начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Криминално проявен ли съм?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Криминално проявен ли съм?

Мнениеот popo45 » 06 Фев 2009, 16:17

Напротив информацията която ми давате е много полезна.

Просто ми се струва нелогично при подмяна на задграничен пасторт да се иска свидетелство за съдимост на основание нещо станало преди 16 години. Ами то ако беше станала голяма беля просто няма да имаш паспорт който да подменяш. И като отида след 3 години пак да си подменям паспорта пак ли ще искат свидетелство за съдимост....ще очакват развитие по делото ли?

Не виждам резон.

Блогодаря за отзивчивостта
popo45
Потребител

Мнениеот kpavlova » 07 Фев 2009, 13:41

Не виждам резон

Проблемът не е прост и не е там ,където го търсите, според мен, като некомпетентен външен наблюдател :oops: / не част от системата на МВР, без достъп до класифицирана информация освен по конкретни дела/
Ако искате на всяка цена да изкарате МВР виновно за всички неблагополучия по изваждане на задграничен паспорт, нямате грижа, те “носят “ на всякакви обвинения и са претръпнали.
Полицейската регистрация не е основанието да Ви откажат каквото й да било, когато МВР се явяват административен орган, от когото искате някакво разрешение, документ...По ЗМВР полиц.регистрация е “производна” на обвинение за умишлено престъпление от общ характер.Т.е. ако ще Ви отказват нещо, пречката ще бъде не регистрацията , а обвинението Ви или осъдителната Ви присъда.Това във връзка със смисъла от заличаването й.Е, да , неудобството да доказвате, че не сте осъждан. И това е единствената “вреда”, която търпите. А не , че някой с право на достъп до класифицирана информация борави с класиф.информация относно Вас.Това не е “ порочна “ практика на МВР, законна е.
Всяка държава си решава въпроса за регистрацията – тя може да е за лица, срещу които се води разследване, по подозрение , за нарушения на обществения ред...по злонамерен сигнал на съседа Ви...задържани ....Т.е. всякакви категории лица, непълнолетни също.Стига да е предвидена в закон, да е социално оправдана за постигане на законна цел, да й е пропорционална.Безусловно информацията обаче трябва да е поверителна и за служебно ползване, да има право на достъп – корекция на фактите и заличаване от стр.на регистрирания.ЗМВР си е свръх хармонизиран в тази част.Отказът е обжалваем пред съд
.България е избрала да е извънредно либерална и човекоуважаваща при полиц.регистрация– само при обвинение.
По настоящия ЗМВР полиц.регистрация означава от гл.т МВР, че имате обвинение за умишлено престъпление от общ характер.Задължение на съда е при оправдателна присъда и прекратяване да уведоми МВР за снемане.По закон прокурора при прекратяване на производството обаче изобщо няма такова задължение.Дали съда и прокуратурата уведомяват за оневиняването на лицето МВР?Дали има официални съобщения?
Едно дело може да влезе в съд няколко пъти, с различни номера, да се върне в досъдебна фаза – и под различни номера, трябва установяване И на идентичност – че става дума за едно преследване, за едно деяние.Тогава може да се окажете с повече регистрани номера, а да сте криминално “проявен” веднъж.
Старите регистрации – по старите ЗМВР/ по -предишния от предишния/ - преди са били възможни не само при обвинение, а при “образуване на производство срещу лицето”, какъвто инструмент вече няма в процеса, при задържане и довеждане в РПУ.....Не е било забранено от закона.А какво ли е станало после... с делото , ако има дело?
Проблемът не е в злата умисъл на МВР да Ви се меси в личния живот, защото за да работи МВР трябва да се намесва в личния живот, или поне да има възможност да се намесва.
Не в това, че чистачката може да узнае при изпълнение на функциите си секретна информация.
Проблемът, както при хората, е в “ общуването”, между институциите/ съд, прокуратура - МВР/ от гл.т на актуалността на една единна регистрационна система, т.е. “системен” е проблема.Ако я имаше, нямаше да се налага да се “снемате” от регистрация по своя молба и да носите копия на актове, да носите свидетелства за съдимост...при все,че цялата информация / данните / е за служебно ползване и обслужва служебни цели.
Поне аз мисля така :oops:
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот popo45 » 07 Фев 2009, 22:28

Ясно. Аз затова се усъмних в снемането на регистрацията по моя молба. Доколко има смисъл подобно нещо?

Явно причината да ми поискат свидетелство за съдимост е лошата комуникация между МВР, съда и прокуратурата.

Да предположим, че отида и си снема регистрацията. Това не пречи на "лелката на гишето" да види че еди кой си си е снел регистрацията - това означава че той е имал такава и нищо не пречи пак да поиска свидетелство за съдимост.
т.е. в този случай ще стана жертва на лоша комуникация вътре в МВР.

т.е. може да се окаже, че от една лоша комуникация със се натресал на друга лоша комуникация.

Има много закони но никъде не е написано....който има регистрация да носи свидетелство за съдимост като си вади паспорт. Това се прави по осмотрение в МВР. по същата логика може да искат свидетелство за съдимост и на снетите от регистрация пак по осмотрение.

Този който може да предвиди посоката на тяхното осмотрение ще ми даде правилен съвет.
popo45
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право