начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изкам да изведа детето си в чужбина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изкам да изведа детето си в чужбина

Мнениеот Анелия » 12 Мар 2004, 11:53

Изкам да изведа детето си в чужбина. Разведена съм от две години, но бившият ми съпруг не е съгласен. Родителските права са присъдени на мен. Незнам дали е в мой плюс това че той до този момент не ми е изплащал издръжката на детето. Имали начин по който да стане без неговото съгласие?
Анелия

Re: Изкам да изведа детето си в чужбина

Мнениеот donna » 12 Мар 2004, 12:11

за да изведете детето в чужбина са ви нужни паспорт и декларация с нотариална заверка на подписа на бащата ,ако той не е съгласен детето да излезе в чужбина ,за да стане това следва да се заведе иск по чл.72 от СК ,съдебното решение ,след като влезе в законна сила ще замести съгласието на бащата ,както и на базата на него ще се издаде и паспорта ,все пак имайте предвид че това решение подлежи на обжалване , не ви съветвам да отидете на вариант лишаване или ограничаване от родителски права процедурата е много тежка , делото се глада от състав съдия и двама съдебни заседатели + прокурор , на делото трябва да присъстав представител на общинска служба социално подпомагане с оглед становище по въпроса ,преди това обаче тия служби ще ви посетят ,ще разговарят с вас ,ако детето е над 10г. съда може да поиска да го изслуша и дори да отсъди лишаване от права това решение подлежи на обжалване ,междувременно бившия съпруг по време на съдебното производство платил издръжката и иска ви ще бъде отхвърлен .
donna
Старши потребител

Мнениеот Иван » 12 Мар 2004, 12:25

Изцяло подкрепям. Като вариант мога да Ви предложа следното-съпругът Ви носи наказателна отговорност за това, че не плаща издръжка. Можете да го сплашите, че ще поискате от прокурора образуване на наказателно производство. Присъдата е неизбежна, освен ако съпруга плати изцяло дължимата сума.При повторно неплащане ще получи присъда, дори и да плати. Така вероятно ще спечелите-ако не съгласие от него за пътуването, то поне пари, с които да си заведете и спечелите делото, описано от Донна.
Иван

Мнениеот Анелия » 12 Мар 2004, 12:53

Благодария за отговора, но не смея да подлагам детето си на такъв ужас. Предполагам ,че детето ми трабва навърши 18 години за да избегнем тази тежка процедура и тогава ще сме свободни да излизаме в чужбина.
Анелия

Мнениеот donna » 12 Мар 2004, 13:03

при иска по чл.72 от СК няма да преживеете такъв ужас , ако детето е малолетно /до 14г./ иска го подавате вие от ваше име ако е непълнолетно от негово име с ваше съгласие в случая се иска от съда само да даде разрешение за излизане на детето в чужбина ,като съдебното решение ше замести неговото съгласие за издаване на паспорта и за напускане на страната ,разбира се макар че решението подлежи на обжалване не е казано че съпругът ви непременно ще обжалва ,най добре си наемете адвокат, ако решите да постъпите по тоя начин ,
иска по чл.72 от СК се разглежда само от съдия
donna
Старши потребител

Мнениеот VVK » 12 Мар 2004, 13:34

Съгласна съм с колегите за иск по чл. 72 от СК. Колкото до получаване на издръжката има възможност това да стане от общината по постоянен адрес на длъжника, а ако адресът е неизвестен - по постоянния адрес на взискателя.Искането се подава чрез съдия - изпълнителя, в чиито район е изпълнителното дело. Общината Ви изплаща издръжката и си взима парите от държавния бюджет.За подробности Вж. Наредба за изплащане от държавата на присъдена издръжка приета с ПМС № 288/10.12.2002г.
VVK

Мнениеот прочел » 14 Мар 2004, 20:49

С една малка забележка.
Прокуратурата не участва в това производство.
Наказателното производство е от частен характер и се образува по тъжба на взискателя - в случая майката на детето.
прочел

Назад към Семейни казуси