начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Колко пъти може да се отлага едно наказателно дело?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко пъти може да се отлага едно наказателно дело?

Мнениеот drkalo2009 » 06 Ное 2023, 14:35

Здравейте, преди 3 години установихме, че на баща ми са откраднати земи (2 ниви) с фалшиво пълномощно. След подадена жалба в районна прокуратура Бяла Слатина, беше заведено наказателно дело. Междувременно заведохме и гражданско дело срещу фирмата собственик на нашите земи, с което си ги върнахме, както и разходите по делото. Но наказателното дело така и не може да тръгне, вече 3-та година. Всеки път 1-2 дни преди делото, едната от обвиняемите се разболява и постъпва в болница. Какво бих могъл да направя, за да се приключи най-накрая тази сага? Предварително благодаря!
drkalo2009
Нов потребител

Re: Колко пъти може да се отлага едно наказателно дело?

Мнениеот bvoykov » 07 Ное 2023, 12:26

За съжаление, отговорът ми едва ли ще е удовлетворителен за Вас, но реално е "колкото трябва - толкова пъти ще се отлага", сиреч може и 10. Когато подсъдимият сочи уважителни причини за неявяването си и не е заявил, че желае делото да продължи в негово отсъствие, съдът няма голям избор, освен да се съобрази с подсъдимия, защото иначе ще излезе, че му се накърнява правото на защита да вземе лично участие в процеса. Неприятно е, но такъв е законът. По-добре да се отложи няколко пъти, отколкото съдията да го гледа в отсъствие на подсъдимия незаконосъобразно, след което втората инстанция да му тегли чертата на присъдата и да го върне за повторно разглеждане и всичко наново, със свидетели и вещи лица пак на разпит и разходки. Разбира се, не трябва да се прекалява, след като няколко пъти се случи така да се отложи е нормално дори и съдията да търси начин да разгледа делото, щом подсъдимият си има и защитник, но аз лично не знам какво повече може да се направи освен да се прояви търпение. Аз само не разбрах, 3 години делото е в съдебна фаза и не може да тръгне? Колко са подсъдимите, че все се случва някой да се разболее? Според мен делото е отскоро в съдебна фаза, щом преди три години сте депозирали сигнала (жалбата) в прокуратурата. Не знам за какво престъпление се води делото, най-малкото ще е за документно престъпление, най-много - за някаква документна измама, но една година да стои в досъдебна фаза е напълно нормално и обичайно за такъв вид разследвания.
bvoykov
Потребител

Re: Колко пъти може да се отлага едно наказателно дело?

Мнениеот drkalo2009 » 17 Ное 2023, 20:14

Много благодаря за подробния отговор. Подсъдимите са две, едната се разболява всеки път преди датата, на която е насрочено делото. Аз съм загубил надежда, че виновните ще получат наказание. Поне си върнахме земите. Но е един омагьосан кръг - отново ме търси призовкарят, носи ми съобщението, разписвам го, отлагам си ангажиментите за тази дата, ..... и делото се отлага. Адски е досадно.
Още веднъж благодаря и лека вечер.
drkalo2009
Нов потребител

Назад към Наказателно право