начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Електронен документ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Електронен документ

Мнениеот alexandar25 » 25 Яну 2016, 15:16

Разпечатките от водената по ел. поща кореспонденция, има ли същата доказателствена сила, както другите частни документи и как да го представя в съда а да отговаря на чл. 3 от ЗЕДЕП?
На диск, в който е записана кореспонденцията или?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Електронен документ

Мнениеот teogeo » 25 Яну 2016, 17:13

alexandar25 написа:Разпечатките от водената по ел. поща кореспонденция, има ли същата доказателствена сила, както другите частни документи и как да го представя в съда а да отговаря на чл. 3 от ЗЕДЕП?
На диск, в който е записана кореспонденцията или?

чл. 184 от ГПК
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Яну 2016, 19:12

Даваш и си траеш. Ако не оспорят-добре, ако оспорят според каквото каже съда. Аз съм давал кореспонденция по ел.пощи за доказателство за съобщена цесия, но и двата ел.адреса бяха вписани в ТР (което трябва да се подчертае дебело). Вражеската поща нямаше опция да връща съобщение за доставяне, но така или иначе това беше допълнителна екстра, бях представил и съобщението на цедента, та не се разгледа историята с липсата на съобщение за доставяне.
Отделен е въпросът, че под ел. документ в 186 ГПК не се разбира ел. съобщение, а документ по смисъла на закона, който вместо саморъчно е подписан с ел. подпис.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 25 Яну 2016, 22:46

ivanov_p написа:Даваш и си траеш. Ако не оспорят-добре, ако оспорят според каквото каже съда. Аз съм давал кореспонденция по ел.пощи за доказателство за съобщена цесия, но и двата ел.адреса бяха вписани в ТР (което трябва да се подчертае дебело). Вражеската поща нямаше опция да връща съобщение за доставяне, но така или иначе това беше допълнителна екстра, бях представил и съобщението на цедента, та не се разгледа историята с липсата на съобщение за доставяне.
Отделен е въпросът, че под ел. документ в 186 ГПК не се разбира ел. съобщение, а документ по смисъла на закона, който вместо саморъчно е подписан с ел. подпис.

Изображение

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.07.2011 г.) (1) Електронен подпис е всяка информация в електронна форма, добавена или логически свързана с електронното изявление, за установяване на неговото авторство.
(2) Усъвършенстван електронен подпис е електронен подпис, който:
1. дава възможност за идентифициране на автора;
2. е свързан по уникален начин с автора;
3. е създаден със средства, които са под контрола единствено на автора, и
4. е свързан с електронното изявление по начин, който осигурява установяването на всякакви последващи промени.
(3) Квалифициран електронен подпис е усъвършенстван електронен подпис, който отговаря на изискванията на чл. 16.
(4) Електронният подпис по ал. 3 има значението на саморъчен подпис. Страните могат да уговорят, че ще признават стойността на електронния подпис по ал. 1 и 2 на саморъчен в отношенията помежду си.

По смисъла на ал.1 дори накрая на писмото да напишете: "Бай Нешо Гешев, президент на Сульо и Пульо ЕООД", пак се приема за електронен подпис. Ако се подпишете с електронен подпис тип двойка публичен-частен ключ (PGP или X.509), това е усъвършенстван електронен подпис по смисъла на ал 2.
Ако пък електронният подпис е издаден от доставчик на удостоверителни услуги (Банксервиз, Информационно Обслужване) - това е вече КЕП по ал. 3 ;)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Яну 2016, 22:52

А документ какво е?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 25 Яну 2016, 22:58

ivanov_p написа:А документ какво е?

Документът може да е подписан или не.

Я, прочети нещо. Ако разбереш - добре. Ако не разбереш - още по-добре.

http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.nsf/f7bb5453c25ba502c2257a7b002d7312/4a4186a08c80680ec2257c8400464ad5?OpenDocument
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Яну 2016, 23:57

Уф...

Работодателят (касатор в настоящето производство) е издал на ищцата електронна карта, осигуряваща достъпа й чрез преодоляване на защитите на контролната система, а ищцата е приела тази карта срещу саморъчен подпис. Така страните по делото са постигнали съгласие по чл.13 ал.4 изр.2 ЗЕДЕП за характера на изявленията, които се правят чрез тази карта – те се приравняват на подписани саморъчно от ищцата документи.

Така генерираните електронни документи за исковия период, възпроизведени върху хартиен носител и представени в заверен от касатора препис по делото, не са оспорени и не е искано представянето им на електронен носител.

Даваш и си траеш. Ако не оспорят-добре...
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 14 Фев 2016, 19:22

Иванов бре! Като те видях в темата за магистратите, се сетих и за електронния документ.

Чети:

Решение № 77 от 17.03.2015 г. на ВКС по гр. д. № 2040/2014 г., IV г. о., ГК

В случая се касае за писма по електронна поща. ВКС посочва, че „[в]идно от заключението на приетата по делото техническа експертиза, по-голямата част от електронните съобщения между страните по договора, на която ищецът се позовава, се съхраняват както при ищеца, така и при ответника. Това означава, че страните са възприели с конклудентни действия този начин на кореспонденция, т.е. те са се съгласили изявленията, които се правят чрез електронните съобщения, да се считат в отношенията им като електронни документи. Възпроизвеждането на електронния документ върху хартиен носител не променя характеристиките му. Съгласно чл. 184, ал. 1, изр. 1 ГПК той се представя по делото именно върху такъв носител, като препис, заверен от страната. Ако другата страна не поиска представянето на документа и на електронен носител, преписът е годно и достатъчно доказателство за авторството на изявлението и неговото съдържание. Ето защо възраженията на ответника срещу доказателствената стойност на представените на хартиен носител електронни документи не следва да бъдат уважени”.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Фев 2016, 21:06

Аз това съм го казал от опит, не ми е трябвало да чета какво пише ВКС. Процесът се казва "исков" не защото така пише в учебниците, а защото отиваш на съд за да искаш нещо. Искаш ел. поща да се приеме като доказателство и я даваш. Другата страна също има право да иска нещо и може да да поиска ел. поща да не се приеме, т.е. да възрази. Ако не възрази документите се приемат, ако възрази му търсиш колая, според ситуацията.
В случая ответникът е подходил неразумно и е разчитал на един гол закон или безхаберен адвокат. Не е изтрил пощата, защото ако я беше изтрил и неговата нямаше опция да връща съобщение при получаване на мейл, ищецът щеше да я закърши.

Винаги съм казвал на познати да не четат решения на ВКС, защото те са по конкретни казуси, конкретни доказателства и най-вече по изрично направени касационни оплаквания. Даден казус може да е в полза на касатора, но да няма доказателствата, може и казуса и доказателства да са в негова полза, но да не е направил точното оплакване и това решение няма да ти помогне с нищо. ВКС се чете за да се хване тълкуването на закона, а не конкретното решение.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 14 Фев 2016, 23:23

ivanov_p написа:Аз това съм го казал от опит, не ми е трябвало да чета какво пише ВКС. Процесът се казва "исков" не защото така пише в учебниците, а защото отиваш на съд за да искаш нещо. Искаш ел. поща да се приеме като доказателство и я даваш. Другата страна също има право да иска нещо и може да да поиска ел. поща да не се приеме, т.е. да възрази. Ако не възрази документите се приемат, ако възрази му търсиш колая, според ситуацията.
В случая ответникът е подходил неразумно и е разчитал на един гол закон или безхаберен адвокат. Не е изтрил пощата, защото ако я беше изтрил и неговата нямаше опция да връща съобщение при получаване на мейл, ищецът щеше да я закърши.

Съгласен. Щеше да се усложни доста доказването, най-малкото едно добро ВЛ, което да проследи нещата (не искам да задълбавам технически - "хедъри" на всеки имейл, IP адреси и т.н. и т.н.).

Винаги съм казвал на познати да не четат решения на ВКС, защото те са по конкретни казуси, конкретни доказателства и най-вече по изрично направени касационни оплаквания. Даден казус може да е в полза на касатора, но да няма доказателствата, може и казуса и доказателства да са в негова полза, но да не е направил точното оплакване и това решение няма да ти помогне с нищо. ВКС се чете за да се хване тълкуването на закона, а не конкретното решение.

Съдебна практика е хубаво да се чете, за да си свери човек часовника, както и за да убеди съда, че "ето как мислят ония отгоре, мисли и ти като тях, г'син съдия". Но идиотско е да се чете *само съдебна практика* и да считаме, че това е достатъчно (а познавам хора, които го правят, даже и такива, които се хвалят с това - че четат практика и нищо друго). Казуистиката пречи на мисленето. А най-обичам като ми кажат: "Дай ми практика за еди-кой-си казус". Всеки казус е сам за себе си. Ако можеше ей-така, без да се мисли и с казуистика - щяхме да оставим компютрите да правораздават.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот radoslav_stoyanov » 01 Дек 2016, 01:11

Чета дискусията тук и тъй като темата така и така е широко формулирана, реших и аз да питам тук: Интернет страниците какъв електронен документ са? Очевидно частен? И ако да, как, при поискване, да се представи оригинал (чл. 184, ал. 1 ГПК)?
radoslav_stoyanov
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ