начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Съществува ли такава вратичка в закона?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съществува ли такава вратичка в закона?

Мнениеот genoveva » 22 Авг 2008, 00:09

Здравейте,
благодаря предварително за мненията и отговорите.
Няма да изпадам в големи подробности, ще карам по същество. Роднина на съпругът ми е осъден от ВКС за изнасилване на момиче с излязла присъда 8 години лишаване от свобода.
Адвокатка ми каза, че поради факта че момичето не е казало и дума в съда, присъдата се премахва автоматично при сключване на граждански брак между "изнасилената" и "изнасилвача", след което веднага се развеждат и всичко е ок.
Моля за помощ и съвет. Нямам физическата възможност и време да обикалям по адвокати и съдии, а това ми звучи повече от абсурдно.
Момчето е осъдено с идеята да се изкопчи някой лев. Няма искове от "изнасилената" понеже си получи желаната сума, но държавата продължи процеса и го осъди.
Моля Ви за съвет понеже вече няколко пъти попадам на некоректни ваши колеги, чиято цел е само да ми вземат пари.
genoveva
Младши потребител

Re: Съществува ли такава вратичка в закона?

Мнениеот kalahan2008 » 22 Авг 2008, 00:21

genoveva написа:Адвокатка ми каза, че поради факта че момичето не е казало и дума в съда, присъдата се премахва автоматично при сключване на граждански брак между "изнасилената" и "изнасилвача", след което веднага се развеждат и всичко е ок.

:roll:
Чл. 158. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на чл. 149-151 и 153 деецът не се наказва или наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.
Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва за блудство с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г.) Когато блудството е извършено чрез употреба на сила или заплашване, чрез използуване на безпомощното състояние на пострадалия или чрез привеждането му в такова състояние, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
(4) (Нова - ДВ, бр. 107 от 1996 г.) За блудство наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години:
1. ако е извършено от две или повече лица.
2. (отм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.)
3. (отм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.)
4. (отм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.)
(5) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) За блудство наказанието е лишаване от свобода от пет до двадесет години:
1. ако е блудствано с две или повече малолетни лица;
2. ако е причинена тежка телесна повреда или е последвал опит за самоубийство;
3. ако представлява опасен рецидив;
4. (нова - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) ако представлява особено тежък случай.
Чл. 150. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използуване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние, се наказва с лишаване от свобода до шест години, а в особено тежък случай - с лишаване от свобода от две до осем години.
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.
(2) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Чл. 153. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който се съвкупи с друго лице, като го принуди към това чрез използване на служебната му или материална зависимост от него, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 22 Авг 2008, 00:29

genoveva написа:Здравейте,
благодаря предварително за мненията и отговорите.
Няма да изпадам в големи подробности, ще карам по същество. Роднина на съпругът ми е осъден от ВКС за изнасилване на момиче с излязла присъда 8 години лишаване от свобода.
Адвокатка ми каза, че поради факта че момичето не е казало и дума в съда, присъдата се премахва автоматично при сключване на граждански брак между "изнасилената" и "изнасилвача", след което веднага се развеждат и всичко е ок.
Моля за помощ и съвет. Нямам физическата възможност и време да обикалям по адвокати и съдии, а това ми звучи повече от абсурдно.
Момчето е осъдено с идеята да се изкопчи някой лев. Няма искове от "изнасилената" понеже си получи желаната сума, но държавата продължи процеса и го осъди.
Моля Ви за съвет понеже вече няколко пъти попадам на некоректни ваши колеги, чиято цел е само да ми вземат пари.

С оглед изложените факти и липсата на съществена информация - съставите на 149-151 и 153 ги изключвам! Не може да се приложи привилегирования състав на 158- според мен.
Чл. 158. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на чл. 149-151 и 153 деецът не се наказва или наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение последва брак между мъжа и жената.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот system » 22 Авг 2008, 09:19

genoveva написа:Момчето е осъдено с идеята да се изкопчи някой лев. Няма искове от "изнасилената" понеже си получи желаната сума, но държавата продължи процеса и го осъди.

90 % от "момчетата" - изнасилвачи твърдят, че са били натопени от жертвите си за да "изкопчат някой лев", както благоволихте да се изразите. Никой съд няма да постанови осъдителна присъда за изнасилване само въз основа твърденията на пострадалата. Особено 8-годишна присъда ...
В последния случай на изнасилване в нашия съд подсъдимите твърдяха, че пострадалата се съгласила да я оправят за пари и после ги съдила, защото отказали да й платят. Само дето преди това са разбили вратата на апартамвента й, а според съдебно-медицинските експертизи пострадалата е била буквално направена на парцал.
Присъединявам се към мнението на колегите, че бракът нищо няма да помогне на Вашия човек. Да си търпи наказанието. Предварителното му задържане се зачита за изтърпяно наказание, ако работи, ще му се броят два дни за три, а ако има добро поведение, след 4 гтодини може и да излезе. И друг път като има такива нужди, да се обръща към жена си.
system
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 26 Авг 2008, 16:17

Изнасилването е доста интересно престъпление, но понякога жените злоупотребяват с него, защото всички им вярват и ги съжаляват. Не във всички случаи обаче нещата са такива каквито ги представя " изнасилената"
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот blossom » 27 Авг 2008, 14:53

Злоупотреби вярно има, но съдът не постановява осъдителна присъда само въз основа на показанията на пострадалата.
blossom
Потребител

Мнениеот pokerman » 27 Авг 2008, 20:04

Докато не видя синини и кървища и по единия и по другия за мен изнасилване няма, освен ако не е упоена с нещо, или не и е насочил пистолет в главата или нож в гърлото. Ако ги няма тия три неща за мен е злоупотреба.
pokerman
Потребител

Мнениеот Гост. » 27 Авг 2008, 20:34

pokerman написа:Докато не видя синини и кървища и по единия и по другия за мен изнасилване няма, освен ако не е упоена с нещо, или не и е насочил пистолет в главата или нож в гърлото. Ако ги няма тия три неща за мен е злоупотреба.

Внимавай, какво си пожелаваш! :wink:
Има престъпни съвкупления и без да са налични посочените три, от теб, предпоставки... поне не задължително и трите кумулативно...
Изобщо- в практиката си/ ако приемеш пътя на практикуващия юрист в съдебна зала/ ще се убедиш в написаното от мен, едва когато се сблъскаш с такова дело и се запознаеш с целия доказателствен материал.. чуеш гласните доказателства, и не на последно място - изслушаш поне една експертиза по такова дело....
А, не ти пожелавам да се сблъскаш с природно ограбени психически елементи/ екскременти /, достигнали апогея в сексуалния си живот, удовлетворили първичното си желание с жена на 80 и повече години... за малолетни, непълнолетни- сещаш се и сам- изобщо всичко що е женско.
А последиците.... са повече от предвидими- говоря за психическите изменения у пострадалото лице.

Вярата ти е възможно да претърпи неочаквани обрати...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот pokerman » 27 Авг 2008, 21:09

Ок Поли, ама аз си мисля, всяка жена би се съпротивлявала било с удари било с драсканици било да намери някаккъв предмет с който да удари нападателя, да вика и т.н. Нали тоя човек трябва да си събуе панталоните пък и нейните дрехи, пък и да осъществи съвкупление и т.н. Колкото и голям и силен да е все пак докато извърши тия действия може да изяде някой и друг удар или ухапване или нещо друго. Толкова ли лесно се предавате без бой? Не говоря за малолетни, а за по-големи жени.
pokerman
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 21:13

system написа:Никой съд няма да постанови осъдителна присъда за изнасилване само въз основа твърденията на пострадалата.

genoveva написа:...момичето не е казало и дума в съда...

genoveva написа:Момчето е осъдено с идеята да се изкопчи някой лев.

При тези факти ... бих се раздвал момчето да си полежи 8 годинки ... (може би дори бих се радвал момчето в затвора да разбере какво е да бъдеш изнасилен)

П.П.: При положение, че идеята е била да се "изкопчи някой лев", тогава защо "момичето не е казало и дума в съда" (няма логика ;) ), а при положение, че "момичето не е казало и дума в съда", то тогава останалите доказателства не ми се и мисли колко убедителни са били ... това ми е основната мисъл ... не се "връзват" нещата ... явно човекът си е виновен на 100% ... е тогава си заслужава наказанието ...
Последна промяна inspectora на 27 Авг 2008, 22:24, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 27 Авг 2008, 21:42

:roll: Благодаря, колега, обърнахте ми внимание на факт, който някак ми убягваше...Последната ви хипотеза е възможна реалност. Там/ на местата за изтърпяване на наказание ЛС/, тези точно особено се "харчат". :oops:
Легендите са такива, не претендирам за достоверност.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zidaromazach » 27 Авг 2008, 22:27

poli_g написа:Там/ на местата за изтърпяване на наказание ЛС/, тези точно особено се "харчат". :oops:
Легендите са такива, не претендирам за достоверност.

Това е стара информация- Големият Стан
(http://zamunda.net/details.php?id=137314&hit=1)
ги забрани тия неща.

Упс, май само за USA важело 8)
zidaromazach
Потребител

Мнениеот liolio » 28 Авг 2008, 01:15

offtopic: филма, колкото и да не ми се вярваше като го свалях,е готин и те кара да се смееш!
liolio
Младши потребител

Мнениеот laridi » 28 Авг 2008, 09:52

pokerman написа:Ок Поли, ама аз си мисля, всяка жена би се съпротивлявала било с удари било с драсканици било да намери някаккъв предмет с който да удари нападателя, да вика и т.н. Нали тоя човек трябва да си събуе панталоните пък и нейните дрехи, пък и да осъществи съвкупление и т.н. Колкото и голям и силен да е все пак докато извърши тия действия може да изяде някой и друг удар или ухапване или нещо друго. Толкова ли лесно се предавате без бой? Не говоря за малолетни, а за по-големи жени.

Изпускаш нещо много важно прагът на страх на всеки е различен, една жена може лесно да се уплаши, а друга може да вика, дращи, да се бие или като една от героините на Маркес да отхапе част от месото на насилника :lol:
но съм чувала съм от моя патрон за едно дело от 80те години: една жена била изнасилена от съседа си, той се вмъкнал в дома й и я заплашл, че ако вика ще убие детето й, което спяло в съседната стая. Макар, че е минало почти без бой човека са си го осъдили за изнасилване, още повече не му било за пръв път!
А пък и мисля, че много малко са тия жени, които за да изкопчат някой лев биха се подложили на разпити в полицията, явяване в съда, неща, които могат да продължат с години. А и да си говорим реално за какви пари изобщо става дума. Даже напротив мисля си, че най-жестоките изнасилвания, дори не стигат до полицията и съда!
laridi
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Авг 2008, 10:12

........Няма искове от "изнасилената" понеже си получи желаната сума, ..........

Истина е, че не знаем фактите по делото, но кой плаща за нещо, което не е извършил? :roll: Ако си невинен се бориш докрай... а ще платиш, колкото съдът отсъди- по справедливост.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 10:26

poli_g написа:
........Няма искове от "изнасилената" понеже си получи желаната сума, ..........

Истина е, че не знаем фактите по делото, но кой плаща за нещо, което не е извършил? :roll: Ако си невинен се бориш докрай... а ще платиш, колкото съдът отсъди- по справедливост.

Абе колкото и грубо и аморално да звучи спрямо момичето ... то да бяха се разбрали предватително с младежа ... щом въпросът е бил в размера на сумата :twisted: ... да му беше казала предварително колко струва един "контакт" с нея и щяха да се избегнат всички проблеми ...

(... ах аз с моето извратено чувство за хумор ... :twisted: )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот zidaromazach » 29 Авг 2008, 14:24

Абе работата дебела станала...
Г-жата отворила тази тема има още няколко теми и в една от тях пита, разбираш ли, каква е давността при постановена 8 годишна присъда и нещо от рода колко време трябва да си стои човек в чужбина за да минела давността и така нататък. Мяза ми да опит да се избегне правосъдието и акъли в тази насока г-да юристите не е хубаво да дават, че все ще се намари някой текст от НК в който да попаднат.

ПП. А всъщност роднината на съпруга на г-жата къв ли е?
zidaromazach
Потребител

Мнениеот gerikrasi » 15 Дек 2008, 21:53

Подобен проблем има и мой близък ,трима обвинени ,от които само единия действително е имал полов контакт с"жертвата" ,и въз основа на това експертизата постановява ,че е имало полов контакт с наличие на разкъсване на девствената ципа или без такова наличие.
gerikrasi
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 15 Дек 2008, 23:11

Разбира се, че винаги може да се намери вратичка, възможност или както искате го наречете...
Попитахте ли ОБАЧЕ жертвата след 8 години как ще се чувства- дали ще бъде с чисто свидетелство за съдимост като мине срока, както изнасилвача ???
Дали ще може да бъде пълноценен човек, а ако реши изобщо да има деца, как ще ги отгледа и на какво ще ги възпита...
Напоследък все повече се вглеждам в безумието, което ни заобикаля...
Баща търси начин да се откаже от детето си законно, изнасилвач иска да мине метър, убиват студенти без причина...
Отчайвам се!!!

Но в крайна сметка какво можем да направим???
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Наказателно право