начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - отново

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - отново

Мнениеот denevv » 26 Май 2005, 11:40

Здравейте колеги,
аз съм нов член и поздравявям всички, пожелавам ви успех и все по-високи доходи.
Отново става въпрос за “запис на заповед” - имам конкретен казус след едно определение на СРС. Ще се опитам да го изложа кратичко.
Издаден е запис на заповед със следното съдържание:
ЗАПИС НА ЗАПОВЕД
без протест
ИЗДАДЕН НА: 14.03.2005 г.
МЯСТО НА ИЗДАВАНЕ: София
МЯСТО НА ПЛАЩАНЕ: София
ПАДЕЖ: 31.03.2005 г.
ИЗДАТЕЛ: Венелин ................................, неотменимо и безусловно се задължавам да платя при предявяването на този запис на заповед без протест на кредитора Михаела.............., сумата от .................... лева.
ИЗДАТЕЛ: /име и подпис/
гр. София
14.03.2005 г.
---------------------------------------------------------------------------------------------
ИЗДАТЕЛ: Венелин .....................
Днес, 31.03.2005 г. настоящият запис на заповед ми е предявен от Михаела....и приемам безусловно същия за плащане за сумата от ....лева.
ИЗДАТЕЛ: /име и подпис/
гр. София
31.03.2005 г.

С определението си съдът отказва да издаде изпълнителен лист, защото в записа на заповед имало два падежа – единият “31.03.2005 г.”, а другият “на ПРЕДЯВЯВАНЕ” (точно така пише в определението, а в записа точно такъв израз като втория в кавичките не е употребен). Поради това и на основание чл. 486, ал. 2 ТЗ записа на заповед бил нищожен. Според мен нито падежа е определен по различен начин от предвидените в чл. 486, ал. 1 ТЗ, нито пък може да става дума за последователни падежи.
От друга страна, според чл. 491 ТЗ - “менителница, платима на определен ден или на на определен срок след издаването или след предявяването, трябва да се предяви за плащане на падежа или в един от двата следващи работни дни”. В случая ЗЗ е предявен на падежа – 31.03.2005 г.
Мария Павлова пише ( в “Записът на заповед и менителницата”, стр. 144, 1998 г.), че предявяването на менителничния ефект е предпоставка за изпълнение на задъжението, независимо как е определен падежът – на определен ден или в зависимост от деня на предявяването. Общо взето мисля, че точно такъв ефект е целен с израза “....да платя при предявяването на този запис на заповед....” в посочения по-горе ЗЗ, заради който израз съдът смята, че падежа е определен по два начина.
Бих се радвал на компетентен съвет (имам идеи, но спирам до тук, за да не подведа някого)
БЛАГОДАРЯ предварително!

[%sig%]
denevv
Младши потребител

Re: ЗАПИС НА ЗАПОВЕД - отново

Мнениеот denevv » 28 Май 2005, 10:54

Благодаря, четох дискусията, но все пак бих се радвал ако някой каже какво мисли по моя казус.
Конкретният ми въпрос е: Влизам ли в хипотезата на чл. 486, ал. 2 от ТЗ с този запис на заповед?
denevv
Младши потребител

Мнениеот Таралан Кольо » 28 Май 2005, 11:02

Категорично НЕ! Глупост е постановил СРС с това определение! Обжалвай го.
Падежа ти е определен на конкретна дата. А плащането е разбира се след предявяване или по-скоро предаване на ценната книга. Виж 77, ал 2 от ЗЗД.
Също виж и 20, изр. 1 от ЗЗД.
Таралан Кольо

Мнениеот Таралан Кольо » 28 Май 2005, 11:04

Дали ще се напище "срещу този ЗЗ" или "при предявяване...". Някой новобранец съдия от СРС е решил да се направи на много голяма работа ама нейсе. То там има елементи, дето в наказателен процес искат писмена защита. Жали, бате, не го жали!
Таралан Кольо

Мнениеот denevv » 28 Май 2005, 11:17

Благодаря колега, просто се ядосвам, защото доста изп. листи са ми издавали с тази бланка и то различни съдилища, а сега .....
Ще се радвам и на други мнения.
denevv
Младши потребител

Мнениеот Таралан Кольо » 28 Май 2005, 11:49

пиши занапред "срещу този ЗЗ"
Таралан Кольо

Мнениеот denevv » 28 Май 2005, 17:01

Това беше първото, което ми мина през главата като зърнах определението.
Парен каша духа....
Отново ти благодаря, приятна почивка (еднодневка) :)
denevv
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ