начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП

Мнениеот dragataa » 08 Авг 2008, 10:42

Здравейте!
Аз имам малко по - различен проблем. Избягахме с приятелката ми от ПТП защото, се уплашихме, че ще ни набият! При невъзможност за маневра обращане ние решаваме да тръгнем назад, но със слаба видимост и в този момент на тръгване след 1 метър се чуват леки спирачки и става ПТП! На нашият автомобил му няма нищо в следствие на това ПТП, а на другият бронята беше откачена от щивта само до калника. Излиза водача на другият автомобил заедно с още 4ма свои приятели и започва да вика, че бил спрял и че чакал да сме решили какво да правим (напред или назад сме щели да ходим), почнаха заплахи от рода на "ей сега ще ти разбия главата и т.н.". От заведението от което ние си трагвахме (бяхме отишли приятелката ми да си вземе фотоапарата на майка си който беше дала назаем на мой приятел който беше там, но за съжаление той нищо не е видял защото е бил вътре), те отиваха към същото заведение май, защото излезнаха още техни приятели и тогава вече продалжиха със заплахите, хвана ме за главата, но не ме удари и аз влезнах в колата. Тогава негов приятел удари с юмрук по капака на нашата кола. Междувременно те се бяха обадили на КАТ. Опитахме да ги изчакаме с тях, обаче след удара по капака и хващането за главата почнаха да ни отварят вратите на колата след като се прибрахме и ние решихме да избягаме, защото се уплашихме. Те бяха поне 10 - 15 човека. По нашата кола отзад има счупване на бронята, но то е от предишен удар не по наша вина! Можем да го докажем, защото има снимки в застрахователна компания "Армеец"! Сега ни викат в КАТ и незнаем как да им обясним, че не сме избягали заради тях, а от страх да не ни набият! Мислим също и че не сме виновни! Какво да правим? Моля за идеи! Благодаря ви!
dragataa
Младши потребител

Мнениеот barri » 08 Авг 2008, 12:34

Чл. 40. (1) Преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението.
(2) По време на движението си назад водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато това е невъзможно, той е длъжен да осигури лице, което да му сигнализира за опасности.

Чл. 123. (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:
1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;

2. когато при произшествието са пострадали хора:

а) да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи;

б) да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на представител на Министерството на вътрешните работи или на следствието;

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
1. управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места;

2. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право;

3. откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол;

4. откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението;

5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие;

6. при пътнотранспортно произшествие, в което няма участие, откаже необходимото съдействие с моторното превозно средство.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) За повторно нарушение по ал. 1 наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от 1 месец до 1 година и глоба от 150 до 300 лв.

Има и още разпоредби, които могат да ви извадят като отидете в КАТ
barri
Потребител

Мнениеот dragataa » 09 Авг 2008, 13:22

barri написа:Чл. 40. (1) Преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението.
(2) По време на движението си назад водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато това е невъзможно, той е длъжен да осигури лице, което да му сигнализира за опасности.

Чл. 123. (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:
1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;

2. когато при произшествието са пострадали хора:

а) да уведоми компетентната служба на Министерството на вътрешните работи;

б) да остане на мястото на произшествието и да изчака пристигането на представител на Министерството на вътрешните работи или на следствието;

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
1. управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места;

2. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право;

3. откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол;

4. откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението;

5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие;

6. при пътнотранспортно произшествие, в което няма участие, откаже необходимото съдействие с моторното превозно средство.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) За повторно нарушение по ал. 1 наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от 1 месец до 1 година и глоба от 150 до 300 лв.

Има и още разпоредби, които могат да ви извадят като отидете в КАТ

ami to mai izliza che nie sme vinovni zashtoto (Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол), az ne se seshtam kakvo moje da ni izvadi, no vse pak blagodarq za informaciqta! :)
dragataa
Младши потребител

Re: ПТП

Мнениеот advokat__nikolov » 14 Авг 2008, 22:14

dragataa написа:Здравейте!
Аз имам малко по - различен проблем. Избягахме с приятелката ми от ПТП защото, се уплашихме, че ще ни набият! При невъзможност за маневра обращане ние решаваме да тръгнем назад, но със слаба видимост и в този момент на тръгване след 1 метър се чуват леки спирачки и става ПТП! На нашият автомобил му няма нищо в следствие на това ПТП, а на другият бронята беше откачена от щивта само до калника. Излиза водача на другият автомобил заедно с още 4ма свои приятели и започва да вика, че бил спрял и че чакал да сме решили какво да правим (напред или назад сме щели да ходим), почнаха заплахи от рода на "ей сега ще ти разбия главата и т.н.". От заведението от което ние си трагвахме (бяхме отишли приятелката ми да си вземе фотоапарата на майка си който беше дала назаем на мой приятел който беше там, но за съжаление той нищо не е видял защото е бил вътре), те отиваха към същото заведение май, защото излезнаха още техни приятели и тогава вече продалжиха със заплахите, хвана ме за главата, но не ме удари и аз влезнах в колата. Тогава негов приятел удари с юмрук по капака на нашата кола. Междувременно те се бяха обадили на КАТ. Опитахме да ги изчакаме с тях, обаче след удара по капака и хващането за главата почнаха да ни отварят вратите на колата след като се прибрахме и ние решихме да избягаме, защото се уплашихме. Те бяха поне 10 - 15 човека. По нашата кола отзад има счупване на бронята, но то е от предишен удар не по наша вина! Можем да го докажем, защото има снимки в застрахователна компания "Армеец"! Сега ни викат в КАТ и незнаем как да им обясним, че не сме избягали заради тях, а от страх да не ни набият! Мислим също и че не сме виновни! Какво да правим? Моля за идеи! Благодаря ви!

Разяснете ми какво разбирате под "слаба видимост", т.е. от какво е породена тая видимост от време ли, от друга кола ли и т.н.

Към Бари

Колега, много мразя да цитаират закона без доводи.Това да не Ви е гражданско право.

Законът казва "водачът е длъжен да се убеди", но дали е могъл да го направи е друг въпрос, защото ако не е могъл нещата отиват в друга насока.
advokat__nikolov

Мнениеот dragataa » 18 Ное 2008, 16:48

ПОМОЩ!

Слабата видимост беше причинена от спряна по диагонал кола!

Сега застрахователите искат да ме съдят!

При настъпването на ПТП и заплаха от побой аз и приятелката ми напуснахме местопроизшествието и след 15 дни получихме призовка от полицията да се явим за оглед. Когато отидохме огледаха автомобила и съставиха протокол в който аз съм виновен, но в протокола пише че съм не проверен за алкохол, както и другия участник. Застрахователната компания предявява регресен иск срещу мен за възвръщане на цялата сума от щетите на другия участник, по чл. 274 от застрахователния кодекс. След като съм непроверен за алкохол и протокола е съставен на същата дата както акта имат ли право да предявяват такъв иск при положение, че КАТ не са съставили този протокол на датата на събитието?
И след като са отишли на местопроизшествието, защо не са извършили проверка за алкохол на другия участник???
Благодаря за вниманието!!!
dragataa
Младши потребител

Мнениеот vetre » 18 Ное 2008, 21:27

този член 274 гласи съвсем друго нещо
да няма някаква грешка
vetre
Потребител

Мнениеот dragataa » 19 Ное 2008, 13:11

Право на регрес
Чл. 274. (1) Освен в случаите по чл. 227, застрахователят има право да получи от застрахования платеното от застрахователя обезщетение, когато застрахованият при настъпването на пътнотранспортното произшествие:
1. е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог;

2. не е спрял и не е взел мерки за отстраняване на възникнала по време на движение повреда или неизправност в моторното превозно средство, която застрашава безопасността на движението, и пътнотранспортното произшествие е възникнало в резултат на това.

(2) Застрахователят има право да получи платеното обезщетение от лицето, управлявало моторното превозно средство без свидетелство за управление.

Ето това е за което говорят от застрахователната компания!

и link към кодекса прщам
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135514184

Много благодарности!!!!!
dragataa
Младши потребител

Мнениеот vetre » 19 Ное 2008, 18:36

да прав сте.гугъла ми е извадил друг вариант.
малко сложна наистина е вашата.то нямате голям избор:
1 доброволно плащате на застрахователя парите и си спестявате такси
и хонорари
2 съдите се и може да спечелите-да не плащате нищо
за какви пари става дума приблизително?аз като гледам щетите около200-300лв?

Според мен има минимален шанс да се спечели с/у застрахователя.
избора е негов.
примерно като се докаже със свидетели че не е употребил алкохол и т.н.,
но ще трябва печен адвокат.при тези армейци да нямаш каско и да те съдят
на всичко отгоре?
vetre
Потребител

Мнениеот dragataa » 20 Ное 2008, 11:15

Здравейте отново!

Помогнах на дете в беда, но не иска да ми доставя 5-то съобщение! Незнам брои ли се?

Ами според Армеец след като сме си трагнали се приема, че съм се отклонил виновно от проверка за алкохол! Щом е така значи трябва да е съществувала такава, нали! Обаче е много интересно защо не е имало проверка на другият водач? След като той не е проверен и не е имало проверка как приемат, че евентуално на мен са щели да ми направят такава? Защо да бада наказан аз, за някакво предположение и как разбират, че другият водач не е употребявал алкохол, като той и останалите не бяха на себе си и се стигна доста далеч! Разказвал съм го вече!

Май ще плащам незнам!!! И то щети които не сам причинил!

Благодаря все пак! :)
dragataa
Младши потребител

Назад към Наказателно право