начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Он-лайн залози в чужди сайтове - има ли опасност?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Он-лайн залози в чужди сайтове - има ли опасност?

Мнениеот konstantin_tih » 16 Фев 2019, 06:03

Здравейте,

Бих бил благодарен, ако някой си направи труда да ми разясни какви са рисковете при залози в сайтове, регистрирани в чужбина и НЯМАЩИ лиценз в България. Попаднах на следната стара статия, излязла след публикуването на тогава новия закон за хазарта. Притесни ме следният абзац :
според чл. 327, ал. 3 от НК, "който участва в хазартна игра, устройвана не по установения от закона ред, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация." Ал. 4 казва, че когато деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 500 до 5000 лв.

Намерих текста в НК и открих допълнително, че :
(5) Парите или вещите, предмет на хазартната игра, се отнемат в полза на държавата, а ако липсват или са отчуждени, се присъжда тяхната равностойност.

Доколко се прилагат тези положения при залагане в сайт, да речем регистриран/лицензиран в Малта.
Да разгледаме примерно спечелване на някаква (по-сериозна) сума и се стигне до нейното изплащане/деклариране. Ползвателят на чуждия сайт, предполагам няма да може да отрече, че залогът му не е първи, а е "деяние извършено повторно". Какво следва за такъв "щастливец"? Лишаване от свобода до 3 год. и отнемане на спечелената сума, плюс глоба 500-5000? Може ли това да бъде оборено като престъпление в съда, ако разгледаме сайта като такъв, който няма никакви структури в България, няма интерфейс на български език и не работи с българска валута, т.е. не оперира в България?
konstantin_tih
Нов потребител

Re: Он-лайн залози в чужди сайтове - има ли опасност?

Мнениеот gan4ev » 28 Яну 2020, 00:58

Мисля, че темата е още актуална особено покрай новите реформи отнасящи се до националната лотария. Хазартните игри подлежат на лицензионен режим и за да може един оператор да предлага такъв тип услуги на територията на страната следва да има валиден лиценз. Не съм сигурен дали като част от ЕС се признават лицензи издадени в други страни членки като Малта примерно. Почти всички големи букмейкъри и онлайн казина се регистрират и лицензират именно там, защото условията са много по-благоприятни за този тип бизнес. Аз мисля, че ако играеш в някое регистрирано онлайн казина на територията на ЕС дори да няма лиценз в България не би следвало да имаш проблем при изплащането на печалбата. Най-важното е да декларираш спечелената сума, респективно да заплатиш дължимите по закон данъци. Преди години ограничаваха достъпа до сайтовете, които нямаха лиценз, но в момента си има пълен достъп и може да играеш в почти всички големи букмейкъри и казина, дори да нямат лиценз в България. Ако може някой по-запознат да изкаже по-компетентно мнение ще съм му благодарен.
gan4ev
Нов потребител

Мнениеот jorkata2222 » 22 Май 2020, 13:51

Парите които са спечелени от букитата без лиценз подлежат на облагане с данъци, останалите като 365, ефб са освободени от данъци
jorkata2222
Младши потребител

Мнениеот sweetbonanza » 02 Юли 2021, 09:30

konstantin_tih написа:Здравейте,

Бих бил благодарен, ако някой си направи труда да ми разясни какви са рисковете при залози в сайтове, регистрирани в чужбина и НЯМАЩИ лиценз в България. Попаднах на следната стара статия, излязла след публикуването на тогава новия закон за хазарта. Притесни ме следният абзац :
според чл. 327, ал. 3 от НК, "който участва в хазартна игра, устройвана не по установения от закона ред, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация." Ал. 4 казва, че когато деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 500 до 5000 лв.

Намерих текста в НК и открих допълнително, че :
(5) Парите или вещите, предмет на хазартната игра, се отнемат в полза на държавата, а ако липсват или са отчуждени, се присъжда тяхната равностойност.

Доколко се прилагат тези положения при залагане в сайт, да речем регистриран/лицензиран в Малта.
Да разгледаме примерно спечелване на някаква (по-сериозна) сума и се стигне до нейното изплащане/деклариране. Ползвателят на чуждия сайт, предполагам няма да може да отрече, че залогът му не е първи, а е "деяние извършено повторно". Какво следва за такъв "щастливец"? Лишаване от свобода до 3 год. и отнемане на спечелената сума, плюс глоба 500-5000? Може ли това да бъде оборено като престъпление в съда, ако разгледаме сайта като такъв, който няма никакви структури в България, няма интерфейс на български език и не работи с българска валута, т.е. не оперира в България?

Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.
sweetbonanza
Нов потребител

Назад към Търговско право