начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Моля за съвет

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет

Мнениеот deny82_77_05 » 05 Апр 2009, 03:26

Преди Коледа мъжът ми беше задържан за "Хулиганство",т.е. обида на полицай.
По това време аз не бях в София и той е решил да се оправя сам ,но очевидно неуспешно,като е решил да ми спести новините се оказа в ареста уж за кратко,но не беше мн. кратко.Ето какво точно се случи:Отива мъжът ми със свой колеги да празнуват в "Ст.град" коледено парти пийват си хапват си и по някое време охраната на заведението решават че на тяхната маса ще настанят някъкви "дупета",при което компанията на съпруга ми отказва да напусне масата и става "проблем" според охраната на заведението,излизат навън започват разправийте при което охрата удря двама от колегите на съпруга ми.Става типично българска картинка,по това време 1-а патулка пред заведението седи и наблюдава безучастно когато обаче започват да се намесват и останалите от компанията на мъжа ми патрулките стават 2бр.,и започва разправия с тях кой крив кой прав.и се започва вече с арестите,мъжа ми влиза в конфликт с тях защо досега са седели безучастно,разбира се стига се до обини думи.Не оправдавам мъжа ми който е използвал нецензурни думи,но аз на негово място може би бих била и по-груба,макар че съм майка това е безобразие.Аз изкарах Коледа и Бъдни вечер сама защото някъкви дришлйовци искали масата на която е бил мъжа ми.На следващия ден аз отивам в районното и с наглост ме питат полицайте за какво го търсите като не можете да му помогнете вече,защото бил минал през съдия,казали му да подпише че се отказва от адвокат за да мине "по-леко",и понеже мъжа ми никога не се сблъсквал със съдебната система до сега взел че подписал,и хоп съдията бил сърдит и не мудал глоба а дни,дни с които го лиши от най-святия празник да бъде със сина си и жена си.И на всичко отгоре като прочетох вестника "Труд",лошо ми стана,там изкараха мъжа ми престъпника който всяка вечер ограбва хора в "ст.град",и най-важното пише:(полицията реагира мигновенно и задържа серийния престъпник,който ограбва подпийнали двойки ),е не мога да се примиря,опитвам се оттогава да го забравя,вече е минало,но не мога да се примиря.И нали се сещате че това беше времето в което полицията отчиташе активна дейност заради убития студент,е питам такива като мъжа ми ли трябва да бъдат (отчетени като дейност на мвр),не може ли просто да си свършат тяхната работа.Искам да помоля за съвет,много съм ядосана на пресата която изкара мъжа ми крадец,и на полицията която въши глупости само и само да отчита дейност.Моля за правен съвет,зная че мина доста време,но искам поне гласност на тези роблеми,защото не е само моят съпруг,докато беше там в някъкъв дом повечето момчета бяха такива жертви.И знаете ли какво ми каза охраната на този дом "Не се притеснявай всички тук са с такива бъзи процедури,няма нито е дна глоба за хулиганство,всичко е дни заради убийството в Ст.град -отчитат дейност" .Е това ли е нашето правосъдие,така ли се борим с престъпността?Бих искала да променя поне малко ако мога.Кажете ми какво мога да напрвя с днешна дата?
deny82_77_05
Нов потребител

Re: Моля за съвет

Мнениеот marek972 » 05 Апр 2009, 10:30

"и на полицията която въши глупости само и само да отчита дейност"

като такъв дето върши глупости за да отчита дейност ви давам следния съвет :
обърнете се към адвокат !
marek972
Потребител

Мнениеот marek972 » 05 Апр 2009, 10:39

...и поне него не лъжете :wink:
marek972
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Апр 2009, 10:49

Решението на съда е било абсолютно правилно , така че нищо не може да направите.Описали сте типично хулиганско поведение на съпруга си , което по никакъв начин не може да се толерира или извинява поради това , че е било предизвикано(ако приемем разказа Ви за чиста монета, което силно се съмнявам).Вместо да държите съда и полицията отговорни , че сте останала сама на коледа , по-добре се опитайте да смените "чипа" на мъжа Ви , а като Ви чета , не е лошо и Вашия да си смените.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот system » 06 Апр 2009, 09:41

Като подкрепям REVOLUTION и marek972, си позволявам да добавя следното: доколкото разбирам, съпругът Ви е бил осъден по Указа за борба с дребното хулиганство, като му е било наложено наказание "Задържане в поделение на МВР" за определен срок. Полицаите действително са го "минали" по-леко. Ако бяха започнали дело за хулиганство по НК, тогава нещата нямаше да бъдат никак розови.
Един-двама участници в този форум (те ще се познаят, че говоря за тях) вероятно ще Ви запеят друга песен - как този Указ противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека, как своеволията на полицаите грубо са погазили основното човешко право на мъжа Ви да си изкара празниците с Вас. Но ако питате мен, благодарете се, че мъжът Ви се е отървал само с толкова. За сведение - за хулиганство по НК наказанието е лишаване от свобода до 2 години, а когато е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или когато със своето съдържание са отличава с изключителен цинизъм или дързост - до 5 години.
system
Активен потребител

Мнениеот Lion11 » 06 Апр 2009, 10:16

Да по въпроса за УБДХ тук имаше друга тема- и няма да повтарям аргументите протим този указ(например, че санкцията не подлежи на обжалване). Интересна е ситуацията с чужденците хулиганствали, а според написаното и чупели във Варна(нали -систем знаете за унищож. на чужда движ. вещ какво и къде пише) - http://www.dnes.bg/article.php?id=68687 . Ако българин отиде в Лондон и демонстрира поведение, подобно на описаното в статията нали предполагаш, какви ще са последиците. http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2057591 . А ето и каква санкция е наложена на чужденците хулигани - глоб-ичка от 100 лева - http://www.chernomore.bg/news.php?nid=43987.
Авторката на темата систем не спори , System, че вероятно трябва санкция, но е права, че практиката да се предлага на задържаните лица да подписват, че не искат адвокат е нередна. Дори и да приемем, че лицето е виновно по УБДХ , въпреки това то има право на адв. помощ.

Все пак към питащата ще кажа, че ако санцията е по УБДХ, а не е образуван наказателен процес - написаното от систем е абсолютно точно. Добре е за мъжа ви, че съответните органи за вашия случай не са решили да образуват нак. процес, а последиците за мъжа ви са по УБДХ(ако правилно сме ви разбрали).
И реплика към Систем - не мислите ли, че при добра адвокатска защита, в случая при санкция по указа съдът би могъл да наложи глоба. наистина практиката тези дела да се гледат без адвокатска защита не е удачно(даденото лице при обстановката да е задържано и без познания лесно би подписало, че не иска адвокат)
Lion11
Младши потребител

Мнениеот system » 06 Апр 2009, 10:32

И реплика към Систем - не мислите ли, че при добра адвокатска защита, в случая при санкция по указа съдът би могъл да наложи глоба. наистина практиката тези дела да се гледат без адвокатска защита не е удачно(даденото лице при обстановката да е задържано и без познания лесно би подписало, че не иска адвокат)

Спор няма, че ако това, което казва питащата, е вярно, на мъжа й му е нарушено правото на защита. Макар че, при (доста едностранчиво, но все пак подробно) изложената фактическа обстановка, дори и при големи усилия на някой колега адвокат, вероятността за същата санкция е голяма.
system
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 06 Апр 2009, 11:23

Като се сетих за другата тема :oops: - Указът се нуждае от спешен ремонт, който да го направи по - ефективен, както и съответен на ЕК, само в частта му за необжалваемост на решението за задържане в поделенията :oops: , според мене.Че да престанат спекулациите на тема "правораздаване по невалиден закон", противозаконно лишаване от свобода...Има закон и е валиден, но трябва да се уреди " ефикасно вътрешноправно средство" - обжалване при задържане като санкция.Или поне ТР трябва.Макар да е лошо да се изправят нещата със задължителна практика.
Това е Указ, с ранг на закон, но не е хубаво да е Указ ,в 2009 г.
Няма повторност, предвидена като основание за по-тежка санкция.Има хора с по няколко УБДХ, каква ли е събираемостта на глобите при тези хора?И колко се "изправят"?
Редно е да се покачат санкциите, не до степен на непосилност, защото иначе "санкцията " ще си остане на хартиен носител.
Не са събират доказателства за съдимост по тези дела, а дали човекът е осъждан многократно, особено за хулиганство, при преценката има значение :oops: .И дали е наказван по същия указ многократно има значение.Може да повлияе върху размера на санкцията.Не е едно и също.
Има Тр и Пост.по Указа, но те някак си третират повече материалноправни и са стари.
Трябва да се гарантира на човека правото на жалба/ ако санкцията е задържане/, а сега това няма как да се получи...както ида се размята протокола по ЕК, въззивната инстанция няма как да се произнесе по същество...друго освен да констатира, че е недопустима...Винаги ми се е щяло с вътрешноправни средства да се оправят кривините, а не най-краткия път да минава през Страсубрг. :oops: И от по факти правилни осъждания да се получават по процедура неправилни актове- на финала осъдителни решения на ЕСПЧ.
Лавинообразно нараства броя на хората , който искат преписи на архивирани УБДХ-та в Х РС, за какво ли са им нужни :oops:
Трябва да се пипне указа, защото върши добра работа.Може би трябва да се обмисли ...нещо със способите за доказване при масовите мероприятия/ които не са спортни, а най-често протестни, но има и увлекателно -развеселтилени като на госпожата /, като видеозаписване...Защото предвид краткия срок за произнасяне, трудностите за идентификация в "тълпа", свидетели в тълпа не са свидетели... свидетелите -полицаи сега са дежурни другаде по време на с.з. и т.н...Има много доказат.трудности/ тип "всички се ритаха, биеха, псуваха ..."/.
Адвокатската защита не трябва да се спестява.Макар много често нарушителят да си казва в с.з. ,че не иска и се признава за виновен, и иска да приключат нещата бързо и "ако може глоба".но не винаги е така
deny82_77_05 , ако ще съдите вестници :
И на всичко отгоре като прочетох вестника "Труд",лошо ми стана,там изкараха мъжа ми престъпника който всяка вечер ограбва хора в "ст.град",и най-важното пише:(полицията реагира мигновенно и задържа серийния престъпник,който ограбва подпийнали двойки ),е не мога да се примиря,опитвам се оттогава да го забравя,вече е минало,но не мога да се примиря.

не трябва само Вие да сте си познала своичкия по вестниците.Обикновено с инициали пише, а вие сте свързали съобщението, статията, с Вашия човек.Трябва Ви правна помощ, за да се прецени дали има основание да се претендира обезвреда , ако журнал.писание е откровено недобросъвестно и се твърди невярно позорно обостоятелство или приписва престъпление на конкретен човек, разпознаваем по статията.
Иначе и аз мисля като колегата Систем- могло е да е и по -зле.може да сте спечелили повече, когато сте "загубили " делото по УБДХ.Ако ще съдите държавата, Народа ... Правителството...потърсете правна помощ.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Апр 2009, 12:02

Tука някои (да не ги споменавам - те ще се познаят!) пак са демонстрирали обърканите си представи за право, ред и законност... Това, казвам, че конкретен хулиган (така разбирам описанието на случая!) е "минат леко" (демек - целувай полицейска ръка?) съвсем не оправдава пороците на УБДХ. Той просто си ги има! Няма да повтарям kpavlova - тя го е казала съвсем ясно та дори е добавила неща, за които не бях се сетил като аргументи не само срещу необжалваемостта в този указ, но вече се замислям за смисъла на самото му съществуване в категорията на дублиращите закони!
Колкото до това, че група съдии напуснаха съдебните зали без видима нужда от това и отидоха да съдят по УБДХ набързо, без защита и без право на обжалване прясно пребитите демонстранти срещу правителствната политика ... няма да се повтарям.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот system » 06 Апр 2009, 13:44

plamen_penev каза:
Tука някои (да не ги споменавам - те ще се познаят!) пак са демонстрирали обърканите си представи за право, ред и законност...

Довтаса главният тълкувател на форума, сеячът на (единствено верните според него) форумни мнения за правото, за законите, за българското законодателство и за българската съдебна система, нравоучителят на всички форумци, мерудията на всяко форумно гърне - господин Пенев. Госпожо deny82_77_05, обърнете се към него, ще Ви даде безплатни закопаващи съвети. Успех !
system
Активен потребител

Мнениеот punisher » 06 Апр 2009, 13:48

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
punisher
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Апр 2009, 16:30

Налага се, когато главния форумен шаман, началото и края, върхът на мъдростта, сипе неясни за простолюдието мъдрости, някой да му тълкува :lol:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 06 Апр 2009, 18:06

аз обаче не мога да се съглася с това "казали му да подпише че се отказва от адвокат за да мине "по-леко"
ако знаете какви сериозни проблеми би имал полицейския служител, ако не го е попитал дали желае да се свърже или да му бъде предоставен дежурен адвокат ..
трябва да ви кажа, че в управленията се следи стриктно за това !
айде за пияните роми както и да е :wink: , но според мен съпругът ви е бил попитан, но не се знае в какво състояние е бил когато е давал отговора и се е подписал .
marek972
Потребител

Назад към Наказателно право