от Logan на 10 Окт 2008, 00:24
diaida ясно като бял ден си личи пристрастността ти по стеклата се дискусия за въпросния етнос. ....
Да, Логан. Права си за всичко, което казваш. А, за Стефка не съм само аз причината да успее. Далеч съм от мисълта да си припиша някакви геройски постъпки, още повече че самата аз съм била на 19 год. тогава и съм действала напълно импулсивно. Написах го, защото Донна ми препоръча да си ги прибера (циганите) в къщи ... и исках да й кажа, че съм прибирала всъщност...
След мен още много хора са помогнали на Стефка, за да стигне до някъде, по-далече от коптора на махалата или до околовръстното, където стигат обикновено тези деца от тези домове.
За останалото - кражбите, убийствата, изнасилванията и т.н. съм съгласна, не си затварям очите, знам го! Не случайно публикувах и таблица със статистика и от нея е видно процентно как стоят нещата.
Не трябва да забравяме, обаче че в залисията на тежката криза (90-96г.) а и след това никой ни най-малко не се сещаше, че има
сериозен проблем с този етнос у нас, а и не само с него. В тези години имаше далеч по-страшни неща, престъпления и престъпници. Да не говорим, че глада прави и от най-почтения човек чудовище, когато се касае за прехраната и за покрива над главата му. Именно в тези години, така да се каже "изпуснахме каруцата" и от тогава ... "пътища много".
Когато през 2004-2005 вече се виждаше светлинка в тунела за членството ни и започнаха да пристигат пари по разни фондове за тези етнически групи се намериха и усвоители, явно не много успешни - дали поради неможене или нежелание - кой знае!? Но вина носим и ние. Като имаме самочувствието на по-образовани и възпитани, а и като добри домакини в страната си, наше задължение е било още преди години да спредприемем някакви мерки. Какви точно не мога да знам - има си хора завършили социални науки. Ако нямаме специалисти, все някой ще ни разработва проектите и системата, но нещо трябваше да се направи. Средствата да не отиват у бай Киро, бай ром или други подобни "защитници".
О-вния проблем и при тези хора - циганите (а и при нас) е заниженото с пъти образование и духовно ниво.Това си е проблем и сред самите нас. Гледаме всички как от година на година с една дума народа ни опростява. Изпростяват и циганите ни - и те тук живеят. Докато не се намери начин да се вкарат в училища, да се образоват, да се научат да се интегрират в някаква нормална среда, нищо няма да се оправи. А сами няма да успеят.
А ние, ако искаме да се отлепим от 19 век и най-сетне да влезем в с лъвски скок 21 ще трябва да сме по-систематични във всичко, което се прави. Нещата може да станат бавно, но по-добре да правим нещо, отколкото да чакаме да се оправят циганите самоиндикално.
Писах и по-горе, че за това си има министерство, агенции, дирекции и какво ли не още с хора на които им се плаща. Да седнат и да си свършат работата.
Аз не мога да мразя някого, както и не мога да го харесвам само заради етноса.
Като се случи някоя простотия в чужбина от българи или цигани, еднакво ме е става срам. В първия случай, че българи са го направили, във втория - че нищо не сме направили достатъчно, за да не се случва.