начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Национализация!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Национализация!

Мнениеот disident » 30 Яну 2024, 15:28

Останах с впечатление, че народното сТрадание върна национализацията с чл. 25, ал. 3 от ЗУЕС. Някой можело да се разпорежда с моя собственост както си поиска, когато си поиска и после да ми поиска някакви пари за услугите които аз не съм искал. Правилно ли съм го разтълкувал?

Ако е правилно защо никой още не го е забелязал включително и евроПейската прокуратура която следи как и за какво се харчат паричките отпуснати от ЕС? И тези уж се заеха със случая: https://karpachevo.free.bg/monument.htm ама не виждам нещо да е отменено.

Отделно другите нарушения и на Сдружението на собствениците и на всички останали. Дори не ми дадоха копие от решението си за да го обжалвам. Никой не е искал да влезе в къщи за да огледа панелите дали са достатъчно здрави. Сигурен съм, че не са влизали и в апартамента на девойката която живее в ап. 12 вх. А понеже тя си е преместила вратата на спалнята а да пробиваш панела на 50 годинки ми се струва "леко" опасно отделно не съм сигурен, че е разрешено. Тя беше си намерила електротехник на еднофамилно жилище който дори не е чувал за гипс. За дюлгерите не огледах какви са ги вършели.
disident
Потребител

Re: Национализация!

Мнениеот guest1 » 30 Яну 2024, 21:50

disident написа:Останах с впечатление, че народното сТрадание върна национализацията с чл. 25, ал. 3 от ЗУЕС.

Здравейте. За този текст ли става дума
Чл. 25. (3) За създаване на сдружението се свиква учредително събрание на собствениците на самостоятелни обекти в сградата в режим на етажна собственост. Сдружението се създава от собственици, представляващи не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

Няколко пъти съм казвал, че за мен ЗУЕС е „умряла работа“!
Има много ЕС, в които нито се свиква ОС, нито се пишат протоколи (ако все пак нещо се решава), нито се смята кворум (по идеални части), даже и домоуправители няма.

Иначе стандартния отговор на Вашето притеснение
disident написа:Някой можело да се разпорежда с моя собственост както си поиска, когато си поиска и после да ми поиска някакви пари за услугите които аз не съм искал. Правилно ли съм го разтълкувал?

е - продаваш апартамента и си купуваш „еднофамилна къща“!

Колкото до
disident написа:... понеже тя си е преместила вратата на спалнята а да пробиваш панела на 50 годинки ми се струва "леко" опасно отделно не съм сигурен, че е разрешено.

панелната конструкция е „самоносеща“ и няма неща като „противоземетръсни шайби“, носеши колони и греди. Които изобщо не трябва да се бутат!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот disident » 02 Фев 2024, 01:50

Ситуацията има продължение. Ами светнах малко служби, че тази девойка си измести врата и....: https://vladilovech.free.bg/domodiktato ... tator2.htm
disident
Потребител

Мнениеот bozyo » 02 Фев 2024, 07:59

disident написа:Останах с впечатление, че народното сТрадание върна национализацията с чл. 25, ал. 3 от ЗУЕС. Някой можело да се разпорежда с моя собственост както си поиска, когато си поиска и после да ми поиска някакви пари за услугите които аз не съм искал. Правилно ли съм го разтълкувал?

оставам с впечатление, че някои хора много неизбирателно подхождат към създаването на впечатление. правото на сдружаване е провъзгласено в конституцията (чл.12, ал.1, чл.19, ал.2, чл.44, ал.1 КРБ). един от принципите на правото е, че договорът обвързва само тези, които са го сключили. в този смисъл са и разпоредбите на ЗУЕС:
Закон за управление на етажната собственост написа:Чл. 29. (1) Председателят на управителния съвет (управителят) в 14-дневен срок от провеждането на учредителното събрание внася в съответната общинска администрация заявление за вписване на сдружението в регистъра по чл. 47а, ал. 1, т. 2, буква "а".
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. списък на собствениците, участващи в сдружението...
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 02 Фев 2024, 09:24

bozyo написа:
disident написа:Останах с впечатление, че народното сТрадание върна национализацията с чл. 25, ал. 3 от ЗУЕС. Някой можело да се разпорежда с моя собственост както си поиска, когато си поиска и после да ми поиска някакви пари за услугите които аз не съм искал. Правилно ли съм го разтълкувал?

оставам с впечатление, че някои хора много неизбирателно подхождат към създаването на впечатление. правото на сдружаване е провъзгласено в конституцията (чл.12, ал.1, чл.19, ал.2, чл.44, ал.1 КРБ). един от принципите на правото е, че договорът обвързва само тези, които са го сключили. в този смисъл са и разпоредбите на ЗУЕС:
Закон за управление на етажната собственост написа:Чл. 29. (1) Председателят на управителния съвет (управителят) в 14-дневен срок от провеждането на учредителното събрание внася в съответната общинска администрация заявление за вписване на сдружението в регистъра по чл. 47а, ал. 1, т. 2, буква "а".
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. списък на собствениците, участващи в сдружението...

Хубаво започвате, ама щом ще цитираме ЗУЕС ...
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
8. изпълняват решенията на органите на управление на етажната собственост;
8а. (нова - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) участват лично или чрез пълномощник във вземането на решения от общото събрание;
Чл. 11. (4) Приетите решения на общото събрание обвързват и нови собственици, ползватели и обитатели на самостоятелни обекти в етажната собственост.

Тоест - участва или не, изпълнява. Даже да не е бил собственик - към момента на приемане на решението!
Примерно решение на ОС на ЕС:
„Всички новодомци правят основен ремонт на общите части!“

Добре дошли новодомци.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот disident » 14 Фев 2024, 11:26

Някой може ли да ми препоръча адвокат от София който да внесе в МРРБ моя молба за достъп до информация? Искам всички документи по които са решили, че този блок е подходящ за саниране? Преди пропуснах да напиша, че с единия от комините в нашия вход редовно има ситуации.
disident
Потребител

Мнениеот disident » 28 Фев 2024, 17:33

До кой съд трябва да напиша искова молба с иск да ми се издаде решение на СС и домоуправителя Районен или Административен? Тия продължават да проявяват бая голям творчески начин на безМислене и измисляне на закони и правила: https://vladilovech.free.bg/domodiktato ... tator2.htm Знам, че се обжалва в Районен по чл. 40 от ЗУЕС ама нямам с какво да покажа какво обжалвам.
disident
Потребител

Назад към Взаимопомощ