начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Пролеми с НАП - Еконт

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пролеми с НАП - Еконт

Мнениеот tvorec111 » 15 Юли 2021, 16:09

Здравейте, моля насочете ме към адвокат/счетоводител с опит в разрешаване на казуси с НАП.

Става въпрос за проверка на НАП във връзка с дейност по ЕКОНТ/СПИДИ за физическо лице.

Благодаря !
tvorec111
Нов потребител

Re: Пролеми с НАП - Еконт

Мнениеот ivanov_p » 15 Юли 2021, 19:08

Няма адвокати, изловилиса ви по бели гащи. Отивате и плащате каквото определят, а след това отивате при адвокат да ви направи фирма или регистрира като физическо лице със стопаска дейност и продължавате работа или спирате и размишлявате върху основния принцип на римското наказателно право - Покритото мляко данъчните не го лочат!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 15 Юли 2021, 20:52

ivanov_p написа:Няма адвокати, изловили са ви по бели гащи. Отивате и плащате каквото определят, а след това отивате при адвокат да ви направи фирма или регистрира като физическо лице със стопанска дейност и продължавате работа или спирате и размишлявате върху основния принцип на римското наказателно право - Покритото мляко данъчните не го лочат!

Прав си, но пак го „пускаш по голямата пързалка“!
Нужна е само малко „данъчна култура“ - за бъдеще време!

Щом човека знае, че има такива доходи - изчаква да мине 1 март и си подава декларацията по чл. 50 ЗДДФЛ. При попълването - избира опцията „Зареди актуални данни, подадени към НАП“! Така ще знае това, което и НАП знае! И всичко е точно!

Какви регистрации и защо адвокати?

Пп. Не знам какво е „физическо лице със стопаска дейност“, ама СОЛ може да се осигурява и самооблага, и без стопанска дейност!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 15 Юли 2021, 22:32

Здравейте,
Уважаеми tvorec111,
Щ направя вметка, чийто смисъл е от огромно значение за Вас!:
Птребителят ivanov_p е ю р и с т!!!
Потребителят guest1 не е юрист!
Вметката е с оглед това, което следва да предприемете и кой съвет да приемете, и по чия "пързалка" да се пускате. И не, не става дума за бъдеще време, както и не следва да изчаквате, а още повече до 1-ви Март!!!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 15 Юли 2021, 23:14

nikodim77 написа:Здравейте,
Уважаеми tvorec111,
Щ направя вметка, чийто смисъл е от огромно значение за Вас!:
Птребителят ivanov_p е ю р и с т!!!
Вметката е с оглед това, което следва да предприемете и кой съвет да приемете, и по чия "пързалка" да се пускате. И не, не става дума за бъдеще време, както и не следва да изчаквате, а още повече до 1-ви Март!!!

Добра вечер!!! Будната съвест .... се събуди!

За сегашно време е ясно - Пейчо го е казал
ivanov_p написа:Отивате и плащате каквото определят

Говорех за бъдеще време!

Смешен си - направо те съжалявам!

guest1
Активен потребител

Мнениеот tvorec111 » 16 Юли 2021, 09:18

Колеги търся адвокат, който работи с НАП или е работил по подобни случаи ? Всякакви разсъждения и догадки по темата са празнословие, най малко защото не знаете подробностите. Благодаря все пак за отговорите, но не получавам никаква конкретика по питането ми ?
tvorec111
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 16 Юли 2021, 16:03

Темата ... получи „рязък завой“ на 360 градуса!
tvorec111 написа:Колеги ...

Това не то разбрах!
Казано беше
nikodim77 написа:Птребителят ivanov_p е юрист!!!

без значение, причините за такива мисли.
Пп. Оригиналния правопис е запазен!

Пишете
tvorec111 написа:... търся адвокат, който работи с НАП или е работил по подобни случаи?

Не бях чувал, за „юрист, който работи С НАП“. Има едни юристи, които работят В НАП и им казват „юрисконсулти“!

Както и да е - Вие не искате мнения, разсъждения и догадки - искате цял адвокат!
Опакован, ако може - с панделка.
Успех!
Последна промяна guest1 на 16 Юли 2021, 19:54, променена общо 1 път

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Юли 2021, 19:10

tvorec111 написа:Колеги търся адвокат, който работи с НАП или е работил по подобни случаи ? Всякакви разсъждения и догадки по темата са празнословие, най малко защото не знаете подробностите. Благодаря все пак за отговорите, но не получавам никаква конкретика по питането ми ?

Аз мога да ви кажа каква е конкретиката и без да сте я написали и тя е много проста - хванали са ви по бели гащи. Няма адвокат който да заличи документите за доставка с наложен платеж и да намали сумите дори с една стотинка, защото Еконт и другите доставчици ги изпращат в НАП по опис, а системата е елктронна - при натрупване над дадена сума реагира. Няма как адвокат да убеди някой, че системата е реагирала грешно, просто никой няма да му слуша глупостите, няма да вземе и пари, защото това са неща, които не могат да се заличат.
Няма и адвокати, които работят с НАП. С НАП работи министъра на финансите. Адвокатите работят с определени служители на НАП или днъчни служби, където срещу блага дума могат да уредят нещата, но както казах по-горе в случая няма как да стане, а собено при сегашната ситуация, когато единствена мисъл на данъчните е как да не се озоват в Белене.
Ако ви се дават пари ми се обадете, щи ги изхарча с удоволствие за алкохол, хазарт и леки жени, така ще има смисъл от тях.
Както казал попа на булката: "И с адвокат, който работи с НАП да си, и без адвокат, все ще те тръцат!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivanov80 » 16 Юли 2021, 23:04

До автора на темата: моята ревизия приключи преди 2 месеца, като Физическо лице, за 5-годишен период. От това което ми се случи, мога да кажа че ivanov_p е напълно прав.
Аз се консултирах с един адвокат по време на ревизията с голям опит с дела срещу НАП, който ме подпита няколко пъти "за какъв оборот става дума по Еконт годишно", после го питах какви са шансовете да се спечели дело и да не се плащат осигуровки, а само данък, и като видях как почна да гледа наляво-надясно, си направих изводите, че при моя оборот няма шанс за падане на осигуровките.
После с една много добра адвокатка, която ми свърши други неща просто перфектно, направих сериозна консултация с документи, и тя направо ми каза: "При тия обороти, това си е стопанска дейност, и за мен всички видове осигуровки се дължат. Единствено за признаване на разходите ако има проблем, може да съдействам". Така че, ако човек има една шапка пари за адвокати, примерно 5-10 хиляди, и има нерви да ходи по дела 1-2 години, ОК, да си пробва късмета, но ако е голяма главницата през това време ще върви още лихва, и т. н.
ivanov80
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Юли 2021, 10:35

tvorec111 написа:Колеги търся адвокат, който работи с НАП или е работил по подобни случаи ? Всякакви разсъждения и догадки по темата са празнословие, най малко защото не знаете подробностите. Благодаря все пак за отговорите, но не получавам никаква конкретика по питането ми ?

Тук не е място за рекламиране на адвокати.
По същество - действително няма как да се коментира темата, защото не се знае какви стоки са продавани по Еконт и какви са били договорните отношения с платците на доходите.
Класическият случай е: някой предлага стоки за продажба чрез Фейсбук групи, извършва го системно, изпраща стоките по Еконт, купувачът плаща на Еконт и после продавачът си взема парите от Еконт.
НАП облагат продавача като ЕТ, защото извършвал "електронна търговия", и то системно, поради което е търговец по смисъла на чл. 1, ал. 3 ТЗ.
Проблемни въпроси при тези ревизии:
Невинаги системната продажба на стоки те прави търговец.
Не всяка получена сума е доход.
НАП облагат ФЛ като ЕТ, но не съобразяват разпоредбите на ЗКПО, съгласно които се облага само печалбата, т.е. разликата между прихода и разхода. Облагат целия доход/проход, не отчитат разходите.
НАП не правят анализ на разходите на базата на средните разходи на човек съгласно данните на НСИ.
Това е накратко от мен.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ivanov80 » 17 Юли 2021, 12:49

При моята ревизия ми признаха разходите, които съм правил, покупка на стоките от чуждестранни сайтове, инвойсите които си седяха в имейла от пейпал, съвпадаха с банковите извлечения. А освен това ми признаха допълнително над 10.000 лева разходи, които са без документи, за неща по дейността, които съм писал в обясненията, и за които има следи в Еконт като парични преводи и получени от мен пратки. Без аз да съм ги молил и да съм ги описвал като разходи в таблиците.
ivanov80
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 17 Юли 2021, 16:12

tvorec111 написа:Колеги търся адвокат, който... Всякакви разсъждения и догадки по темата са празнословие ...

Сещам се за една реплика, ама не помня филма:
„Не одобрявам действията на убийците, но ... като знам - с какви хора се налага да контактувам - поне ги разбирам!“

guest1
Активен потребител

Назад към Търговско право