- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ТЕЛК за неосигурено лице
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
ТЕЛК за неосигурено лице
Моят приятел е живял 20 години извън България. Върна се септември миналата година. През юни тази година получи инсулт,доста тежък. Направих пълномощно да се грижа за него и да го представлявам пред институциите,но останах и аз без работа за да се грижа за него. В България не е плащал здравни осигуровки, но и в чужбина не е бил осигурен. Прочетох, че в БГ по закон има право на ТЕЛК,нищо,че не е осигурен,но всички ме пращат да плащам осигуровки и да търся джипи,даже и от болницата,дето е лекуван.Днес и един адвокат ми каза,че не може да го направи,моля за съвет за адвокат с опит да му оправи телка,защото нямам много средства и осигуровки за пет години назад,при положение,че не е ползвал нищо,няма как да платя.В България тази система убива хора,моля,помогнете!
- piponka
- Нов потребител
Re: ТЕЛК за неосигурено лице
Здравна помощ няма да му бъде отказана, социална надявам се също. Но да претендира за пенсия при условие че няма ден стаж и лев вноска ... на мен не ми се вижда редно.
Съкращението ТЕЛК е ТРУДОВО-експертна лекарска комисия, т.е. за хора, които са се трудили. Във вашия случай ви трябва социално подпомагане, не ТЕЛК.
Съкращението ТЕЛК е ТРУДОВО-експертна лекарска комисия, т.е. за хора, които са се трудили. Във вашия случай ви трябва социално подпомагане, не ТЕЛК.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Имал е стаж и е внасял,но не и в последните пет години, не е внасял в бг, но негрите да не би да са внесли нещо,а имат право на всичко. Ако инсултът беше в Италия,нямаше да го има този проблем, там има социална политика а тук не. Една домакиня,дето цял живот си гледа децата трябва да умре ли? Ако беше жена,щеше ли да има коментар от сорта?
- piponka
- Нов потребител
piponka написа:Имал е стаж и е внасял,но не и в последните пет години, не е внасял в бг, но негрите да не би да са внесли нещо,а имат право на всичко. Ако инсултът беше в Италия,нямаше да го има този проблем, там има социална политика, а тук не. Една домакиня,дето цял живот си гледа децата трябва да умре ли? Ако беше жена,щеше ли да има коментар от сорта?
Не става дума за „социална политика“, а за осигуряване!
В България:
Лицата, които подлежат на държавно обществено осигуряване, се осигуряват във:
- фонд „Общо заболяване и майчинство" за общо заболяване и майчинство, което включва осигуряването за временна неработоспособност, временно намалена работоспособност и майчинство;
- фонд „Пенсии" за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт;
- фонд „Пенсии за лицата по чл. 69” за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт;
- фонд „Трудова злополука и професионална болест" за трудова злополука и професионална болест, което включва инвалидност, смърт, временна неработоспособност и временно намалена работоспособност, поради трудова злополука и професионална болест;
- фонд "Безработица" за безработица.
Държавното обществено осигуряване предоставя обезщетения, помощи и пенсии при:
- временна неработоспособност;
- временна намалена работоспособност;
- инвалидност;
- майчинство;
- безработица;
- старост;
- смърт.
Извода е: „Няма осигуровки - няма плащания!“
Иначе ТЕЛК може да издаде, протокол за трайно намалена или загубена работоспособност.
Ама ... само „за спомен“!
Колкото до здравната помощ - вижте ПМС №17/2007 г.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Не е само за спомен и има право на ТЕЛК,че е инвалид няма съмнение.Не става дума и за смешната пенсия,става дума да получи лечение и рехабилитация.Само че като всички искат джипи а джипито иска осигуровки за пет години назад,няма как да стане. Пожелавам на хората,които ме върнаха да получат инсулт в бананова република и шаман човекоядец да им иска осигуровки.Наистина имаше вариант да го сложат безплатно в болница,само че в Бухово.Видях го в нета,такова място няма и в Африка.
- piponka
- Нов потребител
piponka написа:Не е само за спомен и има право на ТЕЛК, че е инвалид - няма съмнение.
Първо - не е „инвалид“, а „човек с увреждане“.
Второ - явяването пред ТЕЛК е възможно, когато в следствие на заболяването, се губи работосопособност, а задача на ТЕЛК е да установи загубената работоспособност, като я определя с процент. Тоест - човек получава документ, но къде ще го използва ...
piponka написа:Не става дума и за смешната пенсия, става дума да получи лечение и рехабилитация. Само че като всички искат джипи, а джипито иска осигуровки за пет години назад - няма как да стане.
Нормално - всички неща, от GP до лечението и рехабилитацията - „струват пари“! за осигурените - тези пари идват от Здравната каса.
Неосигурените (с прекъснати права) - достъпа е „свободен прием“ и плащане на момента.
Такива са правилата!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Значи нямащият пари трябва да умре. Ако моят приятел по чудо се оправи,ще му избия от главата патриотичните мисли завинаги. Реши ,че мястото му е тук,защото е българин.Разбрахме по трудния начин,че не трябва да се връщаме за нищо на света.Всъщност и осигурените се оплакват,че за всичко им искат пари и няма голям смисъл.Отворих темата,за да покажа абсурда.В закона на бг,пише,че има право на ТЕЛК,значи царят дава,но без джипито-пъдарят не става.
- piponka
- Нов потребител
TheOldMan написа:Здравна помощ няма да му бъде отказана, социална надявам се също. Но да претендира за пенсия при условие че няма ден стаж и лев вноска ... на мен не ми се вижда редно.
Най-вероятно има право на пенсия, след явяване на ТЕЛК(може да се яви, и да няма стаж)-социална инвалидна пенсия-ако му определят ТЕЛК в посочения в закона процент, не знам защо го заблуждават ,че телкът е само за спомен-не, не е-чл 90а КСО. А от момента на отпускане на пенсията би следвало държавата да му плаща осигуровките за здраве -но за в бъдеще, докато получава пенсия.
Вижте и КСО, както и разясненията на НОИ за социалните пенсии за инвалидност. Те не са свързани с трудова дейност. https://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi
Опитайте и пред социалните за някаква помощ за него -еднократна и периодична, и то и незабавно, а и после-след като получи ТЕЛК-ът(всеки с ТЕЛК има право на и помощ по ЗХУ-в размерите посочени там).
Но как се явява пред ТЕЛК неосигурен-не знам. НБПП дават безплатна правна помощ по телефон-защо не питате и за съвет от тях-в сайта на НБПП е телефонът за безплатна правна помощ за социално слаби, какъвто очевидно е и случая.
Последна промяна enter на 22 Авг 2020, 14:19, променена общо 1 път
- enter
- Потребител
Благодаря много!
- piponka
- Нов потребител
piponka написа:Значи нямащият пари трябва да умре. Ако моят приятел по чудо се оправи, ще му избия от главата патриотичните мисли завинаги. Реши ,че мястото му е тук, защото е българин. Разбрахме по трудния начин, че не трябва да се връщаме за нищо на света. Всъщност и осигурените се оплакват, че за всичко им искат пари и няма голям смисъл. Отворих темата, за да покажа абсурда. В закона на бг,пише, че има право на ТЕЛК - значи царят дава, но без джипито - пъдарят не става.
Много правилно сте разбрали посланието! И не го казвам аз - казват го всички институции, макар по заобиколен начин!
Нали затова на протестите пише - „Системата ни убива!“
На Вас ви прави впечатление, защото от скоро сте тук и сравнявате с други държави. Едно време казвахме - „Изхода от положението в Бг е ... Летище София (Т1 и Т2)!“
Всъщност ... не всички осигурени се оплакваме - някой вече свикнахме!
Съгласен съм с всичко казано от enter, но това е теоретично! А както знаем ...
„На теория, няма разлика между теорията и практиката. Но на практика има..“
По принцип (не само за конкретната ситуация) - има официално становище на Здравната каса, че направление, болничен лист и всичко друго - може да се издаде/извърши освен от GP, и от всеки друг общо практикуващ лекар и/или специалист, или лечебно заведение.
Разликата, между осигурен и неосигурен е, че за осигурения плаща ЗК, а неосигурения си плаща сам (свободен прием).
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
jhoro написа:
По принцип (не само за конкретната ситуация) - има официално становище на Здравната каса, че направление, болничен лист и всичко друго - може да се издаде/извърши освен от GP, и от всеки друг общо практикуващ лекар и/или специалист, или лечебно заведение.
Разликата, между осигурен и неосигурен е, че за осигурения плаща ЗК, а неосигурения си плаща сам (свободен прием).
Да,, изглежда сте напълно прав. Оказва се,че медицинската експертиза е извън системата на здравното осигуряване! Пише го в Закона за здравето-чл . 82 т. 7. А в тази стара тема на лекс, също се говори,че неосигурен има достъп до телк viewtopic.php?f=3&t=2939
Неосигурен ще трябва да плати на лекаря за направлението за ТЕЛК, а после и за изследванията, ако такива бъдат поискани.Не знам дали епикризата при изписване от болницата-при инсулт няма да бъде достатъчна?
Но самите телкове изглежда не събират такси, както и не се интересуват от осигурителния статус на лицето-къде го пише, ако някой твърди друго?
Ето и полезен линк за достъпът до телковете http://www.telk.info/p/blog-page_15.html Там е и посочена декларацията-заявление ,което се попълва при внасяне на документите в РКМЕ. В декларацията неосигурения си декларира,,че е неосигурен, ако е такъв случая.
Ето и линк към правилника по който работят телковете. Вие да виждате забрана неосигурен да се яви? https://www.nssi.bg/images/bg/legislati ... merkme.pdf
Изобщо тук има полезна информация-кой и как насочва към телк, и за изисквани документи:
http://www.telk.info/p/blog-page_15.html
Нека все пак и хора с опит в телковете дадат мнение, както иска питащата.
- enter
- Потребител
enter написа:Да,, изглежда сте напълно прав.
Като чуя подобно мнение - сещам се за...
“Вярно е, разбира се, че науката е постигнала някои забележителни неща, но лично аз бих предпочел да съм щастлив, отколкото да съм прав. Винаги.
- А щастлив ли сте?
- Не. И тъкмо в това е трагедията.
- Жалко - каза Артър съчувствено. - Иначе звучеше доста добре като предписание как да живееш.”
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Съгласна съм с вас и благодаря! Ще пробвам всичко,което ми написахте.
- piponka
- Нов потребител
Сега, когато приключихме с разсъжденията, искам да Ви споделя някои подробности. Най-вече - за да разберете моята гледна точка.
Лично аз - нямам никакви контакти със Здравната каса - още от момента, на създаването ѝ, 1998 г. Нямам регистрация там. Нямам избран „личен” общопрактикуващ лекар, в България! И макар във времето да имам внесени една камара здравни осигуровки - не мога да ползвам системата.
Затова (и не само) - последните 20-25 години „не съм боледувал”'.
На лекар съм ходил максимум десетина пъти, и то - само платен прием.
Лично аз - нямам никакви контакти със Здравната каса - още от момента, на създаването ѝ, 1998 г. Нямам регистрация там. Нямам избран „личен” общопрактикуващ лекар, в България! И макар във времето да имам внесени една камара здравни осигуровки - не мога да ползвам системата.
Затова (и не само) - последните 20-25 години „не съм боледувал”'.
На лекар съм ходил максимум десетина пъти, и то - само платен прием.
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
Аз съм осигурена в Италия,ако беше станало там,го слагам на моя издръжка и има всичко. Тук,даже и да ми признаят здравната карта,няма такъв вариант. Такъв ни е бил късметът.Ще му платя осигуровките лека полека,но ще загубя месеците така важни за възстановяване.
- piponka
- Нов потребител
piponka написа:Аз съм осигурена в Италия ….
Ако ставаше дума за Вас - изваждате си обазец U1, и Ви признават правата и в България.
Обаче здравните осигуровки са персонални! В България няма „прехвърляне на права”!
Интернет не съществува!
Интернет не съществува!
- jhoro
- Активен потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|