начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Луда съседка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Луда съседка

Мнениеот bodurka » 27 Авг 2009, 18:20

Имам следния проблем.Живеем в малък град в един тих квартал с останали 50-60(предимно пенсионери)хора.Аз и съпругът ми сме младо семейство с две деца и живеем в къщата на родителите му.Никога не сме имали проблеми със съседте до момента когато в съседната на нашата къща се прибра от Холандия една жена с дъщеря си.От този момент започнаха и проблемите.Вика полиция за най-малкото нещо,за абсурдни ситуации с мотива,че и шумим.За 20 дена идва полиция сигурно 10 пъти,ходихме да даваме обяснения за подадени жалби срещу нас и т.н. и т.н.Ние не нарушаваме обществения ред,което го доказват и органите на реда,а тая жена не престава да подава жалби за каквото се сети.Кажете ми аз какво да направя?Всички са категорични,че тая не е редовна,а всъщтност никой нищо не може да направи.Може да вика полиция колкото пъти иска и те са длъжни да идват,а моите права каде са?Имам ли изобщо такива?Незнам вече какво да правя.Дайте някакъв акъл щото на мен не ми остана вече.
bodurka
Нов потребител

Re: Луда съседка

Мнениеот andy70 » 27 Авг 2009, 19:03

Щом като всички са категорични, че „тая не е редовна”, то може да пуснете сигнал в прокуратурата за извършване на проверка по чл.155 и сл. от Закона за здравето, но трябва да сте сигурни, че съседите Ви са на Вашето мнение спрямо нейната „нередовност”. Като мине веднъж по тази процедура на задължително настаняване в лечебно заведение, ще й мине изведнъж жалбоманията!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 27 Авг 2009, 20:11

andy70 написа: Като мине веднъж по тази процедура на задължително настаняване в лечебно заведение, ще й мине изведнъж жалбоманията!

Може и така да стане..., но ако не ... мотивирането на лудия е страшно нещо, осочено ако се намери адвокат да му върже на дивотиите и да завежда дела...
Неща познати на практиката.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот andy70 » 27 Авг 2009, 20:15

При положение, че са малък град, мисля, че скоро тази "лудата" ще бъде научена и от полицията, и от прокуратурата и няма да се "връзват" на акъла й. Най-важно в случая е районния инспектор (кварталния по старому), да бъде запознат с нейните деяния.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 27 Авг 2009, 21:13

andy70 написа:При положение, че са малък град, мисля, че скоро тази "лудата" ще бъде научена и от полицията, и от прокуратурата и няма да се "връзват" на акъла й. Най-важно в случая е районния инспектор (кварталния по старому), да бъде запознат с нейните деяния.

Напълно съм съгласен!
Имайки предвид, че прокуратурата има няколко нива, с по няколко прокурора, които трябва да я научат, после съдиите с по две инстанции и така...
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот bodurka » 28 Авг 2009, 13:36

Значи и съседите ни са запознати с всичко това и те горките патят от нея.Жалба подадохме от целия квартал(подписаха се 20 души),че ни притеснява и пак нищо.Като за капак съпругът ми получи акт днес заради викането на полиция повече от 3 пъти на един адрес.И нищо не можем да направим.Ако викнем психолог да я освидетелства и се окаже,че не е нервно болна после може нас да съди за обида(а помежду другото 90%от населението вече е на степен полуда)така,че незнам.Няма закон който да защитава такива като нас цял квартал от една жена(учителка).
bodurka
Нов потребител

Мнениеот bodurka » 28 Авг 2009, 13:43

Запознати са вече всички с нея даже половината полиция познаваме като личности поименно и всеки вдига ръце.Кварталния е много готин човек и той се видя в приключение с нас.Разговаря с нея и пак не тя си знае нейното.
bodurka
Нов потребител

Мнениеот voltron » 28 Авг 2009, 17:28

bodurka написа:Имам следния проблем.Никога не сме имали проблеми със съседте до момента когато в съседната на нашата къща се прибра от Холандия една жена с дъщеря си

Може да става и въпрос на климатизация - там ако е свикнала на друго качество на живот и обществен ред.
Ако не може да докажеш че подава сигнали за да навреди няма какво да направиш.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 28 Авг 2009, 21:38

voltron написа:[Може да става и въпрос на климатизация - там ако е свикнала на друго качество на живот и обществен ред.

Без майтап, но жегите яко ги "възпламеняват"! Направо отключват невероятни писателски способности!!!
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот voltron » 28 Авг 2009, 22:36

nikolai.pachevski написа:
voltron написа:[Може да става и въпрос на климатизация - там ако е свикнала на друго качество на живот и обществен ред.

Без майтап, но жегите яко ги "възпламеняват"! Направо отключват невероятни писателски способности!!!

Kаде са тия жеги. Без майтап ама си е доста хладно това лято.

Полуунието казват се отразява зле на хората
voltron
Потребител

Мнениеот nikolai.pachevski » 28 Авг 2009, 23:09

voltron написа:Kаде са тия жеги. Без майтап ама си е доста хладно това лято.

Полуунието казват се отразява зле на хората

Полуунието се отразява може би, не зная, но времето от юни до средата на септември е пиково за шизофренията във всичките й форми.
Memento mori
nikolai.pachevski
Потребител

Мнениеот bodurka » 29 Авг 2009, 13:19

Незнам кое влияе на лудостта,но нека ви цититрам една от подадените ''жалби'':Г-н Началник,семейството на..........и.......всяка вечер се събират с приятели и ядът и пият в двора си.Моля да обърнете внимание.''Кажете сега това какво е?Жалба ли е?Кой го интересува аз какво правя в двора си?На практика ние не можем да си използваме двора заради нея.Друг случай:на една съседка почина синът и жената не спира да плаче(нормално като загубиш дете мъката е голяма)е тая я питала ''що толко шумно плачеш да не би нещо да ти е зле''.Други съседи им се роди внуче радост голяма е да ама не хората празнуват 4 пъти идва полиция.Е това нормално ли е според вас?И др.такива абсурдни ситуации мога да посоча,но тия май стигат.Благодаря все пак за разбирането и дано на никой не се налага да се разправя с такава като мойта съседка.
bodurka
Нов потребител

Мнениеот voltron » 29 Авг 2009, 20:45

bodurka написа:Кажете ми аз какво да направя?Всички са категорични,че тая не е редовна,а всъщтност никой нищо не може да направи.Може да вика полиция колкото пъти иска и те са длъжни да идват,а моите права каде са?Имам ли изобщо такива?Незнам вече какво да правя.Дайте някакъв акъл щото на мен не ми остана вече.

Много са общи въпросите за да може да се отговори изчерпателно на всички(особено във форум).

За коя община става въпрос. Тя на какво основание е подала жалба/молба може да потърсите в сайта на вашата общината наредба за обществен ред (ако няма сайт може и дирекнто в общината).Какво казват полицаите - идват да проверят сигнал за какво? И всеки път ли е за едно и също? От написаното разбирам че досега не е установено никакво нарушение след всичките сигнали.

Защо предполагате че тя злоупотребява с правото си
''жалби'':Г-н Началник,семейството на..........и.......всяка вечер се събират с приятели и ядът и пият в двора си.Моля да обърнете внимание.

Ако се вдига шум след определени часове може и да и пречи. Може да и пречи и да не е в определени часове, но тогава няма да има основание за да се жали.

Откъде сте сигурни че го прави нарочно - имате ли някакви спорове със съседката. Важно е за доказване на умисъл.
voltron
Потребител

Мнениеот andy70 » 29 Авг 2009, 21:31

Много съм учуден от факта, че „...Като за капак съпругът ми получи акт днес заради викането на полиция повече от 3 пъти на един адрес...”, както твърди Бодурка. За първи път чувам да се съставя АУАН не при констатирано нарушение, а при определена бройка на сигнали за извършено нарушение при положение, че „...Ние не нарушаваме обществения ред, което го доказват и органите на реда...”, т.е. няма констатирано извършено нарушение.
Нещо не ми се връзва!
Бодурка, може ли да напишете във форума описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено както и законните разпоредби, които са нарушени. Ако действително има такъв АУАН, смятам, че е незаконосъобразен. Законът казва, че административнонаказателно производство се образува със съставяне на акт за установяване на извършеното административно нарушение, а не при наличието на определена бройка сигнали за извършено административно нарушение без да е констатирано нарушение.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот voltron » 29 Авг 2009, 21:51

andy70 написа:Много съм учуден от факта, че „...Като за капак съпругът ми получи акт днес заради викането на полиция повече от 3 пъти на един адрес...”,

Това е jus cogens в правото - Три корнера = дузпа :mrgreen:
voltron
Потребител

Мнениеот bodurka » 30 Авг 2009, 06:01

Става въпрос за община Монтана.Нарушен е чл.7ал.1т.1от НООР-Община Монтана.Така по-надолу има друг член на който аз се оповавам чл.10 ал.1иал.2''безпокойство по-голямо от обикновеното''.Става въпрос,че ние действително седим в двора си вечеряме(било сами или с приятели),но никога не е имало музика или викане или пиратки и подобни.Ние си седим кротко тихичко което го доказва и патрула.Е сега не казвам,че седим и се гледаме умно докато вечеряме някой каже нещо другите се смеят вицове такива работи.Никой никога и по никакъв повод никога не е викал полиция в квартала.Та питам сега колко е ''голямо безпокойството''трябва някой да ми мери децибелите ли?Знам ли вече?Или така -правиш квото правиш до 22,00 часа и после всички по креватите.А това,че навън е 40 градуса жега и е още горе-долу светло на кой му пука.А това,че ние сме на по30 години и ни е приятно да се съберем така на никой не му пука.Важното в случая е,че на нея и пречим и това е.Може и да не шумим толкова колкото се заяжда.Само за пояснение веднъж когато извика полиция, пристигнаха ,постояха на улицата и си заминаха ,без нищо да кажат.Беше към 24,00 часа.Никой няма да се сети какво стана нали.Познайте.Госпожата си пипна дрешките и хоп в районното подава жалби срещу нас и срещу патрула,че не са си свършили работата.По средата на ноща.Патрула се върна и казва така:''е ние дойдохме по сигнал,шум нямаше постояхме малко и си заминахме решихме,че има грешка нещо в адреса и така''а то какво било.И др. глупости и т.н. стига вече.Говорих с адвокат лично,за мое съжаление абсолютно нищо не може да се направи закона я защитава от всякаде не са помислили за такива като мен.Съжалявам за което.Благодаря Ви за обясненията и разясненията.
bodurka
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 30 Авг 2009, 09:52

Обжалвайте наказателното постановление. Прочетох Наредбата за опазване на обществения ред на Община Монтана. Толкова разтегливи понятия има вкарани в нея, че в случая наистина ако съседа каже, че сестра ти е .... грозна, то няма как да докажеш че нямаш сестра.
Общинарите са решили даже, че през почивните дни хората трябва да си лягат в 21.00 часа и до 09.00 да не мърдат.
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Наказателно право