начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Повдигане на обвинение на човек глухоням по рождение?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Повдигане на обвинение на човек глухоням по рождение?

Мнениеот dizhel » 27 Окт 2008, 21:19

Така казуса е следния. Лицето Х е неграмотен глухоням по рождение , който не познава езика на знаците. Същия е извършил кражба в съучастие, която е доказана. Тука обаче е проблема, как да се повдигне обвинение на човек който не може да те разбере, вкл. и чрез тълковник, не можеш да му прочетеш правата, не може да разбере обвинение, не можеш да разпиташ.... След известно умуване смятам да изпратя делото за спиране спрямо глухонемия, поради болест :D , а пък ако стане чудо и се оправи ще го възобновим :lol:
Други предложения???
dizhel
Потребител

Re: Процесуално проблемче

Мнениеот nikolai.pachevski » 27 Окт 2008, 21:47

Е това е интересно!
Експертиза май трябва тука да се прави...
Възможностите за комуникация на лицето трябва да се изследват от вещи лица, както и способността му да разбира свойството и значението и прочие.
Може да се наложи прекратяване спрямо него.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 27 Окт 2008, 22:00

Dizhel, аз съвет в случая... че не мога да дам - не мога !
Обаче, ще те помоля да не пропуснеш да пишеш какво е развтието по случая, щото предполагам не само на мен и на pachevski ни и е безкрайно интересно.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот bobsana1 » 27 Окт 2008, 22:46

След като се назначи психиатрична експертиза, ще се даде отговор дали лицето разбира свойството и значението на постъпките си. Според мен ако разбира и има назначен служебен адвокат, няма пречка да се привлече под наказателна отговорност.
bobsana1
Младши потребител

Мнениеот system » 28 Окт 2008, 09:23

Ако с тълковник установите, че не разбират езика на глухонемите, използвайте някого от техните близки, които не са глухи и говорят. Дори и да не разбират самия език на глухонемите, със сигурност са усвоили помежду си някакви знаци, с които се разбират. Така че някой от близките на обвиняемия, който го разбира, може да Ви стане "тълковник". Наясно съм с процесуалната уязвимост на извършените по този начин следствени действия, но друг начин няма. Опитвал съм подобно нещо преди 12 години - "тълковници" на четирима глухонеми братя - обвиняеми бяха техните съпруги и петият брат, който беше наред. За съжаление делото не стигна до съд, за да разберем дали извършените по този начин действия с обвиняемия ще се приемат за процесуално редовни.
Естествено няма как да избягате от служебната защита и съдебно-психиатричната експертиза, както споменаха и колегите.
system
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Окт 2008, 10:08

Аз още нещо си мисля - ако един възрастен почти не се е научил да разбира никакъв човешки език (в случай, че е така; не знам как общува с близките си), това няма ли да е довело и до умствена изостаналост? :oops: Не казвам непременно невменяемост.
Ясно, че глухият си е роден нормален умствено, но липсата на словесно общуване и на език от раждането му досега няма ли да е попречила на развитието му?

Всъщност по-горе са казали нещо подобно (за нуждата от психиатрична експертиза).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Окт 2008, 12:08

И аз мисля като Систем и Портокал. Трябва първо СМЕ – невролог и д-р УНГ предполагам, за да установи, че състоянието на глухота е налице, на какво се дължи.Трябва сигурно експертиза с участието на сурдопедагог, мисля се казваше, респ.специалист по слухово-речева рехабилитация, може би като комплексна със СППЕ- за равнището на осъзнаване и разбиране, както и възможностите да се изразява някак си разбирането.Близки роднини и съпрузи не могат да са тълковници/ същите които не могат да са и вещи лица/ :oops: май.Така че вариантът да се обяснява чрез тях и да му разясняват те май няма голяма проц.бъдеще? :oops: Мъчителна работа ще да е това дело, успех.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот dideto » 28 Окт 2008, 16:29

Назначете комплексна експертиза, която да отговори дали здравословното състояние на извършителя му позволява да участва в наказателното производство. От там може да преценита дали да го изпратите за спиране на основание чл.244, ал.1, т.1, вр. чл.25, т.1 от НПК, т.е. ако обвиняемият страда от тежко заболяване, което пречи на провеждането на производството.
Много рискувате да повдигате обвинение ако не разбира езика на глухонемите.
dideto
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 28 Окт 2008, 22:41

Така аз съм "разпитвал" като свидетел преди време "Нямото"(така е известен в обществото:) чрез жена му която го разбира по някакъв начин, по измислен някакъв език на знаците. Доколкото прецених, човека си е нормален във всяко едно отношение. За конкретния случай за мижава кражба с възстановени щети да се пръскат държавните парици за експертизи в световна икономическа криза е прахосничество и освен това няма да ни реши проблема. Човека си има епикриза от ТЕЛК, където си пише, че е глухоням. Утре ще дойде тълковник, който най вероятно ще каже, че няма как да разговаря с него, поживем увидем.......Но аз се позамислих какво ще стане ако да кажем извърши убийство, та той си идеалния терорист наказателно неотговорен :evil:
dizhel
Потребител

Re: Повдигане на обвинение на човек глухоням по рождение?

Мнениеот lexy21 » 08 Ное 2008, 00:01

Много ми е чудно как е доказан общия умисъл със съучастниците :D :D :D Явно с тях се е разбрал, та да го формират :D
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот amanita_muscaria » 09 Ное 2008, 11:36

И все пак установено ли е как се е разбирал със съучастниците , за да се достигне до тази квалификация ?
Комуникацията може да се реализира по същия начин и при процесуалните действия със съдействието и на тълковника...
Аватар
amanita_muscaria
Нов потребител

Мнениеот dizhel » 11 Ное 2008, 21:02

Наистина няма как да се докаже неговото съизвършителство, т.т как другите са му обяснили, че ще ходят да крадат или пък ако той е бил инициатора, как той им е обяснил. Така, че за да се опрости делото и за да не падне в съда точно заради този момент спрямо глухонемия се прекратява, а останалите отиват на съд. В интерес на истината " Нямото" често е гостувало на оперативните и прекрасно знае какво е правил ама.....
dizhel
Потребител

Мнениеот peip » 12 Ное 2008, 20:09

моите родители са глухонями. Общувала съм с най-различни хора от тази среда. Има такива които не са ходили на училище и не владеят жестомимичната реч като другите, но най - отговорно заявявам, че няма такъв който да не може да общува. Само искам да Ви кажа, че при всички тях има една особеност: считат, че като са глухонеми имат право, без значение дали го имат. Казват аз съм глух имам право закон.
peip
Потребител

Мнениеот doobref » 14 Ное 2008, 23:15

Приятелю, вероятно си млад дознател! Назначи си тълковник, и ако не може да ти сдърши работа, назначи комплексна експертиза - за слуха, психолоческиа и психиатрична. Влез във връзка със дружество на инвалидите, те може да ти помогнат, тъй като човека , може и да се преструва до определена степен.- Успех, иначе следва да го прекратиш, ако се установи , че е невменяем.
doobref
Младши потребител

Мнениеот dizhel » 14 Ное 2008, 23:22

Всъщност съм стар дознател, а ти не си прочел дикусията до сега 8)
dizhel
Потребител

Назад към Наказателно право