- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прехвърлен съсобствен апартамент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
прехвърлен съсобствен апартамент
Разведен съм от 2 месеца,семейното жилище съдът определи да ползваме с бившата ми съпруга и пълнолетна дъщеря,дело за делба не сме водили.Получих писмото за дължимия данък сгради и от там видях , че бившата ми жена е прехвърлила част от апартамента на дъщерите ни без аз да съм участвал в сделката.Как да оспоря извършеното без мое знание и съгласие прехвърляне?В този случай мога ли да заведа дело за делба и кога : преди да оспоря прехвърлянето или след това?
- eda
- Младши потребител
Re: прехвърлен съсобствен апартамент
Ако "прехвърлянето" е извършено с дарение на дъщерите Ви, след влизане в сила на решението за развода, нищо не може да оспорвате, тъй като ползването е предоставено на двамата, но след развода съпружеската имуществена общност, се трансформира в обикновена съсобственост.
Ако прехвърлянето е извършено под формата на продажба, може да претендирате изкупуване на "продадената част" при същите условия, т.е. при същата цена, тъй като съпругата Ви би била длъжна да предложи първо на Вас да закупите ид. части от имота, и чак след като откажете, може да продаде на друг.
Колкото до делото за делба, няма проблем, това е Ваше право, независимо от прехвърлянето.
Ако прехвърлянето е извършено под формата на продажба, може да претендирате изкупуване на "продадената част" при същите условия, т.е. при същата цена, тъй като съпругата Ви би била длъжна да предложи първо на Вас да закупите ид. части от имота, и чак след като откажете, може да продаде на друг.
Колкото до делото за делба, няма проблем, това е Ваше право, независимо от прехвърлянето.
- mindhunter
- Нов потребител
Благодаря Ви,но как да претендирам за изкупуване на прод.част-по реда на чл.33 от ЗС или има друг ред2
- eda
- Младши потребител
Жена ви е дарила своята част на дъщеря си и не виждам защо да не го направи.Вие не сте загубили своя дял-имотът е ваш и на детето ви.Законът не я задължава да ви уведоми какво смята да прави с неговата част.Просто не разбирам защо и какво повече искате от тях?
- галина
Там е работата , че май не е дарила само своята част , защото когато поисках да извадя данъчна оценка на апарт. ми отказаха поради обстоятелството,че не фигурирам никъде .Въпросът ми беше какво да направя в този случай?
- eda
- Младши потребител
Ако е прехвърлила целия имот,без да го притежава целия,то значи че тук е намесен нотариус.Не би могло да е иначе.За да сте сигурен,направете справка в службата по вписванията при районния съд по местонахождение на имота.След справка по ЕГН на жена ви и на дъщеря ви,ще ви кажат точно какво и как е станало. Ако се окаже,че целия имот е бил отчужден,то тогава се обърнете незабавно към адвокат.той знае какво да прави.
- галина
moje da go e prehvarlila tochno predi razvoda kato za sapruga e ostavala vazmojnostta da ospori prehvarlianeto v 6 mesechen srok ot uznavaneto.. no toi veche ne e saprug i vsashtnost pri razvoda ne e poluchil edna vtora ot apartamenta zashtoto veche e bil daren...
kazusa moje da izleze malko nestandarten...
kazusa moje da izleze malko nestandarten...
- Anastassia Terzieva
Според мен възможно е съпругата Ви въобще да не е прехвърляла своя дял от апартамента,а просто въз основа на решението за развод да е направила промени в партидата на имота в частта относно данъчно задължените лица.Ако е присъдено до навършването на пълнолетие на децата апартамента да се ползува от съпругата Ви заедно с дъщерите Ви,тя може би ги е декларирала като ползватели,тъй като през този период Вие нямате право да ползвате апартамента и не сте данъчнозадължено лице за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.
Не съм юрист.Предположението ми се базира единствено на наблюдения от практиката.Просто според мен може да няма сделка,а само погрешно деклариране.
Господа юристи,моля за Вашето мнение дали децата се явяват ползватели в такъв случай.
Не съм юрист.Предположението ми се базира единствено на наблюдения от практиката.Просто според мен може да няма сделка,а само погрешно деклариране.
Господа юристи,моля за Вашето мнение дали децата се явяват ползватели в такъв случай.
- Анонимен
Благадаря на всички ви,колеги,защото с мненията си ми помагате.Установихме,че бившата е дарила своята 1/2 от апартамента на дъщерите.Сега си мисля,че евентуалното дело за делба,което ще заведем трябва да се насочи и към дъщерите.Сложничко е,защото това,което има да се дели не е само въпросния ап. , а и къща в село.Ако някой е имал подобен казус и го е разрешил , моля споделете!
- eda
- Младши потребител
schitam, che v sluchaia polzvaneto ne e vyv veshtno praven smisyl, a po skoro v obligacionen
- 8178
Zdraveite, az sam pomo6tnik-notarius pri notarius nomer 304 na Notarialnata Kamara. Iskam da vi otgovorq, 4e e vajno kakvo pi6e v re6enieto za razwod. Delba ne e neobhodimo da ste vodili. Nai-veroqtno apartamentat e ostanal v rejim na sasobstvenost ot idealni 4asti. Biv6ata vi sapruga moje da prodade idealnite si 4asti na kogoto pojelae, sled kato vi pokani dobrovolno da izkupite neiniq dql. No tq moje i da e prehvarlila idealnite si 4asti na da6terq si sas sdelka na darenie, togava ne e nujno da vi kani da izkupite dela i, nito e nujno va6eto saglasie. Tova ozna4ava, 4e vie ste sasobstvenik s noviq sobstvenik na idealnata 4ast. Toest i dvamata ste sobstvenici na 1 apartament. Po princip apartamentite sa nedelimo nedvijimo imu6testvo. Taka 6te si ostanete sasobstvenici sas da6terq si. Ako iskate da se delite, ili po nqkakav na4in da izgonite drugata sasobstvenica- trqbva da q pomolite da vi prodade neinata idealna 4ast. Tova e. Ne vi savetvam da vodite dela, za6toto notariusite ne sa prosti hora i nqma da riskuvat karierata si s uni6tojaema sdelka. Nai0veroqtno prehvarlqneto e stanalo 4rez darenie, sledovatelno ni6to ne moje da osporvate, ami dobrovolno se razberete s da6terq si. Ako ima ne6to drugo- pi6ete mi.
- iana blagoeva
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|