начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

новация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

новация

Мнениеот apd » 23 Авг 2004, 11:21

Колеги, искрено съм впечатлена от дискусията ви по въпроса за лихвите. С надежда да чуя подобни компетентни и интересни отговори, ви задавам следния въпрос: превалутирането на един вече отпуснат банков кредит, е ли е новация по смисъла на чл. 107 от ЗЗД?
apd

Re: новация

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 23 Авг 2004, 12:04

добър въпрос.
превалутирането = погасяване на кредита с валута различна от тази по първоначалния договор
според мен не би трябвало да има новация , защото съм убеден,ч е между страните не е имало намерение за новация.
мисля си ,че ситуацията за която говориш - в едни ден банката просто ти е дала документи по които вече трябва да плащаш ти или твоите клиенти в евро .
ако е така това по скоро е промяна на един от елементите по договора за кредит, а не новация , защото иначе банката щеше да се наложи да ти гласува нов кредит /нов дълг/ като преди това е трябвало да закриеш кредитната линия /да погасиш стария дълг/. почти 100 % съм убеден , че това не е се е случило.
от обърканите ми разсъждения до момента /все пак е понеделник/ си мисля ,ч е има само промяна на елемент от договора за кредит.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот младежа » 27 Авг 2004, 08:28

Абсолютна НОВАЦИЯ ....Така кредитните милионери изтеглили левове при един курс на долара..... НЕ ГО ВРЪЩАТ , а после върнаха за " жълти стотинки" за сметка на всички останали.......
Това е мое мнение, като страна по кредитен договор...., ОТКЪДЕ НАКЪДЕ БАНКАТА ЩЕ МИ ИСКА НЕЩО/ друга валута/ , което не ми е дала????
Ами да взема да върна на банката сливи или мушмули тогава, и те имат пазарна стойност.......
младежа

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 27 Авг 2004, 09:36

колега ако си виждал договор за кредит с банка би трябвало да ти е ясно , че са предивдени клаузи, които й дават парво да прави каквото си иска. ако не се съгласиш на промяната на валутата най - вероятно да иска предсрочно погасяване на кредита и прекратяване на договора.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Назад към Ипотека