начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Измислен от мен лесен казус

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 22:48

mishi_83 написа:
advokat__nikolov написа:Пак пример.Идеален умисъл.

Аз целя да извърша престъпление с пряк умисъл.Преди да го извърша аз допускам, че мога да осъществя и друго престъпление.В този случай
преди да е започнало изпълнителното деяние, деецът има познания за допълнителния резултат, който може да настъпи, но може и да не настъпи./

Реален.Пример.

Аз целя да извърша престъпление с пряк умисъл.Само това ми е в главата.И едва по време на изпълнителното деяние аз ще допусна и един друг резултат, който е бил възможен, но се съгласявам с него не преди, а по време на изпълнителното деяние.

Да, но не виждам особено практическо приложение за този умисъл? И в двата случач се касае за извършено престъпление с пряк умисъл и за престъпление с евентуален умисъл (ако настъпи допълнителният резултат). Разликата е единствено в това кога е предвиден допълнителният(възможен) резултат - преди или след извършване на деянието.

Не, аз само давам пример с евентуален смисъл.

както и да е
Последна промяна advokat__nikolov на 15 Сеп 2008, 22:52, променена общо 1 път
advokat__nikolov

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 22:50

mishi_83 написа:Колега, човечецът може да потроши и цялата къща, но това не би следвало да е индиция за афектен умисъл. Може би е по-емоционален :lol:

Така си е, съвсем :D Но е индиция за това, че не е разсъждавал трезво и спокойно, когато си е казал, че ще му избие зъбите другия път :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 22:52

lexy21 написа:
mishi_83 написа:Колега, човечецът може да потроши и цялата къща, но това не би следвало да е индиция за афектен умисъл. Може би е по-емоционален :lol:

Така си е, съвсем :D Но е индиция за това, че не е разсъждавал трезво и спокойно, когато си е казал, че ще му избие зъбите другия път :wink:

Грешиш ! Какъв е критерят тук? :D

Не ни трябва задължително абсолютно спокойствие.
advokat__nikolov

Мнениеот mishi_83 » 15 Сеп 2008, 22:54

pokerman написа:Иванов и Петков са в селската кръчка. Всичко върви добре, слуша се яко чалга, пие се бира и се ядат кебапи Нещеш ли, около полунощ, между тях възниква спор - поводът естествено е видната селска мома Пена, която седяла на съседна маса люпейки семки и предизвикателно сучейки мустак Двете момчета решават да излязат навън, за да се разберат "по мъжки". Естествено Пена хуква след тях, за да ги разтървава. Виждайки я, Иванов, решил да се направи на интересен и започнал да псува своя другар по чашка. От своя страна Петков се почувствал засегнат (все пак била поругана честта на майка му) и му вкарал едно здраво круше. Да, обаче Иванов бил застанал до парапета и от удара полетял назад и се прехвърлил през него. Падайки, ударил много сериозно главата си и изпаднал в комоцио. Петков се изплашил и се заел да окаже помощ на приятеля си. Взел москвича на кръчмаря чичо Стоян и го откарал в болницата. На следващия ден Иванов починал.

И къде тук имаме предвиждане на смъртта и нейното допускане?
това не си ли е чл. 124 ?! :roll:

Хм.. според теб от какво е умрял пострадалият - от удара по лицето (да приемем, че с това е причинена СТП ако му е избит някой зъб) или от падането и ударянето, предизвикало комоцио? Деецът е искал да му причини СТП т.е. действал е с пряк умисъл, но е предвиждал и допускал по-тежкия резултат, а именно, че пострадалият се намира в непосредствена близост до парапета и може да падне и това да доведе до смъртта му. Ако настъпи по-тежкият (допълнителен) резултат (в случая смъртта) деецът отговаря за нея - умисълът е евентуален. Ако настъпи пряко целеният резултат - отговорността е за него, а не за опит за убийство, тъй като е невъзможно да има опит при евентуален умисъл. В рамките на един и същи причинно-следствен процес могат да настъпят два резултата, но не може деецът да отгваря и за двата.

За 124 НК - примерно от удара е избит зъбът на пострадалия. Постигнат е целеният резултат. В последствие обаче мястото се инфектира и настъпва смъртта на последния. Деецът нито пряко е целял нейното настъпване, нито косвено я е допускал. Да, но е проявил небрежност, тъй като е бил длъжен да предвиди този резултат.
Последна промяна mishi_83 на 15 Сеп 2008, 23:04, променена общо 3 пъти
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 22:57

Друг пример.

Бащата, развълнуван, ядосан и паникьосан, от смъртта на бебето, търсил доктор Х с намерениято да го убие.Търсел оръжие, търсел доктора и най-накря го намерил..........

Афект или предумисъл ?
advokat__nikolov

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 22:58

:D :D :D Много ти се е искало да я нагодиш фактическата обстановка, ама така описана не ми се връзва... Що ти трябваше да го разяряваш толкова горкия? Как ще ме убедиш, че е е взел решението трезво и спокойно, обмисляйки мотивите "за" и против"? :D
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 23:01

Намерил оръжието или доктора? :D Колко време след това? пък и какво е направил доктора?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 23:02

lexy21 написа::D :D :D Много ти се е искало да я нагодиш фактическата обстановка, ама така описана не ми се връзва... Що ти трябваше да го разяряваш толкова горкия? Как ще ме убедиш, че е е взел решението трезво и спокойно, обмисляйки мотивите "за" и против"? :D

Има решение на Върховния съд :wink:
advokat__nikolov

Мнениеот zornunddorn » 15 Сеп 2008, 23:03

advokat__nikolov написа:Друг пример.

Бащата, развълнуван, ядосан и паникьосан, от смъртта на бебето, търсил доктор Х с намерениято да го убие.Търсел оръжие, търсел доктора и най-накря го намерил..........

Афект или предумисъл ?

не разбрах човек ли е намерил или оръжието.. просто нямам нерви да изчета цялата тема. ...
zornunddorn
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 23:04

lexy21 написа:Намерил оръжието или доктора? :D Колко време след това? пък и какво е направил доктора?

Първо оръжието, после доктора.

Относно несполучливо раждане.Детето починало при раждене, но това е друг казус. Движещият казус е със зъбите :D
advokat__nikolov

Мнениеот pokerman » 15 Сеп 2008, 23:08

Пак ще кажа нещо за афекта.
Има доказано противоправно деяние от страна на пострадалия и последици- псуване на майка и удар с дъска от което на дееца му е счупено реброто или ключицата не помня вече. Прокурорът образува по чл 118 и назначава експертиза според която няма физиологичен афект или беше съдът не помня не важно, мога да ви кажа ако ви интересува. И в съдебно заседание май чл.287 НПК се прави ново обвинение по чл 124 НК. И сега кое е по важно да има доказан физиологичен афект или последици? В случай си мисля че има обида с която се засяга достойнството ако се докаже афект що да няма афектен умисъл ?! И това изключва предваритрлния, условния, определения и т.н умисъли защоте те тр да бъдат в спокойно... състояние, а май както вече посочихме с лекси и преди това не е бил много много скокоен :lol:
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 23:10

pokerman написа: И сега кое е по важно да има доказан физиологичен афект или последици?

Много си близко до отговора на казуса със зъбите :wink:
advokat__nikolov

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 23:14

РЕШЕНИЕ № 682 ОТ 24.06.1964 Г. ПО Н. Д. № 531/1964 Г., I Н. О. НА ВС

ХАРАКТЕРНО ЗА ПРЕДУМИШЛЕНОТО УБИЙСТВО Е, ЧЕ МЕЖДУ ВЪЗНИКВАНЕТО НА НАМЕРЕНИЕТО И ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЯНИЕТО Е ИЗМИНАЛ ЕДИН ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЕРИОД, ПРЕЗ КОЙТО СА БИЛИ ОБСЪДЕНИ ВСИЧКИ МОТИВИ ЗА И ПРОТИВ ИЗВЪРШВАНЕТО МУ ПРИ ЕДНО СРАВНИТЕЛНО СПОКОЙНО ДУШЕВНО СЪСТОЯНИЕ. Чл. 127, т. 10 НК

РЕШЕНИЕ № 5 ОТ 06.01.1958 Г, ПО Н. Д. № 4008/57 Г., III Н. О. НА ВС

ПРЕДУМИШЛЕНОТО УБИЙСТВО Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗВЪРШИ В СИЛНО РАЗДРАЗНЕНО СЪСТОЯНИЕ НА ПОДСЪДИМИЯ.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 23:16

Не крещя, просто пейстнах направо :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 23:20

lexy21 написа:РЕШЕНИЕ № 682 ОТ 24.06.1964 Г. ПО Н. Д. № 531/1964 Г., I Н. О. НА ВС

ХАРАКТЕРНО ЗА ПРЕДУМИШЛЕНОТО УБИЙСТВО Е, ЧЕ МЕЖДУ ВЪЗНИКВАНЕТО НА НАМЕРЕНИЕТО И ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЯНИЕТО Е ИЗМИНАЛ ЕДИН ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЕРИОД, ПРЕЗ КОЙТО СА БИЛИ ОБСЪДЕНИ ВСИЧКИ МОТИВИ ЗА И ПРОТИВ ИЗВЪРШВАНЕТО МУ ПРИ ЕДНО СРАВНИТЕЛНО СПОКОЙНО ДУШЕВНО СЪСТОЯНИЕ. Чл. 127, т. 10 НК

РЕШЕНИЕ № 5 ОТ 06.01.1958 Г, ПО Н. Д. № 4008/57 Г., III Н. О. НА ВС

ПРЕДУМИШЛЕНОТО УБИЙСТВО Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗВЪРШИ В СИЛНО РАЗДРАЗНЕНО СЪСТОЯНИЕ НА ПОДСЪДИМИЯ.

САМО ДА ТИ КАЖА, ЧЕ ТОВА РЕШЕНИЕ Е НЕПРАВИЛНО !

ТОВА ЗА ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПЕРИОД НЕ Е ВЯРНО-ИМА ДРУГО РЕШЕНИЕ, КОЕТО ПРЕПРАВЯ ПРЕДХОДНОТО.

КОЙ ТИ КАЗА, ЧЕ ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ
ПОД ФОРМАТА НА АФЕКТ.

НАПЪЛНО Е ВЪЗМОЖНО !
advokat__nikolov

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 23:22

Та, при описаната фактическа обстановка, като малките деца, пак си се връщам на моето :D - НЯМА афектен умисъл, НЯМА предумисъл, НЯМА определен умисъл :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 15 Сеп 2008, 23:22

Пак към Миши
Ситуацията която описах е подобна на твоята. Удар с гребло в главата. И имаме 124. Какъв афектен евентуален тогава?
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 23:27

Николов, аз не КРЕЩЯХ, както отбелязах, просто пейстнах направо решенията, а там са с главни букви... Това, което се опитвам да ти кажа е, че фактическата обстановка, която си изложил, не може да обоснове афектен, определен или предумисъл. Всяка дума е важна. А решения на ВС и ВКС - бол :lol: :lol: :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 15 Сеп 2008, 23:31

lexy21 написа:Николов, аз не КРЕЩЯХ, както отбелязах, просто пейстнах направо решенията, а там са с главни букви... Това, което се опитвам да ти кажа е, че фактическата обстановка, която си изложил, не може да обоснове афектен, определен или предумисъл. Всяка дума е важна. А решения на ВС и ВКС - бол :lol: :lol: :lol:

Какво означава "аз не крещях". То и да искаш няма как да крещиш( освен ако имаш микрофон :D ) Да ама аз няма слушалки :D

И какво значение имат главните букви. С тях не се ли отбелязва нещо важно :roll:

По-нататък ще ти докажа един от двата умисъла, но да изчакаме малко. Но я влез в лични, за да не издавам отговора. :wink:
advokat__nikolov

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2008, 23:31

И пак ВКС ми го каза: "А когато деецът е бил раздразнен по време вземане решението за убийството и при извършването му, правилно окръжният съд е приел, че няма в дадения случай предумисъл".
Аватар
lexy21
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Наказателно право