начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Помогнете, колеги - проверка от НАП

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете, колеги - проверка от НАП

Мнениеот coreli » 17 Яну 2009, 13:05

Ще бъда благодарна на всеки, който сподели мнение или личен опит.
1.Имам задължения към НАП - за ДОО и ДЗПО за 2006г.
2.В периода от 02.2007 -07.2007г. се осигурявах върху максималния тогава осигурителен праг - 1400лв., въпреки че доходите ми след преспадане на нормативнопризнатите разходи беше под 1400лв.
3. В периода 01-07.2007г. съм пускала фактури от кочана за суми, които не съм декларирала в декларацията за 2007, тъй като същите не са ми били изплатени до 31.12.2007г.
4.От 08.2007 до настоящия момент съм в майчинство.
Получих писмо от НАП да се явя за изясняване на несъответствия в данъчната ми декларация за 2007.Питанията ми са :
Длъжна ли съм да представя кочаните и за какъв период назад?
Имат ли право да ми правят ревизия докато съм в майчинство?
В мой минус ли ще е ако поискам да отговоря писменно или след консултация със счетоводител?
coreli
Младши потребител

Re: Помогнете, колеги - проверка от НАП

Мнениеот twist » 18 Яну 2009, 14:26

Ако не сте регистрирана по ДДС, не е необходимо да издавате фактури. Съгласно ЗДДФЛ доходите ви се доказват чрез служебната бележка, която се издава от възложителя при всяко плащане и съответно удържане на авансов данък. Това, че издавате фактура, не отменя задължението на възложителя да състави сметка за изплатени суми, в която да посочи удържания данък и да ви издаде служебна бележка, която се прикрепя към данъчната декларация.
Упс, нека всичко това се разбира в минало време. От 2009 година режимът е различен. Но питането е за периоди преди 2009.

Това по първия въпрос длъжна ли сте да им представите кочаните с фактури - не сте, защото не сте длъжна да имате кочан с фактури.

А по отношение на втория въпрос - майчинството. След изтичане на периода на болничния за бременност и раждане, работничките и служителките с трудов договор имат право на отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст на детето. Обикновено на това се казва разговорно "майчинство". Самоосигуряващите се лица нямат право на такъв или какъвто и да било друг "отпуск".
Не е ясно дали след като е изтекъл болничния сте продължили да си внасяте осигуровки. Предчувствам че не сте, което не е страшно, ако сте подали декларация за спиране на самоосигуряването (поради неизвършване на дейност). Ако не сте подали тази декларация ... нека чуем фактите :)

По първа и втора точка от описанието на ситуацията няма зададени въпроси, значи всичко там е ясно :)
twist
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 18 Яну 2009, 15:36

По т.3 - представете копия от кочана за 2007-ма. За момента това не е ревизия, а проверка. На данъчните ако ги интересуват още периоди назад, ще ви кажат какво точно искат.
Нищо не ви пречи да отидете до НАП и там най-вероятно ще ви дадат "Искане за представяне на документи" и т.н.
Както Twist казва, най-вероятно правят засечка на Сметките за изплатени суми - тези които някой ваш клиент ги е декларирал, а данъчните не ги виждат при вас ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот coreli » 18 Яну 2009, 19:48

1. Неправилно съм нарекла договорите за правна защита и съдействие фактури.
Един от кочаните ми с въпросните договори за правна защита и съдействие не е подписан и подпечатан от МФДА - това може ли да ми създаде проблеми?

2. Внасяла съм осигурителни вноски върху обезщетенията за нетрудоспособност и ЗО. Не съм наясно точно с тези вноски - внасяла съм това, което са ми изискали от касата.
coreli
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 19 Яну 2009, 00:51

Без да знам какво е това МФДА, данъчните това не ги интересува. Заверката на кочаните на фактурите за търговци отпадна доста отдавна, а това е приложимо и за вас.
А за осигуровките, щом сте и член на осигурителна каса... незнам какво да кажа...
Вижте, идете до данъчните, може да е нещо дребно.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот coreli » 19 Яну 2009, 12:03

Благодаря много :D
Надявам се наистина да е нещо дребно
А относно това, дали съм длъжна да представя кочаните си при поискване - бихте ли споделили мнение2
coreli
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 19 Яну 2009, 21:32

Ако трябва, ще ви поискат писмено ;-) Възможно е да поискат.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот coreli » 20 Яну 2009, 12:16

prnedev, благодаря. Днес ще стане ясно какъв е проблема и ще пиша пак. :wink:
coreli
Младши потребител

Мнениеот ocean » 21 Яну 2009, 15:33

Няколко години подред надвнасях авансово данък и исках да ми го възстановяват. Всеки път ми правеха проверка, която се свеждаше до бърза разходка по кочана. Да-носех кочаните-нямаше как иначе.
Във Вашия случай-бих занесла само кочана с договорите от 2007г., не и по-назад.
Ако имате неплатени хонорари по издадени договори-това не е ли отразено? В смисъл-срок за плащане-.......2008г., така че да е ясно, че сумата е дължима през следващата година?
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Назад към Данъчно право