начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Мнениеот petargerov » 20 Окт 2021, 09:18

Уважаеми съфорумници,

Ще бъда благодарен за вашите насоки и помощ по следния казус:

Имам идея за нов бизнес и неговото развитие, но за съжаление имам доста други ангажименти и не мога активно да управлявам и този бизнес. Свързах се с човек от съответния бранш, който има интерес да развие бизнеса, като аз ще помогна идеино и с презентациите за кандидастване за финансиране.

Предварителната уговорка е да се учреди ООД, като активния участник ще вземе 80% собственост от фирмата, а аз 20% като възнаграждение за концепцията. Тъй като активния участник ще управлява цялостно дейснотта на фирмата чрез назначен от него управител, а аз ще имам по-скоро пасивно участие преглеждайки месечно финансови справки и давайки насоки, искам да разбера какви рискове крие участието ми като пасивен съдружник. Възможно ли е да попадна в ситуация, в която ще отговарям с личното си имущество за задълженията на фирмата, а не до размера на дела си? Също така, при евентуален успех на начинанието и натрупана печалба във времето, как мога евентуално да продам/защитя дела си или да взема дивиденд?

Сърдечно благодаря за вниманието.

Поздрави,

Петър Геров
petargerov
Нов потребител

Re: Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Мнениеот ykovachev » 20 Окт 2021, 10:23

Ами зависи как ще си структурирате дружествения договор. Ако нямате блокираща квота с Вашите 20 % по интересуващите Ви въпроси, включително по отношение на дивидента, няма и да имате практически никакво влияние върху вземането на решения от ОС, да не говорим за дейността на управителя. В такъв случай не се сещам на кого да продадете дела си, освен на другия съдружник с 80-те процента. А ако речете да напускате и искате съответната стойност поради напускането, там нещата опират до баланс и как ще се състави този баланс също се влияе от много фактори.
Изобщо темата не е много за форум, затова давам най-общи насоки, без претенции за изчерпателност. И накрая: ако ще правите такова съдружие, първо премислете добре дали можете да "дружите" с другия съдружник и второ - наемете си адвокат, който се занимава с търговско право, защото ще има много детайли за обсъждане.
Успех!
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Re: Участие като пасивен съдружник - евентуални рискове

Мнениеот guest1 » 20 Окт 2021, 11:31

Уажаеми petargerov - казвате
petargerov написа:... активния участник ще вземе 80% собственост от фирмата, а аз 20% като възнаграждение за концепцията.

Преди да вземе - всеки съсобственик трябва да даде своя дял, в капитала на фирмата.
В каква форма - парична вноска, материални и нематериални активи - това вече са подробности.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Търговско право