начало

Помощ птп

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ птп

Мнениеот pitast » 17 Ное 2008, 15:29

Здравейте имам следния въпрос. Нямам никакъв досег с правото и не знам как се процедира.

Моя позната претърпя птп преди седмица. Ситуацията е: Пресича с 9 годишната си дъщеря на пешеходна пътека и бива блъсната от лек автомобил. Майката се оказва между колата и момичето и съответно момичето няма никакви телесни увреждания освен охлусвания. Доста тежко е пострадала психически, буди се нощем, не иска да излиза сама навън отвкъщи. Майката е пострадала доста тежко. Счупен таз и крак, ще е неподвижна . В медицинското пише тежка телесна повреда. Проблема е, че не знаем какво да правим. Четох в интернет, че трябва следовател да дойде в болницата, но никой не е дошъл вече 7 дена. Днеска са се обадили да я поканят да отиде в полицията, но това е невъзможно поради затрудненто движение.

Бихте ли ме посъветвали как да се процедира.

п.с. Има протокол от кат за събитието.
pitast
Нов потребител

Re: Помощ птп

Мнениеот REVOLUTION » 17 Ное 2008, 15:54

Здравейте , съжелявам за инцидента , близките ви за станали жертва на престъпление по чл.343 НК.Престъплението е от общ характер , така че ще има досъдебно разследване от дознател под ръководството на наблюдаващ прокурор.Последнато е започнало , според мен , като най-вероятно , близката Ви е викана да даде показания като свидетел.Оттук нататък , най добрата стратегия е да си ангажирате адвокат , който да осъществи правото Ви на защита в нак.производство , както и да ангажира гражданската отговорност на причинителя на престъплението.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот pitast » 17 Ное 2008, 15:57

Благодаря много за отговора.

Какъв адвокат да се търси? Какво право е това.
Има предложение от другия участник в птп-то да плати на ръка 2000 лева, да не се повдига иск. Това ми се струва ужасно малко, но нямам никакъв опит в България и не знам как са уредени обезщететенията.
pitast
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Ное 2008, 16:17

Търсете адвокат , който се занимава с наказателно право!Не се надявайте на много голямо обезщетение , но при описванията от Вас вреди , според мен реалното обещзетение е поне двойно по-високо от предложеното Ви.Все пак не Ви препоръчвам да действате самостоятелно и без адвокат.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 17 Ное 2008, 21:56

"В медицинското пише тежка телесна повреда. "
такова медицинско е абсурдно ... ако съществува ...
marek972
Потребител

Мнениеот the_lord_ » 18 Ное 2008, 00:01

Според мен това не е експертиза, а или съдебномедицинско удостоверение, или някакво обикновено медицинско, в което пък от друга страна не бива да пише степента на телесната повреда. С оглед на това съм абсолютно сигурен, а и е наложително водещият разследването да назначи съдебномедицинска експертиза, която да изясни въпроса какво точно увреждане е получила твоята позната. Само доказана по този начин телесната повреда ще бъде призната от съда. :)
the_lord_
Нов потребител

Назад към Наказателно право