начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус-държавен изпит

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 15:55

"100% съм сигурна.
И аз минах на казуса, и много други. "

Така кажете, че сте студентка. А аз взех да ви се връзвам :)
Ами не сте права. Точно чл. 50 си е, а не специалния закон. И асистентите са на това мнение. Кой разбира повече- вие или те ?!
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Сеп 2008, 16:14

kris_maturata написа:
ch3oh написа:Ако отговорността е деликтна, защо в казуса съдът е отхвърлил иска?

Ми именно, защото не е доказана деликтната отговорност.

"Не е доказана деликтната отговорност" не значи кой знае какво. Кой точно факт, предпоставка за нея, не е доказан?

За да отхвърли иска, съдът очевидно е приел, че Димитров не е бил длъжен "да се осведоми какво точно представляват" бомбите (цитат по Гъдьо), да уведомява заварчика за нещо и т.н. :roll: Защо е длъжен или не е длъжен, сигурно може да се спори.

Горното се връзва и с казаното от Покерман за чл. 50 и асистентите, защото или Димитров отговаря на осн. чл. 45, или собственикът на вещите (съответно лицето, под чийто надзор...); това пък се връзва с чл. 91 от ЗС...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 16:26

Ами да. И двамата не са знаели, че това са бомби. По реките се носят всякакви боклуци. Трябва ли всяко желязо да го носим в общината? Може ли да предполага Димитров, че това са бомби? Ами Иванов? То ако водата ги е изгладила може да са приличали на гюлета или нещо подобно. Колкото и да се оглеждат едва ли са приличали на бомби. Е кой е виновен тогава ? Може ли да се говори изобщо за вина на единия или на другия. Единственият начин да се разбере, че това са бомби е ... именно финала на историята ( бум) :)
pokerman
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Сеп 2008, 16:27

А може ли Димитров да е лице, под чийто надзор се намира вещта? :P :D

Може ли да предполага Димитров, че това са бомби? Ами Иванов? То ако водата ги е изгладила може да са приличали на гюлета или нещо подобно.

Еее, те хората оставена чанта във влака да видят, и вече я мислят за бомба (освен ако не са от онези, дето я мислят за подходящ обект за крадене), ти за гюлета казваш, че никой няма да се сети... ;-)
Последна промяна portokal на 23 Сеп 2008, 16:33, променена общо 2 пъти
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 16:31

Ами имаше и такива варианти, но на мен по ми хареса този в който държавата поема цялата отговорност :lol:
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 16:39

Доколкото разбрах казусът е бил по истински случай. Май през 70 те. Доц. Тасев има монография " отговорност за вреди причинени от вещи и животни" и май от там е взет примера.
pokerman
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 23 Сеп 2008, 16:49

Абе за мен правното основание за завеждане на иска е чл.49 ЗЗД. Факт е, че са ми го зачели. Чл.50 не знам... Тя веща не е негова, а на държавата... +това следва да е под надзора на държавата. Той не може да придобие ей така държавна собственост. Веща просто е била във временно негово владеене.
Изключвам и варианта за чл.45 ЗЗД, понеже тук се изисква умисъл, а в случая няма такъв..
Странно.. Всеки е дал различни отговори и пак казвам...вярният никой не го казва :) Важното е, че минахме :)
Кристиан Гьошев (юрист)

Правото не е за спящите, а за бдящите...
kris_maturata
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 23 Сеп 2008, 16:52

Ама така или иначе, искът е отхвърлен. Това не изключва възможност да са го завели на грешно основание. Т.е. основанието може да е всякакво. Все пак въпросът беше имат ли право да заведат иск и на какво основание. Ми то всеки има право да зеведе иск за дадено нещо. Ама дали ще му го одобрят или не е друг въпрос.
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот noidea » 23 Сеп 2008, 16:54

pokerman написа:"100% съм сигурна.
И аз минах на казуса, и много други. "

Така кажете, че сте студентка. А аз взех да ви се връзвам :)
Ами не сте права. Точно чл. 50 си е, а не специалния закон. И асистентите са на това мнение. Кой разбира повече- вие или те ?!

Вече не съм. :D :D :D Със съдийката която беше в комисията в която аз се паднах дискутирахме казуса. Тя изрази същото мнение, че държавата не може да отговаря в случая по друг закон освен този който цитирах.
За асистентките незнам, но за съдийката си мисля, че е в час.
:wink:
Последна промяна noidea на 23 Сеп 2008, 16:59, променена общо 1 път
noidea
Нов потребител

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 16:54

Ето нещо подобно

РЕШЕНИЕ № 1308 ОТ 15. V. 1964 Г. ПО ГР. Д. № 408/64 Г. НА I Г. О.

Когато по делото е установено, че вредата е настъпила от вещ собственикът й дължи обезщетение на увредения по реда на чл. 50 ЗЗД. Тази негова отговорност може да отпадне само ако се установи, че вредата е резултат от неправилното манипулиране с тази вещ от страна на самия пострадал.или на трето лице.
Чл. 50 ЗЗД
Окръжният съд е приел, че искът е неоснователен, тъй като не е установено по делото някои от служителите в МВР да не са изпълнили изискванията на Инструкцията за дейността на органите и въоръжението на МВР при унищожаването на негодни и опасни за съхранение боеприпаси и барут. Съдът изрежда възможните хипотези, при които е станала експлозия. и стига до извода, че по всяка вероятност това е станало по вина на самия пострадал. Това разбиране на съда е неправилно. Установено по делото е, че приготвените за взривяване бомби са експлодирали по време, когато пострадалият е бил в близост със сандъка. Свидетелят, който единствен е присъствувал.на самото място, е заявил, че след като притичал.до своето място и се обърнал.към пострадалия, го видял наведен над сандъка и в този момент станала експлозията. Но всичко се е развило с такава бързина,че очевидно С. не е бил в състояние правилно да схване цялата обстановка и да я пресъздаде след това. Още по-малко вероятно е той при това мигновено обръщане на страната, на която се е намирал.пострадалият, да види някакъв пушек, подобен на този, излизащ от цигара. Следователно, както не може да се каже, че експлозията се дължи на някакво нарушение на инструкцията, допуснато от служители на министерството така не може да се каже, че експлозията е причинена от небрежно поведение на самия пострадал. А щом не може да се установи, то остава единственото установено положение, че смъртта на пострадалия е настъпила от вещи на управлението-ответник. Установено по делото е, че злополуката е станала при взривяване на стари бомби и взривни материали. Следователно злополуката е настъпила от вещи. При това положение, за да отпадне отговорността на собственика, следваше да се установи, че тя е резултат от неправилното манипулиране с тези вещи от страна на самия пострадал.или на трето лице. Както се изясни по-горе, данни за това по делото не са събрани, поради което отговорността на управлението-ответник по чл. 50 ЗЗД остава.
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 16:56

Ами моят отговор е чл. 50 бр с чл 91 ЗС :)
После питах асистентите и те бяха на това мнение.
Колкото до чл 49 мисля че се отнася до други хипотези.
pokerman
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Сеп 2008, 17:06

noidea написа:За асистентките незнам, но за съдийката си мисля, че е в час.

И аз така предполагам. Което не означава автоматично, че асистентите не са в час (това ли намеквате?).
Просто поредният въпрос, който поражда спорове и разлики в мненията.

И после инспекторите се възмущават - поне ако се вярва на медиите - как можело съдилищата да не са си уеднаквили практиката по абсолютно всички въпроси. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 23 Сеп 2008, 17:09

Извинете, колега Гьошев, но бих искала да подчертая, че се пише вещта ( а не веща ) както неколкократно сте писали вие. Важно е, когато един юрист пише, да пише грамотно.
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот noidea » 23 Сеп 2008, 17:16

portokal написа:
noidea написа:За асистентките незнам, но за съдийката си мисля, че е в час.

И аз така предполагам. Което не означава автоматично, че асистентите не са в час (това ли намеквате?).
Просто поредният въпрос, който поражда спорове и разлики в мненията.

И после инспекторите се възмущават - поне ако се вярва на медиите - как можело съдилищата да не са си уеднаквили практиката по абсолютно всички въпроси. :oops:

Еее, никой не искам да обиждам. Просто съм склонна да се доверя на мнението на съдийката.
Както каза едната асистентка, казуса е по истински случай, така, че решение вече има. Лично на мен ми е много интересно как е бил решен този случай.
noidea
Нов потребител

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 17:27

Ами то и асистентите са кой съдия, кой адвокат :lol:
Ами решението, доколкото разбрах, е по чл 50 ЗЗД и това се опитвам да ви кажа, ама не ме слушате (четете) :lol:
Последна промяна pokerman на 23 Сеп 2008, 17:27, променена общо 1 път
pokerman
Потребител

Мнениеот kris_maturata » 23 Сеп 2008, 17:27

mimi_sharkova написа:Извинете, колега Гьошев, но бих искала да подчертая, че се пише вещта ( а не веща ) както неколкократно сте писали вие. Важно е, когато един юрист пише, да пише грамотно.

А пък може и едно фелацио да ми направите, коеШке Шаркова. От думичката не разбрахте за какво става дума или пък на работа при Вас ще ме назначавате ?
Решавайте си там казусчето, че имате много да ме гоните.

P.S. Апелирам да не се заяждате с мен. Когато проявя добър тон, все се намира някой многознайко като таЗ, да се зачекне... Но жена... Жените юристи са нещо като морските свинчета - нито морско, нито свинче.
Кристиан Гьошев (юрист)

kris_maturata
Потребител

Мнениеот pokerman » 23 Сеп 2008, 17:38

"Вече не съм. "

Ами то по тази логика май и аз вече не съм студент :lol:
pokerman
Потребител

Мнениеот noidea » 23 Сеп 2008, 18:09

pokerman написа:Ами то и асистентите са кой съдия, кой адвокат :lol:
Ами решението, доколкото разбрах, е по чл 50 ЗЗД и това се опитвам да ви кажа, ама не ме слушате (четете) :lol:

Коя пък от тамошните асистентки е съдия???? А и върховен при това???
Доколкото разбрахте или сте разбрал, че е така?
А доколкото до логиката, че и вие вече не сте студент, чудесно, радвам се за вас, и честито!
noidea
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 23 Сеп 2008, 19:48

pokerman написа:Ами то и асистентите са кой съдия, кой адвокат :lol:

Колега, хубаво цитарате практика, но дали същата е приложима в случая :lol:

ЗОДВПГ (или сега ЗОДОВ) е приет през 1989 г. Преди това ЗЗД е бил приложим, но сега - при наличието на специален закон, все си мисля, че приложението на общия е дерогирано. :wink:

Искът следва да се предяви срещу държавата. Тя отговоря както за незаконосъобразни актове, така и за действия и бездействия.

Отговорността на държавата не може да бъде реализирана по ЗЗД. В частност и чл. 50 е неприложим, тъй като в отделните закони има специални разпоредби, които обуславят отговорността й за вреди от вещи и животни (примерно в ЗЛовОпазвДив.. спомням си, че отговоряше за вреди само от полезен, но не и от вреден дивеч).

И пак не мога да разбера каква логика намираш в чл. 91 ЗС ?! :shock:
Чл. 91. Заровените в земята, зазиданите или скрити по друг начин вещи, собственикът на които не може да бъде открит, стават собственост на държавата.

Лицето, което ги е намерило, има право на възнаграждение в размер на 25% от стойността.

Бомбите нито са били заровени, нито зазидани, нито пък скрити :roll:
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот noidea » 23 Сеп 2008, 20:22

Най-после някой със сходно мнение!
noidea
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити