начало

ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол

Блъснаха детето ми - щофъора не се обажда в КАТ, а ...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Блъснаха детето ми - щофъора не се обажда в КАТ, а ...

Мнениеот venelina_t_s » 02 Окт 2008, 15:54

Случката е малко умотана, затова на кратко:
на 23.05 т.г. кола блъска детето ми което кара колело само на вън (синът ми е на 7 г.). Снахата на шофъора дойде до във вкъщи да ме повика с обяснението, че детето е паднало с колелото, уплашеное и притеснено. По пътя, докато да отидем до мястото на инцидента, тя се дооточни, че детето се е ударило в тяхната кола и е паднало. Когато вече бяхме там успокоих детето забелязах, че не може да стъпи на десният си крак, за да се прибере до вкъщи. Синът на шофъора на колата предложи да го докарат до нас. Така и стана- качихме детето в друга кола ,караше я възрасрния човек, койтое блъснал детето,а аз със сънът му се отправихме пеша към вкъши, като носехме колелото. Когато се озовахме пред блока човека с колата го нямаши. синът му се обади по телефона и върна(той се бил отправил към болницата-без мое знание и позволени, и без да каже на детето къде отиват)
От там нататък стандартните процедури- със съпруга ми заведохме детето в поликлиниката. Снимаха крачето-оказасе че е счупен.
Прибрахме се в къщи. Помолих мъжа си да смъкне колелото в мазето, и чак тогава той забеляза,че колелото е блъснато странично от лявата страна.
Така ние сами разбрахме, че кола е блъснала детето ни. Обадихме се в полицията.
След техническа експертиза въз бе установено,че колата не се е движила с превишена скорост, имало е паркирани коли - слаба видимост и т.н.
Но аз питам !. защо шофъора не се е обадил в КАТ след като е блъснал детето. Това не е ли равностойно на
2. А какво да кажем за лъжите,че детето е паднало и скритата от нас истина, че е блъснато.
И на края къде тръгна той с детето ми без мен и без да му обясни къде отиват?
Моля ви коментирайте написаното от мен и дайте съвет как да постъпя.
venelina_t_s
Нов потребител

Re: Блъснаха детето ми - щофъора не се обажда в КАТ, а ...

Мнениеот Trapped » 02 Окт 2008, 18:54

Никой не може да отговори на въпроса ви "защо", защото никой не знае какво се е случило. Ако знам точно какво се е случило, мога да Ви кажа "защо".

Ще ви дам едно безпристрастно мнение...

Сва варианта:

- той е блъснал детето;
- детето Ви се е навряло в него.

При положение, че е било установено, че не е пиян, не е карал с несъобразена скорост /в такъв случай нямаше да има просто счупен крак/, видимостта е била намалена, е по-вероятно да се е случило именно второто. Това е личното ми мнение и преценка. При намалена видимост, в случай че колата се движи бавно - колоездачите могат да чуват колите, но обратното трудно би станало. Мисля, че шоферът е бил съвестен. Като гледам какви състезатели с Голфове и БМВ-та има по разните квартали...

Говорим за вероятности. Защо не е повикал КАТ? А вие защо не повикахте КАТ? Поискахте ли му застрахователната полица? Защо смятате, че е само негово задължение да викне КАТ, а не Ваше?
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Окт 2008, 20:08

Мда... случайно деяние и как ли се стигна до този извод?
Бас ловя- само на показанията на водача...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vetre » 08 Окт 2008, 22:29

бе незнам за водача,ама такива родители дето оставят 7 годишни деца
сами на улицата да карат колела са за затвора.те на 7 още не могат да пресичат
сами пък да ги оставиш да крат колело сами...
vetre
Потребител

Мнениеот venelina_t_s » 09 Окт 2008, 09:06

Скъпи ми Vetre,
Не знам в какъв град живееш, но когато си от не чак толкова голям град, живееш в краен квартал,а детето ти кара колело на последната глуха уличка без изход... - е от това по-безопасно място аз не знам.
Или може би ще ми предложиш да му изхвърля колелото, скейта и топката (за по-голяма безопасност), да си го държа в къщи и да отглеждам "тюфел".
До кога така ще разсъждаваме? Искаме децата ни да спортуват, да не страдат от затлъстяване и с добър имунитет...- КАК?
Ти може би ще ме посъветваш да намеря господина зад волана и да му се извиня, че е блъснал детето ми?
И на края- СПОМНЕТЕ СИ НАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ НА 7г. КАК ЖИВЕЕШЕ!
venelina_t_s
Нов потребител

Мнениеот bay4o » 09 Окт 2008, 11:23

Изключая емоционалния заряд на питането Ви, мога да Ви насоча към следните моменти:
При ПТП на детето Ви е счупен кракът - това по принцип предпоставя средна телесна повреда, което пък предполага образуването на досъдебно производство. От изложението Ви не разбрах изобщо има ли такова образувано. Ако отговорът е да, то Вие също трябва да сте били призовани като свидетели, на детето да бъде направена съдебно - медицинска експертиза и т. н. Възможно е шофьорът да се е движил с допустима скорост по чл. 21 от ЗДвП, но същата да не е била съобразена по смисъла на чл. 20 от ЗДвП, защото всички елементи - деца, паркирани автомобили, намалена видимост, представляват обстоятелства, налагащи движението със скорост, която да позволява преустановяване движението на МПС при възникнала внезапна опасност на пътя. Във Вашия случай може и така да се е получило, още повече, че твърдите, че велосипедът е ударен в ляво /аз лично и чисто житейски не виждам как такъв удар би настъпил, ако детето само е връхлетяло върху автомобила/. Изобщо има доста тъкнкости относно ПТП и досъдебното производство касая такива престъпления, така че намерете адвокат. Няма как в един форум, пък бил той и юридически, да намерите отговорите на всичките Ви въпроси.
bay4o
Потребител

Мнениеот vetre » 09 Окт 2008, 21:28

Скъпа ми вени,
за ваше сведение едното ми дете е на 7 години,улицата на която живея
е вътрешна,междублокова,без движение-само хора които се прибират и паркират.ама никога не я оствям сама без надзор да кара колело.все пак толкова грижи сме хвърлили по децата че подобни рискове не ми се поемат.да ви напомня че съм чел как е на запад-дете до 12 години само не се оставя даже в къщи.това едва ли е случайно измислено
vetre
Потребител

Мнениеот venelina_t_s » 09 Окт 2008, 22:09

Здравейте на всички писали по темата,
Байчо е прав - във форума работа не се върши. Но само ще ви опиша какво бе развитиието:
Да, досъдебно производство имаше, имаше и автотехническа експертиза- първа по показания на шофиора и втора след показанията на детето.
Интересното е ,че на разпита на детето не пресъстваше психолог от детска пед. стая, а в протокола фигорира някаква си госпожа, и на всичкото отгоре се е и подписала , странно как- може пък мита за "невидимия" вече да не е само мит.
От прокуратурата не бе повдигната обвинение - по абсурдните две автоекспертизи(1. колелото на дететто изобщо не бе поискано за да се установи къде е нанесен удара, 2. след като вечерта на инцидента съпруга ми се обади в полицията, и бе намерен шофиора , неговите писмени обеснения дадени тогава, доста си противоречат с тези дадени после пред дознателя- дължина на спирачен път и т.н.).
Както и да е, не се потписахме, след като се запознахме с документацията,в момента имаме адвокат и няма да оставим нешата така.
Въпроса вече е принципен- не може "чичо Коце" да блъска децата по улиците и да си тръгне по- живо по- здраво, дознателите да претупват нещата- щото е кво толкова поредния малчоган разминал се с най-лошото.
А един въпрос- При натискане на спирачката се поврежда скоростната кутия на автомобила, протича масло. Непосредствено след удара, още преди да ме повикат шофиора и синът му изтикват колата назад и поръсват петната от масло с пясък. Това може ли да се тълкува като опит за заличаване .
venelina_t_s
Нов потребител

Мнениеот bocman__ » 10 Окт 2008, 01:59

Преди няколко месеца имах случай с такава майка... при движение в лоши метеорологични условия (дъжд) по едно-лентова еднопосочна улица с много дървета от страни пред колата ми минава жена и докато следя нея с поглед след нея изкача дъщеря и (на 4 годинки) и се удря в левият калник на колата ми. скоростта ми беше 20-25 км при ограничение 50. Ударът става на 11 метра преди знак за пешеходна пътека. Та след като слязох от колата първо погледнах детето, а от страни майката му се развика да става и да тръгва. Звъннах на Спешна помощ и КАТ (който дойдоха невероятно бързо 7-8 минути), но през това време майката и детето се качили в някаква кола и заминали. Добре, че наблюдателен свидетел записал номера и се наложи полицаите да ги издирват за да може детето да бъде прегледано. Естествено аз си отнесох акт за несъобразена скорост. След преглед на детето се установи, че е с насинен глезен, т.е лека телесна повреда. И минаха се няколко седмици някой подучил майката да заведе граждански иск и да ми "измакне" некои лев. Уважаема г-жо както Ви казаха и по горе не само водачът е длъжен да се обади в КАТ, Спешна помощ и т.н, както и да е мисълта ми беше съвсем друга... който разбрал, разбрал.
bocman__
Младши потребител

Назад към Наказателно право