начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Давност на наказателно постановление?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на наказателно постановление?

Мнениеот gkolov » 02 Дек 2008, 23:10

Здравейте,
тази година в нощта на Великден катастрофирах избягвайки челен удар с ТИР аварирал на самото платно без каквато и да била маркировка и обезопасяване. Нещастието се случи на пътя Мездра-Враца. На мястото се отзова първо кола от гр.Враца. Хората много културно и загрижено попитаха мен и пасажерите ми как сме. Инструктираха ни къде да застанем. Обезопасиха ТИР'а /тъй като при катастрофата вече го бях задминал/ с личния ми светлоотразителен триъгълник. Започнаха да задават въпроси - къде е шофьора на ТИР'а, защо не е обезопасил превозното си средство, защо и как някой би оставил без дори опит да отбие подобна машина на подобен участък /участъка е известен с висока концентрация на ПТП/. Час след катастрофата пристига и кола от гр.Мездра. Естествено основание "несъобразена скорост" влезе за пореден път в услуга на блюстителите на реда. В акта, който си отнесох, не беше споменато, че тира /от който по-късно се появи и пияния му шофьор/ беше аварирал още на обяд. Полицаят с усмивка ми обясни, че лично той е обезопасил въпросния товарен автомобил. На въпроса къде е въпросното обезопасяване полицаят отвърна: "ами подозирам, че може вие да сте я взели за да не ви обвиним".
Ако с това съм ви дотегнал идва и същинската част. От тогава до сега не съм получавал каквото и да било известие за наказателно постановление. Вече за не знам кой път ходя и се редя по опашки само и само за един печат, колкото да мога да си свърша работа с автомобила. Въпросът ми е: Има ли срок, давност изготвянето на подобно постановление. Всеки месец съм редовен посетител на КАТ. Тъй като понастоящем живея в София, но книжката ми е от КАТ - Монтана уверявам Ви не е толкова безпроблемно взимането на печат за презаверяване на издадения ми акт. Как кога къде и с кой мога да говоря за да си получа талона и да приключа с тази епопея.

Благодаря Ви сърдечно!

Поздрави,
Георги Колов
gkolov
Нов потребител

Re: Давност на наказателно постановление?

Мнениеот Гост. » 03 Дек 2008, 21:59

Има ли срок, давност изготвянето на подобно постановление.

6 месеца.
Прочетете в АУАН от кое РУ на МВР е актосъставителят. Търсете НП, ако ли го няма в Монтана, то в съответната областна дирекция на МВР по местоизвършване на нарушението... Мездра-Враца.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vetre » 03 Дек 2008, 23:05

ми този срок вече е изтекъл.
какво ще стане сега? няма да има НП ли?
случайно да не сте катастрофирали извън пътя?
vetre
Потребител

Мнениеот Гост. » 04 Дек 2008, 00:52

Факта, че не е връчено, какво ли общо има с издаването му?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gkolov » 04 Дек 2008, 16:51

Здравейте,

в отговор на vetre - катастрофирах на пътното платно, като част предницата на колата изкриви мантинелата м/у моето и платното за насрещно движение. След като колата спря да се върти се озовах перпендикулярно на платното и по средата /в ляво/ на авариралият ТИР.

"Факта, че не е връчено, какво ли общо има с издаването му?" от КАТ- Дървеница ме увериха, че щом не съм получил известие значи няма НП. В Монтана казаха, че нямат отношение тъй като не се водя при тях /макар книжката да е издадена от КАТ - Монтана/, тъй като по лична карта настоящия ми адрес е в гр. София.
Абревиатурата АУАН, не ми беше позната. Това което намерих във форума - http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=13837 ме навежда на мисълта, че срокове се спазват само в ущърб на данъкоплатеца.

Поздрави,
Георги Колов
gkolov
Нов потребител

Мнениеот nemirim » 04 Дек 2008, 18:12

Или вие не обяснявате правилно, или...
В личната карта се вписва постоянният адрес, а не настояща адресна регистрация, това са различни неща. Ако в личната Ви карта е записан адресът Ви в София, трябва там да проверявате дали Ви е дошло наказателното постановление/в съответнотоРПУ/, но това че още не сте получили НП, съвсем не означава, че такова не е издадено.
nemirim
Младши потребител

Мнениеот gkolov » 05 Дек 2008, 12:14

Например? Мисля, че форума можеше да ми помогне, без да се налага отновно да вися по опашки и следващия път като ми се наложи да отида в КАТ да в за последно.
gkolov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 05 Дек 2008, 13:58

Ако се опитаме да сме мъничко по-дружелюбни/ Вие и ние!/ ще е по комфортно тук.
Първо не съм ви длъжница, второ вие искате съвет и трето- според мен никой тук не би могъл да ви каже де е НП./ това го казвам с цялата благост, на която съм способна и не диря конфронтация/.
Според мен НП имате издадено/ те никога не пропускат, а да имате резолюция за прекратяване на адм. нак. п-во е химера/, факта че не сте го получил нищо не означава.
И това ще стане.
Трябва да го потърсите по местоизвършване на нарушението, както ви написах, или по постоянен адрес- това е!
Приятен ден.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gkolov » 05 Дек 2008, 14:43

Никой на никой не е длъжник. По никакъв начин не съм си направил труда да се регистрирам във форума, за да се заяждам и проявявам неуважение. Ако на някому мой пост му се е сторил подобен съжалявам, но греши. Просто исках да знам, кой не си е свършил работата, за да му дам повод да си я свърши.

Поздрави
gkolov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 05 Дек 2008, 17:54

Определено някой не си е свършил работата, но ако проверите е възможно да разберете къде по веригата е станало това. :)
Приятен уикенд.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот puh4o » 12 Дек 2008, 14:34

НП най-вероятно Ви е издадено, в същото РУ на МВР по мястото на извършване на нарушението. Или от "КАТ" при ОД на МВР, ако служителят е бил от там. След издаването му, НП се изпраща за връчване по адреса, който сте посочил в акта! Това е много важно и първо се насочете към съответното РУ по този адрес. Ако там не Ви намерят, НП се връща на издателя, или пък може да е изпратено в РУ по постоянния Ви адрес /този от личната карта/. В крайна сметка, ако не Ви намерят, постановлението ще се върне на издателя и ще бъде връчено служебно по чл. 58 ал.2 от ЗАНН. Търсете при издателя. Успех
puh4o
Младши потребител

Мнениеот gkolov » 12 Дек 2008, 14:48

Благодаря сърдечно за оказаното съдействие. След посещение на КАТ - София, Монтана, Мездра и София, наказателното постановление изневиделица се появи в София. Нали имали проблеми със сървърите. Да речем, че им вярвам. Още веднъж Ви благодаря! Ако някой се чувства обиден от поста ми моля да ме извини. Лек и ползотворен ден Ви желая!

Поздрави,
Георги Колов
gkolov
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 12 Дек 2008, 15:38

:roll: :lol: Простете, че се връщам в темата, но сега наистина ще ви е нужен адвокат. Ако искате да обжалвате- изборът е ваш...

п.п. Намерихте го значи, не че съм се съмнявала...
Гост.
Старши потребител

Назад към Наказателно право