Направих някаква компилация на казуса от поста по-горе и това,което аз съм запомниля. Имаше някои неточности и липси. Формулировката на въпросите след 4-ти не беше такава. 5 и 6 бяха с поне три подвъпроса, така че не бяха точно така. Аз се отказах да си блъскам главата какво съм писала и какво може да е. Ще изчакам отговора на казуса. Само се чудя ОНЯ късметлия, дето чакаше да го повикат, за да изтегли тоя "абсурд за 4 часа", какво правеше точно там по това време, като всички вече се бяхме настанили по банките? Но.. и това се отказах да мисля. Но ми се струва, че казуса с трите приятелки можеше да е поне по-забавен
А. е роден през март 1972. През 1989 като непълнолетен е осъден на 1 г. лишаване от свобода, отложено по 69 с 2 години изпитателен срок. През април 1990та, като пълнолетен, е осъден на глоба, която платил веднага.
Б. е осъден на лишаване от свобода за престъпление по 195 ал.1 т.3 (или т.4 беше, но то е все едно) на 1г. и 6м. лишаване от свобода, което изтърпял през 2011-та. А. работи в ГКПП държавно предприятие .... Описана е длъжностна характеристика (точки от 1 до 4 - да събира такси,проверява коли,отчита се за това и т.н.)
А. разбрал, че има свободно работно място за контрольор, каквато квалификация има неговия приятел Б. Говорил с В. за приятеля си и след това Б и В се срещат. В. устно му възложил задълженията по точки 1-4 от длъжностната характеристика на А, макар да нямал такова правомощие срещу уговорката да делят парите от неотчетените такси, като му казва, че А ще му каже за какво става въпрос. Дава му личен печат. А. и Б. Извършват дейност да пропускат коли, влизащи в страната и да събират такси, срещу което дават квитанции. Един ден (на 28.02.2015г.) като отиват на работа А и Б решават да събират от водачите на чуждестранни (товарни) автомобили, които не са запознати с правилата за събиране на такси суми, които да не отчитат. За времето от 7,00 до 19,00ч. през ГКПП преминават 106 автомобила, от които само 30 са таксувани. А и Б били длъжни в края на смяната да попълнят отчет по образец, на който в отделни колони следва да се запишат броя на преминалите през ГКПП автомобили, като имало изрична колона, в която трябвало да декларират, че други автомобили, освен посочените, не са преминавали през ГКПП. А и Б сторили това като подписали и подпечатали, всеки с личния си печат този отчет. Прибират парите на 26 човека, от някакви уреди/камери е засечено, че 76 коли са пропуснати без да са таксувани, а 30 са таксувани и са получили квитанции. Представят отчета на В., заедно с квитанциите за 30-те автомобила и парите, които се дължат за таксите от 30-те автомобила. След това им е извършен обиск и в А и Б са намерени в общо три плика пари в размер на 4422 лв общо. Разпитани са 26те свидетели и те казват, че са заблудени от А. И Б. Че събират пари за такси и не са получили квитанции, другите 73 не са търсени и разпитвани. Тия а, б и в след това са привлечени като обвиняеми и задържани за 72 часа от прокурор на 3ти март 2015.имат 1 адвокат, а и в отричат, б признава. Има графологична експертиза, че подписите и печатите в отчета са на А и Б. На досъденото производство Изпълнителния директор на държавно предприятие ... прави искане за конституиране като пострадал и иска да му се предявят материалите. Разследването приключва делото отива при прокурора, а те на 11 ноември 2015 искат промяна на марката за неотклонение и прокурора я заменя с подписка, като също забранява на тримата обвиняеми да напускат пределите на страната и ги лишава от право да заемат съответната длъжност.
Въпроси:
1. Какви престъпления са извършени, от кого, каква е правната им квалификация;
2.има ли съучастие и в какви форми
3.има ли множество престъпления, от какъв вид, обосновете се
4.Допуснати ли са СПН на досъдебното производство?
Настъпила ли е реабилитация за А.
5.какво следва да се реши по молбата на държавното предприятие, до кого се подава дали и как се обжалва;
6.какво да прави прокурора с молбата за мярката за неотклонение ;
7.може ли да се приложи отсраняване от длъжност за а и в, а за б;
8. Може ли да се наложи мярка забрана за напускане пределите на страната