начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

обезщетение за майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение за майчинство

Мнениеот баща на близнаци » 01 Юни 2004, 15:59

Уважаеми юристи, обръщам се към тези от вас, които работят в сферата на осигуряването. Моля да ми отговорите на следния въпрос:
Съпругата ми е служител в частна фирма, но осигуряването й е напълно изрядно и в съответствие със закона. Очакваме близнаци. Какъв ще бъде размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете? Този размер еднакъв ли е за отглеждане на едно дете, и за отглеждане на близнаци?
Предварително благодаря на отговорилите!!!! Бъдете здрави!!!!!!
баща на близнаци

Re: обезщетение за майчинство

Мнениеот donna » 01 Юни 2004, 17:07

не сте уточнили кога ще излизате по майчинство

1.значи ако е преди 01.07.04г. -
има право на парично обезщетение за бременност и раждане съгласно чл.50 от КСО за срок от 135 каландарни дни ,45 дни преди раждането /като това право се предоставя и на майките неосигурени за трудово злополука ,професионална болест и безработица./

2.обезщетение за отглеждане на малко дете -съгласно чл.53 от КСО във връзка с 164 от КТ -две години

ако е след 01.07.04г.

като осигурено лице имате право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца, като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица, от който 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за бременност и раждане- нормативна база чл.48а от КСО във връзка с чл50 от КСО

2. Като осигурено лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца, като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица, от които 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за отглеждане на малко дете. -чл. 52а от КСО във връзка с 53 от КСО и 164 от КТ
обезщетение за отглеждане на малко дете -съгласно чл.53 от КСО във връзка с 164 от КТ -две години

В случаи че ще получавате обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете при условията и по реда на Кодекса за задължително обществено осигуряване (КЗОО) и осигуряването бъде прекратено, помощта по чл. 8 ЗСПД се изплаща за остатъка от срока до навършване на една година на детето. -чл.28 от ППЗСПД

има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
Помощта е в размер, както следва:
за първо, за второ и за трето дете-по 200 лв.;
за четвърто и за всяко следващо дете-по 100 лв.
При раждане на близнаци, един от които е трето дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете-близнак в размера за трето дете.
Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер 100 лв. -чл.6 от ЗСПД

Месечните помощи за дете до навършване на 18 години се изплащат при условие ,че дохода на член от семейството е по-нисък или равен на 200 лв
и детето не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца; редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние; живее постоянно в страната. -размера на помощта е 18 лв -чл.7 от ЗСПД
Ако детето е с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, помощта се изплаща независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта-36 лв
donna
Старши потребител

Мнениеот баща на близнаци » 02 Юни 2004, 10:00

Донна, много благодаря. Изключително подробна сте!
С риск да бъда нахален, Ви моля да отговорите на един допълнителен въпрос: Знам че размерът на обезщетението по чл.164 ал.4 КТ за едно дете е минималната работна заплата. Този размер същият ли е за отглеждане на близнаци, с оглед на това, че все пак разходите за отглеждането им са в двоен размер? Предварително благодаря!
баща на близнаци

Мнениеот monteskio » 02 Юни 2004, 13:48

Уважаеми Родителю,
Колежката ДОННА2, е специалист в областта на ПРАВОТО, НО Е ТЯСНО ПРОФИЛИРАНА както както в материята на осигурителното право, така и на Трудовото право.По отношение на поставеният от Вас казус, Донна беше изчерпателна.
ПО вторият Ви въпрос ще Ви кажа следното:
В Кт, както и в КСО се използва думата "дете", т.е. им асе предвид за родено едно дете.По проста логика, при положение, че ви се родят близнаци - живии здрави - пожелавам Ви го от все сърце - Всчики обезщетения ще бъдат в двоен размер - при което можете да бъдете спокойни и двамата.

Успех!!

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот ани » 02 Юни 2004, 15:31

без дас ъм юрист ще ти кажа, че за съжаление размера е еднакъв. разликата е само в еднократната помощ - повече е. От там на татък, всеки месец ще си получавате стандартната месечна издръжка за дете само че, по две! Ако обаче получавания от семейството доход надвишава минималните държавни стандарти (това вече ще го кажат юристите в цифри) и тия мижави надбавки няма да получавате.
ани

Re: майчинство за безработни

Мнениеот Стоянова » 30 Юни 2004, 15:09

Здравейте!След около 2 месеца ще раждам.Безработна съм от 3 год.По трудова книжка имам стаж само 3 месеца за 2001г,тъй като на другите места където съм работила не са ме осигурявали,защото всеки гледаше да се скътае по този въпрос.И въпреки,че вече е задължително ,все още има работодатели които не осигуряват служителите си.Интересува ме ще имам ли право да получавам майчинство след като родя?
Благодаря ви предварително!
Стоянова

Мнениеот Вера » 30 Юни 2004, 17:12

Абе, май майчинството си е в размер на минималната работна заплата за страната, пък ако ще и тризнаци да са.
Вера

Мнениеот майка на тризнаци » 08 Мар 2005, 11:39

Аз съм майка на тризнаци получавам майченски както за едно дете.Единствените ни привилегий са че можим да пътуваме с влак безплатно веднъж в годината само децата и майката без бащата.
майка на тризнаци

Мнениеот aia » 08 Мар 2005, 15:31

Майчинството е обезщетение, което държавата изплаща на осигурените лица. Можете да го разглеждате като заплата, за определин период от време. 1-2 години. За 2005г. е в размер на 130 лв.., независимо колко деца сте родили. И няма логика да е по друг начин. Ако беше така, то тогава и работната ви заплата трябва да зависи от броя на децата ви.
А по въпроса с еднократната помощ при раждане и месечните помощи за дете - да , те зависят от броя на децата ви.За съжаление са много мизерни а и както ДОННА2 написа, трябва да имате много нисък доход за да ги получавате.
Пожелавам ви много здраве и щастие.
aia
Младши потребител

Мнениеот Койчо от Конаре » 08 Мар 2005, 17:15

"Можете да го разглеждате като заплата, за определин период от време"

Точно така - то е обезщетение, защото си в платен отпуск в момента, а не е помощ за отглеждане на деца.
Койчо от Конаре

Мнениеот майка на тризнаци » 31 Мар 2005, 10:14

Дори да се разглежда като заплата минималната е 150лв.,а като работиш имаш възможност да получаваш по-голяма заплата,ако работиш повече там е логиката.
За отглеждането на повече деца ти трябват повече средства,ако мислите че с 130лв. могат да се гледат три деца моля да ми предложите варианти!!!!
майка на тризнаци

Мнениеот donna » 31 Мар 2005, 10:32

Госпожо ,не ние приемаме заокните нали така , ние бяхме така добри да отговорим на въпроса .
donna
Старши потребител

Мнениеот ОТГОВОРА » 31 Мар 2005, 18:12

Обезщетението за отглеждането на детето (децата) не е една минимална работна заплата за страната, а съгл. чл. 53, ал. 1 от КСО се регламентира със Закона за бюджета на ДОО за всяка една година. Както вече са Ви написали по-горе, за 2005 год. е определен "размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете - 130.00 лв. (спр. чл. 10 от З-н за бюджета на ДОО за 2005 год., обн. ДВ, бр. 112/2004г., попр. ДВ, бр. 114/2004 г.), т.е. това обезщетение е по-малко от мин. раб. заплата.
Но ако смятате, че можете да работите, с оглед възможността да си докарате по-високи доходи, то можете да се възползвате от разпоредбата на чл. 54 от Кодекса за социално осигуряване, която гласи, че "в случаите, когато не се ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване, на майката се изплаща парично обезщетение в размер 50 на сто от паричното обезщетение по чл. 53 от КСО", т.е. ако виждате спасение в получаването на заплата, бихте могли да не ползвате отпуск за отглеждане на децата си, като ще имате възможност да получавате 50% от 130.00 лева, а също ще имате възможност да работите и получавате и друг доход.
Тъжно е да го кажа, но за съжаление, така се "грижи" държавата за майките и децата пък и за всичките си поданици.
От все сърце - здраве и щастие за Вас и и децата, както и на всички като Вас и УСПЕХ!!!
ОТГОВОРА

Мнениеот Росица » 14 Апр 2005, 09:19

Здравейте!
Чудесна рубрика. Бих желала да се възползвам от Вашите компетентни и безплатни отговори. В момента съм в отпуск за отглеждане на малко дете /втора година/ до м.септември 2005г. Осигурена съм по трудов договор за всички соц.случаи. Въпросът ми е ако детето ми започне да посещава целодневни детски ясли преди м. септември , а аз не започна работа през това време ще ми бъде ли спряно обезщетението за отглеждане на дете до 2г.
Росица

Мнениеот иванова » 15 Апр 2005, 09:37

Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка
иванова

Мнениеот Росица » 15 Апр 2005, 10:11

Госпожо Иванова Благодаря много за информацията!
Бихте ли ми пояснили кои детски заведения са на "пълна държавна издръжка" и отнасят ли се към тях обикновените целодневни детски ясли? Благодаря още веднъж.
Росица

Мнениеот лунатик » 15 Апр 2005, 12:21

Едно старичко писмо по недействащия вече правилник за прилагане на указа за насърчаване на раждаемостта дава отговор на това що е "пълна държавна издръжка":

№ 94-ВВ-154 от 20.12.2001 г. относно правото на парично обезщетение по чл. 164, ал. 5 от КТ

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

чл. 54 КЗОО, чл. 164 КТ, чл. 13 ППУНР

Съгласно чл. 13, ал. 4 от Правилника за прилагане на Указа за насърчаване на раждаемостта под "детско заведение на пълна държавна издръжка" се разбира такова детско заведение, където на детето се осигуряват жилище, храна и облекло, без да се заплаща каквато и да е такса.
От изнесеното в запитването е видно, че служителката плаща месечна такса в размер на 20 лв. на ОДЗ (яслена група), където е настанено детето.
По горните причини ограничението по чл. 54, ал. 3 на Кодекса за задължителното обществено осигуряване не следва да се прилага в този случай и майката има право на обезщетението по чл. 164, ал. 5 от Кодекса на труда.
-------------
Независимо, че ППУНР не действа, следва да приемем определението за "пълна държавна издръжка".
лунатик

Мнениеот донна2 » 15 Апр 2005, 12:32

ето още едно

Половин минимална заплата се плаща и ако детето посещава ясли

Вестник "Труд", бр. 122, 8 май 2000 г., 15 стр.

чл. 164 КТ, чл. 54 КЗОО

В отговор на читателско запитване Йосиф Милошев, главен директор на правна дирекция в НОИ, разяснява правото на обезщетение към заплатата на майка с малко дете. Той посочва, че съгласно действащото законодателство, когато не се ползва допълнителен платен отпуск за гледане на малко дете или отпускът се прекъсне, на лицето, което го е ползвало, се изплаща месечно парично обезщетение в размер на 50% от минималната заплата. Условието е това лице да е осигурено за всички социални рискове. Обезщетението не се изплаща само ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.

И спокойно детската градина се заплаща така ,че детето не е на пълна държавна издръжка и ще получава 1/2 от майчинството .
донна2

Мнениеот иванова » 15 Апр 2005, 12:37

Сега такава дифиниция е дадена в §1т.4 от ЗСПД

4. "Специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

Което е същото, както в отменения указ
иванова

Мнениеот донна2 » 15 Апр 2005, 12:41

А ако майката не се върне на работа ,тоест продължи отпуска ,но детето е на детска градина /ясла би следвало да получава пълният размер на майчинството защото в случая детското заведение се заплаща не е на пълна държавна издръжка .

В се пак аз бих посъветвала питащата да се обърне към НОИ може от някъде да изкочи някое непубликувано писмо .

Преди години си спомням ,че определени лица бяха освобождаване от заплащане -студети , с ниски доходи или без доходи ,ако и сега има такива те в случая не би следвало да получават ,но зависи кой ще поеме издръжката държавата ,общината или някое трето лице /фондация , сдружение...../
донна2

Следваща

Назад към Семейни казуси