начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Софийска вода, отново ;)

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Софийска вода, отново ;)

Мнениеот desideskata » 06 Ное 2020, 11:18

Здравейте, на крачка съм от справяне с проблема "Софийска вода" или по-точно отпадане на задължения за изтекла давност. Четох, търсих.. но ми се иска потвърждение, че мисля в правилната посока. Имам (баща ми, аз като негов наследник) задължение с натрупани лихви. Към момента би могло да отпаднат задължения преди 11,2017г, нали така? За по-лесно онагледяване пиша кръгли суми: задължение от 3000лв - 1600 преди тази дата и 1400 след нея. Само че 1400лв са фактурите с начислените лихви върху 3000лв И тук е главният въпрос: отпадат ли И лихвите като отпаднат 1600лв задължение натрупано преди 11,2017г съгласно чл.119 от ЗЗД?
Благодаря предварително на всички отзовали се :D
desideskata
Нов потребител

Re: Софийска вода, отново ;)

Мнениеот jhoro » 06 Ное 2020, 15:31

desideskata написа:И тук е главният въпрос: отпадат ли И лихвите като отпаднат 1600 лв. задължение натрупано преди 11,2017г съгласно чл.119 от ЗЗД?

Да!

С две уточнения:
Чл. 120. Давността не се прилага служебно.
„... с изтичане на давностния срок субективното право не се прекратява, но отпада възможността за принудително изпълнение ...“
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Re: Софийска вода, отново ;)

Мнениеот desideskata » 06 Ное 2020, 20:15

Много Ви благодаря. Още в понеделник ще отида.
jhoro написа:
desideskata написа:И тук е главният въпрос: отпадат ли И лихвите като отпаднат 1600 лв. задължение натрупано преди 11,2017г съгласно чл.119 от ЗЗД?

Да!

С две уточнения:
Чл. 120. Давността не се прилага служебно.
„... с изтичане на давностния срок субективното право не се прекратява, но отпада възможността за принудително изпълнение ...“
desideskata
Нов потребител

Назад към Търговско право