начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013, vol. 1

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013

Мнениеот valerieva_d » 31 Яну 2013, 21:21

asgeirs написа:Здравейте колеги,
удостоверението за псих. от диспансера на Екз.Йосиф 59 ли трябва да го вземем ?
Имате ли представа колко кандидати ще се явят.Цифрата която чух не е много приятна-над 1000.
Не знам дали е възможно .
Ако не ми отговорите , желая приятно четене.Аз смятам да отделя 2-3 часа тази вечер .

Предполагаме около 1000 човека, напълно възможно си е ;)
valerieva_d
Потребител

Мнениеот dedra » 01 Фев 2013, 10:54

ПРОТОКОЛ ОТ 31.01.2013

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :
ПРИЕМА график за обявяване на конкурси в отделни органи на съдебната власт, както следва:
10.1. В периода м. февруари – м.март 2013 г. за заемане на длъжността „съдия” във Върховен административен съд, Върховен касационен съд и районните съдилища, след обобщаване на информацията за наличието на свободни длъжности в тези органи.
10.2. В периода м. юни – м.юли 2013 г. за заемане на длъжността „съдия” в апелативните съдилища, специализирания наказателен съд, окръжните и административните съдилища, след обобщаване на информацията за наличието на свободни длъжности в тези органи.
10.3. В периода м. февруари – м.март 2013 г. за заемане на длъжността „прокурор” във Върховна административна прокуратура, Върховна касационна прокуратура и районните прокуратури, след обобщаване на информацията за наличието на свободни длъжности в тези органи.
10.4. В периода м. юни – м.юли 2013 г. за заемане на длъжността „прокурор” в апелативните прокуратури, специализираната прокуратура и окръжните прокуратури, след обобщаване на информацията за наличието на свободни длъжности в тези органи.
dedra
Потребител

Мнениеот kmonev » 01 Фев 2013, 14:14

Аз не знам след миналогодишния конкурс дали останаха изобщо свободни бройки за първоначално назначаване. И да има ще се минимални.
kmonev
Потребител

Мнениеот law8383 » 01 Фев 2013, 17:34

Колеги,понеже ще се явявам и на двата конкурса,може ли някой,който вече е подал документи да ми отговори на въпроса възможно ли е към единия от комплектите да се приложи копие или заверен препис от удостоверението на психиатъра,а към другия да се приложи оригиналния документ или са необходими два оригинални екземпляра от удостоверението по всеки от комплектите?Благодаря предварително!
law8383
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 01 Фев 2013, 17:59

Колега, изрично за това се обаждах да попитам и ми казаха , че дипломата, удостоверението за правоспособност, свидетелството за съдимост и от психиатъра в единия комплект може да са оригиналите, а в другия просто ксерокопия на оригиналите, сами щели да си ги сравнят
valerieva_d
Потребител

Мнениеот law8383 » 01 Фев 2013, 18:05

Благодаря много!И аз така си мислех,но все пак исках да съм сигурен,че не греша.
law8383
Младши потребител

Мнениеот elina_blue » 01 Фев 2013, 18:19

Колеги, по смисъла на Чл. 164. (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., бр. 42 от 2009 г.) За съдия в районен съд и прокурор в районна прокуратура се назначава лице, което има най-малко три години стаж.
За стаж брои ли се юридически стаж на длъжност юрисконсулт и после стаж, натрупан като вписан адвокат, а 6 месечния стаж преди правоспособността, предполагам не се брои нали?
elina_blue
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 01 Фев 2013, 19:22

6 мес. не се брои
valerieva_d
Потребител

Мнениеот federer » 02 Фев 2013, 13:40

Колеги искам да ви попитам относно автобиографията дали има значение дали е със свободен текст или стандартния европейски формат, който е като таблица??? Чудя се как е по-добре
federer
Младши потребител

Мнениеот andro_sh » 02 Фев 2013, 14:11

искам да попитам ,понеже за парви пьт ще се явявам на такъв конкурс,как минава изпита писмения.Пише че ще има 10 казуса по наказателните,смисал това ли е само или,или има още въ.проси.И автобиографията задалжително ли трябва да е напечатана:),конкретно за младши прокурор въпросите,само от наказателно правните ли са,благодаря!
andro_sh
Нов потребител

Мнениеот valerieva_d » 02 Фев 2013, 15:10

federer написа:Колеги искам да ви попитам относно автобиографията дали има значение дали е със свободен текст или стандартния европейски формат, който е като таблица??? Чудя се как е по-добре

Можело и cv да е
valerieva_d
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 02 Фев 2013, 15:14

andro_sh написа:искам да попитам ,понеже за парви пьт ще се явявам на такъв конкурс,как минава изпита писмения.Пише че ще има 10 казуса по наказателните,смисал това ли е само или,или има още въ.проси.И автобиографията задалжително ли трябва да е напечатана:),конкретно за младши прокурор въпросите,само от наказателно правните ли са,благодаря!

1.На писмения се тегли 1 казус и се решава.това е.
2. Не съм осведомена, предполагам ,че може и двете
3. за прок. - предполагам само наказателно за устния :roll:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот ozzo_123 » 02 Фев 2013, 16:29

И сега, като не съм заверил копието на трудовата си книжка, какво правим? Не ме допускат? Просто според мен това е някакво тъпо обяснение, че са сложили в конкурс, в който не ти искат юридически или трудов стаж, такова изискване! Взе да ми писва от тъпотиите им! Каква справка ще искат от работодателя ми, че той може да ме изиграе гаден номер! Тъпотии! На Цв.Цв. простотията да се правят справки ставаш или не ставаш за магистрат. Ами да върнат едновремешните характеристики от управляващата партия! ВСС вместо да улеснява тези процедури, ги усложнява. Ясно е защо го правят.Живи и здрави да са на майка си и баща си!
Все пак, никой ли не е подавал без трудова или служебна книжка?
ozzo_123
Младши потребител

Мнениеот possitiv3 » 02 Фев 2013, 16:35

ozzo_123 написа:И сега, като не съм заверил копието на трудовата си книжка, какво правим? Не ме допускат? Просто според мен това е някакво тъпо обяснение, че са сложили в конкурс, в който не ти искат юридически или трудов стаж, такова изискване! Взе да ми писва от тъпотиите им! Каква справка ще искат от работодателя ми, че той може да ме изиграе гаден номер! Тъпотии! На Цв.Цв. простотията да се правят справки ставаш или не ставаш за магистрат. Ами да върнат едновремешните характеристики от управляващата партия! ВСС вместо да улеснява тези процедури, ги усложнява. Ясно е защо го правят.Живи и здрави да са на майка си и баща си!

СЪС САМИЯ ФАКТ, ЧЕ НАМЕСВАШ ЦВ.ЦВ., ВМЕСТО МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО ГОВОРИ ДОСТАТЪЧНО ЗА ТОВА ДАЛИ ВЪОБЩЕ ЗАСЛУЖАВАШ ДО КОНКУРС ДА СИ ДОПУСНАТ. НАПУСНИ!
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот soniia » 02 Фев 2013, 16:40

ozzo_123 написа:И сега, като не съм заверил копието на трудовата си книжка, какво правим? Не ме допускат? Просто според мен това е някакво тъпо обяснение, че са сложили в конкурс, в който не ти искат юридически или трудов стаж, такова изискване! Взе да ми писва от тъпотиите им! Каква справка ще искат от работодателя ми, че той може да ме изиграе гаден номер! Тъпотии! На Цв.Цв. простотията да се правят справки ставаш или не ставаш за магистрат. Ами да върнат едновремешните характеристики от управляващата партия! ВСС вместо да улеснява тези процедури, ги усложнява. Ясно е защо го правят.Живи и здрави да са на майка си и баща си!

За длъжности в съдебната система винаги се иска копие от трудова или осигурителна книжка. Предишните работодатели, така или иначе ги виждат от СV-то.
Справките дали ставаш или не ставаш за магистрат не са измислени от Цветанов, винаги са се правели и ще продължават да се правят проучвания, което според мен си е напълно нормално.
Вече и голяма част от частните фирми си правят проучвания, като провеждат разговори с предишния работодател.
soniia
Младши потребител

Мнениеот ozzo_123 » 02 Фев 2013, 16:50

Позитив 3,
Защо да намесвам Министърът на правосъдието, след като правилата се приемат от ВСС, а Министъра има само съвещателен глас и председателства заседанията на ВСС? А това кой ще напусне или не има кой да го решава! Вземи да си припомниш, под чий натиск сложиха в Правилата тези изисквания за справки. И редно ли е, според някаква си справка примерно от МВР да не станеш магистрат, а следващия класиран след теб? Я помисли малко защо е направено?

Преди няколко години не се изискваше при кандидатстване в тези конкурси заверено копие от служебна или трудова книжка. Не съм съгласен да ми звънят на предишния работодател, ако си в добри отношения с него ще си приложиш характеристиката, която той е длъжен да ти издаде при напускане на работа, независимо от основанието за напускане.
ozzo_123
Младши потребител

Мнениеот andro_sh » 02 Фев 2013, 17:32

valerieva_d написа:
andro_sh написа:искам да попитам ,понеже за парви пьт ще се явявам на такъв конкурс,как минава изпита писмения.Пише че ще има 10 казуса по наказателните,смисал това ли е само или,или има още въ.проси.И автобиографията задалжително ли трябва да е напечатана:),конкретно за младши прокурор въпросите,само от наказателно правните ли са,благодаря!

1.На писмения се тегли 1 казус и се решава.това е.
2. Не съм осведомена, предполагам ,че може и двете
3. за прок. - предполагам само наказателно за устния :roll:

mersi :)
andro_sh
Нов потребител

Мнениеот andro_sh » 02 Фев 2013, 17:48

някой би ли ми обеснил от къде точно ж сайта на всс,се намира декларацията и заявлението за подажане на документите.:)
andro_sh
Нов потребител

Мнениеот soniia » 02 Фев 2013, 17:53

ozzo_123 написа:Позитив 3,
Защо да намесвам Министърът на правосъдието, след като правилата се приемат от ВСС, а Министъра има само съвещателен глас и председателства заседанията на ВСС? А това кой ще напусне или не има кой да го решава! Вземи да си припомниш, под чий натиск сложиха в Правилата тези изисквания за справки. И редно ли е, според някаква си справка примерно от МВР да не станеш магистрат, а следващия класиран след теб? Я помисли малко защо е направено?

Преди няколко години не се изискваше при кандидатстване в тези конкурси заверено копие от служебна или трудова книжка. Не съм съгласен да ми звънят на предишния работодател, ако си в добри отношения с него ще си приложиш характеристиката, която той е длъжен да ти издаде при напускане на работа, независимо от основанието за напускане.

Чл. 181. (1) от ЗСВ (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) В конкурса за младши съдии и младши прокурори може да участва лице, което отговаря на изискванията по чл. 162.

(2) В конкурса за първоначално назначаване може да участва лице, което отговаря на изискванията по чл. 162 и има стажа по чл. 164 за длъжността, за която е обявен конкурсът.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) За участие в конкурса в администрацията на Висшия съдебен съвет се подава заявление, към което се прилагат следните документи:

1. подробна автобиография, подписана от кандидата;

2. нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността "Право”;

3. нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност;

4. свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по този закон;

5. медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване;

6. нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка;

7. други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

Колега, пpочети закончето и пpестани да ни занимаваш с глупусти.

Най - малкото това изискване нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка е заложено в ЗАКОН, а не в Пpавила на ВСС.
Вместо да се опитваш да pазкpиваш някакви конспиpации, седни и пpочети 2 pеда.
soniia
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 02 Фев 2013, 19:08

andro_sh написа:някой би ли ми обеснил от къде точно ж сайта на всс,се намира декларацията и заявлението за подажане на документите.:)

В раздел вътрешни актове на ВСС
valerieva_d
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити