начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НЕ МИ ИЗДАВАТ СКИЦА???

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЕ МИ ИЗДАВАТ СКИЦА???

Мнениеот Софиянец » 25 Май 2004, 16:35

Какъв е този закон,заповед,наредба, който чакат да влезе в сила -та ми отказват да ми издадът скица, имат ли право и какво да правя?
Софиянец

Re: НЕ МИ ИЗДАВАТ СКИЦА???

Мнениеот donna » 25 Май 2004, 17:07

след като не ти издават обжалвай , предполагам ,че са ти казали ,че не е готов новия кадастър , това е без значение обжалвай си , става въпрос за скица
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 25 Май 2004, 17:27

Драги Софианец,
Ще ВИ даде съвет Варненец.

относно поставеният от Вас казус.

Издаването на скица е вид административна услуга , и поради това си качество към този вид услуги се прилага ЗАОФЮЛ.Именно там, в (чл 17 (1) Административната услуга може да бъде извършена като устна справка, експертиза, устна или писмена консултация, издаване на удостоверение, схема, чертеж, скица или друг документ, материални действия и в друга подобна форма), е посочено като услуга издаването на исканият от Вас документ.

Относно ОТКАЗА:

чл. 18 ал 1 Извършването на административна услуга се отказва с мотивиран акт.
(2) Отказът да се извърши административна услуга се съобщава в 3-дневен срок от издаването на акта чрез уведомяване на заинтересуваното лице, а когато адресът му не е известен или то не живее на посочения адрес-чрез поставяне на съобщение на таблото за обявления на съответната администрация или организация или по друг обичаен начин. По искане на заинтересуваното лице може да му бъде предоставено копие от мотивирания отказ.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ:
Обжалване по административен ред

Чл. 22.. (1) Отказът за извършване на административна услуга може да се обжалва по административен ред.
Чл. 23.. (1) Отказът на длъжностно лице да извърши административна услуга може да се обжалва пред ръководителя на администрацията или организацията, към която то принадлежи.
2) Отказът на административен орган да извърши административна услуга може да се обжалва пред непосредствено по-горестоящия административен орган.
Чл. 25.. (1) Жалба срещу отказ може да подаде лицето, на което е отказано извършването на административната услуга.
Чл. 26.. (1) Жалбата се подава в 7-дневен срок от съобщението по чл. 18, ал. 2, а когато се оспорва отказ по чл. 19-в 7-дневен срок от извършването на административната услуга.
(2) Мълчаливият отказ може да се обжалва в двуседмичен срок от изтичането на срока по чл. 16.
(3) Съдържанието на документ може да бъде оспорено в 7-дневен срок от узнаването му.
Чл. 27.. (1) Жалбата се подава в писмена форма. В жалбата се посочва до кого тя се подава, какво се обжалва, името и адресът на жалбоподателя и неговите оплаквания и искания.
(2) Обжалването може да бъде направено и устно, когато има установен ред за регистрация и разглеждане на устно направени жалби от ръководителите на съответната администрация или организация. В случаите на отказ да бъде регистрирана устно направена жалба, както и когато тя бъде устно отхвърлена, жалбоподателят може да я подаде в писмена форма.
(3) Към жалбата се прилагат или представят писмените доказателства, на които жалбоподателят се позовава. С нея може да се иска събирането на доказателства за факти и обстоятелства, които не са взети предвид при издаването на документа или при постановяването на отказа.
Чл. 28.. (1) Неподадените в срок или нередовни жалби се връщат на подателя срещу разписка. Ако нередовността в жалбата може да бъде отстранена, административният орган определя срок за това.
(2) В 7-дневен срок от връщането на жалбата може да се поиска възстановяване на срока, ако пропускането се дължи на особени непредвидени обстоятелства. Към искането се прилага върнатата жалба. Възстановяване на срока може да бъде поискано и при условията и по реда на чл. 27, ал. 2.
(3) Ако искането за възстановяване на срока е основателно, се дава ход на жалбата, а ако е неоснователно-жалбата се оставя без разглеждане.
Чл. 29.. (1) Жалбата може да бъде подадена и чрез извършващия административната услуга.
(2) В 7-дневен срок от получаването на жалбата извършващият административната услуга може да преразгледа въпроса и да извърши исканата услуга, съответно да извърши услугата в исканата форма или да издаде нов документ. В тези случаи той е длъжен да уведоми заинтересуваното лице. Съдържанието на новия документ подлежи на обжалване по административен ред на общо основание.
(3) Когато извършващият административната услуга не намери основание за пререшаване на въпроса, той изпраща незабавно жалбата заедно с цялата преписка на компетентния да я разгледа орган.
(4) При условията на ал. 1 и в едномесечен срок от съобщаването може да се преразгледа и отказ, който не подлежи на обжалване по административен ред.
Чл. 30.. Компетентният да разгледа жалбата орган постановява решението си, след като обсъди обясненията и възраженията на жалбоподателя. Той може да обсъди и нови доказателства, за събирането на които се прилага съответно чл. 15.
Чл. 31.. (1) Компетентният да разгледа жалбата орган се произнася по нея най-късно две седмици от постъпването и.
(2) Компетентният да разгледа жалбата орган се произнася с мотивирано решение, с което отменя отказа да се извърши административната услуга, съответно решението за издаване на документа, чието съдържание се оспорва, или отхвърля жалбата.
(3) Когато незаконосъобразно е отказано извършване на административна услуга, компетентният да разгледа жалбата орган задължава извършващия административната услуга да стори това, като му определя и срок.
(4) Когато следва да се издаде друг документ, компетентният да разгледа жалбата орган връща преписката на извършващия административната услуга със съответните задължителни указания.
Чл. 32.. Решението, с което се отхвърля жалбата, се съобщава на заинтересуваните лица в 3-дневен срок от постановяването му.

Обжалване по съдебен ред

Чл. 37.. (1) Отказите за извършване на административни услуги, както и решенията за издаване на документи, които удостоверяват факти с правно значение или в които се признава или отрича съществуването на права и задължения, могат да се обжалват и пред съд.
(2) Съдържанието на документ не може да бъде обжалвано пред съд.
Чл. 38.. Споровете относно законосъобразността на отказите за извършване на административни услуги, както и решенията за издаване на документи, които удостоверяват факти с правно значение или в които се признава или отрича съществуването на права и задължения, са подсъдни на окръжните съдилища по реда на Закона за административното производство или на Върховния административен съд по реда на Закона за Върховния административен съд в зависимост от органа, издал акта.
Чл. 39.. Засегнатите лица могат да подават жалба, след като е изчерпана възможността или е изтекъл срокът за обжалване по предвидения в раздел I административен ред.

В ОБЩИ ЛИНИИ ТОВА са вашите възможности.
Бих Ви посъветвал освен с Жалб асрещу отказа, да подадете и Жалба срещу лицето или групата служители отказали ви издаването на скица за недобросъвестно изпълнението на трудовите си задължения ( тъй като съг. чл 3 т.1 ЗДс) лицата , издаващи скица, не са държавни служители - те са наети по трудови договори . Като основание посочете неизпълненеи на задълженията по чл 125 Кт във връзка с чл 186 Кт.

Убеден съм , че ДУХОВЕТЕ ЩЕ СЕ РАЗДВИЖАТ!

УСПЕХ!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 25 Май 2004, 17:29

А, сега видях , че си бил аизчерпателна)))))
Е, надявам се, и аз да помогна на Г-на )))))

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 25 Май 2004, 17:44

Представям ви и примерен ОБРАЗЕЦ, която разбира е трябв ад апреправите към вашият случай на Жалба за неизпълнение н атрудовите задължения.

До Кмета на Район……….–гр. …………

Ж а л б а
от

………………………

срещу ………………..– ........................при район ………….

Г-н Кмет,

На …………..г. подадох Жалба с вх. № срещу административен акт издаден на 13.02.2004 от техническата служба при Кметство………………..”, с който ми се отказва удовлетворяване на молба с вх.№ АГ-2-9400/А-10/ от 19.01.2004 г относно одобряване на инвестиционен проект за промяна предназначение на гараж № 7 в магазин за хранителни и промишлени стоки находящ се в ПИ №6, по плана на 13-ти подрайон на …………..
В законоустановеният срок в чл. 26 ал. 1 ЗАП във връзка с чл. 216 ал. 3 ЗУТ документацията не беше предадена от ………………………….на по-горестоящият административен орган компетентен да разгледа Жалбата а именно на Н-ка на РДНСК – гр. Варна съгл. чл. 216 ал. 2 ЗУТ. С това свое бездействие ………………………..нарушава разпоредбите на чл. 216 ал.3 ЗУТ във връзка с чл.26 ал.1 ЗАП във връзка с чл. 126 т.4, т.12 предл. първо във връзка с чл. 125 КТ. Тези нарушения същевременно уронват престижа и доверието на гражданите към институцията в която работи тези нарушения са основание за налагане на дисциплинарно наказание съгл.186 КТ, тъй като съгл. чл. 3 т.2 ЗДС лицето …………………не е държавен служител.
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 25 Май 2004, 17:47

аз имах такъв случай ,там кмета ми отказа и обжалвах , само дето от областна управа ме пратиха в 3 глуха и решиха ,че скицата е акт по ЗУТ и следва направо да се обжалва пред ОС и пратиха преписката с тоя мотив там , там настъпи хаоса спор за подсъдност ,ВАС се произнесе с определение ,че компетентен е областен управител и че скицата не е акт по ЗУТ /не си спомням члена от ЗУТ а и не ми се рови сега /,докато трая този хаос взеха че приеха новият кадастрален план на населеното място и аз си извадих скицата направо от Агенцията по кадастъра

УРА -ВСИЧКО ТОВА ТРАЯ САМО ГОДИНА И ПОЛОВИНА
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 25 Май 2004, 17:54

Драга Донна2,
Наистина са те объркали . Скицата е кумент по ЗАОФЮЛ съгл. чл 17 от този закон, а не по ЗУТ.

СЪЖАЛЯВАМ , ЧЕ СИИЗГУБИЛА 1,5 ГОД. АКО СЕ БЕШЕ ОБАДИЛА - ЩЯХ ДА ТЕ ПОСЪВЕТВАМ)))

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 25 Май 2004, 18:02

АЗ СИ ОБЖАЛВАХ ИМАХ ОТКАЗА НА КМЕТА НА ОБЩИНАТА ,ТОЙ СЕ ОБЖАЛВА ПРЕД ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ ТОЙ ПЪК ОТ СВОЯ СТРАНА ИЗПРАТИ ПРЕПИСКАТА ДИРЕКТНО В СЪДА ВЪЗРАЖЕНИЕТО ЗА ПОДСЪДНОСТ БЕ НАПРАВЕНО ОТ МЕН СЪДА ИЗПРАТИ ДЕЛОТО ВЪВ ВАС ТОЙ СЕ ПРОИЗНЕСЕ И ВЗЕХА ЧЕ ПРИЕХА НОВИЯ КАДАСТЪР В ТОВА ВРЕМЕ

ЮРИСТИТЕ ПРИ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ СЕ БЯХА "ОБЪРКАЛИ" НЕЩО .......АМА .......АЙДЕ НАЛИ ВСИЧКО СЕ ОПРАВИ А ДЕЛОТО МОЖЕШЕ ДА ПРОДЪЛЖИ МНОГО ДЪЛГО СЛЕД КАТО СИ ПОЛУЧИХ СКИЦАТА ПРЕКРАТИХ ВСИЧКО ТОЕСТ ОТТЕГЛИХ ЖАЛБАТА ВЕЧЕ БЕШЕ БЕЗПРЕДМЕТНА
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 25 Май 2004, 18:06

Прочете ли последното написано от мен поповод н ачл 68 ал 4 Кт ? ДОННА2?
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 25 Май 2004, 18:13

ДА прочетох го , по мое мнение договора е станал бесрочен само по силата на закона ,но един установителен иск нито пречи нито вреди , съда предполагам че ще се произнесе с решение ,че в случая договора е бесрочен , е това може да се приеме като мярка и обеца на ухото някои хора да не сключват до бескрай верижни срочни трудови договори
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 25 Май 2004, 18:36

ДА ДОНАА2, ДА!!!!!
КАЖИ , ЧЕ СЪМ ПРАВ!!!!!
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ !!!!!!
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 25 Май 2004, 18:44

е ез мисля че договора е станал бесрочен по силата на чл.68 ал.4 от КТ , но както казах и по-горе нищо лошо не е направено щом сте завели установителен иск относно тоя факт ,така ще стреснете доста работодатели
donna
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 25 Май 2004, 21:30

Ей, не го признаваш !!!!!
Кажи го - толкова ли е трудно ?
Милата....))))
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Софиянец » 27 Май 2004, 10:21

Благодаря за мнението Ви, но......... нима смятате ,че един нормален човек/ за какъвто се смятам/ ще тръгне да обжалва пред 2,3 инстанции и служби -1-2 години , за една скица???
Това може да го направи само някой юрист-мазохист/ или ако му е в реда на службата/ ..........
Кажете ми МОЛЯ , как да извадя скица за имот, за който нямам нотариален акт ,а искам да правя -обстоятелствена проверка??? Благодаря предварително.
Подкуп ли да давам или да се правя на глупак и да правя жалби???
Софиянец

Мнениеот Иван » 27 Май 2004, 11:54

Едно по-различно мнение:
Нотариуса също има право да изиска издаване на скица по реда на служебно събиране на доказателства. Не виждам пречка, като се обърнете към нотариус, същият с писмо да изиска от съответната служба издаване на скица.
Иван

Мнениеот Софиянец » 27 Май 2004, 12:22

Благодаря Ванка , ще пробвам този модел.
Софиянец

Мнениеот Бургаски вечери » 28 Май 2004, 09:16

Абе и при нас правят проблеми ,какво щте правим???
Бургаски вечери

Мнениеот boba » 28 Май 2004, 09:19

Областните управители не са ли обжалвали заповедите на тези кметове? Мисля, че и при влизането в сила на ЗУТ имаше подобни проблеми, но много бързо бяха решени.
boba

Мнениеот donna 2 » 28 Май 2004, 10:01

а дали ще му я издадат , от опит няма със същия аргумент и тогава пак обжалване
donna 2

Мнениеот пич » 28 Май 2004, 12:42

Идиотите по общините-НИКОГА НЕ СВЪРШВАТ, а корумпираните също.
За всеки нов закон, измислят какви ли не други пречки , които да те карат да им бутнеш , за да си свършиш работата .
Нямам идеа, как ще се справиш брато , но не се набутвай в съдебната система- там е като в блато с тресавище-НЯМА ИЗМЪКВАНЕ, а нищо не постигаш.
Ако не съм прав- покажи ми един доволен от съдебната система/ без да е използвал несъдебни методи/.Успех ти желая.
пич

Назад към Административно право