начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

Българския език...?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот satir » 17 Сеп 2008, 04:22

нека сме наясно, никога не бих си позволил да защитавам неграмотноста!!!
изрази , като: -за което, училища' и секви простотии са крайно изнервящи. има обаче неща, от които "мърдане няма" .
Николов, ти с мене не можеш да говориш! Не ти се получава. Причините са много и повечето от тях очевидни. лАжи си там пичетата и си трай!
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

превод в ефир...

Мнениеот satir » 17 Сеп 2008, 08:59

Когато Съвременен мултимедиен възпроизвеждащ играч(Player) за системата Прозорци(Windows)(прозоречния усилвател) –Winamp-a
на животоотнемача Xъ- на килъра Х /не убиец, секи ром треснал некой горски е убиец, кълър е професионален убиец/
дънел до дупка, изведнъж прозорците- Widows му съобщил, че (уред/играчка и пр.) който работи с електричество за движещите се картинки на познавачите 3 /мпег3/ - MPEG layer3 codecs
са му остарели и трябва да ги
осъвремени- up to date / need to update/ Тогава той, който бил страшно неграмотен се изнервил. Качил се на първия самолет и право при Бил Гейтс. Решен да пръсне мозъка му / отнеме живота/.....
:)
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот portokal » 17 Сеп 2008, 16:07

От един друг форум, че ми харесА.

http://forum.tialoto.bg/viewtopic.php?t=10207

"Ръзтеж" по нищо не отстъпва на цитираната вече в друга тема преди време "фълшива диетолошка". 8)

"да мерси ..бях чел някъде нещо не помня къде .. и неска 1 фр .. каза че е невъзможно .. действа като асперина .. тея къфета на зърна ..каза за ръзтеж-креатин ..и така .. благодаря"
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 17 Сеп 2008, 21:49

cruel_la написа:
advokat__nikolov написа:[
Ама юрист с претенции да ми говори за спамери и абгрейдвания, си е проява на излагация.

Аз така мисля !

Няма полза нескопосано да се превеждат общоприети термини, което на практика, е и напълно ненужно.
Следва да се познава точното значение на тези термини, и да се употребяват в правилен контекст. Кое му е компрометиращото, когато това се прави от юрист, така и не разбрах...
Напълно нормално е във всеки език да навлизат и все повече чуждици.
По-правилно е да се изпише чуждата дума, която се употребява, отколкото да има неправилна транскрипция на кирилица.
Аз пък така мисля. :D

Имаш донякъде право, но не мислиш ли, че, все пак, има чуждици, които са излишни и могат да бъдат заместени с класически български думи. Все пак трябва да съхраняваме българското.Поне аз така мисля
advokat__nikolov

Мнениеот palimsest » 20 Сеп 2008, 11:42

Българският език

1.Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български има - "църцори".
2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има -далече, по-далече, най-далече, на ...... си. Или - готина, по-готина, най-готина, бафмааму.
3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе - няма. А на нашенски има- Бил съм се бил напил.
4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя.
5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: "I don't know" "No idea" "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "@беш лиму мамата!", "а - сега ме хвана!"
6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: Българския език...?

Мнениеот satir » 25 Сеп 2008, 08:39

най-много харесвам думата : ако... б*си яката дума....
Аватар
satir
Активен потребител

Re: Българския език...?

Мнениеот ocean » 25 Сеп 2008, 13:30

В допълнение към въпросите на palimsest :

7. В друг език има ли двойно положително отрицание? В българския има: "Да, да......."
8. В друг език има ли минало свършено безвъзвратно време? В българския има: "Мамо, бременна съм.".
:D
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии