начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Пенсионни и здравни осигуровки давност.

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пенсионни и здравни осигуровки давност.

Мнениеот tsipov » 29 Ное 2011, 13:12

На майка ми и предстои пенсиониране и от НАП са и издали акт за някои пропуснати пенсионни и здравни осигуровки за периода 2000-2007.За този период тя е била самоосигуряваща се.Може ли някои от осигуровките да отпаднат по давност.Ако да може ли да ми кажете къде да проверя.В НАП си правят оглушки и не обесняват нищо.Това което намерих аз е от ДОПК чл.171 , но не знам дали и нейните вземания спадат там.
tsipov
Нов потребител

Re: Пенсионни и здравни осигуровки давност.

Мнениеот REVOLUTION » 29 Ное 2011, 13:51

Консултирайте се с адвокат!Иначе сам може да се пробвате като научите какво е давност , кога се спира и прекъсва и съответно какво е действието на спирането и прекъсването.Какво по вид задължение е това за осигуровки.Вадите и съответните редакции на законите уреждащи давността през периода 2000-2007-КСО и ЗЗО.Съответно научавате и материята около действието на нормите във времето.Съответно за материалните и процесуалните. норми.Четете и малко съдебна практика и сте готов.Всичко това в срока на обжалване разбира се, защото трябва да пуснете жалба.Това е!
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Пенсионни и здравни осигуровки давност.

Мнениеот vseznaikoto » 05 Дек 2011, 21:35

За да придобие право на пенсия за старост, майка ви трябва да е навършила нужните години и да има исканият от закона ОСИГУРИТЕЛЕН стаж - това означава да са и внасяни осигурителни вноски от работодател, при който е работела по трудов договор. За периодите, през които е била самоосигуряващо се лице, тя трябва сама да внася осигурителни вноски върху миналния доход, определен със ЗБДОО към момента на внасяне на вноските( за тази година е 420 лева за самоосигуряващи се лица) . Ако има вноски, които е пропуснала да внесе, може да направи това, а и е необходимо за да получи пенсия. Правото и на пенсия ще възникне от датата на внасяне на осигурителните вноски( размера на осигурителните и вноски ще е 17, 8 % за лицата родени преди 1.01.1960 г).
vseznaikoto
Младши потребител

Назад към Осигурително право