начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

конкурс за магистрати

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Опит за решение на казуса

Мнениеот МСМ » 05 Авг 2003, 22:09

И, В и Л - грабеж, чл. 198, ал. 3. Не е по чл. 199, т. 2, защото според мен там става дума за по-трайно "съдружие". И тримата са извършители. Ако не се беше върнал Р, щеше да е кражба, извършена от И и В, а Л щеше да е помагач. Но сега Л е употребил сила, което е част от изпълнителното деяние на грабежа.

За Л имаме съвкупност с убийство (или там причиняване на смърт) по непредпазливост вследствие на умишлена лека телесна повреда - чл. 124, ал. 1. Съвкупност е, а не грабеж по чл. 199, ал. 2, т. 1, защото 199 изисква умисълът да е за тежка или средна телесна повреда, а не мисля, че като удариш някого с юмрук, имаш предвид страхотиите от чл. 128 и 129. Още по-малко пък мислиш да го убиеш. Че боли да те ударят в лицето, боли. Днес на обяд здравата ме цапардосаха в десятката с ръба на една метална табла - вярно, не нарочно - и видях звезди посред бял ден. Чл. 124, а не 122, защото все пак причината е удар с юмрук, а не просто бутване.

К е вещен укривател - от това, което И му е казал после, му е станало ясно, че става дума за престъпление. Л не е, защото е съучастник.

Шперцът и разбиването нямат значение за квалификацията. Щяха да имат при кражба. Щеше да е кражба едновременно по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4. Нищо, че с шперца не са успели и той обективно не е допринесъл за отварянето. Не е отказ от опит по т. 4: не са успели по обективни причини. Както и да е, в случая тези неща са само отегчаващи обстоятелства, а не определят квалификацията.

Не ми се занимава с рецидиви и условни осъждания, защото правилата за тях не ги знам много добре, пък ме мързи да ги чета сега.

Грабежът не е в големи размери. Колата на К не следва да се отнема, защото не е послужила за извърщване на вещното укривателство. Шперцът обаче - да. И после АДВ ще го продава. ;-)
МСМ

Опит за решение на казуса-добавка

Мнениеот МСМ » 05 Авг 2003, 22:44

К не е помагач, защото не е знаел, че вършат или ще вършат кражба/грабеж. Научава го впоследствие, когато му дават касетофона.
МСМ

Още една добавка

Мнениеот МСМ » 05 Авг 2003, 23:39

За И и В - съвкупност с повреждане на чужда вещ. Кражбата щеше да го погълне (взлом), но грабежът не го поглъща.
Опасен рецидив няма при никой от тримата - кой непълнолетен, кой осъден на по-малко от една година...
МСМ

Re: Още една добавка

Мнениеот МСМ » 12 Авг 2003, 09:19

Ексцес - искаш да кажеш, че за В и И е само кражба, а не грабеж? Май си права. Тук за разлика от Дир.бг я няма картинката "изчервявам се". ;-)

Колкото до чл. 124, аз написах защо мисля така - Л не е имал намерение нито да убива, нито да нанася средна или тежка телесна повреда. Защо не ти се връзва?
МСМ

Мнениеот мая » 12 Авг 2003, 13:06

Защо да не е по чл.124 , като Л. само е пазил пред къщата, той не е участвал в кражбата , а е само помагач, поне така се казва в съдебната практика , а и доц. Стойнов от СУ е на същото мнение. Л. е действал по непредпазливост, без намерение нито да убие собственика на къщата , нито да му нанася телесна повреда. Така че състава на чл.124 мисла , че е налице. Ти може би имаш предвид редакцията на чл.198 ал.3 според която ще е налице грабеж заради факта , че е Л. е целял да запази владението върху откраднатото. Да , това щеше да е така, ако Л. участваше в самото изпълнително деяние , т.е. в самата кражба - ако беше съизвършител, но той не е , той е само помагач. колкото до И. и В. , аз също смятам, че е само кражба , а не грабеж. Отделно е вече че е налице квалифициран случай. Колкото до К. на него може да му се припише само вещно укривателство, защото той не е участник в кражбата, но в последствие е разбрал , че касетофона е предмет на престъпление и въпреки това го е прибрал. Връщането и предаването на същия в полицията ще има роля на смекчаващо вината обстоятелство. Ще очаквам с нетърпение коментара ти.
И още нещо - не знам дали четеш пресата всеки ден , но във вчерашния брой на вестник 24 часа също имаше много интересен казус за кандидат магистрати. Ако те интересува мога да ти го напиша и да го коментираме. До скоро.
мая

Мнениеот МСМ » 12 Авг 2003, 14:28

Не съм съвсем съгласна. Връщането на касетофона наистина е смекчаващо обстоятелство. Но не е необходимо според мен този, който е употребил насилие, за да запази владението, да е бил извършител на кражбата, може и да е бил помагач. А с насилието става извършител на грабеж.

Би ли ми пратила казуса от "24 часа"? Ще се радвам да го обсъдим. Може на адрес mira_sm@gbg.bg, но ако другите колеги също проявяват интерес, по-добре тук. :-)
МСМ

Re: конкурс за магистрати

Мнениеот venni » 12 Авг 2003, 14:36

Колеги, не се връзвайте на глупостите на "връзкари" 1,2,3.
Не виждате ли че се опитват да демобилизират психически хората които кандидатстват. Ноторен факт е, че по интернет всеки е такъв какъвто всъщност не е.
Така че тези хора най-вероятно са маргинализирани субекти без особена правна култура. Такива и да четат нищо не разбират, а както някои от Вас уместно отбелязаха, само връзки далеч не са достатъчни.
Пожелавам на всички успех! Аз лично смятам да се потрудя над предложения тук казус, защото наказателното ми е доста слабо звено.
venni
Младши потребител

Мнениеот мая » 13 Авг 2003, 09:04

Ето и казуса от в.24 часа от 11.08.2003г.
Жената на контраразузнавач подава молба за развод , защото смята, че мъжът й изневерява. На процеса набеденият съпруг идва със свой колега, който да свидетелства , че през нощите, които не е прекарал у дома си не е кръшкал, а е давал дежурства. колегата обяснява какво и точно са правили на нарядите съвсем подробно.
Въпросът е: Означава ли това, че заради показанията на колегата на съпруга, съдът трябва да засекрети бракоразводното дело и то да продължи при закрити врати и кое е основанието за това.
мая

ОК

Мнениеот МСМ » 13 Авг 2003, 09:44

Ама аз нали се съгласих за ексцеса!
МСМ

Мнениеот мая » 13 Авг 2003, 11:49

Дори и да приемем , че цитирания казус е идентичен, за което и аз смятам че има нещо вярно, каква според тебе ще е правната квалификация в случая. Едва ли имаш предвид чл.198, ал.3 , защото Л не е извършител на кражбата , а е само помагач. Когато е ударил собственика на вещите , той не еимал владение над тях. Освен това В., И. и Л. са се уговорили единствено да извършат кражба и нищо повече. Л. сам е взел решение да удари човека, без да влага някакъв умисъл за убийство, а за да се защити да не го хванат на местопрестъплението.
А ето и моето решение по казуса:
И., В и Л са съучастници в престъпление по чл.195 ал.1 т.5
Л. - чл.195, ал.1, т.5 във вр. с чл.20 ал.3 и ал.4, чл.21 ал.1, и чл.195 ал.1 т.7 във вр. с чл.28 ал.1. и по чл.124ал.1втората част на изречението
Л. е съучастник , но не е извършител, а е подпудител - той склонява останалите да извършат кражбата. освен това е и помагач, тъй като е охранявал В. и И. докато извършват кражбата, но не участва в изпълнителното деяние. Ще носи обаче отговорност за участие в кражбата - чл.21 ал.1. Като се вземат предвид и миналите осъждания се стига до извода , че е налице повторност при условията на чл.28 ал.1, тъй като престъплението от 1994г е извършено,когато е бил непълнолетен. Ще отговаря и за убийство извършено по непредпазливост в следствие на средна телеснаповреда.

В и И са извършители на кражба по чл.195 ал.1
т.3 - разбиването на входната врата
т.5 - извършена от две лица сговорили се предварително
т.7 - извършена повторно
За И със сигурност е налице повторност по чл.28 ал.1 , защото има кражба от 1998г., но за В. нещо не мога да се оправя и очаквам помощ от теб.

К. - вещно укривателство по чл.215 ал.1 - той първоначално не е знаел за кражбата, но в последствие разбира , че касетофона е краден , но въпреки това го прибира. Той не е участник в кражбата, защото когато е закарал останалите с колата си не е знаел за техните намерения и за това какво смятат да направят.
мая

Re: hei, geri ot Pv!

Мнениеот geri-pv » 13 Авг 2003, 14:29

Moje i da se poznavame?! Ne mi govori nishto imeto ti, pak i az za sega za nikade ne sum trugnala! Hibavo ljato!
geri-pv

Университет и Випуск ???

Мнениеот добронамерено любопитен » 13 Авг 2003, 17:17

Ако не е тайна - къде си завършила и кой випуск????
добронамерено любопитен

Мнениеот isokolova » 14 Авг 2003, 14:26

Включва ли се в понятието за държавна тайна? Съдът не преценава ли сам това?
isokolova
Нов потребител

Мнениеот дт » 15 Авг 2003, 15:57

Колеги изпращав Ви един дин гражданско правен казус:

На 03.01.1998 г. между Сашо Христов Николов, действащ като ЕТ “Антика - Сашо Николов”, гр.Своге и “Солекс” ЕООД, с.Петърч, Софийска област, бил сключен договор за преработка на мляко, по силата на който, ЕТ е следвало да предоставя на ТД в цеха му в гр.Своге, сурово мляко по БДС, а ТД се е задължило да произведе и предаде на ЕТ кашкавал тип “Витоша”, като съгласно сключения анекс на същата дата, от предадени 100 литра мляко, е следвало да се получи 9 кг. кашкавал, срещу заплащане за услугата по 1204 неденоминирани лв., с ДДС за произведен 1 кг. кашкавал, с възможност за корекция по взаимно споразумение. Договорът и анексът към него, са подписани за изпълнителя от началник мандрата в гр.Своге. За периода от м.март 1998 г. – м.май 1998 г., ЕТ предал на ТД за преработка 8271 литра мляко и съгласно клаузите на договора е следвало да получи 744 кг. кашкавал, а през м.март получил 204 кг. През м.юни 1998 г. мандрата била затворена за ремонт, след което не е подновявала работата си. “Солекс” ЕООД останало неиздължено с 544 кг. кашкавал спрямо ЕТ, поради което последният завел иск за заплащане на стойността на непредаденото количество кашкавал в размер на 3 100 000 неденоминирани лв., ведно със законната лихва, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното изплащане, както и искане за заплащане на сумата от 2 000 000 неденоминирани лв., съствавляваща пропуснатата полза от неизпълнението на договора, изразяваща се в търговската печалба при реализиране на кашкавала, представляваща разлика между цената му на едро и дребно.
Ответното дружество оспорило иска, като се позовало на недействителност на процесния договор, а така също направило и възражение за прихващане с дължимата от ищеца сума за услугата в размер на общо от сумата1230.80 лв. /главница и лихва за забава за периода от 11.06.1998 г. до 11.11.1999 г./, което не било оспорено от ищеца по основание и размер.

Въпроси:

1.Каква е правната квалификация на предявените искове?
2.Действителен ли е сключения между страните договор или не и защо?
3.Каква е неговата правна природа?
4.Какви доказателствени средства са необходими за организиране на защитата на всяка една от страните?
5.Кои от предявените искове с оглед така изложените обстоятелства, са основателни и кои не и защо?
дт

Мнениеот мая » 18 Авг 2003, 09:03

Ами виж в нормативната уредба какво е понятието за държавна тайна и тогава прецени. Дори и съдът да прави преценката в случая не това е въпросът. Въпросът е какво ще е основанието за това, т.е. на основа на кой член и от кой закон ще се позови съдът.
мая

Re: Какво ще кажете?

Мнениеот Елена » 18 Авг 2003, 15:41

Otkade go namerihte tozi sbornik kolegke ?
Елена

Мнениеот inna » 18 Авг 2003, 22:48

kandidat написа:
inna

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити