аз съм служител на мвр /но съм пожарникар/ ... нарочно не го споменах в началото. съществуват протоколи от първоначалният оглед и там се споменава че са намерени части от фолксваген пасат /каквато е моята/, но не е уточнено че на една от частите има номер - фабричният номер на рамата. а в писмото до нашето рдвр, както казах е упоменат този номер. естествено това е някакво писмо, което по същество не е част от дознанието - това ми е ясно. в случая става въпрос, че не са си свършили работата както трябва /не коментирам дали е умишлено или не/. тази част с номера е налице /днес я видях с очите си и сверих номера/, но пак повтарям - това не е упоменато в дознанието, а само в някакво си писмо /въпреки че то си го има и е официално/. въпросът ми е : ако поради некачествено свършената работа на полицаите аз не успея да заведа дело срещу задържаното лице /или пък съдът не уважи иска ми/, мога ли да съдя рдвр-то???
П.П. Значи те не могат да прикрият нищо защото аз писах до гл.секретар и той е разпоредил проверка, която тече в момента ... няма да ти казвам как ми се слагаха днес .... преди да напиша рапорта не ми обръщаха кой знае какво внимание :):):):)))))))))) аз вече наех адвокат, но въпреки това питам и тук - вече не вярвам на никого !!!
Между другото днес полицаите умуваха в мое присъствие как да излязат от ситуацията и решиха да направят допълнителен протокол за оглед и всички участвали полицаи при изземването на вещите да бъдат разпитани пред съдя където да потвърдят че наистина тази част с номера е била на местопрестъплението и т.н. ..... та въпроса е това дали това е законно и дали така ще успеят да включат тази част с номера ????
fire73
Младши потребител

Мнениеот професионалистът » 27 Май 2005, 10:20

1. Според мен некачествена работа на полицията не можете да докажете, тъй като не сте орган компетентен да оцерява тахната работа. Това е прокурора по процесуален ред и по администрнативен ред - шефа на съответното РПУ.
2. Дело срещу задържания не можете да зеведете вие защото производството не е от частен а от общ характер /тоест неговото деяние се преследва от държавата/.
3. Ако на лицето бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление от което Вие имате имуществени вреди /явно е че имате/ СЪДАТ НЕ МОЖЕ ДА НЕ УВАЖИ ИСКА ВИ. НЯМА ТАКЪВ ВАРИАНТ - при доказана вина естественно. Този иск се предявява на съдебния етап на делото преди даването на ход по същество. /адвоката ви несъмнено знае/
4. Допълнителния оглед на местопроизшествието е напълно законен стига с него да се констатират факти правнорелевантни /имащи значение/ към предмета на доказване в процеса - извършеното престъпление и участието на обвиняемия /респ. уличения/ в него.
5. Разпита пред съдия също е напълно законен /дори желателен/ във висящ процес защото така се закрепват с по - голяма процесуална сила показанията на свидетелите и обвиняемия. С този разпит могат да се установяват всякакви факти /включително и тия към които Вие имате интерес.
6. Но пак повтарям - всичко е въпрос на професионализъм и добро отношение към работата. Някой грешки на разследващите са НЕПОПРАВИМИ.
7. Искрено се надявам Вашия случай да не е такъв.
Мисля че на поставените от Вас въпроси отговорих. Ако има друго - питайте.
професионалистът

Мнениеот fire73 » 27 Май 2005, 17:15

Благодаря, че обръщате внимание на моят случай!!! Казвате, че не мога да оценявам работата на полицията, но аз и не целя това, а целя да бъда обезщетен. В случая не мога ли да се позова на Закона за отговорността на държавата за вреди приченени на гражданите ??? Все пак несвъришената работа на държавата /в случая полицията/ ме възпрепятства да търся обезщетение !!!!!!?
fire73
Младши потребител

Мнениеот професионалистът » 27 Май 2005, 19:22

Значи: момента в който следва да се преценява дали държавата си е свършила работаат или не е момента в който всичко е приключило. До момента в който има висящо производство НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОМЕНТИРА ИЛИ ОЦЕНЯВА дейността на този държавен орган. А за да се позовете на закона който казвате е необходимо да се установи и да се докаже явно бездействие или престъпна небрежност на държавен орган. ОТкъде ще намерите категорични и сигурни доказателства за това??? Много е трудно, практически неосъществимо.
Дали работата е свършена или не, към момента не може да се оцени. Важен е крийния резултат. Я си представете че делото стои на производство много месеци и се отлага в съда с години...........как ще се мотивирате тогава? - с несвършена работа на съда. Не е това пътя, повярвайте!!! Пътят е ДОКАЗВАНЕ НА ВИНАТА В ПРЕДВАРИТЕЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ИЗВЪРШИТЕЛЯ, ПРЕДЯВЯВАНЕ НА АДХЕЗИОНЕН /СЪЕДИНЕН/ ГРАЖДАНСКИ ИСК В НАКАЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, УВАЖАВАНЕТО МУ ОТ СЪДА И ПОЛУЧАВАНЕТО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ. Защото граждански иск за имуществени и/или неимуществени вреди се уважава най лесно в наказателен процес. Гражданското производство включително и по цитирания от Вас закон е тромаво, бавно, неефективно, а в крайна сметка и безполезно. По причина най вече, че когато приключи наказателното преследвнане /нсезависимо дали благоприятно за Вас или не/, обикновено извършителя е "разтоварен" от адвокати и други..... И просто няма какво да му вземете. Повярвайте....прав съм. АЗ нямам интерес от изхода на спора тъй като не Ви познавам......нито пък който и да било.....:)))
професионалистът

Мнениеот 1234 » 27 Май 2005, 19:45

По-резонно ми се струва, така иззетите вече части от лек автомобил/Вашият/, след като не са подробно описани с всички индивидуализиращи белези в Протокола за оглед, с който са приобщени към дознанието да бъдат повторно огледани и описани в Протокол за оглед на веществено доказателство и впоследствие разпознати от Вас.
1234

Мнениеот професионалистът » 27 Май 2005, 19:50

Доколкото става ясно май ги няма...там е тя.....
професионалистът

Мнениеот 1234 » 27 Май 2005, 20:00

Доколкото успях да прочета "тази част с номера е налице, но това просто не е упоменато" в протоколите за извършени следствени действия, а само в едно писмо. Може и да съм се разсеяла нещо.
1234

Мнениеот 1234 » 27 Май 2005, 20:01

Протколите или частите??Доколкото успях да прочета "тази част с номера е налице, но това просто не е упоменато" в протоколите за извършени следствени действия, а само в едно писмо. Може и да съм се разсеяла нещо.
1234

Мнениеот fire73 » 27 Май 2005, 20:54

значи частите са НАЛИЦЕ .... вчера ги видях и съм сигурен че никой няма да се опита да ги скрие защото работата много се разсъмрдя. пак казвам че и аз съм служител на мвр и вече стигнах до министерството. при това положение никой няма да ги крие, още повече че има писма в които се описват. та нали ако ги скрият после ще ги питам къде са /а аз имам копия от тях. копия има поне в още 2-3 папки/ междувременно преписката се е движела между прокуратурите и полициите на двата града няколко пъти. по едно време е била пращана и до апелативна прокуратура софия. не ме питайте защо - не знам, но съм сигурен. просто видях всички писма между прокуратурите .... а от утре ще имам и копия. колегите ми тук в нашият град ми оказват пълно съдействие но там в другият град нешо става !!!!!!!!!!!!!
fire73
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ