Може ли да ми дадете решение или каквото и да е, в което ясно се упоменава каква стойност трябва да са "значителните имуществени вреди", в нашето РПУ сме приели 2520 лева ( но в някои други образуват за 1000 лева, според някакво старо решение)
ако това стане и при нас трябва да образуваме ДП едва ли не за всяко ПТП !!
- Дата и час: 04 Дек 2024, 15:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
343, ал.I, б."а" - добре ама колко ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Ми аз решения нямам ама това което съм учил по Наказателно право Особена част е че примерно в хипотезата на 216 НК и изобщо навсякадъде кадето се говори за ,,значителните имуществени вреди'' се има предвид сума поне 1000 лв. В НК в чл. 93 няма зададен размер, практиката сигурно така е определила. Но определено са вреди на стоиност над 1000 лв.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
1000 лв. са по Постановлението за транспортните престъпления от 1983г.: Б. "значителни" имуществени вреди, причинени на държавата, кооперациите, обществените организации или гражданите, са тези, които са на стойност не по-малко от 1000 (хиляда) лв. В тях не се включват имуществени вреди от телесни повреди или смърт.
В размера на значителните имуществени вреди се включват всички необходими разходи за пълното възстановяване на повреденото имущество, изчислени по държавни цени на дребно, а когато се касае до повредено моторно превозно средство по цени за ремонт, извършен в държавен сервиз. При определяне на вредата се приспадат овехтяването и стойността на годните части. Когато моторното превозно средство е унищожено и не може да се възстанови, се оценява по цена на дребно, а ако няма такава цена, тя се определя от съответните държавни органи.
Постановлението си е действащо, ако искаш да си според закона, трябва да го спазваш. Иначе, ако не се лъжа, в някакви методики на НСлС ги смятаха по формула на базата на минималната работна заплата и излизаше някъде около 3000 лв.
Едно е ясно - този текст със сигурност трябва да отпадне като никому ненужен и морално остарял. Не може в 21 век да търсим наказателна отговорност за повреждане на вещи, че и чак непредпазливо. Нали има застраховки, какви са тия глупости.
В размера на значителните имуществени вреди се включват всички необходими разходи за пълното възстановяване на повреденото имущество, изчислени по държавни цени на дребно, а когато се касае до повредено моторно превозно средство по цени за ремонт, извършен в държавен сервиз. При определяне на вредата се приспадат овехтяването и стойността на годните части. Когато моторното превозно средство е унищожено и не може да се възстанови, се оценява по цена на дребно, а ако няма такава цена, тя се определя от съответните държавни органи.
Постановлението си е действащо, ако искаш да си според закона, трябва да го спазваш. Иначе, ако не се лъжа, в някакви методики на НСлС ги смятаха по формула на базата на минималната работна заплата и излизаше някъде около 3000 лв.
Едно е ясно - този текст със сигурност трябва да отпадне като никому ненужен и морално остарял. Не може в 21 век да търсим наказателна отговорност за повреждане на вещи, че и чак непредпазливо. Нали има застраховки, какви са тия глупости.
- RinTimTim
- Потребител
Уффф, RinTimTim ме е изпреварил...
Тааа на кратко, по спомени от лекции, понятията "вреди в значителни размери", "в особено големи размери" и т.н. , "според константната съдебна практика" се определят на база минималната работна заплата за страната. към датата на извършване на деянието. Ако не се лъжа, за значителните вреди, размера беше пет пъти МРЗ.
Потчи съм сигурен че имаше и ТР изрично потвърждаващо тезата ми , но не мога сега да го посоча а и нямам възможност да го търся.
Тааа на кратко, по спомени от лекции, понятията "вреди в значителни размери", "в особено големи размери" и т.н. , "според константната съдебна практика" се определят на база минималната работна заплата за страната. към датата на извършване на деянието. Ако не се лъжа, за значителните вреди, размера беше пет пъти МРЗ.
Потчи съм сигурен че имаше и ТР изрично потвърждаващо тезата ми , но не мога сега да го посоча а и нямам възможност да го търся.
Последна промяна Inspector_MBP на 14 Сеп 2008, 18:23, променена общо 1 път
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Методиката ми е известна като " 70 мининимални работни заплати, делено на 5 " .. и при 180 лева заплата се получава 2520 ..само дето не мога да я намеря ...
но най ме дразни момента, че за определяне на щетите трябва задължително да назначиш автотехническа оценъчна експертиза, и след като след месец-два я получиш и видиш оценъчната стойност
и на база това прекратиш делото ти идва да ... трябва да се измисли начин за някаква процесуална бързина бе м..му ..втръсна ми тази игра -"образувай-прекратявай (спирай)"
но най ме дразни момента, че за определяне на щетите трябва задължително да назначиш автотехническа оценъчна експертиза, и след като след месец-два я получиш и видиш оценъчната стойност
и на база това прекратиш делото ти идва да ... трябва да се измисли начин за някаква процесуална бързина бе м..му ..втръсна ми тази игра -"образувай-прекратявай (спирай)"
- marek972
- Потребител
70 МРЗ са ,,вреди в големи размери'' 140 МРЗ са вреди в особено големи размери. При данаците за големи размери се считат 3000 лв. а за особено големи размери 12 000 лв.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
law_master написа:70 МРЗ са ,,вреди в големи размери'' 140 МРЗ са вреди в особено големи размери. При данаците за големи размери се считат 3000 лв. а за особено големи размери 12 000 лв.
Колегата е прав.
"Значителни имуществени вреди" според Гиргинов следва да са над 15 МРЗ т.е. 15x220 лв = 3300 лв.
Демек, във вашето РПУ, малко сте занижили минимума
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
kpavlova написа:pm написа:Здравейте! Как се преценява дали имуществените вреди, нанесени при допуснато ПТП, са значителни? Съгласно ТР от 1983г. / в момента не мога да го цитирам дословно / това са щетите, които надхвърлят сумата от 1000 лева. Към днешните икономически условия обаче това не е съвсем оправдано и възниква спор в правните среди, като по мое дело наблюдаващия ми прокурор ми казва, че щетите трябва да надхвърлят сумата от 2100 лева. Не ми се позова обаче на правен акт. Моля всеки, който може да помогне, да посочи ТР на ВС, ако има такова актуално. Благодаря!
Критерият за значителност на имуществените вреди, дефиниран от ППл 1 /1982 г. е 1 000 лева.Следва да се съобрази обстоятелството, че тази сума се отнася за различна социално-икономическа реалност/1982 г./Обезценяването на лева прави непригодни стойностите за размери, установени от съдебната практика до 1990 г и за да отговори на новите икономически условия като избегне различията в съдебната практика, ВКС е полагал усилия да осъвременява старите величини, като е отчитал равнището на обезценяване на лева/ с експертна оценка/- както Ви е писала maria 01/ така се процедира и по много старите дела за деяния от преди 1998 - преди т.р., което обвърза стойността на предмета - големи/ особено големи размери с МРЗ, при които също има подобен пролем, както при тези със съставомерни "значителни имущ.вреди/.Тълкувателно решение- ново- за значит.имущ.вреди няма, има отделни решения, от които може да се изведе принципа- че старите критерии следва да се преоценяват към новите условия.
Другият вариант е - 1000 -та лева съотнесени към мрз за 1982 г-мисля, че са 12 или 13 миним.р.з./ не помня точно/, пак трябва експертиза, и въз основа на получения показател, умножен по МРЗ към датата на деянието да се определи дали съответстват на установения критерий за значителност, дефиниран в Постановлението, но съобразно новите условия.
Има указания за значителни имущ.вреди за прокуратура - 14 мрз , но само за престъплението по 249 от НК мисля.
http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=29 ... 5%EB%ED%E8
- Гост.
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|