- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изпита за следователи
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: изпита за следователи
От къде разбрахте за този изпит? Аз мога ли да се явя? И къде се провежда?
- gogo-1
gogo, не можеш да се явиш - сега тече втория етап на конкурса, конкурса се провежда по наредба на всс - необнародвана, можеш да я намерш в сайта на всс: http://www.vss.justice.bg, местата бяха обявени през лятото, крайният срок за подаване на д-ти беше 25 юли, писмения изпит - първата фаза на конкурса, се проведе на 8 септември 2003 г., издържалите го с 4 и повече отидоха на устен изпит - резултатите от писмения и графика за устния също са на сайта на всс. това е фактическата обстновка.
относно протичането на изпита: явих се на 21-ви, комисията беше от 5-ма мъже - така и не разбрахме имената им, всички явно начумерени и с неизключени gsm-и, говореха си докато ни изпитваха /сигурно е било важно.../ накараха ни по реда на списъка да теглим по 1 въпрос, по който можехме да пишем или разсъждаваме в продължение на ~ 1/2 час, после ни извикваха 1 по 1, слушаха теорията, която ни беше по въпроса, но още в началото започваха да задават ?? - дайте пример на престъпление на просто изваршване, пример на превишаване пределети на неизбежната самоотбрана, след което започват казусите - какви следствени действия ще проведете при взрив в мина? какъв ще е вида на експертизата /пиротехническа/, как ще вземете проба за сравнително изследване при изнасимване? а ако лицето откаже, с каква процесуална принуда ще го накарате? /няма такава!/ как ще се квалифицира смърт на лице след нанесена ср. или тежка тп, ако смартта е настъпила след известно време? това беше - всеки задава въпроси, не поставят оценка веднага, резултатите ще са в сайта до към края на месеца или кой знае кога.
някой друг явил ли се е от вас? и к`воо?
относно протичането на изпита: явих се на 21-ви, комисията беше от 5-ма мъже - така и не разбрахме имената им, всички явно начумерени и с неизключени gsm-и, говореха си докато ни изпитваха /сигурно е било важно.../ накараха ни по реда на списъка да теглим по 1 въпрос, по който можехме да пишем или разсъждаваме в продължение на ~ 1/2 час, после ни извикваха 1 по 1, слушаха теорията, която ни беше по въпроса, но още в началото започваха да задават ?? - дайте пример на престъпление на просто изваршване, пример на превишаване пределети на неизбежната самоотбрана, след което започват казусите - какви следствени действия ще проведете при взрив в мина? какъв ще е вида на експертизата /пиротехническа/, как ще вземете проба за сравнително изследване при изнасимване? а ако лицето откаже, с каква процесуална принуда ще го накарате? /няма такава!/ как ще се квалифицира смърт на лице след нанесена ср. или тежка тп, ако смартта е настъпила след известно време? това беше - всеки задава въпроси, не поставят оценка веднага, резултатите ще са в сайта до към края на месеца или кой знае кога.
някой друг явил ли се е от вас? и к`воо?
- виана
Виана, Виана, какво да очакваш друго от следователи....
Естествено, че ще си говорят по телефона и ще са намусени. Това е част от професията, да си много сериозен и зает /или да даваш вид на такъв/.
Иначе май въпросите които са Ви задавали са доста трудни. Поне за мен, с моята несъществуваща практика в наказателното право.
Наистина ли никой не каза кога ще са готови резултатите? Знаеш ли нещо по въпроса?
Естествено, че ще си говорят по телефона и ще са намусени. Това е част от професията, да си много сериозен и зает /или да даваш вид на такъв/.
Иначе май въпросите които са Ви задавали са доста трудни. Поне за мен, с моята несъществуваща практика в наказателното право.
Наистина ли никой не каза кога ще са готови резултатите? Знаеш ли нещо по въпроса?
- venni
- Младши потребител
здрасти, венни, въпросите действително бяха практически - след като си изпееш теоретичния, по който даваха възможност да се мисли - то и аз нямам никаква практика по наказателно. резултнатите би следвало да са изнесени в сайта до края на масаца - октомври, а после ще започне класиране по желания - І, ІІ и т.н. и чак след това ще излязат с решение кой къде ще баде назначаван. изрично ни предупредиха да не питаме за оценките си - защо? не са си направили справката кой на кого е човек, що ли? значи са се явили неподготвени на изпита!!! това, което ми се видя странно, е факта, че една жена пишеше нещо като протокол - имената, изтегления въпрос и дори като отговарях, записваше нещо - обаче това не е съдебен протокол, не може човек да види какво има в него ида иска поправки в 3-дневен срок...да си стискаме палци до края на месеца - ей го `де е, пък каквото саба покаже. оказа се, че колегите, които са допуснати, са дали съвсем противоположни отговори а казуса от писмения изпит - един е квалифицирал деянието а то измама /!/, друг - като кражба на движима вещ, а един дори беше писал, че няма престъпление! и всички тези различни мнения бяха кредитирани - просто не знам какво да мисля относно обективността на конкурса /изван презумпцията за връзкарите де/.
до скоро, венни, нямаш ли път насам? мога да ти дам точни координати - работя срещу съда! чао.
до скоро, венни, нямаш ли път насам? мога да ти дам точни координати - работя срещу съда! чао.
- виана
В интерес на истината сигурно ще имам път към теб по едно дело скоро. Но при всички случаи не по-рано от средата на ноември.
Ще ти пиша на мейла с подробности и със сигурност ще ти се обадя да се видим.
За оценките си права. Никой не искаше да ги каже и при нас.
Само в една от комисиите са ги съобщавали на кандидатите веднага.
Това също е несправедливо според мен, защото ако ти кажат на място как са те оценили трябва и да се обосноват защо. А така ти научаваш оценката си след няколко седмици и дори и да си се представил добре могат да ти лепнат някоя четворка или тройка, протокол от изпита няма и после ходи да си търсиш правата защо и как, ама аз на всички въпроси си отговорих..........
А това за противоположните отговори хич не ме учудва. Все повече се убеждавам че обективни критерии за оценяването на писмения няма.
Желая ти успешен ден и дано да станеш следователка.
Чао
Ще ти пиша на мейла с подробности и със сигурност ще ти се обадя да се видим.
За оценките си права. Никой не искаше да ги каже и при нас.
Само в една от комисиите са ги съобщавали на кандидатите веднага.
Това също е несправедливо според мен, защото ако ти кажат на място как са те оценили трябва и да се обосноват защо. А така ти научаваш оценката си след няколко седмици и дори и да си се представил добре могат да ти лепнат някоя четворка или тройка, протокол от изпита няма и после ходи да си търсиш правата защо и как, ама аз на всички въпроси си отговорих..........
А това за противоположните отговори хич не ме учудва. Все повече се убеждавам че обективни критерии за оценяването на писмения няма.
Желая ти успешен ден и дано да станеш следователка.
Чао
- venni
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|